Ти сериозно ли си доволен от този вариант на скоростен път с еднопосочни платна, вместо магистрала?
Ако качиш горе другото платно, ме съмнява да стане по-бързо. От тунели и виадукти скоростта му надали ще превишава 100 в големи участъци. Камионите ще видят зор с денивелацията, което ме съмнява да е много еко и безопасно. Поне ще могат да бъдат изпреварвани нагоре, а надолу ще палим свещички да не става като на спускането по Беленския баир в Янтра.
Общо взето, повечето магистрали из Европа си имат участъци с намалена скорост:
- Гърция: по Егнатия Одос има 70 даже извън планините - над Кавала. От Верия до Янина почти изцяло е на 100, някъде - на 80. Подобието (платено) на магистрала от Промахон до Солун има ограничения до 50 в планината над Серес. Там е мнооооого далеч от магистрала (включително 25 км равнинен участък северно от Серес) и даже от това, което ще стане Кресна.
- Австрия: големите тунели над 7-8 км са еднотръбни двулентови. В другите участъци се чудят за какво да намалят до 100 скоростта - замърсяване на въздуха, преминаване покрай голям град, нощен шум на крайпътно (зад огради) село и т.н.
- Италия: магистралата на цветята Ла Специя - Генуа - Ривиерата в доста големи участъци е без аварийна лента и ограничена на 100. Доскоро такъв беше участъкът Болоня-Флоренция от основната автострада А1.
За мен основното подобрение е, че с работна скорост 70 ще преминават двойно повече автомобили и няма да минават през Кресна. Сега може да се поддържа 70 (даже камионите, с изключение на дървовозите, я поддържат), но само докато застигнеш някой чук или неделна шофьорка. Най-голямата глупост е, че заради дефилето стои неизпълнен пътният възел за Предела и се минава през Кресна. Това задържа много повече, отколкото 15 км плавни завои.
Не разбирам манипулирането с ОВОС. Би трябвало да се отчете ОВОС в момента и от новия ОВОС да се извади съществуващият. Освен това се фокусираме в дефилето, но западните склонове на Пирин също са природа, при това доста недокосната (засега) от човешко въздействие - има само хижа Синаница и Загаза и три махалички.
Стара Кресна и Ощава ще си имат връзки и с двете платна на магистралата, така че амнипулацията за отрязан достъп до Кресна или Благоевград са несъстоятелни. Мечкул и сега си ходят до Брежани или до Ощава по черен път. За тях е същото.
Реално най-много страдат рафтаджиите, които за връщане към София трябва да хванат пътя за Ощава и горното платно на магистралата. Така че, единствено село Рафтинг е ощетено. То при това положение жителите на жк Изток трябва да протестират, че, за да ползват Цариградско в посока център, трябва да ходят чак до Винарово колело.
Според мен обаче, по-удачно е платното за София да е в дефилето, а за Кулата - горе. По този начин пътят за Ощава и мястото за почивка се падат вдясно на пътя.
И най-важното - след близо 20-годишно говорене по въпроса не съм виждал проектно-сметни документации на различните варианти.