Извинявам се за забавянето! Мислех си, че ще се прибера по-рано.
По темата. Действието се развива към 18:20 на 06.08.2016 г. Бях се запътил към трамвайната спирка и по пътя се засякох с един съсед, с който се заговорихме. Когато му казах, че ще тръгвам, защото бързам да не изпусна трамвая, той ми каза, че нямало защо да бързам, тъй като имало сериозна катастрофа с участието на трамвай зад ъгъла, и че едва ли скоро ще има трамвай. Каза ми, че имало два полицейски автомобила; две линейки и един пожарен автомобил. Тръгнах натам, за да видя какво се е случило. Докато ходех натам написах горното съобщение през мобилния си телефон, а в същото време покрай мен премина още един пожарен автомобил, с включена сигнализация, който също се беше насочил към мястото инцидента. С това пожарните автомобили станаха два.
Мястото на инцидента беше ул. "104" в ж.к. Обеля 2 пред блок 232. Трамваят се е движил в посока Съдебна палата и инцидентът е станал малко след завоя откъм ул. "Илия Георгов". Трамваят беше
915. Когато пристигнах на мястото на инцидента видях това:
С черно - паркирали автомобили; с жълто - таксиметров автомобил, който беше другият участник в инцидента.
На мястото имаше
много хора-зяпачи и цареше суматоха - насам-натам се движеха пожарникари, полицаи и въпросните зяпачи. В момента, в който пристигнах, потегляше една линейка. Очевидно другата е тръгнала по-рано, тъй като вече я нямаше. Горе-долу по същото време пристигна една кола "Контрол по транспорта", а след около 5 минути още една кола "Контрол по транспорта". Десетина минути по-късно дойде и още един общински автомобил - малко камионче на Столичен инспекторат. Чудя се защо се хабеше толкова общински ресурс?
По трамвая нямаше видими щети, но по лекия, таксиметров автомобил имаше доста сериозни такива в задния, ляв ъгъл. Разстоянието между трамвая и таксиметровия автомобил беше около метър.
Това обективната ситуация, която видях със собствените си очи. Следват
разказите на свидетелите на инцидента. Според тях таксиметровият автомобил е спрял като се е опитал да се събере колкото се може в празното пространство между паркиралите автомобили (очевидно недостатъчно
), за да остави свои клиенти, които живеят във въпросния блок. Вътре имало двама души - мъж и жена, съпрузи. Моменти след спирането се появил трамваят. Жената започнала да слиза от таксито, а в това време мъжът оправял сметката. Трамваят ударил таксито без спирачен път и го преместил 4-5 метра напред, а самият трамвай също изминал няколко метра преди да спре напълно. Скоростта на трамвая не била голяма (нормална за този разбит участък). Най-лошото настъпва в този момент - слизащата жена е завлечена от ударения таксиметров автомобил и се озовава на земята. По-думите на свидетелите тя била в много тежко състояние. Даже нейни близки и познати от блока се притесняваха за живота и. Обадили се на 112, а в това време таксиметровият шофьор казал, че имал газова бутилка, която можело да е засегната от удара. След 3-4 минути пристигнал първият полицейски автомобил на охранителна полиция, 9 РУ. Почти в същия момент пристигнал и първият пожарен автомобил. След още почти 10 минути пристигнали двете линейки почти една след друга. През това време пожарникарите се уплашили, че имало сериозна опасност и извикали подкрепление, а също така помолили зрителите да се отдръпнат. Първата линейка взела тежко пострадалата жена и я откарала в болница. Лекарите от втората линейка започнали да преглеждат хора, които изпаднали в шок и стрес от случилото се. После откарали човек със съмнения за сърдечни проблеми. Тогава пристигнал и вторият пожарен автомобил. Горе-долу по това време и аз съм се озовал на мястото. Вторият полицейски автомобил (на КАТ) пристигнал някъде с линейките.
Пожарникарите от втория пожарен автомобил огледаха внимателно удареното такси и установиха, че няма опасност, и че колегите им от първия автомобил са направили грешна преценка. Около 5 минути след като аз бях на мястото, един от двата пожарни автомобила си тръгна, а другият остана още около 15-20 минути. Лошо впечатление ми направи един от служителите на "Контрол по транспорта", който само правеше совалки между полицаите, пожарникарите и други хора наоколо. Моето предположение, е че искаше да лобира в полза на ватмана. По едно време се беше качил в трамвая, а един полицай го помоли да напусне и да не пипа нищо преди да дойдат разследващи.
След около 25-30 минути си тръгнах, тъй като имах уговорка, за която вече закъснявах и не знам какво се е случило след идването на разследващите и т.н.