Poll

Каква телевизии предпочитате да гледате?

Национални (BNT1, bTV, Нова телевизия, TV7, bTV Comedy...)
64 (27.8%)
Кабелни (BNT2, bTV Lady, Евроком, Diema, Diema 2, Diema Family, Канал 3...)
7 (3%)
Научнопопулярни (Animal Planet, Discovery Channel, Discovery Science, Discovery Investigation, TLC, National Geograpic Channel, Nat Geo Wild, Viasat Explorer, Viasat History, CBS Reality, FLN...)
62 (27%)
Филмови (bTV Cinema, Kino Nova, TV1000, AXN, AXN Black, AXN White, Fox Life, DIVA Universal, CBS Drama, HBO, HBO Comedy, Cinemax...)
18 (7.8%)
Музикални (Планета, Планета Фолк, Фолклор ТВ, Фен ТВ, Balkanika, The Voice, MTV, City TV, MAD...)
23 (10%)
Спортни (Nova Sport, Ring+, Sport 7, Eurosport, Eurosport 2...)
14 (6.1%)
С висока резолюция (bTV HD, bTV Action HD, BNT HD, Nova Sport HD, Planeta HD, Eurosport HD, Nat Geo Wild HD, Discovery HD Showcase, Luxe TV...)
15 (6.5%)
Друго
6 (2.6%)
Не гледам телевизия
21 (9.1%)

Total Members Voted: 162

Author Topic: Телевизия  (Read 144785 times)

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Телевизия
« Reply #640 on: 13.12.2023, 18:13:47 »
Случайно попаднах на този филм. Никога не съм го гледал. Сниман е през 1980 г.
Още в началото има кадри с влакове и от тогавашното табло за разписанието на влаковете на ЦГ София. Много модерно хубаво табло е било, при това гарите са и на латиница написани. Много по-добро от сегашното. В Базел на гарата до преди 3-4 години таблата по пероните бяха на същия принцип, с разлистване.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #641 on: 13.12.2023, 18:37:10 »
Филма не съм го прегледал още, че нямам време (в момента) - но на мен много ми харесва сегашното табло на ЦГ.
А най-много ми харесва, че мога да видя таблата на гарите в България както си лежа на леглото.
https://live.bdz.bg/bg
Също така го ползвах докато пътуваме във влак със закъснение и хората се притесняваха, че в Пловдив не знаят ще хванат ли междуградски автобус да им кажа колко е закъснението, което обявяват в Пловдив. А ние бяхме в Костенец още.
Украйна, победа!

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #642 on: 13.12.2023, 21:17:42 »
Ето го таблото. А филмът сега го изгледах. Хубав е. Типично в духа на онова време. В което се създаваха мъже, приятелства и съобщност.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #643 on: 13.12.2023, 23:26:48 »
Филма не съм го прегледал още, че нямам време (в момента)

А, нямаш. Нали виждаме как постваш нонстоп в политическата тема.

Наистина, тогава гарата изглеждаше много по-европейски.
Този филм не съм го гледал. Трябва да е нещо свързано с пътуванията, тревъл филм.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #644 on: 14.12.2023, 00:45:51 »
Не точно. Главният герой е на 17 години, отличен ученик и иска да е самостоятелен, отделя се от родителите и тръгва за Пловдив да си търси работа. Милицията го хваща като скитащ и го връща на родителите, но майка му се застъпва за него и му дава свободата да се отдели и да прави това, което го прави щастлив. Запознава се с момиче. Намира тежка физическа работа. Намира приятел. Помагат си. Помагат и на изпаднали в беда. Става мъж с ценности. Много добър филм, чист филм, с много добри послания и хубави актьори. Главният герой всъщност е Веселин Ранков съвсем млад във филма.
« Last Edit: 14.12.2023, 01:28:01 by yogimax »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #645 on: 14.12.2023, 07:57:45 »
Филма не съм го прегледал още, че нямам време (в момента)

А, нямаш. Нали виждаме как постваш нонстоп в политическата тема.

Наистина, тогава гарата изглеждаше много по-европейски.
Този филм не съм го гледал. Трябва да е нещо свързано с пътуванията, тревъл филм.

И като виждаш Как поставям там какво виждаш още?
Украйна, победа!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #646 on: 14.12.2023, 14:10:28 »
Йоги, интересна тема. Харесва ми "Селянинът с колелото" където главният герой се мести на село. И великолепната Диана Челебиева, разбира се.

какво виждаш още?

Че в момента цитирам спам.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #647 on: 14.12.2023, 14:25:22 »
Иии току що ю тюб банна целия канал на човека, в който беше качен както този, така и много други филми и не само филми.
Филмът вече не може да се види. Още повече в момента гледах друг филм от същия канал и преди 5 минути засече по средата и повече не зарежда. Тогава проверих какво става, и стана ясно, че каналът вече го няма, баннат е от цензуриращия западен ю тюб. :eek: :help:
Който видял, видял. Снощи гледах и пълен запис на новогодишната програма на БТ ТВ Мюзикхол от 1978 г. Имаше и целите записи на мелодия на годината за 1983, 1984 и 1985 г. Всичко изчезна в небитието. Тъкмо вчера си помислих, как канал, в който има толкова много БГ филми, все още не е изтрит, и това днес се случи. :blink:
Впрочем филмът го имало в друг канал, така че ето го от там. :rolleyes:

« Last Edit: 14.12.2023, 14:27:47 by yogimax »

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #648 on: 14.12.2023, 14:43:39 »
По-скоро са го баннали заради оплаквания от страната на БНТ или от Бояна. Мелодии на годината може да ги има в други канали, или в други видеохостинги. Мюзикхол78 съм го виждал или поне части от него.
Поне да бяха свършили някаква работа преди да се оплакват. Дигитално реставрирани БГ филми все още се броят на пръсти, много лабава работа. Засега в Ютуба на БНФ е качен само филмът "Морето" от 1967 г.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #649 on: 14.12.2023, 16:00:54 »
Ами да - хората искат да ядат и да получават авторски права.
Украйна, победа!

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #650 on: 14.12.2023, 16:16:19 »
Тези филми са правени с държавни пари. С парите на данъкоплатците. Не са собственост на някаква филма, която е наливала пари през соца в тях, че да иска вечно да ги продава. Испанската ТВ са си качили всички серии на синьо лято свободно в ю тюб, освен това са им подобрили качеството на картината. България си остава алчен абсурдистан.
Същото е и с метеорологичните данни. НИМХ е държавен и се изхранва от вашите данъци, затова е длъжен не на крие и да продава данните, а да ги предостави в свободен достъп, както е в Германия и всички други държави!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #651 on: 14.12.2023, 16:36:53 »
Как да не са собственост? Нали са били тези пари в бюджета на киноцентъра в Бояна преди да станат филм? Щом са им били в бюджета значи са ги финансирали те и са си техни.
Въглищата на Марица-изток чии са като са държавни?
Украйна, победа!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #652 on: 15.12.2023, 11:00:15 »
Да, Синьо лято е пуснат в Ютуб дигитално реставриран. Различни фондове действат различно. Едните публикуват в Ютуб архивната си продукция, други не публикуват, а само продават архивните си единици.

Вижте видеото където Тито от Синьо лято дава ексклузивно интервю за БНТ. В това интервю той говори за свободата, по-точно че днес има ограничения. Ето например, ако се усмихнеш или направиш комплимент на дама, може да се сметне за харасмънт.

https://bnt.bg/news/sbadvane-na-detskite-mechti-specialno-intervyu-s-tito-ot-seriala-sinyo-lyato-za-100-budni-chast-2-v356729-323768news.html

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #653 on: 15.12.2023, 12:31:12 »
Благодаря за линка!
Действително тогава животът е бил и на запад по-свободен. Преди да започне ляво-зеленото промиване на мозъци. Сега в Испания всички са ваксани, иначе биваш маргинализиран и хейтван.
Джендърството там също се натрапва агресивно. Мигел Ховен си го каза директно всичко, че ги ограничават. Макар да не зачекна точно тези аспекти.
Той щом е туристически гид, трябва да си планирам пътуване към Нерха и да го ангажирам. Тъкмо ще изкопча и инфо за времето на филма от първо лице. Дано да знае немски, той в роден в Любек, единият му родител е германец и е живял до три годишен в Любек. Което е на 30 км от моя град.
Иначе във филма има много хуманни теми, които в български филми дори по онова време бяха немислими. Точно към него момент на запад е било оптимално добре като свобода на възгледи, толерантност към различните мнения. Преди да започнат да се подменят термини и да се лепят етикети.
Това, че сега не е прието родители да дават на децата си да пушат, или да не подсвиркваш на жени, обаче го смятам за правилно. В българските филми от тогава, е така. Даже във вчерашния филм непълнолетие, Ранков запалва цигара във влака и веднага започват лоши погледи от възрастните, един става и го извежда от вагона, хвърля му цигарата през прозореца. Много мразех като се пушеше във влаковете през 90-те. Добре че ги забраниха.
Никога не съм пушил и не искам никой да ме опушва, освен това е вредно. Ако с поведението си вредиш или смущаваш околните, трябва да има ограничения.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #654 on: 19.12.2023, 12:33:06 »
Ами да - хората искат да ядат и да получават авторски права.

Те може да искат да ядат, но проблемът се решава елементарно, в Ютуб се качват видеа с лошо качество докато с добро качество се продават отделно. Грешката на БНТ е че не са издали навремето архивните си предавания на DVD. Сега щяха да имат повече мангизи, приходи от продажба на DVDта.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #655 on: 19.12.2023, 12:41:11 »
Затова е идеята да си собственик. Правиш каквото прецениш. БНТ са преценили, че ако някой конкурент им има архивите е по-зле за нея, отколкото пари ще изкарат.
Още повече, че ДВДтата се копират и крадат.
Украйна, победа!

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #656 on: 19.12.2023, 12:53:25 »
Немалка част от архива тепърва ще се дигитализира.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #657 on: 19.12.2023, 14:49:44 »
Сега очаквам да заминеш за Варадеро, да намериш там един "Електрон" и да гледаш кубинската цветна телевизия, и да вземеш достатъчно стари карти на Домино, Дейтамап и Славена, нали требе да пестиме т.хартия :crazy: :fan:

Няма да стане както си я представяш. Аналоговата телевизия в Куба е била (или още е) по американския стандарт на 60 Hz кадрова развивка и четиристотин и колко реда - редова. Съответно после на този стандарт въвеждат американската система. NTSC.
Причината е в лошите капиталисти.
https://bnr.bg/hristobotev/post/101913338/kuba-e-imala-cvetna-televizia-oshte-prez-1950-godina
Украйна, победа!

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #658 on: 19.12.2023, 17:37:55 »
Вярно е. И точно Ернесто Рамирес Гевара, този долен престъпник, с чиято мутра Анджелина Джоли си слагаше бански, е имал в имението си уникален огромен цветен телевизор, произведен по поръчка специално за него. Дори американският президент не е имал такъв. По същото време главорезите на Гевара са убивали с картечници и калашнеци хора, включително и деца, само за изказвания и вицове против "революцията".
По рейс и по жена не се тича!

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #659 on: 19.12.2023, 19:09:46 »
И точно Ернесто Рамирес Гевара, този долен престъпник

Лично е застрелял над  3000 човека, лично !
Спрете си просташките мнения !