за 150 метра? 1 милион лева? колко парцела - дори еднодекарови - примерно 20 на 50 метра - има на 150 метра? 7? 8? 10?
майтап....
ей, ненакрали се...
Брей, цццц, каква дискусия се разразила тук, след последното от мен
Вече станаха две години, откакто не само чета, но и пиша във форума и смятам съм доказал, че не съм по празните приказки, а когато съм неуверен в нещо и правя догадки, то самият ми стил го показва и подсказва.
На въпроса на @prof66,
общо засегнатите ПИ са точно 14 (четиринадесет) броя има и още 1-2, които са ми под въпрос, преди да съм видял ПУП. Досещате се, че става въпрос само за връзката с бул. Добринова скала/Д-р Петър Дертлиев. Естествено, че сервитута на пътя не засяга цялата площ на повечето имоти и те ще бъдат частично отчуждени. За целите на моята "бакалска сметка" обаче, не е интересно колко са поземлените имоти като брой, нито общата им площ. За мен е важен габарита на пътя и неговата дължина, за да изчисля колко земя ще трябва да се отчуждава. Тук е важно да споделя, че съгласно трасето в ОГП, връзката с бул. Добринова скала/Д-р Петър Дертлиев не се прави по-най-кратката мислена линия и изобщо не са 150 метра, а
става въпрос за около 350 метра! Наченатия участък е с габарит 24 м. + 2 Х 3 м. сервитут прави точно 30 метра. Иначе казано, за нуждите на тези 350 метра е необходима 10 500 кв.м. земя. Ако питате мен, реалната пазарна цена точно за тези имоти е около 80 EUR/m2 +/- 10 за УПИ-та, спрямо земеделски ПИ-та, а точно на завоя на булеварда има един трапецовиден парцел с идеално местонахождение, който пазарно може да мине и над 100 EUR/m2 и точно той има най-голям дял (около 6 дка) от това, което предстои да се отчуждава. Т.е. общо за цялата процедура са необходими минимум 840 000 EUR, разбира се СО ще даде по-малко, ще има съдебни дела, някой пък ще претендира, че следва да му изкупят целия парцел, тъй като парчето, което остава за нищо не става и т.н.
Така една много груба сметка, ни дава представа какви са минимално необходимите пари, за да се извърши отчуждаване по пазарни цени - около 1 650 000 лв.
Затова написах "поне 1 000 000 лв."!п.п.: @prof66, имай малко повече уважение към земята
, да ти кажа, че парцел около 10 дка за склад на що годе комуникативно място около околовръстното и селата с ГТ върви от 1 млн. до 2 млн. лв., а в близост или в жилищни квартали извън широк център пазарлъка започва на нива от 150-250 EUR/m2, а в района на Аерогарата все още се срещат оферти за над 500 EUR/m2, които преди 3 години минаваха за тънки!