Author Topic: Схеми на Софийското метро  (Read 206919 times)

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Схеми на Софийското метро
« Reply #400 on: 25.06.2020, 10:41:57 »
Обаче ми се вижда, че на завъртулката не може да се прекачиш както е при софийското.

Можеш, завъртулката е само 1,5 км, можеш спокойно да походиш до следващата спирка. Това не променя факта, че по схемата наистина не можеш да се ориентираш накъде ще завие автобуса.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #401 on: 25.06.2020, 11:48:46 »
Не са единици хората пътуващи Люлин-Надежда,  Люлин - Надежда - Централна гара. Щом влакът минава от там- трябва да се отрази.

Стандартно влаковете от летището правят панделката към Лозенец. Тези от бизнес парка стигат само до Сливница. Единствените изключения са граничните курсове в часовите диапазони, когато се променя интервалът на движение.

Нека не се заблуждаваме - ако се кача от Интерпред и искам да стигна до Надежда 3, няма да ме интересува, дали влакът идва от летището, или от Младост 4. По-скоро, ако пише, че е до Сливница, значи ще трябва да сляза и да изчакам следващия, или ще се прекача още на Св.Неделя.
В другата посока е още по-лесно - ако се кача от Надежда, моето влакче ще мине през Люлин (има 3-4 късни влака, които не го правят), а ако се кача от Вардар, максимално ще ме интересува, дали е към Дружба, или към Младост 4 и изобщо няма да ми дреме, дали идва от Надежда, или е тръгнал от Сливница.

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #402 on: 25.06.2020, 17:02:48 »
Чудех се къде да го пусна, че реших тук, тъй като има нещо общо със схемите, но малко по-отдалече.
За номерирането на метролиниите може да се ползва доста по-прост от сегашния механизъм:
М1 Летище - Сливница (-Обеля)
М2 Бизнеспарк - Сливница (-Обеля)
(може и на опаци)
М3 Витоша - Обеля (-Сливница)
М13 Витоша - Обеля - Сливница - Летище (цялото "ласо")
М23 Витоша - Обеля - Сливниица - Бизнеспарт (цялото "ласо")
М4 сегашния диаметър 3

В случай, че се направи връзка от някоя станция на М4 към вече изграденото метро (при Люлин, Модерно предградие или Обеля)- при вързани маршрути пак може да се ползва ситема на комбиниране- 14 24 34.

Логиката- има 3 основни движения- М1 М2 М3, а когато се прави цял кръг става комбинация между две линии (13 и 23). Тогава вече номерчето ще е още по-лесно за асимилиране накъде ходи влакът и могат да се махнат излишни бърборения, припомнящи, че влакът (не) пътува до някъде. Единствено подобни съобщения ще са нужни, ако форсмажорно влакът е със скъсен маршрут или по разписание обслужва до някоя станция. Вън от личните боржения кой диаметър какъв е, номерирането трябва да е за улеснение на редовия пътник, който може да не е жител на София (това във връзка с четени приказки по-рано, че номерът на линията трябва да е обвързан с метродиаметър).

Ще ви препратя към постът ми за метромрежата на Сингапур в раздела “По света“. В Сингапур всяка дестинация си има номер. Така се получава следната схема за номерация (примерна):
М11 - всички влакове с крайна спирка Летището
М12 - всички влакове с крайна спирка Обеля/новата гара Обеля/Сливница, или там каквото измислят, потеглящи или от Летището или от Бизнес парка
М13 - всички влакове с крайна спирка Бизнес парк
М21 - всички влакове с крайна спирка Витоша
М22 - всички влакове с крайна спирка Обеля/новата гара Обеля/Сливница, или там каквото измислят, потеглящи от Витоша
М31 - всички влакове с крайна спирка Горна баня
М32 - всички влакове с крайна спирка Хаджи Димитър

Тази схема позволява гъвкавост, защото на никой не му пука откъде идва влака, а само накъде отива. По този начин може да се движат влакове както от Летището, така и от Бизнес парка в посока Витоша и и двата влака ще носят номер 21. Аналогично тръгващите от същите крайни спирки и пътуващи само до Обеля, носят еднакъв номер М12.

При създаването на нови разклонения така се добавя само по една нова линия, стигаща до въпросната нова крайна станция. Това откъде тръгва влака няма значение.

P.S. Моля без коментари за това че тази схема е много сложна. В предишните коментари маймунджулъците са също толкова объркващи.

Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #403 on: 25.06.2020, 18:47:53 »
Това, дали даден влак прави връзката между Люлин и Надежда, е основно експлоатационен проблем, който засяга малък процент пътуващи, за които тази връзка е бонус.
Номера от 1 до 4 са повече от достатъчни.

Тези които пътуват от Люлин към гарата са повече от пътуващите към летището, но не съм чул да се предвижда спиране на влаковете до там. Майка ми живее в Люлин, от нея и нейни познати в квартала знам че от НДК до Сливница е по-добре да се пътува през Обеля, същото се отнася и за Западен парк - гарата. Отрязването на директните връзки ще натовари допълнително и без това претоварената и кофти направена връзка на Сердика.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline dj_the_bus

• Защо пиша толкова много?
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Николай Попов
    • Email
« Reply #404 on: 25.06.2020, 20:03:03 »
То ясно не му пука на никой от къде идва влакът, но на предходните или следващите пътници може би правят разлика, конкретно дали влакът прави панделка или не (както аз, така и други споделяме, че има случаи, когато е по-удобно да се пътува на панделка, отколкото с прекачване).
За да не се разделят на 4 отделни номера, трасето (щото то реално е едно, разклонено на 2) Младост/Летище - Обеля - Витоша, най-добре е всички влакове да правят панделка (без сутрин/вечер от/до депо). Това съм се чудил от преди, защо ги делят. Надявам се не искат упорито да насочат прекачвания на Сердика, защото е неудобно и куцо. Но това от друга страна би глътнало няколко мотриси с машинисти (второто мисля че е по-големия харч).

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #405 on: 25.06.2020, 20:08:29 »
Делят се, защото няма толкова влакове.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #406 on: 25.06.2020, 20:47:44 »
Ще ви препратя към постът ми за метромрежата на Сингапур в раздела “По света“. В Сингапур всяка дестинация си има номер. Така се получава следната схема за номерация (примерна):
М12 - всички влакове с крайна спирка Обеля/новата гара Обеля/Сливница, или там каквото измислят, потеглящи или от Летището или от Бизнес парка
М22 - всички влакове с крайна спирка Обеля/новата гара Обеля/Сливница, или там каквото измислят, потеглящи от Витоша
Тази схема не е концептуално по-различна от другата предложена.

Вижда се моментално, че пак е излишно усложняване. М3 е достатъчно да си е така, а на М31 и М32. Това не носи нищо.
Също така, от Обеля до Лозенец също е безпредметно да има различни номера. Там имаме пълна яснота - всеки влак от Обеля към центъра стига до Лозенец, а обратното, всеки след като стигне до Обеля, продължава към Люлин.

И какво остава? Имаме Лозенец-Обеля-Летище и Сливница-Бизнес Парк. Просто и ясно.

Offline dj_the_bus

• Skype Me™!
    • View Profile
    • Николай Попов
    • Email
« Reply #407 on: 25.06.2020, 21:07:26 »
Пак припомням, че причината за създаване на отделни номера е най-вече панделката. А идеята, която аз написах засяга най-малко пътниците. В смисъл ако се пътува по трасето Люлин-Младост 1 фактически всеки влак върши работа и няма да се гледат много номерата. Завъртулките ги правят 13 (Летище) и 23 (Младост). Ако се пътува към Летището- 1/13 и Младост 4 2/23. Поне в моите очи номерата вкарват повече ред.

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #408 on: 25.06.2020, 23:47:11 »
Тази схема не е концептуално по-различна от другата предложена.

Вижда се моментално, че пак е излишно усложняване. М3 е достатъчно да си е така, а на М31 и М32. Това не носи нищо.
Също така, от Обеля до Лозенец също е безпредметно да има различни номера. Там имаме пълна яснота - всеки влак от Обеля към центъра стига до Лозенец, а обратното, всеки след като стигне до Обеля, продължава към Люлин.

И какво остава? Имаме Лозенец-Обеля-Летище и Сливница-Бизнес Парк. Просто и ясно.

Не е баш така. В случая със Сингапурския подход може да има маршрут както от Бизнес Парка, така и от летището до Лозенец. И двата маршрута ще носят еднакъв номер. Защо е необходимо Лозенец да се свързва изключително с летището? В някой момент от експлоатацията може да се окаже че маршрутите ще се разнообразяват като един и същи състав прави маршрут Летище - Лозенец - Бизнес Парк - Лозенец - Летище.

Че е усложняване не споря. Просто предлагам след като коментираме усложнавяне и друг вариант за такова.
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #409 on: 25.06.2020, 23:51:47 »
Защо е необходимо Лозенец да се свързва изключително с летището? В някой момент от експлоатацията може да се окаже че маршрутите ще се разнообразяват като един и същи състав прави маршрут Летище - Лозенец - Бизнес Парк - Лозенец - Летище.
Чисто експлоатационно е заложен така да бъде маршрутът. Отделните курсове Бизнес Парк-Лозенец или обратно са изключение и те са само и единствено при напасване на интервала на движение. Говорим за около 20-25 влака в делник

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://skyscrapercity.com
« Reply #410 on: 17.08.2020, 18:54:23 »
В новите влакове :)

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #411 on: 17.08.2020, 19:09:09 »
Чак съм изненадан колко добре са станали. Метрополитен ли са автор или СС?

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #412 on: 17.08.2020, 19:15:07 »
Чак съм изненадан колко добре са станали. Метрополитен ли са автор или СС?

СС сме автори на цялата визуална информация по третата линия...разбира се, на цената на доста компромиси от това, което искахме, поради твърдоглавостта на някои хора  :laugh:
Но на живо са дори още по-хубави, чак не мога да повярвам, че съм в България.

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #413 on: 17.08.2020, 19:34:12 »
Изглежда хубаво. С риск да прозвуча зле, обаче, „ЖП“ трябва да е с главни букви.
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #414 on: 17.08.2020, 22:18:40 »
Да бяхте написали и връзките с наземните линии на схемата, дето е само М3...
Едит: маршрутите на наземните линии все още не са известни. :blush: Но според мен, след като станат ясни, задължително трябва да присъстват на схемата.
...

...
Иначе картите са прекрасни!
Едит 2: Визуалното разделяне на МД1 и МД2 не би ли било по-добре да е на МС Сливница? Все пак има курсове Витоша- БП. Или може би ще ги премахнат? :)
« Last Edit: 17.08.2020, 22:36:34 by Chezare »

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #415 on: 17.08.2020, 22:27:51 »
Да бяхте написали и връзките с наземните линии на схемата, дето е само М3...
...

...
Иначе картите са прекрасни!

В град, в който наземната схема е установена и няма непрекъснати промени това върши работа, но в случая...ЦГМ още не знаят дори как ще се променят линиите, свързани с М3, какво остава други неща.. уви.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #416 on: 18.08.2020, 00:42:19 »
Аз съм твърдо ПРОТИВ тези схеми!  :hammer: :hammer: :hammer:

И причината е много проста - те не отговарят на реалността. От схемите не се разбира, че влаковете тръгват от летище София и продължават до МС Витоша през прекъсване/прекачване. Точно обратното - вкарват хората в заблуждение, че има такова прекъсване.

Довод, че това ще се случи "някога" е меко казано абсурден. Това "някога" се чака вече 8 години, откакто е пуснат МД2. И през това време хиляди хора всеки ден гледат с недоумение и неразбиране абсурдните схеми по станции и вагони, и се чудят какво се случва.

Това "някога" може да не дойде още 5-10 години. В момента не се работи по въпроса. Няма бюджет по въпроса. Дори няма официално одобрен проект.

Когато това "някога" дойде, тогава може да сменим визуалните материали по вагони и станции. А дотогава смятам, че е редно тези материали да представят реалната ситуация!

А пък и не се знае дали жителите на Обеля не подготвят инициативен комитет, който да се бори против разделянето на МД1 и МД2. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: И може би събират съмишленици както от близките села, така и от ж.к. Надежда и ж.к. Люлин. И са готови да вдигнат сериозни протести, ако има официално раздвижване по въпроса.  :rolleyes:
vasko - оригиналът! :)

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #417 on: 18.08.2020, 01:28:58 »
На този етап публично не се знае какви са плановете на Метрополитен за Обеля. Но дори при сегашното положение тази схема е по-адекватна, понеже вие в Обеля така или иначе знаете за тази врътка, а вие сте 90% от заинтересованите в случая. За сметка на това досегашната фльонга редовно обърква туристи, гости на града, както и всички останали, които не са от района на същата тази фльонга.

ПС. Май има правописна грешка с Jamer Bourchier
« Last Edit: 18.08.2020, 01:31:46 by wiNt »

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #418 on: 18.08.2020, 09:03:39 »
ПС. Май има правописна грешка с Jamer Bourchier

Не само там, има и стилистични грешки, и схемите са както казва vasko някакъв опит да се прокара отново политическата агенда на политическата партия Спаси София, изобразени са несъществуващи в момента положения. Не е изяснен нито въпроса с авторските права, нито с бъдещата поддръжка на тези табели. Ще стане както типично за всичко което тази групировка е изцвъквала из Метрополитена - окачват и забравят както с табелите по пероните на МД2, още висят стари и неправилни табели там. Но като ги питаш защо не си поемат задълженията и не ги обновят ще има пак типичния отговор, че те не носят отговорност, а някой друг.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #419 on: 18.08.2020, 09:28:58 »
След като се замислих по- внимателно открих един голям кусур- на цялата визуална информация(от снимките), както и на схемите, пише, че МД3 ще е до Горна баня.
Но навсякъде по медиите пише, че откриването ще е: между Красно село и Владимир Вазов. Или бъркам? :rolleyes:
Относно разделянето, макар и чисто визуално- подкрепям, защото "Качи се на М2, слез на Сердика и се прекачи на М2" поне за мен е малко объркващо.
« Last Edit: 18.08.2020, 09:36:14 by Chezare »