Author Topic: Новини от София  (Read 1053721 times)

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Новини от София
« Reply #6400 on: 09.08.2024, 16:00:25 »
Може би смяташ че е лошо да има велоалеи, както и хора които ги ползват. Аз не мисля така.
Не, не смятам, че са нещо лошо. Даже смятам, че е полезно развитието на велотранспорта. Но си мисля, че това би трябвало да е вече финален елемент в една прекрасно работеща транспортна система.
В София имаме работещо метро, което наистина е добро състояние и има що годе приличен график на движение. Но цялата друга транспортна система е в трагично състояние.
Реално за бързо придвижване в София единственото достъпно нещо е лично МПС или такси. Как очакваме да свалим хората от колите им като не им предлагаме транспорт.
Велоалеите са нещо добро, но есента в дъжда какво ще прави човека - той остава с алтернативата да пътува дълго и мъчително и да чака в дъжда по спирките

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6401 on: 09.08.2024, 16:07:27 »
Глупости приказваш вече!
Нито е чак толкова трагичен транспорта в София, нито личен автомобил и такси са добро решение между 7:30-9:30 и 16:00-19:00.
Ако сегашният градски транспорт е толкова трагичен, в загадката се пита какъв е бил прехваления транспорт на petur111 от 80те?
Впрочем ако си подбера времето на тръгване и транспортното е от наземен към метро се постигат съизмерими резултати с такси в час пик.
« Last Edit: 09.08.2024, 16:09:13 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Сервиз за лаптопи
« Reply #6402 on: 09.08.2024, 16:39:19 »
През 80-те софийският ГТ беше също нередовен и ненадежден. През 90-те беше абсолютното дъно. Но и в двата периода беше значително по-чист и с поддържан интериор. През 90-те редовно ползвах 204 или 88 от първата спирка. Автобусите идваха от гараж Дружба с мокър току-що измит под. Ако дойдат, разбира се. Сега пропуснатите курсове са много по-малко, но мизерията е на висота.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #6403 on: 09.08.2024, 16:49:40 »
Глупости приказваш вече!
Нито е чак толкова трагичен транспорта в София, нито личен автомобил и такси са добро решение между 7:30-9:30 и 16:00-19:00.
Ако сегашният градски транспорт е толкова трагичен, в загадката се пита какъв е бил прехваления транспорт на petur111 от 80те?
Впрочем ако си подбера времето на тръгване и транспортното е от наземен към метро се постигат съизмерими резултати с такси в час пик.
Аз не цитирам никакъв "прехвален транспорт от 80те", защото не съм бил роден, за да го видя. Единственото което виждам аз е разреждане и разреждане на коли по линиите на ГТ. По повечето от линиите са на абсолютния санитарен минимум. Относно съизмеримите резултати - предлагам ти да направиш едно пътуване от пазар Герена до билата в жк Младост 4 в работен ден след 19:30 часа. С градски транспорт времепътуването е между час и час и 20 мин, при положение, че с мотор без да превишавам скоростта го взимам за 15 мин. Като в пътуване минават около 40 -45 мин, а останалото е чакане и висене по спирките

Online RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #6404 on: 09.08.2024, 17:00:36 »
Само че Гугъл твърди че лъжеш. Аз също смятам така.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #6405 on: 09.08.2024, 18:51:04 »
Видях каченото и не искам да влизам в спор - просто споделям съвсем реалните данни от няколко поред мои пътувания около 20-21 часа по посочения маршрут. Не искам да споря с никой

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #6406 on: 09.08.2024, 18:59:51 »
Ти сериозно ли оборваш някого като цитираш идеални данни от сайта, в които не е включено времето за изчакване на съответното превозно средство? А това, че има сайт, в който можеш да намериш разбивки за почти всичко оправдание ли е транспортът да е неизползваем без да проверяваш в сайта за всичко?

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6407 on: 09.08.2024, 19:33:41 »
Аз редовно съм ползвал в ненатовврен период маршрута от Симеоново до Женския пазар при спирката на Тм20 '22.
И го взимам за час с ходене 10 минути пеш до спирката в Симеоново. Разбира се си проверявам да тръгна като начало в нужното време така, че да не видя 15-20 минути за автобуса
Общо взето 10 минути пеш, 5 минути чакам, 20 минути с 67 до ГМ Димитров, 8 минути да сляза и да взема влак, 10 минути возене, 10 минути пеш = час и 5 минути без да бързам в ходенето. Ако се разбързам. Ако го броим от автобуса и качването 45-50 минути.
С такси ще иде 30 минути, ама може да чакаш таксито 10-15 минути да дойде, ако го вземе от околовръстното и не е в квартала.
Ама едното става за 1.60 - успявам да се вместя в 30 минути прекачване, другото става 25 лв. Къде е кирията от таксито?
На обратно е по-зле по простатата причина, че 67 е на 15 минути, не на 3-4. Т.е. прекачването е към по-разреден график.
През Драгалевци ставаше и по-бързо преди да го разкопаят.
Разбира се от Парадайс метрото е на 8 минути не на 4 шото е една линия и може да тръгне под носа ти и да го чакаш.

Ако го сравняввме с 80те години - 67 доколкото знам е ходил доректно по Симеоновско и гара Пионер на Семинарията. Да го сложим оптимистично 25 минути. И после с трамвай през Графа колко? 30 минути? Ама може и повече да е било от 30 шото всички са ползвали само трамвая. В общи линии сега с ходенето пеш е колкото тогава чистото пътуване с превозни средства.
Аз 2016 хванах 67 на 20 минути - сега е на 10-15 минути интервал. Казва ли са ми, че 98 е бил веднъж на час. Сега 68-98 уж правят 15 минути интервал ама на практика съм хващал 20 минути дупка и после през 10 минути, че и 5 да са двата.

Отделно не слагам, че препълнен Чавдар едвам отлепя на тръгване. И докато на спирката слиза половината автобус и се качва обратно - отива много бавене.
Всъщност по мое мнение задръствания правят проблемите с градския транспорт. И то най-вече като го хванат и в двете посоки всичко отива а графика по дяволите.
През 80те задръствания не е имало, но пък вдичко се е бутало и тъпкало по автобуси и трамваи. Пък и това има значение - дали ще идеш с климатик накъде или смязан от навслица при 50 градуса вътре.
« Last Edit: 09.08.2024, 20:04:47 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #6408 on: 09.08.2024, 20:39:44 »
Всъщност по мое мнение задръствания правят проблемите с градския транспорт. И то най-вече като го хванат и в двете посоки всичко отива а графика по дяволите.
През 80те задръствания не е имало, но пък вдичко се е бутало и тъпкало по автобуси и трамваи. Пък и това има значение - дали ще идеш с климатик накъде или смязан от навслица при 50 градуса вътре.
В това за задръстванията си много прав. Но аз си мисля, че е добре да се направи една оптимизация на разписанията и ритъма на пътуване на градкия транспорт.
Ако погледнем тролей 1 - той започва сутринта от 5 часа с 15 мин, 7-9 часа е 10мин, после пак сстава 15мин и 10 мин във вечерния пик и след 20 часа става с 20 мин и 30 мин след 21, което за лятно време си е престъпление. През 80те години може и сутрин рано да е имало пътникопоток, но сега няма. За сметка на това лятно време до към 22 часа си има доста хора по улиците. Което мисля,че прави наложително сутринта до 7 часа може и да е на 25-30 мин, но вечерта е добре да се сгъсти, за да създаде някаква приятна транспортна алтернатива за хората излезли да се разходят

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6409 on: 09.08.2024, 22:58:23 »
Без да съм изчерпателен сутрешен поток има примерно към Илиянци. Например Софарма си сменят смените по спомен в 7 сутринта. И нямаше много трамваи към Илиянци. Тоест не се съобразява май с нещо смислено и реално както казваш.
Украйна, победа!

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #6410 on: 10.08.2024, 08:20:16 »
Може би смяташ че е лошо да има велоалеи, както и хора които ги ползват. Аз не мисля така.
Не, не смятам, че са нещо лошо. Даже смятам, че е полезно развитието на велотранспорта. Но си мисля, че това би трябвало да е вече финален елемент в една прекрасно работеща транспортна система.
В София имаме работещо метро, което наистина е добро състояние и има що годе приличен график на движение. Но цялата друга транспортна система е в трагично състояние.
Реално за бързо придвижване в София единственото достъпно нещо е лично МПС или такси. Как очакваме да свалим хората от колите им като не им предлагаме транспорт.
Велоалеите са нещо добро, но есента в дъжда какво ще прави човека - той остава с алтернативата да пътува дълго и мъчително и да чака в дъжда по спирките
Категорично не съм съгласен - велосипедите не са прищявка и додатък, а са реална и важна форма на транспорт… Няма как да имаш добре функциониращ транспорт без велосипеди…

На метрото кое му е отличното, след като страда и от стратегически и от оперативни недостатъци - използване на два разлилни вида захранване и липса на съвместимост между линиите, компромиси при планирането на част от трасетата,бавна скорост на движение поради характеристиките на трасетата или конструктивни проблеми с конструкциите и съоръженията по тях, компромиси в дължината на станциите, оформянето на изходи, големи интервали на движение и претъпкани влакове в пикови часове, липса на обвързване и синхронизация с останалите форми на МГТ… Това ли е перфектното метро!?!?  :help:
« Last Edit: 10.08.2024, 08:21:57 by difian »

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6411 on: 10.08.2024, 08:48:26 »
Да не говорим, че велосипедната инфраструктура се ползва и от тротинетки, които също доста навлязоха.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6412 on: 10.08.2024, 09:27:16 »
С метрото според мен (нямам претенции да съм обмислял толкова задълбочено всеки детайл) основния проблем е, че се развива НА ОПАКИ.
Правилната логика е да се измисли предваярително откъде, как и по какъв начин ще минава и още преди да се изгради да се обвърже с адекватен наземен транспорт. Като предимно е трамваен с обособени трасета за да е адекватен на броя идващи пътници.
При нас е наопаки! Изобюо не се оправяме с наземния транспорт - трамвайни линии не изграждаме, даже закриваме съществуваюи заради самото метро, останалото се затапва често в задръствания. И излиза, че е най-лесно да навираме метрото оид земята като автобусна линия на какви ли не места за да може да возим пътниците ако може не повече от 1-2 км с надземен транспорт.  Дето се вика ако има чалъм ескалаторите на метростанциите да стигат 1-2 км в различни посоки, че да няма и автобуси.
Ама то още малко ще дадат право на районните кметове да си копаят тунели от кварталите за ескалатори до метростанциите , че по-сигурно да е като в мол. Разбира се има ирония в това.
С Младост, обаче си е доказателство. Ако го нямаше метрото в час пик кварталът е недостъпен отгоре.
Украйна, победа!

Online RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #6413 on: 10.08.2024, 11:27:33 »
Ти сериозно ли оборваш някого като цитираш идеални данни от сайта, в които не е включено времето за изчакване на съответното превозно средство? А това, че има сайт, в който можеш да намериш разбивки за почти всичко оправдание ли е транспортът да е неизползваем без да проверяваш в сайта за всичко?

Особено напоследък Гугъл дава доста точни прогнози на пътуване. Затова съм го дал за пример. В летните месеци, особено следобед задръствания почти липсват и времената на пътуване до голяма степен се спазват. Иначе няма нищо порочно в това да се проверяват виртуални табла и разписания за по-добро планиране на пътуванията и по-малко чакане по спирките. Често пътувам с прекачване по-бързо, отколкото ми предлага директния превоз.
Иначе конкретния пример е пословично неудобен и доста бавен. Има и доста други примери, но това не означва че генерално траспортът или връзките, които той предлага са лоши.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6414 on: 10.08.2024, 12:13:57 »
Правил съм проби с Гугъл на няколко пъти. Общо взето добре напасва връзките между автобуси и метро, защото отчита при автобусите и евентуалното задръстване
Примерно съм го карал да ме води от Симеоново до ТЕЦ-а в Дружба. Примерно отчита, че 67 и 88 няма да се засекат за 3 минути на бул. ГМ Димитров и отчита времето до следващия 88.
При метрото имаше разместване и дефакто този за Терминал 2 дойде на мястото на този за Бизнес парк и така предвиди, че ще закъснея  Така мисля, успях да хвана от гара Искър този 88, с който се разминах на ГМ Димитров.
Тъпотия, която ми е правил е като съм търсил да дна ветеринарна клиника, която се намира на Симеоновско шосе близо до кръстовището с ГМ Димитров.
Предложи ми да сляза една спирка по-рано. Правилната е точно срещу клиниката - последната преди да завие по ГМ Димитров от Симеоновско шосе и имаше удобна пешеходна пътека. Явно не знаеше за пешеходната пътека и ме свали по-рано с идеята да пресека.
Украйна, победа!

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #6415 on: 10.08.2024, 15:44:17 »
Гугъл ползва директно данните, които има ЦГМ за местоположението на превозните средства… Всичко е максимално коректно изчислено. Работи се скоро в Гугъл да вляза и велосипедната инфраструктура, засега тази опция не е налична при планиране на пътувания…
« Last Edit: 10.08.2024, 20:22:17 by difian »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6416 on: 15.08.2024, 15:44:12 »
ЦГМ предупреждава за измама с "безплатни" карти за градския транспорт в София  :help:

"Центърът за градска мобилност предупреждава за измама с абонаментни карти за градския транспорт в София.

Измамната схема се разпространява в социалните мрежи.

"По повод появила се информация във Facebook, че ЦГМ предлага безплатни електронни карти Sofia City Card за една година до края на месеца, не се доверявайте. Това е измама! Не отваряйте линка към информацията и не предоставяйте лични данни!", призовават от Центъра."

https://news.bg/regions/tsgm-preduprezhdava-za-izmama-s-bezplatni-karti-za-gradskiya-transport-v-sofiya.html

Online radk0_99

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #6417 on: 15.08.2024, 16:14:46 »
ЦГМ предупреждава за измама с "безплатни" карти за градския транспорт в София  :help:

Няма как да има хванали се - всички знаят, че безплатно в ЦГМ няма

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6418 on: 23.08.2024, 17:45:53 »
СО иска 28 млн. лв. компенсация от държавата за преференциалните карти за градски транспорт

"До месец юни Столична община е натрупала 28 млн. лв. задължения от издаването на преференциални карти за градския транспорт. Кметът на София Васил Терзиев призова държава да си влезе в ролята и да компенсира СО.

По думите му в последно време се продават повече билети и карти за обществения превоз, но паралелно с това се засилва проблемът с т.нар. субсидирани превозни документи. Той подчерта, че едно от големите предизвикателства е свързано с компенсациите от държавата относно преференциалните карти за градски транспорт, издавани на деца до 12 години.

Според него се създава ситуация, при която СО изпълнява дългосрочните си цели, но бива наказвана за това. Терзиев поясни, че компенсацията за карти за преференциално пътуване е политика, въведена по настояване на държавата.

Кметът на София отбеляза, че Столична община е подобрила условията на труд и е започнала да решава този дългогодишен проблем в столичния градски транспорт. По думите му във всички аспекти градският транспорт бележи положителни показатели.

Зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов посочи, че с 90 хил. пътници на ден е ръстът, в сравнение със същия период на миналата година. Той добави, че 2,7 млн. лв. повече са приходите от билети."

https://news.bg/regions/so-iska-28-mln-lv-kompensatsiya-ot-darzhavata-za-preferentsialnite-karti-za-gradski-transport.html

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6419 on: 24.08.2024, 16:42:47 »
Центърът за градска мобилност стартира кампания за контрол на холестерола

"Създадени са “спирки на здравето”, на които са изобразени български спортисти

Центърът за градска мобилност и верига лаборатории стартират кампания за контрол на холестерола „Излез от пътя на лошия холестерол! Изследвай се!“.

Създадени са “спирки на здравето”, на които са изобразени спортистите Александър Везенков, олимпийската медалистка Ренета Камберова, Енчо Керязов и Иво Ангелов, световен и европейски шампион по борба.

Създадени са “спирки на здравето”, на които са изобразени български спортисти

Центърът за градска мобилност и верига лаборатории стартират кампания за контрол на холестерола „Излез от пътя на лошия холестерол! Изследвай се!“.

Създадени са “спирки на здравето”, на които са изобразени спортистите Александър Везенков, олимпийската медалистка Ренета Камберова, Енчо Керязов и Иво Ангелов, световен и европейски шампион по борба.

Всеки осми у нас над 20 години е с повишен холестерол, а 1/4 никога не са се изследвали. Съвети за контрол на холестерола и важни данни като тези ще се раздават под формата на брошури. А по „спирките на здравето“ има съвети за контрол на холестерола от д-р Гергана Николова.

Стартът на кампанията ще бъде даден в 11 ч. на 26 август, понеделник, на автобусната спирка „Площад Орлов мост“ на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в посока НДК, която е с визията на Везенков.

В понеделник стартира и видеото с всички спортисти, което ще се излъчи в метрото и трамваите."

https://nova.bg/news/view/2024/08/24/467751/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B0/