Така, нече съм готов за представянето на града и тн
Дрезден е столица на провинцията Саксония, населението му е около половин милион, около панаира става около 700 000, повечето все чужденци.
Най-големите забележителности на града са Женската църква(Frauenkirche), Цвингера(Zwinger), Зоопарка, Двореца в Пилниц(Pilnitz Schloss), транспортния музей(Verkehrsmuseum), Операта(Sempraoper), Августовския мост(Augustinsbruecke) и още други знайни и незнайни обекти(за жалост не ми стигна времето да ги посетят всичките). Други атракции са обиколката из града на двуетажен 0305 или МАН, като цената е 18 евро, за тях можеш да слизаш по всяко време и да се прекачиш на друг такъв рейс, има общо 3 линии, всяка от които обхваща различна част от града. Друга атракция е детската железница в парка, за която вече става въпрос, както и за въжената и зъбчатата железница, тръгващи от един от кварталите на Дрезден и стигащи до подножието на една планина.
Общо взето за туристическо пребиваване града е много подходящ, което, за жалост, не може да се каже за постоянно живеене. Безработицата е около 16%, средната заплата е само 1000-1500 евро. Хората си броят стотинките и масово пазаруваха от хипермаркетите "Алди" и "Плюс"(нещо като нашето Фантастико, сходно по размер и стоки, само че Алдито по ми хареса), от големите хипермаркети имат само Лидл(все още неизвестно у нас, но е в края на града) и един КАУФЛАНД, който е по-скъп в сравнение с Алдито и Плюс-а, пък и е отново на края на града.
Улиците им са добре поддържани, с изпъкнала маркировка и без дупки, само че 70% е чист паваж, което хич не ми се нрави. Правилника за движение се спазва до дупка, колите масово спират и изчакват на пешеходци и велосипедисти(алеле какви велосипедни алеи имаше, направо умрях от кеф). Никой не влиза в БУС лентата, ама и автобусите не излизат от нея. На всеки пешеходен светофар има по едно устройство за натискане, за да светне зеленото по-бързо.
Бтв, снимките ще ги качвам постепенно, че от толкова много кадри не е лесно да се изберат най-добрите............
Града е много тих вечерта, след 8 часа буквално живота замира. Всички магазини затварят, и де факто след 8 часа човек няма къде де яде.........
Същото важи и в неделя, тогава НИЩО не работи...........
Но вечерта е много безопасно, по улиците почти няма хора, има нощен транспорт, трамваите са през един час, понеже има само една кола по тях, рейсовете за докъм 2, 2 и нещо. След 8 вечерта регламента е да се качваш от първата врата и да си показваш билета или картата на шофьора.
Общо взето най-големите минуси на транспорта там е, че няма вентилация, а всичко е само на отваряеми прозорци, и че е скъп. Системата за пътуване е абсолютно същатата, като тук. Единично пътуване е 1.80, като за него можеш да пътуваш 1 спирка или по целия маршрут, но само в рамките на 1 час.
Картата за една седмица е 17 евро, за месец 44. Глобата за гратис пътуване е 40 евро, контроли има много рядко, но в S-Bahn-a са на всяка спирка.Но и хората не пътуват гратис.
От 17-ти до 19-ти Август се състоя и годишния Дрезденски панаир, за щастие успях да го хвана точно тогава. То си беше типичен Биерфест с типичните за тамошния район Радебергска бира и тюрингски наденички и саксонски шишове. И там съм направил страшно много кадри и филмчета, които в последствие ще качвам.
Засега толкова, по нататък ще си редактирам мнението с повече инфо.
Поглеждайте
този албум, тук ще качвам снимките.