Author Topic: Градският и жп транспорт в Германия  (Read 260516 times)

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
За капак току що на Хайделберг съобщиха ненадейно, че влакът свършва във Фрайбург и няма да пътува за Цюрих. Еми естествено като има 1 час закъснение, швейцарците го резнаха. Вагон ресторантите и в двата интерсити не работят днес... Егати скапания Дойче бан, нищо ама нищо не може да свърши както трябва. Толкова боклучава компания.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Невиждани драми дами и господа, във Фрайбург само 34 минути след пристигането на прословутия влак на yogimax има следващ за Базел с директна връзка за Цюрих  :laugh: Пустото ляво-зеленото правителство е пуснало влакове през половин час, да опазва околната среда и да дразни феновете на АзГ.  8)

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Сега при тия страшни бури в Германия е направо лудост да се пътува за където и да е! Знам, че немците отдавна са си резервирали и платили ваканцията, но това са извънредни обстоятелства, с природата не можеш да се бориш, най-добре се откажи и си стой вкъщи, в безопасност.
По рейс и по жена не се тича!

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
Използвам случая да споделя опит от последно време с пътуване през Германия. Имах полет София- Мюнхен - Берлин. Действието се развива на 30 Ноември, когато в Мюнхен започваха снежните бури. Полетът ми от София излетя с час закъснение, но това нямаше никакво значение, защото още на летището получих известие от Луфтханза, че вторият ми полет е анулиран. Същото се отнася и за следващия, последен за деня полет от Мюнхен до Берлин. или с други думи, трябваше да остана в Мюнхен. Нощното ICE не съм толкова луд да използвам, защото този влак тръгва около 9 от Мюнхен, извърта се през Щутгард, Франкфурт на Майн и Ерфурт, пристига след почти 11 часа пътуване в Берлин. Така че единствената въпросителна ми беше до колко евро нощувка ще ми поеме Луфтханза. На летището в Мюнхен имаше вече голяма опашка пред центъра за обслужване на Луфтханза, но дори това не ми беше необходимо да го чакам, защото по високоговорителите съобщаваха, че Луфтханза поема разходи до 150 Евро за нощувка и че сами можем да си организираме спането. Една минута търсене в Гугъл, обикновен тризвезден хотел срещу централна гара, имаха свободна стая, в бюджета е, и 10 минути по-късно вече в С8 бях на път за хотела. А през приложението на Луфтханза освен статуса на полета пътуващият може да си замени билета за вътрешния полет с такъв за влак на следващия ден в рамките на минута. Замяната става с билет за втора класа, флекс. Или с други думи можех да си избера с кой влак да се придвижа после в рамките на деня. Само си закупих резервирано място, което Луфтханза после ми възстановиха като цена. В крайна сметка се спрях на първия влак за деня, ранния ICE Sprinter, който за 4 часа ме докара до Берлин. Късният следобед започнаха проблемите с гарата в Мюнхен, така че имах късмет, че се спрях на ранен влак. А летището цяла сутрин имаше проблеми, така че сигурно едва за обеден полет щях да успея да намеря място.

А парите за хотела + резервираното място за влака Луфтханза ми въстановиха след 5 дни след попълване на формуляра.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Историята на vesko76 потвърждава немската точност. Странно защо само yogimax не успява да се впише там в средата.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Каква немска точност, да пристигнеш една нощ и половин ден по-късно от предвиденото. Ако си по работа за 2-3 дена или на екскурзия за 2-3 дена ще ти пропадне всичко и само ще биеш път напразно. Ако разполагаш с неограничено време ОК няма проблеми.

Това всъщност е малко ирония, в случая е имало екстремни метеорологични условия и сигурно на повечето места по света би се получило така. Не помня в по-хард зими у нас като Януари 2017-та,  Януари 2012-та колко отменени полети и влакове е имало.

А защо не ми излизат директни полети София-Берлин а само с прекачване през Мюнхен наистина? По едно време като че ли имаше дори 2 пъти на ден директен, сутрин и вечер https://www.esky.bg/flights/select/roundtrip/ap/sof/mp/berl?departureDate=2024-02-05&returnDate=2024-02-09&pa=1&py=0&pc=0&pi=0&sc=economy&_gl=1*dr7hdn*_up*MQ..&gclid=EAIaIQobChMIjMT-892rgwMVmoZoCR1UdABbEAAYASAAEgLWDPD_BwE
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
А защо не ми излизат директни полети София-Берлин а само с прекачване през Мюнхен наистина? По едно време като че ли имаше дори 2 пъти на ден директен, сутрин и вечер https://www.esky.bg/flights/select/roundtrip/ap/sof/mp/berl?departureDate=2024-02-05&returnDate=2024-02-09&pa=1&py=0&pc=0&pi=0&sc=economy&_gl=1*dr7hdn*_up*MQ..&gclid=EAIaIQobChMIjMT-892rgwMVmoZoCR1UdABbEAAYASAAEgLWDPD_BwE

Луфтханза не лети директно Берлин-София, твърде незначителен пазар сме. Само България Еър и Райънеър летят директно и няма полети всеки ден.

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
Берлин не е хъб на Луфтханза. Полетите им винаги са били до Мюнхен или Франкфурт, после с прекачване. България Еър са поне двойно по-скъпи от Луфтханза. А Райън Еър летят в неудобни за мен часове. А и прекачването е съвсем в реда на нещата. И, ако нещо се случи, те поема авиокомпанията.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
А Райън Еър летят в неудобни за мен часове.
Ех, ти забрави гладните години, когато правихме късни вечерни сметки от Schonefeld до Steglitz. Че даже дюнер отворен имаше   :)

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Не знам за Мюнхен и новото летище в Берлин - Вили Брандт, но великото, най-голямо летище в света - Франкфурт, е една абсолютна торба с бакии. Преди две години първо, след осем часа полет, самолетът на Кондор от Мисисага се въртя половин час като пумпал, докато най-накрая кацна. Но вместо да го вържат на ръкав, та да слезем спокойно, докараха стълба и дойде някакво разнебитено Цитаро или Конекто, все ги бъркам, не знам, което още половин час ни разкарва из перона, накрая ни остави на някакъв изход на майната си, където нямаше кой да обясни на хората къде трябва да отидат. И накрая се наложи да псувам като хамалин по един от тези, дето проверяват ръчния багаж, че и началника му - и двамата черни араби, с почти никакъв английски, още малко щях да им врътна по два шамара, ако не си бяха затворили плювалника. Проблем бяха двата лаптопа, единият личен, другият служебен, също че можело в куклата на детето да има....бомба. Това при полет от Канада, а не от Сирия или Африка. Чудя се немците толкова ли са тъпи, та назначават такава арабска бежанска сган на тази отговорна работа. Затова повече никакви връзки през Франкфурт. Луфтханза и те станаха един патреш....Ползвал съм Шарл Де Гол, Амстердам - Схипхол, Лондон Хиитроу, Гетуик, Станстед, Виена, Будапеща, но никъде не е имало такива простотии като във Франкфурт. За канадските летища Мисисага, Монреал, Едмънтън, Ванкувър, Калгари пък не говоря въобще - никакви проблеми, дори самолетът те чака, ако на проверката станат опашки. Относно България Еър - хаир няма да видим, докато е собственост на ТИМ-аджиите.
« Last Edit: 27.12.2023, 18:20:42 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Не знам за Мюнхен и новото летище в Берлин - Вили Брандт, но великото, най-голямо летище в света - Франкфурт, е една абсолютна торба с бакии. Преди две години първо, след осем часа полет, самолетът на Кондор от Мисисага се въртя половин час като пумпал, докато най-накрая кацна. Но вместо да го вържат на ръкав, та да слезем спокойно, докараха стълба и дойде някакво разнебитено Цитаро или Конекто....Относно България Еър - хаир няма да видим, докато е собственост на ТИМ-аджиите.

Това са точно моите наблюдения - Франкфурт е много зле, Мюнхен е на светлинни години пред него като хъб - по-къси разстояния, повече ръкави и съответно много по-рядко те слагат на отдалечена стоянка с автобуси, по-малко закъснения. На Мюнхен се хваща връзка между два полета на Луфтханза за около 35 минути, това за трансфер на Франкфурт е абсурд. Берлинското летище е добре измислено, особено с подземната гара директно под терминала, но като хъб трябва първо да се докаже, там в момента просто няма трансферни полети, никоя нормална авиокомпания не иска да стъпи там а и не знам дали някога ще стъпи, положението с персонала е повече от зле. Най-добро за трансфери обаче е Виена с двуетажния терминал и ръкавите към отделни нива, такова разпределение съм виждал само там и работи много добре, пести време наистина.

България Еър е друга бира, да те оставят на летището в Пловдив вместо в София и да ти кажат оправяй се, това го могат само те, единствено хитрите ирландци на О`Лири могат да бият подобна мизерия като те захвърлят в Букурещ вместо в София, те поне дават по един кроасан за из път.
« Last Edit: 27.12.2023, 18:42:45 by fafan »

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
Ииии ето класиката. Днес трябваше да е връщането. Швейцарските връзки да си навреме, немското ICE , което трябваше да тръгне от Кур за Хамбург, е резнато. :blink:
Нова година стар късмет! Нищо изненадващо. Не могат дори връщането да си осигурят от Швейцария. Толкова много са закъснели вчера! Вчера лежах с температура и резервирах седящи място, сега то изгоря и ще пътувам прав болемв някой друг претъпкан влак. Е*Ати сбърканата компания.

„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Е*Ати сбърканата компания.

Е*Ати сбърканата логика. Не слуша ли новогодишната реч на канцлера Шолц? Ако я беше слушал щяха да ти станат ясни някои работи...

Вчера лежах с температура и резервирах седящи място, сега то изгоря и ще пътувам прав болемв някой друг претъпкан влак.

С евтин билет е така, свиквай щом само такива си купуваш. Ако сега се качиш и на влака и изпозаразиш останалите пътници ще е върха на безотговорността. Жалко че не важи вече наредбата за Covid, щяха изобщо да не те допуснат във влака.
« Last Edit: 01.01.2024, 11:57:12 by fafan »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Ай стига с тия глупости, частен влак ли ще му пуснат? Или ще му плати някой такси до Хамбург?
Това беше на дневен ред преди 3 години. Вече (за щастие) не е актуално.
« Last Edit: 01.01.2024, 14:53:26 by bdz43r »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Това беше на дневен ред преди 3 години. Вече (за щастие) не е актуално.

Кое не е актуално? Немският здравен министър Лаутербах съветва преди две седмици да се носи маска по влаковете:

https://www1.wdr.de/nachrichten/lauterbach-maske-tragen-100.html

А при положение че знаеш че си болен при това положение да се качиш и часове наред да кихаш върху седналите срещу теб си е живо престъпление.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
И какво предлагаш да направи? Да си стои в Давос? Ти ли ще му платиш престоя?
Преди 2 седмици натоварихме един италианец и на самолет с температура...

Както казах, това беше актуално преди 3 години. Ако те е страх от зараза, просто не се качвай на влак.

А маски във влаковете в Германия масово не се носеха, дори когато все още беше задължително.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
И какво предлагаш да направи? Да си стои в Давос? Ти ли ще му платиш престоя?
Преди 2 седмици натоварихме един италианец и на самолет с температура...

Както казах, това беше актуално преди 3 години. Ако те е страх от зараза, просто не се качвай на влак.

А маски във влаковете в Германия масово не се носеха, дори когато все още беше задължително.

Лошо сте направили. Цивилизованият пътник не се качва на влак със заразно заболяване, това не е индивидуален транспорт, пътуваш с други хора и е редно да се съобразяваш и с тях. Варианти има всякакви
-сключваш застраховка (не трябва да си скръндза за такива неща) - тя ще ти плати допълнителен специален транспорт ако е наложително, разходи ако трябва да останеш в хотел и медицински разходи ако състоянитето ти се влоши.
-оставаш на собстевени разходи в хотела докато не си заразен и пътуваш след седмица, важи за по-скръдзавите които няколко евро застраховка им се виждат в повече
-взимаш индивидуален транспорт в който пътуваш само ти, кола под наем например

Високите изисквания на yogimax бяха, че черни мигранти във влака до него създавали дискомфорт. Представи си кихащ и подсмърчащ балкански субект, който най-безцеремонно отказва даже да си сложи маска часове наред срещу теб, на мен ми се струва че той е доста по-голям проблем в ICE-то от мигранта от Того?

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
Не съм си правил тест, но е 100% грип, а не ковид. Ковид беше съвсем различно. Сега е точно като всеки грип от миналото. Но и ковид да беше, не е по-сериозно. Просто се преследваше агенда и затова беше тия театър. Сега изведнъж и ковид да имаш, никой не те гледа страшно и не ти извива ръцете.
Днес нямам температура, вече отхрачвам и оздравявам. И се потя. Типичен грип. Вчера бях в аптека в Санкт Мориц за отхрачващо и там не ме погледнаха страшно, знаят, че всички си е грип и че вече не се следва агенда с ковид с цел ваксинация, това вече не е оригинално.
Швейцарците бяха така добри да пуснат ерзац зуг от Кур за Базел в същия час, в който трябваше да е ИЦЕто. То тръгна преди малко по разписание от Базел за Хамбург. Дотук швейцарците оправиха бакиите на Дойче бан. Да видим кога ще започнат закъсненията на германска територия.

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
До Франкфурт по някаква случайност беше навреме. След Франкфурт спря и стои в тъмното насред полето без никаква видима причина, и никой не ни съобщава нищо.

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
Форумът НЕ е бюро за оплаквания от немските железници!!!!