Author Topic: Новини от София  (Read 1053889 times)

Offline eco_power

• Запален по ГТ
  • URBAN ECOLOGY
    • View Profile
    • Email
Re: Новини от София
« Reply #6520 on: 23.09.2024, 19:42:41 »
За съжаление условията са такива, но тази мастия ще се сети ли за тези проблеми след изборите? Кандидатира ли се пак за парламент или ще си сторнира от дейността в СОС?

Искам да попитам последните 15-20, че даже 30 години, какво се направи за състоянието на депата и гаражите? С какво са заети толкова синдикатите в транспорта на бкп и проксито им - герб?
Точно тази същата няма право да хвърля камъни по който и да било от управляващите, защото именно благодарение на нейния глас (реално с 1 глас мина всичко) се назначиха цял отбор проксита на предишните управляващи точно в тези дружества. Всичко е поза на човек, който обаче се е спазарил където и с когото трябва. И типично като един доказал се популист, не навлиза в дълбочината, а прескача от тема на тема. А колко по-различно щеше да е демонстрира, че освен че разкрива и разбира проблемите, и активно съдейства същите да се решат. Това дори можеше да ѝ донесе сериозни ползи при следващите избори. Но един комунист не знае как да действа позитивно, а само се търси негативизъм, мъст и да плашим хората.

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #6521 on: 23.09.2024, 20:24:33 »
Благдаря за похвалата, но тя следва да е към колегата tauri. Аз управлявах Мерцедеса вчера. Днес той се погрижи за доброто преживяване на пътниците, за което много му благодаря и се извинявам, че поради семейни мероприятия успях не да му помогна.
Значи сме се разминали. В събота нямах възможност да отида да се повозя на ретро автобусите. Другия път, когато се организира такова събитие и ти си шофьора, ще мина да те поздравя лично - за да видиш, че бай ти Петър е стабилен човек, който си държи на мнението.

Линкът със записването за метрото беше публикуван още преди седмица по фейсбук страниците.
Чак пък да не са го намерили?
Имаше три групи хора, които споделиха различен опит в своето желание да заведат децата си в метрото:
1. Такива, които споделиха, че са прочели информацията на определено място в интернет. където е пишело, че линкът за регистрация ще бъде споделен допълнително. И тези хора са го очаквали на същото място.

2. Такива, които са чули новината за дните на отворените врати предишния или същия ден и направо са решили да отидат. Но в новината никъде не е споменато, че има предварително записване.

3. Такива, които са знаели къде ще бъде споделен въпросния линк. и са проверявали периодично. НО, когато за пръв път попадат на въпросния линк - там вече е пишело, че местата са били запълнени.

Винаги има неразбрали.
И винаги ще има
Ей това е едно от най-грозните неща при днешните ценности! Винаги се обвинява отделният човек. Тъй като индивидуализмът се смята за върховна ценност - ако някой не е успял да направи нещо, значи той е виновен.

Специално заради тези коментари си направих труда да поразровя малко по темата из интернета.

1. С бързо търсене намерих тези сайтове:

https://sofia.plays.bg/events/view/17542

https://mysofia.bg/whatwherewhen/den-na-otvoreni-vrati-v-gradskia-transport-13-09-2024/

https://www.sofia24.bg/novini/sofia/V-Sofiya-Depata-i-garazhite-na-gradskiya-transport-otvaryat-vratite-si-za-vsichki-deca-i-fenove-na-transporta-2262498

И трите сайта има следния абзац:
В метродепото ще можете да посетите тренажора за машинисти, както и ще може да се разгледа влак Siemens Inspiro. Посещението на депото е с предварително записване и до изчерпване на капацитета. Линк за записване ще бъде споделен скоро.
Очевидно и трите сайта са копирали един от друг или от един и същ източник. Сигурно има и още сайтове, които са копирали същата новина.

Важното в случая, е че във всеки един от тези сайтове няма допълнителна статия, която да изпълнява обещанието за споделяне на въпросния линк. Напълно логично е човек да очаква, че въпросният линк ще бъде публикуван в същия сайт, след като така е написан текстът. В противен случай трябваше да е написано - очаквайте линка еди-къде си.

Дори и в нашия форум потребителят fafan е публикувал същата информация (без да посочи източник) и след това не си е направил труда да пусне въпросния линк, въпреки че в информацията, която той е публикувал, пише, че това ще стане допълнително:
🚇 В метродепото ще можете да посетите тренажора за машинисти, както и ще може да се разгледа влак Siemens Inspiro. Посещението на депото е с предварително записване и до изчерпване на капацитета. Линк за записване ще бъде споделен скоро.

2. Направих бързо търсене из новинарските сайтове относно новина за отворените врати:

https://dariknews.bg/regioni/sofiia/den-bez-avtomobili-22-i-23-septemvri-bez-sinia-i-zelena-zona-2395151

https://nova.bg/news/view/2024/09/20/470732/%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82-%D1%89%D0%B5-%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B4%D1%86%D0%B8/

https://www.novinite.bg/articles/258133/Den-bez-avtomobili-Zatvaryat-centara-na-Sofiya-za-koli-vijte-kade

https://www.vesti.bg/bulgaria/den-bez-avtomobili-sofiia-se-prisyediniava-kym-evropejskata-iniciativa-6209184

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/18938091

Всички тези статии са от 1-2 дни преди събитието. И във всичките пише:
Столичната община, заедно с Центъра за градска мобилност организира и ден на отворените врати в три депа на градския транспорт между 11:00 и 16:00 часа - депо „Красна поляна", гараж „Земляне" и метродепо „Земляне"
без допълнителна информация за пропускателен режим!

Може ли да обиждаме някого като неразбрал, ако той е прочел някоя от тези новини и логично е разбрал, че ще може да посети и трите места?

3. На мен ми звучи логично местата да са се изчерпали светкавично, след като са били само 80. И затова вярвам на тези хора, които споделиха, че са проверявали периодично и когато вече са видели публикуван въпросния линк - вече е нямало места.

Ясно ми е, че има нехранимайковци и лентяи, но много хора работят и си имат доста проблеми на главата и не могат да проверяват в интернет през 5 минути. Такива хора сигурно са имали възможност да проверяват сутрин и вечер. И най-много и през обедната почивка.

Редно ли е да обиждаме такива хора, които се трудят и просто искат да зарадват децата си? Но не са могли, заради организацията, която е направена от директора на Метрополитен.

Освен това имам съмнения, че изобщо не са пускани публично въпросните 80 места. Всичко е направено само, за да се отбие номера и Стоян Братоев да твърди, че е изпълнил заръката на Столична община. Бях над 1 час в автобусния гараж Земляне. За това време видях само веднъж 6-7 човека, които ги водеха към един от новите метро влакове и ги качиха вътре по стълба.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #6522 on: 23.09.2024, 21:22:42 »
Аз съм от тези, които знаеха, че допълнително ще има пусната връзка, но не следях кога ще стане това. По някое време се сетих и през страницата на "Транспорт за София" намерих актуален линк и направих регистрация. На 17.09. получих известие на електронния адрес, че съм одобрен за посещение с инструкции и телефон за обратна връзка при необходимост...

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6523 on: 23.09.2024, 21:25:59 »
... получих известие на електронния адрес, че съм одобрен за посещение .....

Интересно колко общо са били местата...  :neznam:

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #6524 on: 23.09.2024, 21:35:23 »
... получих известие на електронния адрес, че съм одобрен за посещение .....

Интересно колко общо са били местата...  :neznam:
Не знам. Бланката беше недодялана и имаше възможност да впишеш имената на един възрастен и до три деца. Та съпругата ми я писах “осиновена”…

Реално, посещението беше за децата, а заместник-началникът на депото баламосваше родителите, докато децата бяха в диспечерната, в симулатора и в изведения на плаца състав. Дедо Ви Марин нямаше да му е чак толкова интересно, макар че щеше да съдейства повече да се говори за обслужваните от метродепо "Обеля" участъци и за приноса на братския съветски народ, в София да се роди метро...

Реално аз видях фоайето, тоалетните и една “класна стая”, като даже разговорът с началника беше в коридора, никой не се сети да се върнем в стаята с бюрата и столовете…

И в обобщение, цялата драма идва от Метрополитен и от милиционерщината на данс… при положение, че техническите проекти за всички участъци и по всички части са налични от обществените поръчки, не разбирам за какъв стратегически обект и какви пет лева става дума. Метрополитен от началото на организирането на отворените врати си бяха дръпнати и даже се учудвам, че все пак се навиха да се включат.

Та бай Марин да се сърди на принципите дето защитава, че не е получил лесен достъп - под предлог, че обектът е стратегически, че вражеските сили са глупави като фуражките у нас и не са виждали Сименс Инспиро на живо или и на тях сайтът на ЦАИС им е свръх объркан, трябвало са пазим публичните тайни в тайна…  :rolleyes:
« Last Edit: 23.09.2024, 21:57:24 by difian »

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #6525 on: 23.09.2024, 21:59:47 »
Докато си писал тирадата си, аз също се увлякох и си допълних горното мнение. На нещата, които не са ти оффтопик и чисто тролене по случайност вече съм дал отговори след допълването! :)

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Сервиз за лаптопи
« Reply #6526 on: 23.09.2024, 23:10:27 »
Имаше 4 групи по 25 деца, което не прави 80, а 100. Средната възраст беше 4 години. Поне 30% бяха руско-говорящи. Явно чужденците се ориентират по-дибре в българските порядки от някои местни.
Аз попаднах на линка за записване лесно, но не помня как. На 15-ти или на 16-ти вечерта го попълних. Със сигурност не съм го търсил в Дарик или в други новини.
Цялата полицейщина беше потресаваща. Не можеше да снимаш влака отвътре, но нямаше проблем през прозрачната ограда на автобусния гараж.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6527 on: 23.09.2024, 23:25:09 »

Никога няма да пуснат отворени врати в старото депо, защото в днешно време се прави всичко възможно да се скрият постиженията от преди.

Само като сравним двете депа и може да ни стане ясно: едното е огромна, масивна сграда - която е направена от истински строителни материали, и която ще векува. Другото е направено от нещо, което е малко по-дебело от лист хартия и може да бъде издухано при един по-така ураганен вятър.

А за разликата между старите станции (които могат да се използват и като бомбоубежища) и новите (които не могат да съберат един малко по-дълъг влак) - да не говорим.

Абсолютни глупости на търкалета.

И остава най-важният въпрос - защо е трябвало да има такъв пропускателен режим с предварителни места? Защо Братоев не е организирал свободно влизане както беше автобусния гараж и трамвайното депо?

Защото Братоев е от твоята школа. Като върнеш комунизма ще е даже по-страшно, ще пускат само пионерчета с червени връзки в депото, другите деца ще останат отвън.

Offline bahner

• Маниак
    • View Profile
« Reply #6528 on: 25.09.2024, 21:37:14 »
Сори за офтопика, но малко инфо - след последното подобно мероприятие ДАНС са искали обяснения от Метрополитен защо са допускани хора вътре заради статута на метрото. Служителите там са силно консервативни и доста предпазливи, затова обявиха, че максимално 120 души могат да влязат, в крайна сметка бяха допуснати 139. Присъствалите са се убедили, че група от 30 души не е окей, защото няма време всеки да мине през депото. За родителите с деца - предполага се, че идват заради децата, затова и са неглижирани. За момента няма как да се вдигне капацитета - за четирите групи по 30, метрополитен е ангажирал допълнително над 15 служители в деня. За сравнение - в автобусния гараж имаше трима души, а в трамвайното депо нито един, за 10 пъти повече хора, посетили локациите. Истината е някъде по средата.
Галерия за градски транспорт - https://www.flickr.com/gp/127247218@N05/qB017P

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6529 on: 25.09.2024, 22:36:52 »
... подобно мероприятие  .... ДАНС .... Метрополитен ... защо са допускани хора ....  статута на метрото. .... там са силно консервативни и доста предпазливи... обявиха, че максимално 120 души могат да влязат...

Това са меко казано братоевски глупости. Как искат да станат привлекателни за пътниците и потенциално желаещите да работят някой ден там с подобна политика не знам. Който иска трябва да може да влезе, и те са длъжни да го органзират така че никой да не остане пренебрегнат. Как изглежда например ден на отворените врати при DB, идват десетки хиляди.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6530 on: 26.09.2024, 11:37:13 »
Терзиев: Сметките на Столичния автотранспорт са блокирани заради задължения

"По думите му има опасност градският транспорт да спре работа

„От вчера са блокирани сметките на "Столичен автотранспорт" ЕАД. Ако това дружество спре да работи, спира и градският транспорт”. Това каза кметът на София Васил Терзиев на брифинг преди началото на днешната сесия на Столичния общински съвет. Градоначалникът обясни, че дружеството има натупани 20 млн. лева задължения през годините.

„Кметът по финанси Иван Василев, като добрата фея, отново трябва да търси решение как това дружество да бъде спасено. Няма да спра да говоря за темата с общинските дружества", заяви още Терзиев.

Той добави, че ще продължава да задава важни въпроси като каква е програмата на хората, които управляват общинските дружества и кога ще организират конкурси за постоянни състави на управителните съвети."

https://nova.bg/news/view/2024/09/26/471329/%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B7%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82-%D1%81%D0%B0-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F/

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #6531 on: 26.09.2024, 19:22:28 »
Кметът с въпроси нищо няма да постигне. Трябва да намери начин да управлява с твърда ръка, иначе тая разпасана команда и всички, дето се опитват да го препънат ще го пратят в девета глуха.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6532 on: 26.09.2024, 20:30:45 »
Кметът с въпроси нищо няма да постигне. Трябва да намери начин да управлява с твърда ръка, ...

Очевидно нямаш никаква идея как работи управлението на града. Кмета има малко повече правомощия от тези на циркова мечка. Реалното управление на града се извършва от Столичния Общински Съвет, където има явна колаборация между ГЕРБ, БСП, Възраждане, ИТН и Синя София, които му "играят" контра и мечтаят провала му !

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #6533 on: 26.09.2024, 20:44:57 »
Талантливият кмет все пак и сам може да натвори редица простотии - с кадрова политика, с неадекватни вътрешни административни процедури… А индикациите за подобен “талант” са налични… ;)

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6534 on: 26.09.2024, 21:08:41 »
Че Терзиев е далеч от най-добрия вариант за кмет на София няма спор. Много избиратели не отидоха да гласуват само , защото не приеха тази силово наложена кандидатура. Сега можем само да спекулираме какво би било, но истината е, че града се движи в промените далеч от желаното темпо и няма изгледи в този мандат това да се промени. Развитието на държавата в последните десетилетия е по-скоро въпреки властта, а не благодарение на нея.

Offline radk0_99

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #6535 on: 26.09.2024, 21:31:50 »
Докато беше Фандъкова на власт се ревеше, как тя собственоръчно не прави качествени договори, ремонти и т.н. Сега гледам същата тенденция с Терзиев. Много ми е интересно доколко кмета може да спре или повлияе една процедура която е захванал СОС. Имам предвид не само като чисти законови текстове, а като реалност.(Всички сме наясно, че нещата винаги се разминават с пожелателните законови текстове)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6536 on: 26.09.2024, 21:36:25 »
...интересно доколко кмета може да спре или повлияе една процедура която е захванал СОС. Имам предвид не само като чисти законови текстове, а като реалност.

За какви процедури говориш? СОС не поръчва ремонти и не сключва договори, само упълномощава и то след като е сезиран и го гласува в някое от заседанията си. Това е колективен орган.

Offline radk0_99

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #6537 on: 26.09.2024, 21:41:04 »
За какви процедури говориш? СОС не поръчва ремонти и не сключва договори, само упълномощава и то след като е сезиран и го гласува в някое от заседанията си. Това е колективен орган.
Извинявам се ако въпроса ми не е коректно зададен. Но нали СОС гласуват финансирането на ремонти, разкриване/закриване на линии от ГТ, поръчки на возила? А в тоя ред на мисли кмета може ли да повлияе комисията или съответната дирекция изготвяща поръчката?
Също ако СОС или кмета не са свързани с поръчки или ремонти защо "гърмят" новини как "СОС започва поръчка на автобуси"

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6538 on: 26.09.2024, 22:03:46 »
Но нали СОС гласуват финансирането на ремонти, разкриване/закриване на линии от ГТ, поръчки на возила? А в тоя ред на мисли кмета може ли да повлияе комисията или съответната дирекция изготвяща поръчката?
Също ако СОС или кмета не са свързани с поръчки или ремонти защо "гърмят" новини как "СОС започва поръчка на автобуси"

Българските журналисти не блестят с най-изрядното ползване на езика, знаеш как е. Заглавие "СОС започва поръчка на автобуси" би трябвало да звучи "СОС гласува бюджет от еди колко си за нови автобуси" и после още една статия "кметът сключи договор с еди кой си за еди колко си автобуса от този бюджет".

А кметът да влияе на комисии е точно това което не трябва да се случва, затова са и два отделни органа, целта е да се контролират взаимно защото в крайна сметка харчат чужди пари, мои и твои, а не техни. Ако единият е зависим от другия и му изпълнява безропотно поръчките идеята с разделението на властите се обезсмисля.

Offline radk0_99

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #6539 on: 26.09.2024, 22:28:03 »
А кметът да влияе на комисии е точно това което не трябва да се случва, затова са и два отделни органа, целта е да се контролират взаимно защото в крайна сметка харчат чужди пари, мои и твои, а не техни. Ако единият е зависим от другия и му изпълнява безропотно поръчките идеята с разделението на властите се обезсмисля.
Да, идеята е контролна, но точно това е въпроса кмета има ли и изпълнява ли тази си контролна функция или подписва на принципа - "абе, щом са казали нашите"