Честит Ден на Съединението! По повод празника, семейно се събрахме вкъщи и избликнаха разни спомени у родители и роднини. Та ето какво разказа баба ми. Тя маркира една времева граница преди около 40-45 години. Та преди нея, пазар Чаталджа не се е намирал там, където го знаем днес, а е бил на мястото на
павилионите с цветя тук. Градинката отзад винаги си е била такава и не е имало сергии там, а само край тротоара е имало един ред плод-зеленчукови павилиони - по един на всяко от местните ТКЗС-та. Отделно, на същия ред е имало и 2-3 сергии на частни лица, живеещи наоколо. Даже е имало един човек, който от казан е продавал варена царевица. Когато е дошла очертаната времева граница са изместили пазара там, където е днес. Та преди изместването,
тук със сигурност и
може би тук е имало бариера, както днес има бариера на западния изход от пазара. На улицата, между двете бариери, е имало наредени един куп пъпеши, един куп дини и др. подобни. Та хората направо оттам са си ги пазаряли. Баба ми разказва още, че ежегодно поне по 2 пъти в годината вали проливно. Та, при един такъв порой, улица Чаталджа, както и пресечните й улици "Княз Данаил Николаев" и "Любен Каравелов" са се превръщали в пълноводни реки до коляно. Та при един такъв порой, можете сами да си представите как тече река от вода и плуващи в нея дини и пъпеши.
Още преди да спре дъждът, хората са наизлизали и всеки е обирал по 2, по 3, по 4 дини и са си ги носели вкъщи.
Къде е транспортната тема в целия този разказ? Първо, преди местенето на пазара и, съответно, по време на бариерите, автобусна линия 14 е минавала двупосочно по ул. Васил Друмев. Не знам дали едно време пак е имало ивица по 8-ми Приморски, но и да е имало, тук е била прекъсната и 14 е завивал наляво по булеварда. Тоест, минавал е
оттук двупосочно. Една от спирките по ул. Васил Друмев е била
тук някъде, (ко стана ве, за ко пусна поста е... А, оправи се, еми ще редактирам оттук-нататък значи, та да продължа...), а отсреща е била
някъде тук.
След преместването на пазара и махането на бариерите, посока Почивка спирката пред сладкарница "Синчец" и маршрутът по ул. "Васил Друмев" са се запазили, но автобусите по посока парк-музей "Владислав Варненчик" вече са завивали
надясно, по ул. "Чаталджа" и оттам вече по 8-ми Приморски. Спирката за тази посока е била преместена
някъде тук. Майка ми разказа как в началото е имало само от онези заоблените автобуси, дето дърпат по едно заоблено ремарке (виждал съм ги на снимки тук в темата). Икарусите после ги въвели като нещо ново и модерно.
Е, за времето си са били модерни, наистина.
Първоначално, билетчето е било 3 стотинки, после е станало 4.