Дарик радио, „Седмицата”
11 юли 2009
Водещ: Къде в дневния ви ред е стартът на строителството на магистрали?
Бойко Борисов: За съжаление, „Тракия” още се чудят, представяте ли си, това като го разбрах, дали да е от бюджета, дали да е по оперативна програма, дали да е концесия. Те още се чудят. Няма проекти.
Водещ: А вие какъв отговор имате на това, дето те се чудят?
Бойко Борисов: Незабавно, още първата седмица Агенция „Пътища” при мен с проектите, с конкурсите, гарантирано финансиране, в момента, в мига, в който проведем търга и конкурсите, започване на трите лота на магистрала „Тракия”.
Водещ: Веднага обявявате търгове за магистрала „Тракия”, това казвате?
Бойко Борисов: Незабавно, и то аз още вчера съм разговарял с тях. Естествено, пълен /.../ на „Люлин”, за да се върже с Околовръстното и Перник, задължително „Марица”. Там ще е сравнително по-лесно и бързо и се надявам в рамките дори на края на годината-началото на другата да стане и това е мечтата ми – „Тракия” да бъде вързана с Бургас-Варна.
Водещ: Т.е. „Черно море”?
Бойко Борисов: „Черно море”. И всичките ми усилия в Брюксел ще бъдат в тази посока.
Водещ: Това във времето как го виждате?
Бойко Борисов: Пътят Търново, защото за „Хемус”, нали знам, че във Варна това е много чакан отговор, за съжаление, София-Търново е много натоварен пътят, Търново-Шумен – много слабо натоварен пътят. И ако се даде цялата магистрала на концесия, няма... някъде между 80 и 100 млн. евро на година държавата трябва да добавя за „Хемус”. Затова аз съм възложил да ми проверят дали е възможно София-Търново да я пуснем на концесия. Шумен-Варна я има. А между Търново и Шумен да почне държавата да изгражда на няколко лота, вярно, бавно ще стане, но почнем ли, в една такава посока, ще стане като метрото – ето, три-четири години се изтърколиха бързо и сега, в началото на септември, ще имаме от „Обеля” до „Младост” метро.
Водещ: София-Търново идеята ви е, че ще бъде натоварена магистрала заради връзката с Русе?
Бойко Борисов: Тя и сега е натоварена и може да издържи до концесионен договор. Цялата магистрала не може да издържи, тъй като от Търново до Шумен е малко натоварването.
Водещ: Това във времето как го виждате, обаче – за „Тракия” и връзката с „Черно море” до Варна?
Бойко Борисов: Незабавно. Тя трябва да тръгне веднага по оперативна програма и с Брюксел ще говорим за финансирането.