Author Topic: Градският транспорт в Гърция  (Read 26255 times)

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Градският транспорт в Гърция
« Reply #60 on: 04.10.2023, 18:31:32 »
Открили са първата линия 13 станции от солунското метро, в тестов режим. С пътници ще работи уж от началото на следващата година. Също са подписали договор за 250, вероятно китайски, електроавтобуса за Атина и Солун.
По рейс и по жена не се тича!

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #61 on: 05.10.2023, 00:51:19 »
Открили са първата линия 13 станции от солунското метро, в тестов режим. С пътници ще работи уж от началото на следващата година. Също са подписали договор за 250, вероятно китайски, електроавтобуса за Атина и Солун.
Чудесно! Оставям колата около Вулгари  (краят на магистралния заход откъм Халкидики, все едно Орлов мост) и за нула време съм на Аристотелис Одос.

Offline KillKill

• Наистина съм луд
  • o_o
    • View Profile
« Reply #62 on: 06.10.2023, 09:20:09 »
Познати на София и Плевен Ютун са, даже един е представен на панаира в Солун. https://news.gtp.gr/2023/10/04/athens-and-thessaloniki-to-get-new-electric-buses-by-spring/

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #63 on: 15.12.2023, 17:42:29 »
Поредният пусков срок на метрото в Солун - краят на 2024. Дотогава - 110 електробуса от април 2024
Източник
« Last Edit: 15.12.2023, 17:44:15 by blagun »

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #64 on: 15.12.2023, 18:16:19 »
Да, още преди седмица стана ясно, че натам отива работата. Електробусите, както се очакваше, ще са китайци.

Online tauri

• Превозвач
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #65 on: 15.12.2023, 20:50:36 »
Къде видя че ще са китайци?
The Grand Tour

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #66 on: 15.12.2023, 20:51:38 »
Две мнения нагоре, чак има снимка на мострен в Солун:

Познати на София и Плевен Ютун са, даже един е представен на панаира в Солун. https://news.gtp.gr/2023/10/04/athens-and-thessaloniki-to-get-new-electric-buses-by-spring/

Offline KillKill

• Наистина съм луд
  • o_o
    • View Profile
« Reply #67 on: 04.06.2024, 20:21:08 »
Китайчетата са пуснати на линия в Солун и Атина.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #68 on: 14.08.2024, 09:17:39 »
110те китайски електрички са докарани в Солун в средата на май, както се вижда, от доста време вървят.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #69 on: 28.08.2024, 01:44:39 »
На 30 ноември 2024 г. метрото в Солун ще бъде предадено на солунчани, обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на словото си на събитие в града, озаглавено „Национална стратегия за регионално развитие / представяне на дигиталната платформа erga.gov.gr“, предаде АНА-МПА.

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #71 on: 30.11.2024, 16:56:42 »
Днес е било откриването:

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #72 on: 02.12.2024, 12:38:09 »
Първите впечатления "по документи" за Солунското метро:

Цената на билетче от 4 декември за първите 6 месеца е 0.60 евро. Не намирам в сайта на метрото или на МГТ (www.oasth.gr някакви комбинирани или универсални билети, освен дневната карта от 2.50 евро.

Още от първия ден има промени в автобусните маршрути, които осигуряват довозвания до метростанциите. В района, в който интересува българите - от летището, ИКЕА, Mediterranean Cosmos и автогарата Халкидики (KTEL Halkidiki). Гарата си е бездруго крайна станция, там спират всички автобуси от България.

От снимките поне на първите две станции се вижда, че са с любимите на много хора островни перони.
« Last Edit: 02.12.2024, 16:31:46 by blagun »

Offline iashu

• Маниак
    • View Profile
« Reply #73 on: 02.12.2024, 13:19:29 »
Първите впечатления "по документи" за Солунското метро:

Цената на билетче от 4 декември за първите 6 месеца е 0.60 евро. Не намирам в сайта на метрото или на МГТ (www.oasth.gr някакви комбинирани или универсални билети, освен дневната карта от 2.50 евро.

Още от първия ден има промени в автобусните маршрути, които осигуряват довозвания до метростанциите. В района, в който интересува българите - от летището, ИКЕА, Mediterranean Cosmos и автогарата Халкидики (KTEL Halkidiki). Гарата си е бездруго крайна станция, там спират всички автобуси от България.

аз още не съм ползвал автобусите от KTEL Halkidiki и дори не се ориентирам добре къде точно е тя... близо ли е до някоя метростанция (отворена)

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #74 on: 02.12.2024, 13:48:18 »
аз още не съм ползвал автобусите от KTEL Halkidiki и дори не се ориентирам добре къде точно е тя... близо ли е до някоя метростанция (отворена)
Автогарата се намира на края на скоростния път от Неа Муданя преди разклона за околовръстното. Оттам има автобус 45 за центъра (Аристотелис Одос) и гарата. Сега има довозващ автобус до първата метростанция Неа Елветиа. До тази метростанция лесно се достига и с кола по скоростния път - подминаваш разклона за околовръстния (Ring road, Periferiki Odos) и на следващия разклон излизаш надясно в посока Харилау и надясно по новия булевард Mihail Pselou  (тук пробивът още го няма) си право на метростанцията. Още я няма на Гугъл Карти, не знам как се паркира там, но районът засега не е гъсто населен, може и буферен паркинг да са направили.
Втората метростанция - Voulgari (не била на българите кръстена, а на техен министър-председател, чието име носи булевардът) е също лесна. От светофара, където свършва скоростният път и става градски булевард, завиваш наляво (има голяма църква и съботният пазар) по булевард Вулгари. След около 500 метра булевардът завива леко наляво и там са стълбите за метростанцията. Не е лесно паркирането, но то никъде в Солун не е лесно.
По Нова година ще ходим натам и ще споделя впечатления наживо.

Мисля, че тези метростанции ще използваме и след като стане готов другият метрорадиус към Каламаря. Той върви между булеварда към ИКЕА и летището и квартал/община/град Каламаря, а последната метростанция на този етап (ще е готова догодина по същото време) Mikra е далеч от ИКЕА и търговските центрове наоколо.
« Last Edit: 02.12.2024, 14:05:41 by blagun »

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #75 on: 03.12.2024, 05:31:05 »
Имах покана за откриването, но не мога сега, по това най-неудачно за пътуване време на годината, да летя 12 часа в посока и да дам четирицифрена сума само за билет. Ще го видя напролет, здраве и живот. А този 45 - да бърз е и удобен уж, но с много скапано разписание. На половин час в пик, на цял извън пик. На всичкото отгоре не си спазва разписанието и все закъснява заради задръстванията, също все е претъпкан и въпреки това не пускат повече рейсове. И са единични. Точно преди 6 години, като ходих на Света Гора, висях на гарата един час и кусур, докато дойде и на абсолютна магия хванах автобуса за Уранополи. На връщане пак така - като се затакова в задръстванията, с триста зора се добрах до голямата автогара Македония и за малко щях да изпусна последния автобус за Демирхисяр в 7.15, та щях да се чудя как да се свържа с баща ми вместо там да ме чака в Серес. Сега и този автобус е спрян, последният за Демирхисяр е в шест. По-добре вместо 45, през автогара Халкидики да прекарат този за летището 78, който е доста по-редовен и е съчленен. И не мога да разбера защо автобусите за селата Ставрос, на устието на Струма, Неа Врасна, Паралия Врасна и Аспровалта, всичките до едно бетер Катунци, могат да тръгват от голямата автогара, а тези за Уранополи трябва непременно да са от тази в края на града. То и корабът за манастирите е крайно несигурен и зависи от капризите на времето - един ден го има, един ден не. И ако още един ден го нямаше, трябваше да пиша молба до игумена на манастира да ме откарат с камиончето до сухопътната граница, иначе щях да си изпусна самолета за Лондон, респективно и този за Канада. На въпроса ми защо не уредят по - предвидим транспорт за манастирите, отговорът беше, че това не е място за туризъм, а място за поклонение. Каква е връзката не знам.... Отделно на отиване ивконският автобус за Солун и Атина като че ли нарочно се влачеше на българска територия, спираше къде ли не и все се движеше по Е79, не по магистралата.

Тия дни е имало яки бури с големи поразии по Халкидики, че и със загинали....

Иначе и гърците са абсолютни серсеми на пътя, и то големи, въпреки много по-жестоките глоби от българските и задължителните ефективни големи присъди при катастрофи със загинали и ранени. По пътя към Уранополи имаше поне 5-6 тежки произшествия, с намачкани до неузнаваемост коли, а един полицай, докато заобикаляхме една от тези, каза на шофьора "попсе, попсе...".
« Last Edit: 03.12.2024, 07:29:27 by IKAR »

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #76 on: 03.12.2024, 08:05:21 »
https://youtu.be/qdnjwXYNSBs?si=RhE8pyzMl9wIfUzE
Видео от тази година на единствените два чифта дневно влакове между Солун и Серес, сутрин и следобед, нататък към Драма и Александруполис няма абсолютно нищо. Мотрисата много бръмчи, като гледам прозорците, двигателите и са в салона, като в кенефни машинни отделения. И линията цялата е обрасла в трева....

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #77 on: 03.12.2024, 16:44:04 »
1. А този 45 - да бърз е и удобен уж, но с много скапано разписание. На половин час в пик, на цял извън пик.

2. По-добре вместо 45, през автогара Халкидики да прекарат този за летището 78, който е доста по-редовен и е съчленен.

3. И не мога да разбера защо автобусите за селата Ставрос, на устието на Струма, Неа Врасна, Паралия Врасна и Аспровалта, всичките до едно бетер Катунци, могат да тръгват от голямата автогара, а тези за Уранополи трябва непременно да са от тази в края на града.

4. То и корабът за манастирите е крайно несигурен и зависи от капризите на времето - един ден го има, един ден не. И ако още един ден го нямаше, трябваше да пиша молба до игумена на манастира да ме откарат с камиончето до сухопътната граница, иначе щях да си изпусна самолета за Лондон, респективно и този за Канада. На въпроса ми защо не уредят по - предвидим транспорт за манастирите, отговорът беше, че това не е място за туризъм, а място за поклонение. Каква е връзката не знам....
1. Затова сега има автобуси 36 с различни букви до метростанции Неа Елветиа и до Вулгари. Те са доста по-редовни от 45, а метрото задръствания не го касаят.

2. Бившият 78 сега носи номера 1Х и няма как да прелети от булеварда пред ИКЕА до КТЕЛ Халкидики. Идеята да е бърза връзка до центъра, затова цената му е двойна. Бърз е и автобус 2Х директно до МС Неа Елветиа. Явно не се цели чак такава интермодалност за жителите на Халкидики - от автогарата право на самолета. Линиите от фамилията 36* довозват от ИКЕА, мола и КТЕЛ Халкидики до метрото, така че пипкавото пъплене със съчленените 2 и 3 от ИКЕА до Аристотелис Одос през всички квартали вече е в миналото.

3. КТЕЛ Халкидики е за маршрути, които са по скоростния път Солун-Неа Муданя (вкл. отклонението за Полигирос и нататък към Йерисос и Уранополи). Това спестява на автобусите задръстванията из Солун, а и по Периферики Одос. Доста хора от Каликратия и по-близките до Солун села около магистралата работят и учат в източната част на Солун и с тези автобуси стигат по-бързо, отколкото с градски от кварталите оттатък гарата и КТЕЛ Македония. Врасна, Аспровалта и наоколо са по направлението към Кавала и захождат от съвсем различна страна към града (откъдето захождаш и ти от Сандански). А и не са в регионален юнит (бивш номос) Халкидики, а в Солун.

4. Не мисля, че за външни хора е разрешен сухопътен достъп - той е за силно ограничени товарни превози, сигурно вселенският патриарх трябва да ги благослови. Е, както всичко в Гърция, има изключения. А и да има, те са за определени хора. На Атон пътищата не се прескачат - или са черни, или пътеки, асфалт има само от пристанище Дафне до столицата Кариес. Има лодки-таксита - и от Уранополи, и от Йерисос. За щастие заливът между Уранополи и Дафне е доста тих и спокоен, островите Амуляни още го успокояват.  Така че е рядкост там да има вълнение.
« Last Edit: 03.12.2024, 17:05:47 by blagun »

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #78 on: 04.12.2024, 03:23:32 »
Видях много хубаво какви са пътищата/пътеките - нали ходих от нашия, Зографския, манастир пеша до Ватопед и обратно - около два часа и половина в едната посока. Наистина не е за кашкавал - поклонници. Ватопед си има отделен кораб, откъм източната страна. Иначе два дена след като пристигнах, ферибот нямаше заради незадоволителни условия в морето и се видях в чудо - не се знаеше как ще се прибера, а гонех самолети... Иначе има два пъти дневно бърз кораб, но той не спираше по пристанищата, а директно в Дафни. Знаех и за лодките, но хазяинът на квартирата, в която преспах преди да си взема разрешителното и да се кача на кораба ми каза, че цената за тях е 150 евро в едната посока....
« Last Edit: 04.12.2024, 09:00:30 by IKAR »