Малко пресни впечатления от средата на Август(да ви кажа, въпреки че имам книжка едва от 2009-та год. и не повече от 10000 км, Златоград - Ксанти беше истинска радост за сетивата ми - сериозно
, от тогава вече не признавам Шипка и Троян - Кърнаре като сериозни
).Нощувките ги правихме 3 в Златоград и по една в Гоце Делчев и Банско. От изхода на Златоград, някъде до към 1500 метра преди финала..., а пърдон ГКПП-то си е стена - изкачване около 2 км, типично в гръцки стил. Трима души и багаж в Рено 11 - е не можах да кача на 3-та... първата половина от стръмното само 2-ра с около 10-15км/ч
. Е, разбира се, ако бях карал втората с около 3-4000 оборота/мин., може би можеше и към 25-30 да вдигна... Втората половина от якия баир може и 3-та до към 25км/ч. Последния километър и половина е вече доста по-равно. Мисля, че при тези ниски скорости няма смисъл да описвам завоите от българска страна - има и обратни, но аз почти не ги усетих
. Самият връх, след който следва първото от поредицата спускания към Ксанти е в гръцка страна, така че след ГКПП-то има около 700-1000 метра равно или леко изкачване. Митничарите са бързи - по 15-20 сек. на кола, но зависи. Имаше едни от Белгия май бяха с някви паспорти(имаха детско столче в колата) - тях повече ги бавиха. На тази почивка минахме златоградската граница 3 пъти откъм България и 2 пъти откъм Гърция и само на втория път откъм Гърция един ми поиска да отварям багажник, останалите пъти само лични карти. Иначе пътят между границата и първото село Като Термес май беше(те са три - Като, Ано, и Мезес Термес) си е една лента с мантинела, но: има удобни, макар и къси прави за изпреварване с достатъчно място за 2 коли(друг е въпроса какво правим, ако някой насрещен изкочи иззад завоя), на най-острите завои има малки жълто-черни огради - тези завои се минават с Vmax = 10 км/ч, просто защото завоят е с радиус 6-7 метра
. Другото са по-плавни завои и къси прави - карайте на 2-ра в спусканията с Vmax 25 км/ч и няма да имате проблеми
(макар че видях доста често и българи, и гърци да вдигат и докъм 40-50 дори
). Чак до първото село от Термесите не видях и една дупка
, а дори и там бяха по-скоро неравности. До Ксанти се вливате във все по-широк, по-прав и по-главен път. Има табели и на английски, но повечето са на гръцки, като Ксанти се пише така: Ξάνθη. Не така стои въпросът с баирите и спусканията обаче. Е няма такова спускане и изкачване в БГ - направо като асансьор - следват едно след друго нагоре-надолу... И са все стръмни и дълги поне 5-6 км всяко. Първия път го направих Златоград - Ксанти 2ч 20мин., на другия ден - 1 час и 30 мин. - успял съм да избия 50 мин.
, нещо, което така и не разбрах как стана, щото не усетих промяна в скоростта. Аз лично нямам идея дали изобщо има околовръстно около Ксанти и как може се заобиколи града. Иначе е лесно. На влизане само направо се кара и се минава покрай едно военно поделение и още преди да сте го подминали идва Т-образно кръстовище - там наляво, после накрая на спускането има пак Т-образно със светофар и задължителна посока за движение надясно. Завивате там и оттам само направо и тръгвате за Кавала. На 7-8 км. от края на града идва и място, където може да се качите на Egnatia Odos - магистралата Александруполи - Тесалоники - Игуменица май беше. По посока към Кавала има един участък за 180 км/ч
. За Ксанти, Кавала и пътя между тях ползвах принтирано на листи от maps.google.com(нямаме ГПС). В Ксанти много лесно може се ориентирате по 2-та им парка, които ги има в гоогле мапс. Около тях паркирането е безплатно(има даже и уширения за напречно паркиране до самия парк - безплатни). Тези паркове са почти в идеалния център на градчето. Хората там почиват от 13-14 до към 17-18 часа
, така че сутрин е по-подходящо. Същото е и за Кавала и Тесалоники, с важната разлика че в Кавала аз видях най-тясната и най-стръмната улица, предвидена за движение на коли, в живота си, че даже се наложи да я качвам и после спускам - само на 1-ва се кара. Някъде има къщи, където от входната врата стъпваш направо на асфалта, а уличката е 4-5 метра широка - сигурно се оглеждат, преди да излязат от дома си
. В Тесалоники пък има не малко улици и булеварди, подобни на столичния Васил Левски - с по 3-4 ленти, но еднопосочни - крайбрежният е такъв. На едно място видях светофарно кръстовище със сензор за натиск, вложен в асфалта. Такова съм виждал във Варна едно - на изхода от вилната зона на кръстовището с бул. Княз Борис I(пътя за Златните). И също така морската вода на плажа в Кавала на всички ни се стори хипер солена. Като се върнах видях в уикипедия, че е около 35-38 промила - само 2 пъти по-солена от черноморската... Няма кой знае каква разлика в плаваемостта на човешкото тяло тук и там. Ето и малко снимки от Ксанти и пътя до там