Author Topic: ОУП и ПУП-ове  (Read 59053 times)

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Re: ОУП и ПУП-ове
« Reply #120 on: 14.07.2011, 16:19:19 »
Айде, искам малко гневни коментари, акъл и псуване дори... Още не ми се е случвало да ходя на обществено обсъждане! :P

http://www.4shared.com/document/SRUHnopz/PUP.html

(Извинявам се за съобщението за фонта, уж ги преправях, но на едни блокове се наложи процедурата да е ръчна, едно по едно и явно съм пропуснал нещо.  :angel: )
« Last Edit: 15.07.2011, 01:22:34 by difian »

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #121 on: 14.07.2011, 16:35:27 »
Кой е възложител? СО? Тм8 е пътник, ако това го приемат!

едит: Емо не чете тази тема, ще почакаш "гневните коментари"  :)
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #122 on: 14.07.2011, 16:39:46 »
Айде, искам малко гневни коментари, акъл и псуване дори... Още не ми се е случвало да ходя на обществено обсъждане! :P

http://www.4shared.com/document/SRUHnopz/PUP.html
ПУП Люлин-6 и Люлин-център.
Доколкото виждам, става дума само за квартал, източно от панелния Люлин-6, там, където беше бетонов възел (моите представи са отпреди доста години). Впечатлен съм от големите карета със зелено между тях.

Ясно е, че трамвайното трасе е по проекта "Модерно предградие".

На нашето обсъждане в Дианабад въпросите и караниците бяха по съвсем конкретни парцели и сгради, така че на кмета не беше оставено време да рисува розови облаци. Сега, 2 години след публичното обсъждане, резултатът е патов - ПУП не е променен и не е публикуван в ДВ.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #123 on: 14.07.2011, 16:46:23 »
Браво, добре си се справил! Лично аз обаче предпочитам да има повече зелени площи :)

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #124 on: 14.07.2011, 16:51:24 »
Трябва да уточня, че е проект по учебен модул, който се казва жилищни структури и до голяма степен основните цели са композиционни и подходящо функционално зониране. Почти ни беше казано да не се съобразяваме и със съществуващото положение, едва ли не все едно планираме в Дубай. Аз все пак гледах да запазя някои репери без и да ми се нарушава толкова много "художествената композиция". Няма тук да пренасям спора относно колко ще ни е полезно това в бъдещата практика, защото реалната ситуация е доста по-сложна. В сайта на ДАГ го има официалния проект за частта от Люлин-6 на шеф-катедрата ми и ще видите, каква голяма свобода съм имал. ;)
« Last Edit: 14.07.2011, 16:59:56 by difian »

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #125 on: 14.07.2011, 17:29:34 »
Аха, на мен ми харесва! Жалко, че е утопия, дори да беше празно поле, едва ли има сила, която да накара собствениците на всичките парцелчета, да се съобразят с тази композиция. Пожелавам ти, някой ден, да "хванеш" една "голя поляна" от няколко стотин декара и да се осъществят идеите ти  :rolleyes:
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #126 on: 15.07.2011, 09:55:55 »
Много ми е трудно да коментирам, защото не съм ходил в този район отдавна. Но трамваят суи е неонходим през тунела, нали знаете - ей сега взе да се пълни бая стабилно, т.е. 20-30 човека още на Македония и то 3 мин. след като е минал 10.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline elbi

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #127 on: 15.07.2011, 10:10:15 »
Много хубава учебна работа Дифиане :fan:. За съжаление собствеността на имоттите и най вече тесногръдието на собствениците ще попречи сходен проект да се реализираа някъде

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #128 on: 21.07.2011, 22:51:19 »
На последната снимка е Годзила  :P :

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #129 on: 21.07.2011, 23:15:06 »
Аз бих ти препоръчал, да отделяш малко "зелено пространство" към основните пътни артерии. Сега видях, че си бутнал Фантастико, къде ще играят боулинг хората? :P
« Last Edit: 22.07.2011, 00:29:51 by giorev »

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #130 on: 03.08.2011, 07:26:40 »
Аз бих ти препоръчал, да отделяш малко "зелено пространство" към основните пътни артерии. Сега видях, че си бутнал Фантастико, къде ще играят боулинг хората? :P
Към Царица Йоана са обществени сгради, всички останали, дори и по малките улички имат по 3-9 метра от улицата. Обясних, че планирам като в пустиня, така че и много миражи са ми се видели, та съм ги запазил. Фантастикото определено ми разваляше композицията. баланс на територията не съм правил, но съм нацвъкал толкова обилно червено/оранжево, че даже се чудя, за какво би се ползвало. Все някъде боулинг, писта за Ф1, та и ски писта биха се събрали...  :P

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #131 on: 12.08.2011, 23:44:36 »
http://www.btv.bg/news/bulgaria/obshtestvo/story/1846477129-Stolichani_napisaha_poema_Ide_li_asfaltat.html
Един репортаж за новите кооперации и проблемите с улиците им. То е ясно, че ако не се асфалтира от строителя, друг няма кой. Трябвало е да го притиснат преди време.
За протокола, да ви представя епилога на гореописаната драма. Днес се разходих по улици "Проф. Александър Фол" и "Университетски" и чудо... положена е пътна настилка... павета, е пак е нещо, макар от сега да си личи, че е направено "през куп за грош", дъждовете от последните дни вече бяха изровили на места пълнежа, не липсваха и локви. Предполагам, че е финансирано от общината, там наистина има някакъв/и болен/и мозък/ци, които много се кефи/ят на паветата. Прилагам снимка от ул. "Проф.Ал.Фол".

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #132 on: 12.08.2011, 23:52:22 »
Паветата според мен са доста по-здрава и красива настилка от асфалта, повече издържат на атмосферни условия и на трафика. За справка-бул. Гоце Делчев, не съм видял сериозни дупки да се отворят, от време на време само се пренареждат паветата. Шосето за хижа Алеко изцяло от паваж 60 години не е мръднало почти. Асфалта при проливни дъждове се измива, отварят се дупки, пропуква се, като цяло мисля че за квартални улички, които по-радко се кърпят и без това, както и за пътища с голям наклон, пътища из планината и др.паважа е по-добрата настилка.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #133 on: 15.08.2011, 11:41:43 »
Паветата са много издръжлива настилка, стига да се прави качествено. Но за съжаление в момента няма нито един кадърен човек в тая държава, дето да знае как се прави и ефекта е видим за всички.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #134 on: 15.08.2011, 12:05:30 »
Има и добре павирани улици, за пример ще дам ул. Пиротска, ул. Боряна в Овча купел също мисля е в добро състояние. При добро желание се получават нещата.

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #135 on: 06.10.2011, 17:28:22 »
Може по линията на някакви компенсации или заменки... Принципно трябва да се радваме, че е намерено финансиране и то от частен партньор. Вече съмненията ни как са се навили да го правят от БПС си остават...  :rolleyes:
Сигурно става въпрос за компенсаторно озеленяване. Не е особено трудно да си го издействаш, на мен такова ми беше предложено от един районен главен архитект, без никакви други намеци за промишлена сграда с РЗП 5000 кв.м. Все пак Арко Кепитъл би трябвало да са инвеститор висок клас и да нямат проблеми с тази опция.
Действително, по-интересно е, къде ще бъде този парк.
« Last Edit: 07.10.2011, 22:50:11 by difian »

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #136 on: 06.10.2011, 19:29:45 »
Мислех си го това, имаше някакво съотношение 1:10 изтръгнати-засадени дървета, но на мястото на бизнес парка помните ли дали е имало гора, отделно че сега е озеленен, има и дървета... А и обикновенно се прави доста фиктивно, а поне както са го написали журналята, звучи все едно ще правят алеи прочие. А мярката си е вписана в ЗУТ и можем да спорим до колко е уместна и не е ли измиване на ръцете, защото нито някой следи какво е засадено, нито след 1-2 години какво е оцеляло... А и ще ти засадя три бора в Пирин, пък тук ще ти застроя имота на 100%.
« Last Edit: 06.10.2011, 19:31:50 by difian »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #137 on: 06.10.2011, 19:33:44 »
На мястото на БПС имаше поле  импровизирани футболни игрища, и тук-там блата, да е имало не повече от 10 дървета. Един бивш колега, който живееше до БПС, разправяше, че земята била собственост на някаква баба, тя я продала на Линднер и станала милионерка :P

Edit: А може би това компесаторно озеленяване да има връзка с това ;)
« Last Edit: 06.10.2011, 19:46:24 by ozzy »

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #138 on: 06.10.2011, 22:21:38 »
Не, това в статията няма нищо общо с терминът компенсаторно озеленяване. Когато искаш да застроиш даден имот, то той си има показатели (рамки на начинанието ти), един от които се нарича плътност на озеленяването и зависи от самата зона, за повечето имоти в София той варира от 30% до 60% (тук изключвам някои по-рядко срещани зони и тези предвидени за озеленяване), т.е. инвеститорът е длъжен да задели между 1/3 и 2/3 от площта на имота за трева, храсти и дървета (за някои зони е изрично упоменато какъв процент от зелените площи са за различните видове растителности). Компенсаторното озеленяване, позволява да се договориш с общината, да ти отпусне виза за проектиране с по-малък процент за зелени площи, но за сметка на това ти посочи някаква поляна/парк/местност, където да залесиш определена площ.

Иначе на въпросът на @difian, гаранцията при извършване на компенсаторно озеленяване в територията на СО е "два вегетативни сезона", пише го в тази Наредба http://sofiacouncil.bg/?page=ordinance&id=12 Прав си, че има вероятност за корупция при тази процедура, но то е защото в нормативните актове са оставени "големи порти". Компенсаторното озеленяване, може да е много полезно в индустриални зони, например правиш си халетата със ЗП 40%, обаче ти трябва и огромен паркинг за камиони, естествено, че "зеленият паркинг" няма да е такъв повече от 5 дни, затова в такъв случай е по-добре да се разреши на инвеститора да си направи асфалтиран плац, срещу което той да изгради един зелен пояс между индустриалната зона и близкия жилищен квартал.

За новината, нещо не ми стана ясно, тези 20 декара заменени ли са за 24 или са само купени или са хем заменени хем БПС е доплатил 72 EUR/m2. Гнусната червена блоч, няма ли да се стече вече в канала?!?
« Last Edit: 06.10.2011, 23:27:06 by giorev »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #139 on: 07.10.2011, 00:19:50 »
На мястото на бизнеспарка, както и най-вече около Комото имаше ниви с царевица, до уличата с блоковете, по-надолу по полето беше люцерна и жито доколкото си спомням, като деца си играхме там. По-късно станаха пустеещи земи и полета, някъде началото на 90-те. Точно където е сега Комо и аутлета пък помня, че си правехме печени картофи на огън. Там имаше и някакъв черен път, който в началото си беше залят с баластра и бетон.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР