Author Topic: Реките в София  (Read 25103 times)

Offline prof66

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
Реките в София
« on: 06.12.2010, 15:06:14 »
Опитвам се да намеря сламки за това, кога Владайска и Перловска река са вкарани в каменните корита...

Нещо не успявам...

Някой с идеи? Снимки? Спомени?
« Last Edit: 07.12.2010, 21:24:09 by etnies »

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Реките в София
« Reply #1 on: 06.12.2010, 17:34:57 »
Единствено си спомням, кога вкараха Боянската река подземно от пл.Ручей до НДК - през 1979-80 г. със строежа на бул.България.
Друго подземно вкарване: притокът на Дървенишката река от Малинова долина, югоизточно от района на НСА, през територията на Лесото, дървенишкия пазар до дерето долу във Въртопо.

Във всеки случай стражарите гонеха комунисти на "На всеки километър" в такова каменно корито на канал и вероятно сцената е реалистична, т.е. гранитните корита, поне в централните зони, са отдавна.
На тази снимка от Загубената България: http://www.lostbulgaria.com/?p=2372, датирана 1920-1930 г., Владайска река при Лъвов мост като че ли не е в каменно корито, но странични стени има.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #2 on: 06.12.2010, 18:55:55 »
Според мен е в сегашното си корито, просто се е разляла върху бетона и за това не си личи самия канал. Така поне предполагам от това което виждам на снимката.

Offline bobsunbobsun

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #3 on: 07.12.2010, 11:18:38 »
Относно Перловската река прилагам снимка. Мисля, че е от 20-те години, въпреки, че не съм 100% сигурен. Според мен коритото е облицовано не по късно от 30-те години.

Офф: Винаги съм се чудел защо за подобна вада са направили толкова дълбоко корито, но събитията от последните дни показват, че има защо това да е така!

П.С. Прилагам и снимка, направена от Лозенец. Централно в кадъра се вижда и унгарската легация, която е там и до днес. Празният терен вдясно от нея е сегашната полска легация. Каменното корито най-ясно си личи, когато човек се загледа под моста! Снимката със сигурност е след 22-ра година.
« Last Edit: 07.12.2010, 14:38:34 by bobsunbobsun »

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #4 on: 07.12.2010, 14:18:08 »
Втората снимка не се отваря, промени името на снимката от кирилица на латиница. ;)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #5 on: 07.12.2010, 21:01:56 »
П.С. Прилагам и снимка, направена от Лозенец. Централно в кадъра се вижда и унгарската легация, която е там и до днес. Празният терен вдясно от нея е сегашната полска легация.
Чудесна снимка! Отзад се вижда Св.седмочисленици, а извисяващият се купол в дъното би трябвало да е сградата на Стамболийски (Клементина) и Леге (дето беше първа частна банка).

Offline prof66

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #6 on: 07.12.2010, 21:10:41 »
това се опитвам да установя...

в общи линии от стари софиянци бях чувал, именно във връзка със `черните ангели`
 (в него, а не в `на всеки километър` е сцената с преследването по канала)
е че преди 9ти там е било кал и блато (може би във връзка точно със района,
който се случва действието)

тъкмо липсата на сериозна информация ме накара да пусна темата

мерси за снимките, ще се метна да издирвам по-сериозно и аз...

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #7 on: 08.12.2010, 01:06:32 »
Визирам този епизод на "На всеки километър": http://vbox7.com/play:49935b2f, който беше цитиран наскоро от Иво в темата за актьорските изяви на возилата.

Offline bobsunbobsun

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #8 on: 08.12.2010, 13:04:38 »
Мостът, който се вижда на втората снимка поне от 20 години е пешеходен, но съм чувал, че преди е бил и за автоомобили. Някой има ли спомен кога е бил "преправен" и каква е причината за това? Чувал съм обяснения от сорта "ставаха много катастрофи", но това ми звучи несериозно, особено имайки предвид колко е бил натоварен трафикът тогава.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #9 on: 08.12.2010, 15:12:33 »
Мостът, който се вижда на втората снимка поне от 20 години е пешеходен, но съм чувал, че преди е бил и за автоомобили. Някой има ли спомен кога е бил "преправен" и каква е причината за това? Чувал съм обяснения от сорта "ставаха много катастрофи", но това ми звучи несериозно, особено имайки предвид колко е бил натоварен трафикът тогава.
Преди 30 години мостът Шести септември-Милин камък не само е бил автомобилен, а главно правителствено трасе до основната резиденция "Лозенец". Вероятно отпадането на резиденцията и различните нивелети на платната на разширения бул.България (тогава Евлоги Георгиев) е причина за отрязването му.
На картата от 1972 г.: http://www.pbase.com/ngruev/image/75532453 има мост не само на 6 септември, а и на Раковски.
В резултат на прекъсването му в момента всички, излизащи от Долен Лозенец във всички посоки, нямат избор, освен да отидат на светофара с Графа.
« Last Edit: 08.12.2010, 15:19:54 by blagun »

Offline prof66

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #10 on: 08.12.2010, 15:20:33 »
Визирам този епизод на "На всеки километър": http://vbox7.com/play:49935b2f, който беше цитиран наскоро от Иво в темата за актьорските изяви на возилата.

значи имаме различни неща пред вид, хубаво бе, че се изясни

лошото е, че моите източници вече са RIP, така че сега мога да говоря само по детски спомени за коментарите на възрастните...

Offline bobsunbobsun

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #11 on: 08.12.2010, 15:59:46 »
Не знаех, че и Раковска е имала "продължение" към Лозенец, макар, че е логично щом като има мост, пък и ул. Иглика в Лозенец изглежда изкуствено затапена. От една страна съществуването на тези два моста м/у Лозенец и Средец биха улеснили осезаемо придвижването с автомобил, но от друга страна артерия като Евлоги Георгиев би била прекъсната прекалено на често. Всъщност и в момента си ги има двата светофара на въпросните пресечки с тази разлика, че няма сериозен трафик от тях (от Иглика няма и как да има). Като плюс може да се отчете фактът, че кварталът в тази част е лишен от транзитен трафик, което е положително, имайки предвид, че от едната страна на ул. Иглика се намира училище, а от другата детска градина. За сметка на това съседната ул. Ралица се е превърнала във входно-изходна артерия за Долен Лозенец.

Offline prof66

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #12 on: 08.12.2010, 21:55:07 »
в материал за кмета иванов попаднах на

[Докато Иван Иванов е кмет на София, всички улици в центъра са павирани, отварят врати дванайсет училища, две болници и квартални бани, тръгват няколко градски автобусни линии, разширява се трамвайната мрежа, а през 1941 г. е пуснат и първият тролей, който стигал до Горна баня.
По същото време започва и озеленяването на София, засадени са кестените по централните булеварди, облицовани са коритата на Владайската и Перловската река.
]

значи имаме стеснени рамки отдолу...

лошото е, че този текст е разпроспранен на няколко места без източник и библиография, така че засега остава висящ

Offline bobsunbobsun

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #13 on: 08.12.2010, 23:34:03 »
в материал за кмета иванов попаднах на

[Докато Иван Иванов е кмет на София, всички улици в центъра са павирани, отварят врати дванайсет училища, две болници и квартални бани, тръгват няколко градски автобусни линии, разширява се трамвайната мрежа, а през 1941 г. е пуснат и първият тролей, който стигал до Горна баня.
По същото време започва и озеленяването на София, засадени са кестените по централните булеварди, облицовани са коритата на Владайската и Перловската река.
]

значи имаме стеснени рамки отдолу...

лошото е, че този текст е разпроспранен на няколко места без източник и библиография, така че засега остава висящ

Не е висящ - текстът е от официалната му биография. Книгата излезе преди около 2-3 години, ако не се лъжа. Материалите за нея са събирани от списанието на общината - "Сердика", което е давало много точен отчет за свършеното от нея месец по месец, както и от спомени на близки и колеги.

Какво имаш предвид под "стеснени рамки отдолу"?

П.С. Макар, че е възможно и да е откъс от въведението от излезлия тази пролет филм, посветен на неговия живот - "Кметът". Препоръчвам го на заинтересованите по темата - има много архивни кадри, споменати са голяма част от заслугите му, отделено е място и на личната му трагедия след 9-ти.
« Last Edit: 08.12.2010, 23:59:27 by bobsunbobsun »

Offline prof66

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #14 on: 09.12.2010, 17:51:48 »

Какво имаш предвид под "стеснени рамки отдолу"?

периода, който се бе получил при първото ми заравяне в проблема бе между 1930 и 1953та.

включването на инж иванов като човек, започнал решаването на проблема първо прави нещата от моя гледна точка по-логични и по-вероятни, и второ стеснява отдолу (от ниските стойности) възможния времеви интервал на изграждането на облицовъчните канали на реките.

сега може да се уточни период 1940-1953, с наблягане на 1940 (макар че доста от проектите на инж иванов са започнати и завършени след 1944 година)

интересни са ми реките, които са минавали на територията на софия преди застрояването 1885-1894, доста от странните улици ми се изясниха, когато разбрах, че примерно ст стамболов е била река, която се е вливала във владайска точно на шарения мост, където е било хорището....

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #15 on: 09.12.2010, 18:04:54 »
интересни са ми реките, които са минавали на територията на софия преди застрояването 1885-1894, доста от странните улици ми се изясниха, когато разбрах, че примерно ст стамболов е била река, която се е вливала във владайска точно на шарения мост, където е било хорището....
Имало е доста рекички, вкл. и на пл.Славейков. Ето тук могат да се видят в картите на Н.Груев: http://www.pbase.com/ngruev/mapsofsofia
Вижда се колосалната разлика между 1887 и 1907 г.: едното е карта на средновековно село, другото - съвсечм подреден град. Реките през 1907 са почти в досегашната конфигурация, като Хиподрумът и кварталът между Медицинска академия и НДК се е пресичал от река (Кревата река), по-късно отведена към пл.Ручей.
« Last Edit: 09.12.2010, 18:15:31 by blagun »

Offline prof66

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #16 on: 09.12.2010, 18:08:22 »
Имало е доста рекички, вкл. и на пл.Славейков. Ето тук могат да се видят в картите на Н.Груев: http://www.pbase.com/ngruev/mapsofsofia

да, от тези карти започнах, и като ги наложих върху сегашната улична мрежа доста неща се изясниха :)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #17 on: 09.12.2010, 18:18:05 »

да, от тези карти започнах, и като ги наложих върху сегашната улична мрежа доста неща се изясниха :)
Оттогава е и ироничното сравнение в дневника на Иречек на София с Венеция: http://stara-sofia.blogspot.com/2009/08/blog-post_25.html

Явно отводняването на града е проблем не само за метросткроителите...
« Last Edit: 09.12.2010, 18:20:51 by blagun »

Offline bobsunbobsun

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #18 on: 11.12.2010, 23:03:12 »

включването на инж иванов като човек, започнал решаването на проблема първо прави нещата от моя гледна точка по-логични и по-вероятни, и второ стеснява отдолу (от ниските стойности) възможния времеви интервал на изграждането на облицовъчните канали на реките.

сега може да се уточни период 1940-1953, с наблягане на 1940 (макар че доста от проектите на инж иванов са започнати и завършени след 1944 година)

Как точно фиксира тези две години като интервал? Инж. Иван Иванов е кмет от 1934-та до 1944-та, така че ако коритата са изградени по времето на неговото кметуване, то това е станало в този интервал.

Offline prof66

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #19 on: 17.01.2011, 01:09:28 »
Как точно фиксира тези две години като интервал? Инж. Иван Иванов е кмет от 1934-та до 1944-та, така че ако коритата са изградени по времето на неговото кметуване, то това е станало в този интервал.

:)

разсъждавам без претенции за точност.

както виждаш цяла тема направих, със идеята да установим / открием истината...

засега нямаме доказателства за нищо, имаме само разсъждения, и инатене на база собствени предпочитания (били то политически или някакви други) е просто несериозно....

така че - нека споделяме хипотези, а ако намерим и факти ще е най добре.... но да се въздържаме от излишни изостряния  и конфронтации, става ли?