Author Topic: Село ли е Студентски град?  (Read 31346 times)

Offline x3m

• Наистина съм луд
    • ICQ Messenger - 319415660
    • View Profile
    • Спирка.org
    • Email
Село ли е Студентски град?
« Reply #20 on: 23.10.2006, 23:07:12 »
Quote from: Ivo
Много си е добре Студентски град,на мен ми харесва с панелните блокове,а пък тези които са около зимния двурец отвътре асансьорите са с плъзгащи се врати и докосващи се копчета.Освен това квартала е много добре планиран,има и централно отопление,екстра си е.

офф. Иво що не вземеш да млъкнеш мамау стара?
ти ако можеш и в каруца с ПВЦ навес ще живееш стига да пише ЧАВДАР на нея отпред!
нормалните хора все пак имат изисквания и техника и монолитна структура от преди 30-40 години не ги задоволява.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #21 on: 23.10.2006, 23:45:56 »
Quote from: x3m
ти ако можеш и в каруца с ПВЦ навес ще живееш стига да пише ЧАВДАР на нея отпред!
нормалните хора все пак имат изисквания и техника и монолитна структура от преди 30-40 години не ги задоволява.
Ха! Това мнение ме изкефи максимално :lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #22 on: 24.10.2006, 11:17:52 »
Quote from: x3m

Еми човека има малко извратени виждания за нещата. Случват се и таквиа работи
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #23 on: 24.10.2006, 12:19:12 »
Quote from: ozzy
А и не трябваше да се допуска да се застрои в такава степен, трябваше да запазят поне парка около Зимния дворец и зала Христо Ботев
Специално районът около Зимния дворец никога не е бил парк - имаше автополигон, стълбите отдавна са буренясали, металните решетки - изпокрадени, осветителните тела - потрошени. Често съм виждал крави и кози да пасат там.
Но едно от малките преимущества на първоначалното планиране - сравнително голямото отстояние между блоковете (без да се броят първите блокове - 1-4 и 7-9) е безвъзвратно загубено. А това отстояние не е случайно - просто в едно общежитие живеят много повече хора, отколкото в жилищна кооперация със същите размери.
Дано все пак пощадят парка зад ТУ и хотел Витоша е последното строителство там.

Нормално е общежитията да са панелки, подобни съм виждал и във Виена, и в Германия. Никъде по света студентските общежития не са суперлуксозно изпълнение.
Но все пак сградите трябва да се поддържат, а за ремонти почти не се инвестира от ВУЗовете. Последното външно "освежаване", доколкото си спомням, беше през 1988 г. за последната асамблея "Знаме на мира". Това освежаване беше изпълнено по кретенски начин - група алпинисти боядисваха с фасадна боя директно върху старата боя - без шпакловка, даже без измиване на прахоляка. Целта беше Студентският град да грейне за 2 седмици, пък после - каквото ще да става. Резултат - така "боядисаните" блокове само след 2-3 години започнаха да изглеждат шарени като леопарди  :P
« Last Edit: 24.10.2006, 12:31:42 by blagun »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #24 on: 24.10.2006, 16:52:42 »
Quote from: blagun
Специално районът около Зимния дворец никога не е бил парк - имаше автополигон, стълбите отдавна са буренясали, металните решетки - изпокрадени, осветителните тела - потрошени. Често съм виждал крави и кози да пасат там.
Но едно от малките преимущества на първоначалното планиране - сравнително голямото отстояние между блоковете (без да се броят първите блокове - 1-4 и 7-9) е безвъзвратно загубено. А това отстояние не е случайно - просто в едно общежитие живеят много повече хора, отколкото в жилищна кооперация със същите размери.
Дано все пак пощадят парка зад ТУ и хотел Витоша е последното строителство там.
Еми може да не е бил довършен като парк, но можеше да бъде такъв, точно там ли трябваше да се построят тия 15-етажни блокове? Да не говорим, че май не е много препоръчително да се строи толкова близо до Зимния с оглед на безопасността.
Най-смущаващото е, че единствено Студентския парк се води като общинска собственост, абсолютно всичко друго е частно  Което значи: нови блокове, нови дискотеки, нови кръчми

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #25 on: 24.10.2006, 20:19:06 »
От Околовръстното с бинокъл можеш да видиш евентуално общежития 59, 60 и 61, а те и трите са с балкони. Без балкони са старите общежития - от 1 до 51 номер (с малки изключения - най-много по един апартамент на етаж с балкон). Най-големите кочини са 7, 8 (от три години - в безкраен ремонт) и 9 - около старото обръщало на ТМ2. Блокове 1-4 са модернизирани и преоборудвани със самостоятелен санитарен възел, другите си имат такъв. Блок 5 се ползва от общината и данъчното подразделение, също в част от бл.1 има администрация на предприятието, "стопанисващо" общежитията и АТЦ. Блокове 6, 7А и 27 са жилищни плюс новопостроените и новостроящите се на места "колкото човешка длан".

Жалко, че лошото стопанисване разби и последно построените общежития в южната част (около Зимния дворец) - блокове с номера 52-61. Когато ги предадоха, през 1988-1991, бяха наистина на европейско ниво - с големи балкони, нови мебели, сравнително модерни шкафове и кухненски СКШ, асансьори с автоматични врати, огледала вътре, сензорни копчета и електронен брояч на етажите, пожарно-известителна система, домофонни уредби, окабеляване за колективни ефирни телевизионни антени (тогава нямаше кабеларки и сателитки), ...

Студентите не са заинтересовани да пазят, тъй като, освен семейните, всяка година си сменят стаята. Основното занимание на всички управляващи общежитията е да изкопчат подкупи от фирмите, наемащи ниските тела и първите етажи за барчета, кръчми, магазини и т.н. Но входовете и общите помещения не изглеждат по-зле, отколкото средностатистически вход в който и да е панелен комплекс.

ЩЕ ида да се поразходя малко, щото ми е итересно да видя. А тези блокове, които са жилищни също ли са от типа на общежитията или? Даже ще си запиша, кои блокове да видя. С А94 и 280 ле да ида?
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #26 on: 24.10.2006, 20:32:25 »
Quote from: Kaiser Kar
ЩЕ ида да се поразходя малко, щото ми е итересно да видя. А тези блокове, които са жилищни също ли са от типа на общежитията или? Даже ще си запиша, кои блокове да видя. С А94 и 280 ле да ида?
И двете ходят до студентски, с което искаш ходи

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #27 on: 24.10.2006, 21:45:33 »
Quote from: Kaiser Kar

Бл.6 е до община Студентска - той е малко блокче за соцноменклатури от Министерството на просветата.
Бл.27 е зад зала Христо Ботев - ЕПК, 15-етажен с 1 вход, строен някъде в края на 70-те. Обитава се от научни работници из разни ВУЗове и институти.
Бл. 7А е зад бензиностанция OMV в началото на бул. Осми декември - откъм Дървеница. Започнат някъде през 80-те за общежитие, после замислян за депутатски хотел през 1992-94, след това достроен до 1999 г. като кооперация от научни работници.
Всъщност бл.7А, кооперацията до РУ на МВР на Ви-Веста и двата блока на улицата към Симеоновско шосе са първите ластовици на новото строителство.
След 2003 темповете на строеж рязко нарастват - строят се блокове откъм Г.М.Димитров, цял нов жилищен комплекс зад Пощенския институт, 2 хотела - зад ТУ и на Н.Габровски, филиал на Американския университет (това е единствено академично ново стрителство) и още 5-6 блокчета около зала Хр.Ботев, няколко блокове между общежитията, споменатия високоетажен комплекс до Зимния дворец, както безброй кръчмета, магазини и нискоетажни обекти. В момента из уличките около Зимния дворец се паркира толкова трудно, колкото в центъра, особено вечер.

За собствеността - това е дълга сага. По времето на социализма не се е правило разграничение между държавна и общинска собственост. През 70-те години излиза постановление за строеж на Студентски град и територията се дава на Министерството на просветата. Но - цялата тази история не се оформя нотариално - нали партията ръководи всичко и всички - за какво му е на някакво министерство някакъв нотариален акт. С излизане на реституционните закони през 1992-3 апетитите на общината нарастват, а Министерството така и не успява да докаже собствеността си и притежава само общежитията, двата спортни комплекса и територията около сградите на ВУЗовете. В момента е реституирано всяко парченце земя на повече от 20 м от което и да е общежитие. Дела се водят и за спортния комплекс на НСА, който е фактически най-хубавият парк в района - и за спорт, и за разходки. Така че понастоящем общинска земя почти няма с изключение на малки непотърсени парченца, всичко е частно.

А94 и 280 имат еднакъв маршрут във вътрешността на Студентски град, ходят и цял куп маршрутки - 5, 7, 8, 20, 23, 27, 32, 45. Иди и виж това интересно място - от една страна светлини и нощен живот като в Лас Вегас, от друга - олющени вехти общежития. Като рейтинг (цена на 1 кв.м. ново строителство) районът около Зимния дворец е на нивото на Борово, Дианабад, Лагера, по-напред е от Дървеница и Мусагеница, да не говорим за Младост, Дружба и комплексите извън Южна София. Така че, който твърди, че в Студентски град е само мизерия, той въобще не познава този район на контрастите.

Можеш да посетиш даже и бара на края на вселената и да опиташ истински Пангалактически гаргаробластер! Съвсем сериозно!
« Last Edit: 24.10.2006, 21:50:28 by blagun »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #28 on: 24.10.2006, 22:49:53 »
Така че, който твърди, че в Студентски град е само мизерия, той въобще не познава този район на контрастите.
Можеш да посетиш даже и бара на края на вселената и да опиташ истински Пангалактически гаргаробластер! Съвсем сериозно!
Точно така,добре си е Студентски град. Аз съм спал една вечер зимата в един от по-новите блокове около зимния двурец,май 61-ви беше и ми хареса,вътре парното бичи до дупка и като го пипнеш е горещо като котлон,условията са прилични,широка стая с тераса с изглед към Витоша,има и кухненски бокс и самостоятелна баня и тоалетна,също добре ремонтирани.Незнам какво повече очаквате за тези пари..Дори мисля,че във всички блокове вече има интернет.Сега незнам в 1-4 блок например какви са условията но в 52-61 и др.са прилични,даже доста добри на места.
Kaiser Kar,ако идваш откъм околовръстното с А111,трябва да слезеш на Симеоновско шосе и оттам за 2-3 спирки с А67 и слизаш в горната част на Студентски град близо до блок 59.Иначе А280 и А94 в Студ.град,след РУМ-а вървят по един и същ маршрут и обикалят през целия Студентски град.
« Last Edit: 24.10.2006, 23:08:36 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #29 on: 25.10.2006, 00:48:15 »
наистина това е много приятно място

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #30 on: 25.10.2006, 01:19:31 »
Quote from: Repcho
наистина това е много приятно място
Аз се кефя на Строежа и Джим Бийм  
« Last Edit: 25.10.2006, 01:19:44 by ozzy »

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #31 on: 25.10.2006, 10:44:33 »
Абе, Иво, то такива блокове са 5-6 в целия студ. град. Аз имах приятелка в 58, и там условията бяха такива. И асансьорът беше с автоматична врата. И на входа имаше табела "Ако заседнете в асансьора, моля не чупете", ама това е друга тема.

Ама въпросът е друг. Сега ходя от време навреме в 23 блок. Стълбищата и коридорите са издраскани с какво ли не, периодично се чупят прозорци по стълбищата. Да не говоря, че навсякъде има купища фасове, хартийки и какво ли не. За това иде реч...
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #32 on: 25.10.2006, 12:35:52 »
Quote from: emo
Абе, Иво, то такива блокове са 5-6 в целия студ. град.
Такива са 11 - това са блоковете с номера от 52 до 61 плюс този на Н.Габровски с пощенски клон 100. Но те са доста големи - всеки блок има 3 входа, а във всеки вход има по 140 стаи/апартаменти (7 етажа по 20). Т.е. един вход от новите блокове е колкото цял стар блок от типа на 16-20 блок. Единствено гетата 7, 8 и 9 с техните 288 стаи са равни на два входа от новите, но 8-ми блок не функционира, а 9-ти май беше хотел - целият или част от него.
« Last Edit: 25.10.2006, 12:38:27 by blagun »

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #33 on: 25.10.2006, 12:37:38 »
Аз бях преди ан един купон във 2-ри или 3-ти, тия дето са зад ТУ. Просто няма такава мизерия. В блока няма лапмпи никакви, в стаята няма място да се завъртиш, въобще адска мизерия. Или веднъж акто отивахме към О!Шипка... то мианвахме през некви храсталаци, некви мучурища. Не ме кефи въобще.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #34 on: 25.10.2006, 12:42:42 »
Quote from: Dragon
1. Аз бях преди ан един купон във 2-ри или 3-ти, тия дето са зад ТУ. Просто няма такава мизерия.
2 Или веднъж акто отивахме към О!Шипка... то мианвахме през некви храсталаци, некви мучурища. Не ме кефи въобще.
1. Малък номер - голяма мизерия.
2. О! Шипка си е на доста приятно място, не знам, откъде сте се промъквали през мочурища - откъм посолствата на Симеоновско ли? Иначе от спирката на А94/280 след зала Хр.Ботев хващаш улицата вдясно и на третия блок вляво е заведението.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #35 on: 25.10.2006, 16:37:50 »
Промъкнаха ме от зимния по някакви улички които накрая свъшваха на нещо като полянка, ама по-кално Иначе после се измъкнахме от там където казваш.

Покрай това ми хрумна една тема: http://forum.gtsofia.info/index.php?showtopic=346

Offline conecto

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 303555835
    • View Profile
    • Email
« Reply #36 on: 25.10.2006, 19:01:56 »
Нормално е общежитията да изглеждат така, строени са по време на социализма, а малоумните им обитатели да не са луди да пазят, нали скоро някой друг ще "живее" там. Студентски град е прекрасно място, пълно с псевдо-студенти, бардаци и дилъри. Вечер гледката е приказна- разбитите улици са задръстени от коли, "паркирани" по всевъзможен начин, защото наоколо е пълно с разни бараки- заведения. Студентите са бедни все пак. В "Квартала" е много приятно- има много зеленина. Предимно избуяла трева, тук-там някой храст или дърво за препикаване.
Как да не го обичаш това място.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #37 on: 25.10.2006, 22:39:33 »
Quote from: conecto
1. наоколо е пълно с разни бараки- заведения.
2. малоумните му обитатели
1. Времето на бараките-заведения отдавна премина, поне за Студентския град! Явно стереотипите ти са отпреди 10 години! Обади се на Кайзер и идете двамата на екскурзия дотам.

В момента има доста квалитетни заведения, а евтино - ами освен дюнер, баничка на Джумаята или парче пица за друго не се сещам. А - и двата "Гроша"!
Даже пазарът пред бл.58 за бедните студенти държи по-високи цени от тези в Мусагеница, Дианабад и Младост.

2. За твое сведение някои от "малоумните обитатели" са професори и доценти из университетите, има поне 15-20 депутата, живели в Студентски град и т.н.
По-голямата част от децата на тези "малоумни обитатели" учат в елитни училища - І немска, английска, испанска, СМГ, НПМГ и т.н., пък и в чужбина, когато малоумният им баща или майка замине на специализация.
Така че, бъди внимателен в квалификациите! В Студентски град живеят доста пробивни и умни хора, които са свикнали да се борят и устояват на несгоди и лоши условия и да вървят напред.
« Last Edit: 25.10.2006, 22:49:01 by blagun »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #38 on: 25.10.2006, 22:42:09 »
Времето на бараките-заведения отдавна премина, поне за Студентския град! Явно стереотипите ти са отпреди 10 години! Обади се на Кайзер и идете двамата на екскурзия дотам.
Не забравяй за кръчмата до стол №4! Аууу, какви преживявания съм имал там :lol:  :lol:  :lol:

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
« Reply #39 on: 25.10.2006, 22:58:41 »
Веднъж бях на абитуриентско изпращане в 51 блок, и какво да видя: входната врата беше изкъртена, счупена в средата на две, по стените имаше навсякъде олющена мазилка, а в банята на въпросната стая се беше спукала една тръба и постоянно капеше. Моя блок, който е от 1965 година, е в много по-добро състояние, макар че моите съседи са абсолютни селяни <_<