Наистина съм шокиран от тази новина
Може би тъй като и велосипедите имат гуми ще се наложи и тях да ги ограничим и да се върнем към волски каруци, там проблем с микрочастици няма, само това което отделят воловете. 
Има огромна разлика между автомобилните гуми и тези за велосипед. Има около петкратна разлика в натоварването на гума и има разлика при скоростта на въртене. съответно колоездачите отделят в много пъти по-малко гумени микрочастици във въздуха.
Трамваите пък ръсят пясък, а оттам са източник на ФПЧ. Изобщо, положението е "за Бога братя, не пътувайте..."
Няма такъв транспорт, който да не замърсява. Но има огромна разлика в количеството замърсяване, което се отделя от един човек. Едно е когато този човек се вози сам в колата си, друго е когато той се вози заедно с 50 други в тролейбуса или трамвая.
Затова трябва да има ограничаване на ползването на автомобили. и да се натиснат хората да се качват на градски транспорт, да ходят пеша, да карат велосипед и т.н. самостоятелно това няма да се случи. такъв е манталитетът.
Господи слез и си прибери вересиите..............
Така човек може да разбере, че е прав. когато срещу него няма аргументи, а само лични нападки.
Не знам ходили ли сте на фестивала на светлината. ако не сте ходили, препоръчвам да отидете тази вечер. Идете в княжеската градина - от сраната на булевард Цар Освободител. има една шатра. Влизаш вътре и ти показват какво е надробило човечеството (и по-скоро - капитализма) и какво бъдеще очаква децата, които тепърва ще се раждат. Много добре е направено. като документален филм, но с интересни анимации.
Разберете - хората ще стават все повече. А земята има едни определени размери и едно определено количество ресурси. За да не унищожим природата (а вече сме на средата по този път), трябва да се направят много промени.
Хора като я л т а и fafan са част от проблема. както и протестиращите на Фритьоф Нансен. А хората, които искат промените да останат, са част от решението.
И като се заговорихме за фестивала на светлината - снощи имаше много народ. И вместо да ползват градски транспорт, към 9-10 часа вечерта се беше получила парализа по малкия градски ринг и всички квартални улички наоколо.
На няколко различни локации на фестивала чух как се оплакват някакви, че им е трябвало 30-40-50-60 минути да намерят място за паркиране. Не издържах и веднага ги питах защо не са дошли са градски транспорт. Има допълнителна организация специално за фестивала.
Единия ми вика, че е с дете и трябвало да ходи 5 минути до най-близката до тях спирка. и аз го питам - а на детето му е било много приятно да стои в колата и да диша изгорели газове, докато търсиш място за паркиране в центъра 30-40 минути? и после пак сте ходили пеша от мястото, където сте паркирали, нали? После ме гледа тъпо.
Друг изтъкваше, че удобството на колата не можело да се сравнява с градския транспорт. Аз му казвам - да, много е било удобно да висиш половин час в задръстването и да търсиш място за паркиране. А на мен ми беше много тегаво да изляза от метростанцията и да стигна веднага на фестивала. гледа ме тъпо и започва да спори, че общината трябва да направи още места за паркиране в центъра.
Трети разправя, че той и жена му имали финансовата възможност да си позволят кола (пристигнали отделно на фестивала с две коли - направо са за бой) и никой нямал право да им казва как щели да се придвижват. Не били се качвали на градски транспорт от времето, когато били ученици (по претенциозното им отношение си личеше че смятат, че това им е под нивото). Тоя се разлюти как така ще се организира такова събитие, без да се предвидят паркоместа за посетителите. Ако това било Америка, щяло да има повече паркоместа отколкото е възможността за посетители. А тя вика, че в градския транспорт миришело... Аз им препоръчах да прочетат Криворазбраната цивилизация. От празните им погледи разбрах, че не са и чували за подобно произведение. А може би и не могат да четат...
А днес чух как едно съседче на 19-20 години, който също ходи и до кенефа с кола, че снощи дълго време търсил къде да паркира, за да гледа фестивала, ама не успял. И се отказал. и мрънкаше как може такова нещо. аз му казах, че не съм имал никакви проблеми с транспорта до и от фестивала. Веднага ме пита къде съм успял да паркирам. аз му казах, че влака на метрото не изисква да го паркирам. или тролея, или автобуса. Гледа ме тъпо и ми казва, че дори би пропуснал някакво подобно събитие, на което много иска да отиде, ако трябва да ходи с градски транспорт. Бил изстрадал много от градския транспорт преди да стане на 18 години. И от тук нататък ще прави всички възможно никога повече да не се качи на автобус или метро. Възнамерява да си купува още една кола - тип джип, за да има различни коли: една за градско, една за сред природата (на природата не ѝ трябва такъв като него). Питах го какво мисли и той каза, че смята за напълно нормално бъдещата му жена да има отделна кола, както и всяко дете, когато стане на 18 години. плюс джипа. и че общината е длъжна да направи места за паркиране за всичката тази машинария. и е противник да има синя/зелена зона извън центъра. всички тези места за паркиране, които той иска, трябва да са безплатни.
Всички тези вредители може да бъдат оправени само с ограничения и тежки данъци и такси.