Author Topic: Новини от София  (Read 1054055 times)

Offline david

• Запален по ГТ
  • Ganz Villamossági Művek
    • View Profile
Re: Новини от София
« Reply #5780 on: 01.12.2023, 14:57:37 »
Изпълнението изглежда по-добро в сравнение с Икаруса от миналата година, лично мнение.
Лошото е, че не са си поиграли да го популяризират малко повече, а не само чрез стори във Фейсбук
Ако това е добро изпълнение, аз съм трамвай.
Относно популяризирането, и да имаше някаква кампания, не мисля че някой би се въодушевил да ходи специално да се вози на 2829. Миналата година всеки се радваше на 2703, защото Икарусите вече са рядкост, тоест появяването му беше стойностно, а и дори малките деца обичат повече Икарусите и са им много интересни. Новите превозни средства са меко казано скучни и не грабват вниманието на никого. Слагането на панделка с гирлянд на предния капак не ги променя тези факти.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5781 on: 01.12.2023, 15:15:18 »
Аз специално толкова много съм се возил на Икаруси, когато се наричаха нови, а и когато се наричаха стари, че не изпитвам никакво желание да се возя на Икарус!
Особено лоши спомени имам от Варна на едни боядисани в жълто, които вече пореха стомашно-чревния тракт на пътника.
Никога не съм го казвал това мнение, но не изпитвам кеф от нито един вид автобуси, които са се използвали докато съм бил дете.
Само Чавдарите "сетра" можеха да те накарат да се почувстваш човек.
Пък и като се сетя как и с червени и сини Чавдари са ни стоварвали по нивите на бригада и после возеха пътници...
Украйна, победа!

Offline Stoi4o

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #5782 on: 01.12.2023, 20:36:13 »
Изпълнението изглежда по-добро в сравнение с Икаруса от миналата година, лично мнение.
Лошото е, че не са си поиграли да го популяризират малко повече, а не само чрез стори във Фейсбук
Ако това е добро изпълнение, аз съм трамвай.
Относно популяризирането, и да имаше някаква кампания, не мисля че някой би се въодушевил да ходи специално да се вози на 2829. Миналата година всеки се радваше на 2703, защото Икарусите вече са рядкост, тоест появяването му беше стойностно, а и дори малките деца обичат повече Икарусите и са им много интересни. Новите превозни средства са меко казано скучни и не грабват вниманието на никого. Слагането на панделка с гирлянд на предния капак не ги променя тези факти.
Хайде,хайде недей да вкарваш чак толкова негативизъм в цялата работа.На мен ми харесва,както и харесвам новите превозни средства.

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #5783 on: 02.12.2023, 07:58:23 »
Аз специално толкова много съм се возил на Икаруси, когато се наричаха нови, а и когато се наричаха стари, че не изпитвам никакво желание да се возя на Икарус!
Особено лоши спомени имам от Варна на едни боядисани в жълто, които вече пореха стомашно-чревния тракт на пътника.
Никога не съм го казвал това мнение, но не изпитвам кеф от нито един вид автобуси, които са се използвали докато съм бил дете.
Само Чавдарите "сетра" можеха да те накарат да се почувстваш човек.
Пък и като се сетя как и с червени и сини Чавдари са ни стоварвали по нивите на бригада и после возеха пътници...
От гледна точка на това, което си видял и преживял, си абсолютно прав. Последните нови Икаруси по вашия край - Димитровград и Хасково, са доставени през 1983та, и то много малко бройки. Останалите са били по-стари,  вече засрани в Станкето, също е имало прехнърляни от София трошляци, непременно минали през "ремонт" при станкеджиите. Всичкото това през 2001ва още се движеше под тролейбусната мрежа към Химкомбината. Варненските, с много малки изключения, още през 1988а си бяха абсолютен патреш. Жълтите там са подарени от Сочи, вече ползвани, произведени между 85та и 87а, без оттогава да им е правен какъвто и да е ремонт, кретаха поне до 2013та, ако не и 2014та. Не помня точно кога ги бракуваха, но беше някъде там. Единствено в София до 88а редовно идваха всяка година нови, и то по много. И докато бяха нови, бяха като космически кораб в сравнение с Чавдарките, не се усещаха как вървят, двигателят им мъркаше като песен....А сетрата си е половин Икарус - същия Раба двигател, само че вертикален (на Икарусите е хоризонтален), същата скоростна кутия, същата кормилна уредба, същото окачване на въздушни възглавници - тях ги правеха в Сандански по унгарски лиценз....
По рейс и по жена не се тича!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5784 on: 02.12.2023, 08:48:11 »
 В Димитровград масово се движеха Чавдари. Старите и по едно време онези по-новите,които аз не схваща, чче са Чавда. Т.е. обърках ги с Икарус. Дето вратите им са като на Ютонг две врати без да се нагъват.
Икаруси според мен нови имаше между Хасково и Димитровград.
Обаче там пътя е магистрален. Съчленени Икаруси се движеха тромавои бавно спрямо летящия трафик по пътя.
През 96та съм се еозил още до Хасково с някой от тях по спомен.
Във Варна вече беше нещо мъчително да видя по 14 например Икарус, а да се возя беше болезнено гадно.
В София съм се возилнна Икарус ама спрямо трамвай и тролей мразех автобусите.
Украйна, победа!

Offline Tisho

• Маниак
    • View Profile
« Reply #5785 on: 02.12.2023, 23:11:52 »
В Димитровград масово се движеха Чавдари. Старите и по едно време онези по-новите,които аз не схваща, чче са Чавда. Т.е. обърках ги с Икарус. Дето вратите им са като на Ютонг две врати без да се нагъват.
Икаруси според мен нови имаше между Хасково и Димитровград.
Обаче там пътя е магистрален. Съчленени Икаруси се движеха тромавои бавно спрямо летящия трафик по пътя.
През 96та съм се еозил още до Хасково с някой от тях по спомен.
Във Варна вече беше нещо мъчително да видя по 14 например Икарус, а да се возя беше болезнено гадно.
В София съм се возилнна Икарус ама спрямо трамвай и тролей мразех автобусите.

Във Варна Икарус 280 на ГТ по линии 14, 20, 22 и 122 бяха толкова отвратителни, всеки път ми се разказваше играта, когато пътувах с тях.  :help:
Винаги съм мразил този модел и никога не съм разбирал хлапашките пориви на разни фенове към "здравината" им и разни други неща.
Технологично изостанали, стари, шумни двигатели, катериш Еверест с тези стъпала, ръчна кутия, друсане отзад.... смръдня на соцносталгия...
В София последно уцелих на Малашевци няколко екземпляра някъде през 2011-13, същата работа - само че на всичката гадост отгоре и пластмасова седалка!  :eek:
От време на време дебна тролеите Икарус, но само в контекста на историческият спомен и за архива.
По-добре да бяха запазили тролеите 180* Graf und Stift, със сигурност е по-добра или най-малкото по-щадяща пътниците технология.
В 0135 СН - уникалният автобус на Варна!
Фен на швейцарските автобуси MAN 10.190 HOCL / Lauber, MAN SG280H, SL200, NL202, NG272, Lion's City, MB O305/G/Heuliez, Conecto/G, Citaro/G, нови возила, електробуси, тролеи, трамваи, метро и влакове.

Почивай в мир, Тони!

Ама О405 са много грознииии

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #5786 on: 03.12.2023, 10:35:31 »
Ето какво са подготвили в Прага. Предлагам с това да си свием сърмите и да престанем да обсъждаме резултатът при нас и какво настроение носи точно…

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5787 on: 03.12.2023, 13:17:10 »
Марио е обявил, че червеният Икарус ще бъде коледен автобус от 18 до 24.12., ще се движи на всеки кръгъл час от Александър Невски по малкия ринг, от 12 до 17ч. Така че ще има и за феновете на Икарусите. Дано само не ръждяса много, с тая сол, дето хвърлят...

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #5788 on: 03.12.2023, 13:34:40 »
Винаги съм мразил този модел и никога не съм разбирал хлапашките пориви на разни фенове към "здравината" им и разни други неща.
...
По-добре да бяха запазили тролеите 180* Graf und Stift, със сигурност е по-добра или най-малкото по-щадяща пътниците технология.
Ей затова ще сме на дъното на всички класации - защото не си почитаме историята, а се опитваме да я заличим.
Музейните возила не се пазят, защото са много хубави, а защото са част от историята и новите поколения трябва да могат да се докоснат до тази история, доколкото е възможно. В този смисъл, Икарус има многократно по-висока архивна стойност от Графовете, които едвам изкараха няколко години с клизма.

Да не мислите, че Аушвиц е музей, отворен за посещения, защото поляците много са го харесвали?

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5789 on: 03.12.2023, 13:55:20 »
Човекът не каза да няма следи от Икаруси, а че не го кефят!
Все пак никой не е задължен да харесва всичко в историята, нали?!
Ютонзите сега са добре щото са нови, ама после? И никой не е казал да ги унищожат, ама никой няма да е длъжен да изпитва кеф, че да иска постоянно да си ги припомня.

И за да усетиш точно какво искам да кажа, ще ти го обясня по начин, който ще разбереш.
Аз супер много харесвам още от техникума радиолампата като активен елемент. Когато вече имаше Интел 286 и 386. До толкова, че по изчислителна техника като ме изпитваха рисува тригер на Шмид с триод.
Никой друг елемент няма такава висока мощност и нисък шум. Даже още като ползвам микроеълновата се кефя на магнетрона в нея!
Обаче това не значи, че харесвам телевизор Опера, Пирин, Темп, Електрон. Или ги смятам за велики. Просто високата технология си е висока технология, а якото трябва да се съчетава с нея.
« Last Edit: 03.12.2023, 14:02:06 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #5790 on: 03.12.2023, 14:03:51 »
Първо както се казва - историческа памет. Второто - защо да не се признае, че старите возила без да са най-красивото или функционалното - са си наистина здрави .

Все пак никой не е задължен да харесва всичко в историята, нали?!
Ютонзите сега са добре щото са нови, ама после? И никой не е казал да ги унищожат, ама никой няма да е длъжен да изпитва кеф, че да иска постоянно да си ги припомня.
Никой не настоява да се прекланяме на Икаруси и Чавдари. Ама за доста от днешните деца са си ефектни.
Ето и ти го казваш Ютонгите съм готов да се обзаложа, че са по-калпави и по-често дават дефекти. Иначе като новички са красиви - без съмнение

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #5791 on: 03.12.2023, 14:14:05 »
Ето и ти го казваш Ютонгите съм готов да се обзаложа, че са по-калпави и по-често дават дефекти. Иначе като новички са красиви - без съмнение

Те дават дефекти, защото не се подържат по заводските предписания. Всъщност със всичката техника в България е така, затова и всичката техника се скапва бързо, и мога да кажа-умишлено. Не отстраняването на една повреда, дърпа след себе си друга............. Така хвърлиха TEDOM-ите, а и не само.
Спрете си просташките мнения !

Offline Stierlitz

• Маниак
    • View Profile
« Reply #5792 on: 03.12.2023, 20:38:02 »
Те дават дефекти, защото не се подържат по заводските предписания.
Глупости. Дават дефекти основно, но и е не единствено, защото американският двигател на фирма Cummins с прилежащата му електроника е пълен боклук. Което обаче изобщо не е изненада за всички в Автотранспорта.
Всъщност със всичката техника в България е така, затова и всичката техника се скапва бързо, и мога да кажа-умишлено.
Пак глупости. Бързо се скапва техника която е боклук и често изисква всевъзможни ремонти. Това води до необходимост от всевъзможни резервни части, които не винаги могат да се доставят. Примери: автобуси Ютонг и БМЦ. Никой не скапва техника умишлено.
Не отстраняването на една повреда, дърпа след себе си друга.
Възникването на повреди една след друга се случва при техника боклук, или при изтекъл ресурс.

Offline 04Boris22

• Наистина съм луд
  • 2055
    • View Profile
    • Email
« Reply #5793 on: 03.12.2023, 20:43:02 »
И на всичкото отгоре днес 2829 е на седмица и нямаше и следа от коледната украса :laugh:
над 8000 мои снимки във Flickr:
https://www.flickr.com/photos/198506535@N07/

Фен на всички дизелови автобуси!

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5794 on: 03.12.2023, 21:13:14 »
Глупости. Дават дефекти основно

Е как пък моето BMC-3809 до 280 000 км. влизаше само за крушки в сервиза, а 4 дюзи се предадоха на 280 000 км. на четвъртата година, спирачните дискове смених едните на 300 000 км., задните на 320 000 км. На това ли викаш дефекти !

Offline tauri

• Превозвач
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #5795 on: 03.12.2023, 22:05:53 »
Твоето БМЦ на 1000 км едни пипкави мустакати турци се чешеха по главите как да го укрепят да изкара до тия километри дето си написал. И добре тогава, че все още имаше можещи в автото да им кажат какво да направят, щото сега трудно ще се намерят. Хайде не ги хвали тия неземни боклуци. Това че гаражите бързо усвоиха ремонта им не ги прави автобуси. 
The Grand Tour

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5796 on: 04.12.2023, 00:20:10 »
Твоето БМЦ на 1000 км едни пипкави мустакати турци се чешеха по главите как да го укрепят да изкара до тия километри дето си написал.

Това което си написал са пълни врели некипели ! 600 000 км. съм минал с него и никъде по шасито нямаше нищо скъсано, при факта че го карах на бургия. Има хора от форума, които са се возили с мен и знаят как карам. А твоето мнение е от агенция Е.Ж.К.

Offline Batman

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #5797 on: 04.12.2023, 13:54:18 »
Знам, че не е тук мястото, но исках да го публикувам за сравнение
Враца:

Снимките са от тикток

Offline Stoi4o

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #5798 on: 04.12.2023, 20:39:05 »
Тотална излагация е всичко в София.Коледната елха е 10 метра,сигурно не са намерила по-малка. :help:

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #5799 on: 08.12.2023, 08:59:26 »
https://www.dnes.bg/sofia/2023/12/08/mahat-figurite-na-pametnika-na-syvetskata-armiia-do-30-dni.591685

А дай Боже тоя път да си спазят обещанието. Надявах се още като правеха метрото, този участък да го правеха по открит способ, което щеше директно да изиска събарянето на МОЧА под команда, без никакви хлипания и протести. Ама.....Точно така веднага след 10ти ноември, още при Петър Младенов, видяха сметката на паметника на Ленин, защото пречеше на изграждането на метростанцията.
По рейс и по жена не се тича!