На мен не ми стана ясно тези промени от 16.01.2008 промяна на променения през декември ОУП ли са или нещо друго!
Очевидно не, защото описаното съответства на вече направените промени - както за метрото до Кремиковци, така и за Северната, Западната тангенти и др.
Интересно ми е развитието на трамвайното трасе след Семинарията.
Става ясно че вече няма да завива наляво ами ще цепи направо до бул.Симеоновско шосе, по всяка вероятност в самостоятелно трасе. Така до кръстовището на бул Симеоновско шосе с Проф Иван Странски. Там завива наляво и продължава по Иван странски между блоковете 57, 60 в Студентски град, зад Зимния дворец и след това направо през полето, вероятно заедно с пробив на ул. Проф Иван Странски до бул. Климент Охридски, където както разбирам завива надясно до кв. Малинов долина.
Дотук добре, остават обаче отворени няколко въпроса.
1. От бул Вапцаров до Зоологическата градина трасето не би трябвало да има проблем. Ще се сече от гората от лявата страна на булеварда. (тук е редно настоящето трасе от Семинарията до руското посолство да се залеси!)
2. От зоологическата градина до "Проф Иван Странски" невиждам никаква възможност за обособено трасе. Всичко от двете страни е застроено. Това означава да се стесни Симеоновско шосе до 2 активни ленти за автомобили или споделяне на общо пътно платно между трамвай и автомобилен поток.
3. Още по тежко е положението в самия Студентски град. Там улицата е двулентова с едноредови паркинги от двете страни, които са перманентно препълнени. Вярно че има достатъчно разтояние до блокове 59,60 и 61 от южната страна, но там построиха завидно количество заведения, повечето от които не изглеждат временни.