Author Topic: История на маршрутната мрежа и превозните средства  (Read 123694 times)

Offline emmm_192

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
Re: Линиите на Варна в миналото
« Reply #200 on: 29.04.2016, 13:14:37 »
До преди около 15 години нямаше ли само една линия 209,или пак е имало и бърз?!.Помня,че бяха къси синьо-бели икаруси,които ми липсват,но ги няма ;d :)
« Last Edit: 29.04.2016, 13:16:15 by emmm_192 »

Offline Tony

• Moderator
  • Защо пиша толкова много?
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Форум за градски Транспорт Варна
« Reply #201 on: 29.04.2016, 13:27:55 »
Линия 209 беше с маршрут Владиславово - Златни пясъци до 2007г, до тогава се обслужваше от Травел. После я взеха Транстриумф, тогава се появи и 209А до Почивка (редуваха се 209 и 209А). По-късно 209 за Златните се отдели като 209бърз, а 209 остана до Почивка.

RIP 8155 (1992-2019), 8157 (1990-2019)

Offline DjeimsBond85

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #202 on: 29.04.2016, 14:10:01 »
Да се надяваме Градски транспорт вече да я пусне до Златни пясъци.
« Last Edit: 29.04.2016, 15:05:59 by Tony »

Offline nokia

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #203 on: 29.04.2016, 15:11:40 »
Да се надяваме Градски транспорт вече да я пусне до Златни пясъци.
Това ще е чудо от тяхна страна! ;) :laugh:

Offline тролей №164 линия 2

• Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #204 on: 29.04.2016, 18:47:38 »
А 309 кога става 39 и почва да стига само до Почивка?
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline DjeimsBond85

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #205 on: 29.04.2016, 19:56:49 »
Еми мисля че откогато спряха 209 до Златните и пуснаха 209 бърз... иначе да се надяваме и 309 да се завърне до златните!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #206 on: 03.05.2016, 17:35:35 »
А 309 кога става 39 и почва да стига само до Почивка?

309 ставаше 39 зимата и обратно лятото. В това съм 100% сигурен, защото от 99-та година живеех до Спортна Зала и ползвах БДЖ и съответно съм ползвал много 39/309.
Украйна, победа!

Offline varnafan

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #207 on: 09.05.2016, 11:13:10 »
Една снимка от Фейсбук - Икарус 280.10 по 109.

Снимката е правена някъде преди 85-а година, когато автобусите за курортните комплекси тръгваха с/у пощата (сегашната спирка на 22, 82... за кварталите). Бях малко дете по това време, но си спомням много добре тази червена табела 109 и сините Икаруси (мисля, че бяха само няколко). Имаха само две врати (1-а и 3-та) и вътре седалките бяха двойни от двете страни, с тясна пътека. Явно модела беше предвиден за туристически превози и често ги използваха по линии 8,9,99,109. Много добра снимка:-)

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #208 on: 13.05.2016, 22:04:52 »
Шкода 706 РТО по линия №17, 1968г. : http://www.medienarchiv.com/Europa/Bulgarien/Bulgarien1968-HM/ppages/ppage36.htm
« Last Edit: 13.05.2016, 22:08:44 by София 100 »
Направеното днес е недостатъчно за утре.

• View Profile
    • Email
« Reply #209 on: 21.05.2016, 22:59:12 »

Offline nokia

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #210 on: 07.06.2016, 08:58:50 »
Ето една хубава снимка от Варна, която като гледам не е качвана някога тук и е от галерията на @BusMemoriesBulgaria

• View Profile
    • Email
« Reply #211 on: 12.08.2016, 22:35:37 »
За линия 2 по-назад в темата някой беше коментирал, че едно време е била по маршрута на доскорошната линия 2, оттам е продължавала по маршрута на 48 и по ул. Вяра, като на кръстовището при сп. Огоста е завивала надясно и някъде навътре е имало обръщало. Лично на мен, това не просто ми прилича, то си е бивше обръщало. Да не би точно тук да е обръщала тогавашната линия 2? :rolleyes: Имам предвид, че е построено с точната ширина и кривина, че да е удобно автобус, идващ откъм сп. Огоста, да обърне лесно.
Също някой знае ли годината, през която пл. Независимост е бил покрит с онези бежовите плочи (дето ги замениха с някакво жалко подобие на теракот преди 2-3 години) и трафикът през него и по част от бул. Княз Борис I е бил спрян?
едит: Няма да мина и аз без снимка :)
Това не знам дали някой го е поствал по-назад, но, според мен, си заслужава:

Тия блокове ми се сториха непознати. Не знаех, че имало такива до Varna Towers... :D :D

« Last Edit: 12.08.2016, 22:59:58 by тролей №164 линия 2 »

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #212 on: 19.08.2016, 21:42:48 »
За линия 2 по-назад в темата някой беше коментирал, че едно време е била по маршрута на доскорошната линия 2, оттам е продължавала по маршрута на 48 и по ул. Вяра, като на кръстовището при сп. Огоста е завивала надясно и някъде навътре е имало обръщало. Лично на мен, това не просто ми прилича, то си е бивше обръщало. Да не би точно тук да е обръщала тогавашната линия 2? :rolleyes: Имам предвид, че е построено с точната ширина и кривина, че да е удобно автобус, идващ откъм сп. Огоста, да обърне лесно.
Също някой знае ли годината, през която пл. Независимост е бил покрит с онези бежовите плочи (дето ги замениха с някакво жалко подобие на теракот преди 2-3 години) и трафикът през него и по част от бул. Княз Борис I е бил спрян?
По първия въпрос: Според картата ми от 1988г. линия 2 е обръщала на ТИС "Север", това обръщало за което говориш най - вероятно е било на линия 47(спомената е в първия пост на темата).
По втория въпрос: Площад "Независимост" става пешеходен през втората половина на 1975г..

Offline transtriumf

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #213 on: 20.08.2016, 22:16:00 »
Варна през 1960г. :arrow:

Човек не е ли засадил поне едно дърво и не се ли е возил на Икарус не е живял.

Offline varnafan

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #214 on: 24.08.2016, 10:27:53 »
Поздравления за Тролей 164 за интересните снимки! Тази на гаровия площад е някъде около средата на 80-те. Няма я още тролейбусната КМ, но подлеза е направен. Смътно си спомням, че някъде в началото до средата на 80-те този район претърпя сериозна реконструкция. Преди това ул. Девня беше тясна, двулентова, нямаше подлез. Мисля, че там където сега са плочките в дясно от подлеза имаше алея откъдето излизаха някои от автобусите. Ако някой има снимка от това време ще е интересно да се види.

По повод обръщалото след спирка Огоста, през 1988 2-та наистина я бяха удължили до ТИС-Север и аз съм я ползвал до там. Но до към 84/85-а година имам ясен спомен, че на сп. Огоста завиваше надясно. Имах роднина, който живееше до тази спирка и си спомянм, че веднъж слязохме с 2-та на сп. Огоста, след като зави надясно. По това време бул. 3-ти Март май изобщо го нямаше. Бул. Ян Хуняди (тогава двупосочна улица) стигаше до сегашната улица под пароцентралата (тогава беше Асфалтова база). Над Възраждане май не е имало никакъв път. Спомням си периода 85/86, когато строиха бул. 3-ти Март в участъка от пароцентралата, до Владиславово.
А номер 47 се различаваше от 2, по това, че не отиваше до Аспарухово.

• View Profile
    • Email
« Reply #215 on: 06.09.2016, 12:11:40 »
Честит Ден на Съединението! По повод празника, семейно се събрахме вкъщи и избликнаха разни спомени у родители и роднини. Та ето какво разказа баба ми. Тя маркира една времева граница преди около 40-45 години. Та преди нея, пазар Чаталджа не се е намирал там, където го знаем днес, а е бил на мястото на павилионите с цветя тук. Градинката отзад винаги си е била такава и не е имало сергии там, а само край тротоара е имало един ред плод-зеленчукови павилиони - по един на всяко от местните ТКЗС-та. Отделно, на същия ред е имало и 2-3 сергии на частни лица, живеещи наоколо. Даже е имало един човек, който от казан е продавал варена царевица. Когато е дошла очертаната времева граница са изместили пазара там, където е днес. Та преди изместването, тук със сигурност и може би тук е имало бариера, както днес има бариера на западния изход от пазара. На улицата, между двете бариери, е имало наредени един куп пъпеши, един куп дини и др. подобни. Та хората направо оттам са си ги пазаряли. Баба ми разказва още, че ежегодно поне по 2 пъти в годината вали проливно. Та, при един такъв порой, улица Чаталджа, както и пресечните й улици "Княз Данаил Николаев" и "Любен Каравелов" са се превръщали в пълноводни реки до коляно. Та при един такъв порой, можете сами да си представите как тече река от вода и плуващи в нея дини и пъпеши. :crazy: :laugh: :D :P Още преди да спре дъждът, хората са наизлизали и всеки е обирал по 2, по 3, по 4 дини и са си ги носели вкъщи.
Къде е транспортната тема в целия този разказ? Първо, преди местенето на пазара и, съответно, по време на бариерите, автобусна линия 14 е минавала двупосочно по ул. Васил Друмев. Не знам дали едно време пак е имало ивица по 8-ми Приморски, но и да е имало, тук е била прекъсната и 14 е завивал наляво по булеварда. Тоест, минавал е оттук двупосочно. Една от спирките по ул. Васил Друмев е била тук някъде, (ко стана ве, за ко пусна поста е... А, оправи се, еми ще редактирам оттук-нататък значи, та да продължа...), а отсреща е била някъде тук.
След преместването на пазара и махането на бариерите, посока Почивка спирката пред сладкарница "Синчец" и маршрутът по ул. "Васил Друмев" са се запазили, но автобусите по посока парк-музей "Владислав Варненчик" вече са завивали надясно, по ул. "Чаталджа" и оттам вече по 8-ми Приморски. Спирката за тази посока е била преместена някъде тук. Майка ми разказа как в началото е имало само от онези заоблените автобуси, дето дърпат по едно заоблено ремарке (виждал съм ги на снимки тук в темата). Икарусите после ги въвели като нещо ново и модерно. :P Е, за времето си са били модерни, наистина. ;) Първоначално, билетчето е било 3 стотинки, после е станало 4.
« Last Edit: 06.09.2016, 12:20:40 by тролей №164 линия 2 »

Offline varnafan

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #216 on: 07.09.2016, 14:36:28 »
Интересни спомени. Това за пазар Чаталджа не го знаех. За 14-ти номер спомените ми са от началото на 80-те, когато се движеше частично двупосочно по ул. Василе Друмев. В някои от предните постове бях описал точно къде бяха спирките. Спомням си спирката на Спортна зала в посока Петлешев беше на този тротоар, следващата непосредствено, като направи десен завой по бул. Чаталджа тук. В обратна посока имаше спирка в посока почивка на червения пл-д точно тук. На тези спирки спираше и линия номер 4 (Ж.П.Гара - Почивка). По нея пътуваха основно единични Чавдари 11Г4. На червения пл-д 4-ката завиваше наляво по бул. Цар Освободител (тогава Василе Коларов) и продължаваше по маршрута на 6-цата към гарата.

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #217 on: 24.12.2016, 13:35:23 »
Шкода 706 РТО по линия №17, 1968г. : http://www.medienarchiv.com/Europa/Bulgarien/Bulgarien1968-HM/ppages/ppage36.htm
Едва ли е по линия 17, като се има предвид, че това е туристическия вариант на Шкода 706 РТО. По - скоро табелата означава нещо друго, нямащо общо с градския транспорт.
« Last Edit: 09.01.2017, 22:13:17 by Magirus deutz »

Offline yoroto

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #218 on: 15.01.2017, 03:22:49 »
Някой знае ли кога е създадена линия 118?

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #219 on: 24.01.2017, 18:49:55 »
От шофьорка на 86 знам, че е през 90-те години и е била създадена от частници като 148 и после направена официална. Една от причиниите за намаляне на пътниците по 86 от жп гара
Украйна, победа!