Author Topic: Витоша  (Read 461352 times)

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Витоша
« Reply #960 on: 07.09.2022, 12:32:58 »
Той по принцип така "работи", че когато за последно като минавах под него и видях кабинки, се стреснах, че има лифт. Май някъде пролетта беше. Демек бях почнал да го възприемам като електрически кабел над Симеоновско.
Между другото аз никога не съм се качвал на туй нещо. Само като си представя как трябва да минавам по околовръстното за да стигна и да се кача, съчетано с парите и предпочитам да го погледам отдолу.
А аз на кабинков лифт не съм се качвал по принцип. Лифтове съм ползвал преди много години на Пампорово и от дете мечтая да пробвам кабинков. Обаче то изпълнява всички изисквания да те накара да се откажеш. Май докато работеше се намираха самолетни билети до Италия на същата цена като за лифта. Че как да искаш да ги дадеш?!
« Last Edit: 07.09.2022, 12:35:05 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #961 on: 07.09.2022, 12:44:29 »
Лифта си беше много хубав, преди да стане частен аз го ползвах поне 2-3 пъти в месеца. Работеше си всеки ден, мисля че без четвъртък когато се правеше профилактика. Събота и неделя ставаха опашки и се чакаше по половин час, този лифт беше много натоварен, лятото през седмицата понякога също ставаха опашки. Откакто стана частен започна постоянно да запада и не съм го ползвал. А като гледам около мен хората, повечето откакто стана частен също не са го ползвали.

Някак си на частник в пътническия транспорт не може да се разчита, не е сигурно, нито знаеш как го поддържа, нито дали работи или не като отидеш в посочените часове нито нищо. А преди даваха информация за лифта още на спирката в Хладилника и Дървеница, ако лифта не работеше предупреждаваха и не пускаха 122 и 123, ако се съберат повече пътници пускаха допълнителни автобуси, при авария пускаха още автобуси до алеко. Организацията беше в пъти по-добра от на частника.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #962 on: 07.09.2022, 12:45:35 »
...от дете мечтая да пробвам кабинков.
Само като си представя как трябва да минавам по околовръстното...
Това в цялост беше "Исках, но нямах желание".

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #963 on: 07.09.2022, 14:03:35 »
Лифта си беше много хубав, преди да стане частен аз го ползвах поне 2-3 пъти в месеца. Работеше си всеки ден, мисля че без четвъртък когато се правеше профилактика. Събота и неделя ставаха опашки и се чакаше по половин час, този лифт беше много натоварен, лятото през седмицата понякога също ставаха опашки. Откакто стана частен започна постоянно да запада и не съм го ползвал. А като гледам около мен хората, повечето откакто стана частен също не са го ползвали.

Някак си на частник в пътническия транспорт не може да се разчита, не е сигурно, нито знаеш как го поддържа, нито дали работи или не като отидеш в посочените часове нито нищо. А преди даваха информация за лифта още на спирката в Хладилника и Дървеница, ако лифта не работеше предупреждаваха и не пускаха 122 и 123, ако се съберат повече пътници пускаха допълнителни автобуси, при авария пускаха още автобуси до алеко. Организацията беше в пъти по-добра от на частника.

Нищо чудно че ставаха опашки, поне веднъж в месеца можеше да се качиш с картата за градски транспорт безплатно, или даже беше два пъти в месеца? В момента цените са абсолютно нереални, не може лифта да струва 15 лева. То и затова няма никой и закономерно им излиза по-евтино да го обявят за повреден и да не го пуснат изобщо цяло лято.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #964 on: 07.09.2022, 14:30:08 »
...от дете мечтая да пробвам кабинков.
Само като си представя как трябва да минавам по околовръстното...
Това в цялост беше "Исках, но нямах желание".

Аз не обичам да правя неща, които да са супер измъчени и струващи високи разходи. Не от стиснатост, а просто защото е вид прахосничество. Поради същата причина не съм и пътувал в чужбина. Не съм имал работа, която да свърша там, за да ми оправдае разходите. А хвърлянето на пари за туризъм, аз не усещам като почивка за себе си. Поради тази причина не ходя на море и планина последните години. На море не ходя - щото 20 години съм живял до морето и каквото съм искал съм си взел. По същата причина сега всеки ден ходя из Витоша - за да нямам нужда да ходя на планина щото си я имам. Просто класическа форма на туризъм няма развита в мен като нужда.
Дали ми се карат ски, може да се запита някой? И ски не ми се карат. През 1986-та изкарах 3 месеца с гипсиран крак. Един месец от тях лежах в травматологията на Смолян. И от тогава нямам никакво желание.
Украйна, победа!

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #965 on: 18.10.2022, 18:23:02 »
Тествах най-после и аз превоза на велосипеди с 66. Каишките на стойките са неизползваеми вече, но и никой не ги ползва така или иначе, защото велосипедите влизат достатъчно сигурно. Единствено е рисковано, че невързаният велосипед може да се окаже по-предпочетен от евентуален крадец, особено ако е най-външен, затова вероятно следващия път бих си взел своя каишка или ластик за багаж.
Учудващо за мен, автобусът се напълни въпреки работния ден и след Драгалевци имаше само 5-6 празни места, а преди това даже и правостоящи.

Въпреки скептицизма тук, услугата се ползва активно и на почти всеки курс има по няколко велосипеда. В моя случай общо 6, а вчера видях един с 4.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #966 on: 19.10.2022, 00:41:30 »
Потвърждавам! И аз напоследък се качвам през седмицата на Витоша, и добро впечатление ми прави че автобусите са пълни, а багажниците за велосипеди също се използват на макс. Няколко пъти чувам и коментари, на ползващи услугата че са много доволни. Бих казал отлична идея за насърчаване спорта и активностите навън, на умързеливилото се население.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline New_Passenger

• Ограничени права
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #967 on: 13.11.2022, 18:25:59 »
Откога при х-л "Морени" има кабинка 223?

Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #968 on: 13.11.2022, 21:48:01 »
И при хижа Алеко има свалена една и се ползва за беседка, в София също има 2-3.

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #969 on: 24.12.2022, 11:50:39 »
При изпитание на Симеоновския лифт от ДАМТ с пълен товар, кабинка се е закачила за пресичащи трасето въздушни кабели на Симеоновско шосе. Появи се видео от видеорегистратор на кола, хванал точния момент и се вижда че кабинката се влачи по въжето, задържана от кабелите и следващата почти я настига.
« Last Edit: 24.12.2022, 12:53:47 by bdz43r »

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #970 on: 24.12.2022, 12:57:28 »
Ето я новината и видеото:
https://bntnews.bg/news/opasen-incident-na-simeonovskiya-lift-kabina-se-zaplete-v-elekricheski-kabel-1218167news.html

На мен ми прилича по-скоро, че въжето на лифта е прекалено увиснало. Защото на посоченото място кабелите за захранването са поставени надолу от стандартното и очевидно е извършено някакво съобразяване с габарита на лифта. Като се съпостави видеото към стрийт вю на гугъл мапс, няма разлика в кабелите - кабинката се закача в най-горния от поставените по-надолу. Интересно ми е накрая кой ще излезе виновен за инцидента (дано разберем).
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #971 on: 24.12.2022, 13:11:02 »
Кабинките са били натоварени с тежести до някакво средно изпитателно тегло за 6 човека и вероятно тежат тройно, затова е провиснало. Или не е спазено минималното отстояние на кабелите, или въпросното отстояние не е съобразено с максималното провисване на въжето при пълни кабинки.
Вижда се дори как от кабинката се изсипва пясъкът, който се ползва за изкуствена тежест.
« Last Edit: 24.12.2022, 13:20:13 by bdz43r »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #972 on: 25.12.2022, 13:00:46 »
А тези кабели специално ги преместиха за да са по-ниско. Преди минаваха почти до кабинките.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #973 on: 25.12.2022, 13:07:56 »
А тези кабели специално ги преместиха за да са по-ниско. Преди минаваха почти до кабинките.
Такива кабели са незаконни, където и над земята да ги сложат…

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #974 on: 25.12.2022, 13:14:09 »
Съмнявам се че са незаконни, кабелите висят там отпреди лифта да бъде построен, захранваха бившата свинеферма.

Това, което обаче сега може да се случи е, че ДАМТ може да спре лифта докато не се преместят кабелите подземно, а това предвид мудността на администрация и изпълнители може да трае години с което ще спре и последния лифт от подножието нагоре и Витоша окончателно ще остане на автобусен транспорт.
« Last Edit: 25.12.2022, 13:17:06 by fafan »

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #975 on: 25.12.2022, 18:13:25 »
Като гледам филмчето от регистратора, предната кабинка също се е закачила за кабелите. На мен повече ми прилича на мърлявщина от страна на цекоски. Долните кабели си стоят в това положение от много отдавна, а от времето преди концесията кабинките се пълнеха стабилно и нямаше случай на закачане на кабелите. Или са наблъскали пясък много над препоръчителната тежест, или водещото въже (ако термина е правилен) не е достатъчно опънато, а може и двете.

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #976 on: 25.12.2022, 18:32:31 »
Въздушна линия под лифта има отдавна, но точно тези кабели в този им вид са от много след като лифтът престана да се пълни.
Освен това линията оригинално е само ниско напрежение, а в някакъв момент над него са се появили и кабелите за средно, които съвсем няма как да са били там по-рано.
И накрая, едва ли лифтът някога е пътувал с по шест 100 килограмови човека във всяка кабинка.
много над препоръчителната тежест
Вероятно дори над максималната, това е целта на занятието.

Тук проблемът не е само в наличието на негабаритни кабели, а че те не са там от вчера и не е нормално да се чака да се заплетат в кабинките, били те и пълни с пясък, за да се реагира.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #977 on: 25.12.2022, 18:49:47 »
И накрая, едва ли лифтът някога е пътувал с по шест 100 килограмови човека във всяка кабинка.

Лифтът пътуваше с доста по-голямо натоварване преди. В момента са останали не повече от половината кабинки, останалото е бракувано и разпродадено, така че е странно как въжето е успяло да провисне толкова.

Тук проблемът не е само в наличието на негабаритни кабели, а че те не са там от вчера и не е нормално да се чака да се заплетат в кабинките, били те и пълни с пясък, за да се реагира.

Това е стандартния начин за Витоша ски. Чакаха първо някой да изпадне от кабинката за да оправят вратите преди няколко години. Реагира се чак след като вече няма накъде.
« Last Edit: 25.12.2022, 18:51:24 by fafan »

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #978 on: 25.12.2022, 19:16:18 »
Всички кабели на това място под лифта са си там в последните 10 и повече години. За този период други подобни тестове не са ли правени? Защо чак сега се случва нещо подобно?

Иначе дори и в добрите за лифта години кабинките не се пълнеха до откат. Но май никога водещото въже не е висяло толкова.

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #979 on: 25.12.2022, 23:25:15 »
За този период други подобни тестове не са ли правени?
Всяка година трябва да се правят. Дали и как са правени не знаем. Не знаем и дали ЧЕЗ междувременно не са опънали още един кабел над другите. Видно е, че минават много кабели, а се закача само най-горния.