Именно, защото не е редно да се гледа егоистично, ДА. Тъкмо заради това написах последния си пост. Само че започна да ми мирише на "крадецът вика дръжте крадеца". До момента продължавам да чета едно голямо "вадене от девет кладенеца вода" само и само да прикрием истинската причина - че просто това ни е любимата марка автобуси и затова много искаме от нея да бъде запазен за музеен. В такъв случай, по-добре нищо да не се запазва, защото идеята се опорочава още в зародиш!
Пак казвам, очаквам от вас конкретни обективни аргументи. До момента чух само за намиране и цена на резервни части в полза на Ман. Аргумента на колегата Mammoth в полза на тролеите Шкода 14-15 тр - 15тр единствени в България, а 14тр още от самото начало на тролейбусния транспорт - много години обслужвали транспорта тук и са от първите возила. Плюс моите аргументи, че Чавдарите и Икарусите също обслужваха няколко пъти повече години транспорта тук, отколкото Мерцедесите и особено Мановете. Плюс патриотичен аргумент - Чавдар са българска сглобка. Така да се каже, единствената "българска" марка сред всички изброени дотук. Заедно с Кента, разбира се. И отново без капка пристрастие от моя страна - признавам, мен би ме било срам някой ден да заваря запазен Ман за музеен, при наличие на 3-4 броя в движение Чавдар 11Г5. Който иска - нека после да обяснява тогава на някой външен защо сме запазили точно Ман на фона на всичко гореизброено. Пак да припомня, въпросът, който сега обсъждаме, е за запазване на музеен експонат, емблема на историята на целия градски транспорт във Варна, а не нечия частна колекция. Нека се придържаме към него, ако е възможно.
Ще потретя: има добър, демократичен подход - анкета. Нека "се преброим" поне тук, във форума, така да се каже. Кой какво мисли по въпроса.
Чета и... ме заболяха очите от четене на меко казано груби, неадекватни, неуместни изрази....

Какъв крадец, какви кладенци, какво ПРИКРИВАНЕ!?, какви глупости!!!

И какво "намирисване на нещо гнило"!!!
Да, фен съм на МАН и то на различни модели, но...
Голяма соцносталгия, голямо нещо!
Чавдар 11Г5 има в Пазарджик и се движи редовно!
Икарус 260 и 280 има в София и се изкупуват и други, напоследък масово именно по линия на сантимент и популярност!
Чавдар 141 е на път да бъде реставриран в София, мисля, че е в Малашевци.
Сдружение ГТИ реставрираха един друг - Чавдар 14-20 мисля, че беше.
Някъде реставрираха и М3 или М4....

И има поне 3 Икаруса, пази се един тролей Икарус 280Т и... къде отиваме...?
На този фон има само един O305G, който е много добър и дебна редовно.
Намирам твоите коментари за обидни също, защото съвсем добронамерено реших да дам предложение да си върнем бивше наше превозно средство и дори не получих едно "благодаря" за това, даже обратното!
Да, аз съм сред онези, които пазят снимкови архиви и част от историята на транспорта, но далеч не очаквах това отношение!
Досега не съм виждал у феновете на ГТ във Варна желание за реставриране на дадено превозно средство (поправете ме, ако греша!).
Мога да участвам евентуално за реставриране на Шкода 14тр или O345, но за друго - НЕ!
И съм ОК да има анкета, ако Mammoth пожелае, нека я сложи тук или в отделна тема.
Що се отнася до NL202: да, той може да си изгние в някой ямболски Трансинс, ако никой не го иска. Но би било жалко!
Един ден, когато му дойде времето и някой ме пита защо във Варна не сме запазили 1 возило западна изработка второ поколение, предвид, че са минали през нас толкова много различни модели и сигурно стотици такива автобуси през годините - соло и съчленени, при това издържливи и по-качествени от съветските боклуци, ще му кажа, че никой не е пожелал и, че тази идея е била посрещната с неодобрение.
И финално: Колеги, виждам, че предложихте не едно, а
няколко превозни средства / модели да бъдат запазени за музей или реставрирани.
За всяко едно от тях ще трябва да се плаща наем на затворено помещение / хале, където да се съхранява. Ако искаме дългосрочно да се движат, трябва да се отделят средства и за части и това не е маловажно.
Няма безплатен обяд!