Интересно виждане имаш. Значи провал е програма, при която която са измрели неуточнен брой кучета (живи същества, но все пак кучета) и са се разбили някакви си там кораби, но не е провал програма, в която умират 14 души (ХОРА, не кучета, не костенурки, не амеби!). А на всичкото тогоре нямаш и с какво да я заместиш?
Много повърхностно гледаш на казаното от мен. Чисто статистически совалката на НАСА е несигурен транспорт (субективно според мен), вероятността да умреш е около 1,5%, което е твърде висока вероятност за моите разбирания за сигурност. В същото време, дори руснаците признават, че совалката е изиграла
твърде съществена роля при изграждането на МКС. Възможността на совалката да извежда спътници в абсолютно точна траектория, възможността да се извършват ремонти по други обекти (спътници, телескопа Хабъл и т.н.) я прави уникален и безценен продукт. Без Спейс Шатъл изследванията на(в) космоса нямаше да са достигнали сегашното ниво със сигурност. Написаното до тук, поне мен ме оставя със смесени чувства. Да, сигурността не е достатъчно добра, но ползите от програмата не дават основание да се нарича неуспешна. Неуспешна е политиката на НАСА, защото си позволява 30 години застой, заявяват се само немерения, без да се работи активно по алтернативите, но при това положение какво да напишем за руснаците, които твърдо са си в средата на миналия век.
В допълнение Союз също има два фатални полета и 4-ма загинали космонавти, вероятността да станеш на пепел със Союз е дори по-голяма - 109 пилотирани полета, 2 от тях с фатален край! Тези инциденти са се случили в първите 10 полета да, сега да кажем, че полетите на Союз са по-сигурни, обаче колко ли е струвал живота на екипажа от първите 10 полета, след като вероятността да умрат е била 20%? Има и още няколко инцидента, подробности
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA_%D0%B0%D0%BF%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2_%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8_%D0%A1%D0%BE%D1%8E%D0%B7В горният ред на мисли, Аполо успешна програма ли е? Напомням, че в Аполо 1 загиват трима астронавти, макар и на Земята при симулация на полет.