Poll

Каква телевизии предпочитате да гледате?

Национални (BNT1, bTV, Нова телевизия, TV7, bTV Comedy...)
64 (27.8%)
Кабелни (BNT2, bTV Lady, Евроком, Diema, Diema 2, Diema Family, Канал 3...)
7 (3%)
Научнопопулярни (Animal Planet, Discovery Channel, Discovery Science, Discovery Investigation, TLC, National Geograpic Channel, Nat Geo Wild, Viasat Explorer, Viasat History, CBS Reality, FLN...)
62 (27%)
Филмови (bTV Cinema, Kino Nova, TV1000, AXN, AXN Black, AXN White, Fox Life, DIVA Universal, CBS Drama, HBO, HBO Comedy, Cinemax...)
18 (7.8%)
Музикални (Планета, Планета Фолк, Фолклор ТВ, Фен ТВ, Balkanika, The Voice, MTV, City TV, MAD...)
23 (10%)
Спортни (Nova Sport, Ring+, Sport 7, Eurosport, Eurosport 2...)
14 (6.1%)
С висока резолюция (bTV HD, bTV Action HD, BNT HD, Nova Sport HD, Planeta HD, Eurosport HD, Nat Geo Wild HD, Discovery HD Showcase, Luxe TV...)
15 (6.5%)
Друго
6 (2.6%)
Не гледам телевизия
21 (9.1%)

Total Members Voted: 162

Author Topic: Телевизия  (Read 144786 times)

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Телевизия
« Reply #660 on: 19.12.2023, 22:13:43 »
Ама пропагандата умееш да направи филми където да ти се дохлипа от смъртта му. Пък той си е заслужил дори средновековна инквизиция.
Украйна, победа!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #661 on: 20.12.2023, 16:47:24 »
Е да ама аз исках да говоря за телевизията на Куба. Аз обичам телевизията чисто технически и съм учил това.
Тинейджър Лове ми е по-малко по характера от телевизията технически.
И си падам по стандсрти за телевизия от ученик.
« Last Edit: 20.12.2023, 16:50:07 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #662 on: 20.12.2023, 17:28:35 »
https://youtu.be/icaqhB29EtU?si=dRQfAZ4g2ZYJSGLS
На ви кубинска телевизия, 88а година, преди промените. Тази цигания в Куба е започнала 59та година, продължава и в момента...
« Last Edit: 20.12.2023, 18:00:24 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #663 on: 23.12.2023, 13:39:13 »
Въй, въй, ква цигания, да пратим там Икар да им спретне един Биг Брадър с Азисчо.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #664 on: 03.01.2024, 03:30:16 »
Програмните директори и ръководства и на трите "национални" телевизии (БоклукТиВи, БНТ и Нова) са за пребиване с камъни. Баш за Нова година, и трите, една през друга, са станали в действителност официално лицензиран филиал на телевизия "Планета". А по н
Нова са продължили с Лепа Брена и Драгана Миркович, и двете от посредствени по-посредствени певачици, но нашите Галени, Анелии, Гъзисовци, Глории, Десислави и т.н. не могат да им стъпят на малкото пръстче.....
Тука казвам една камара нецензурни думи...Давайте им на вечер колкото на мен за половин година в Канада и то на две работи, да видим кога държавата ще се оправи....
« Last Edit: 03.01.2024, 04:21:18 by IKAR »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #665 on: 03.01.2024, 10:09:54 »
Телевизията технически в България е на европейско ниво, а като съдържание е на някакво никакво! Като изключим специализирани канали.
Много хора до 50 годишна възраст  не биха имали и телевизор, ако не беше СМАРТ и не го ползваха да гледат youtube на него или интернет.
Аз например съм си избрал допълнително на Неосат два тематични пакета - филмов и детски. Детския никой не го гледа, обаче няма с кой да го заменя. Спорт не гледам. От научните Viasat History и NG, които бих гледал ако скучая си вървят така или иначе и сега. И просто няма какво да избера и си седи така.

Иначе много ме дразни, че HBO max си самоналожиха по-тежки санкции към приложението и спря да работи на всички Huaway устройства. Включително на моя таблет, който е от преди санкциите. Съответно няма как да гледам на голям екран някой филм и да ми се приспи на него вечер. На телефона ми е малко трудно да се зверя вечер , компютър ми е досадно да гледам освен през деня и нощем.
« Last Edit: 03.01.2024, 10:13:56 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #666 on: 03.01.2024, 12:07:19 »
ЧНГ на всички.

Хайде, признайте си, кой е гледал новогодишните фолк концерти? :D

Колкото до качеството, в наши дни не е трудно да се създаде технически качествена телевизия, стига да имаш пари. Първата телевизия в България, преминала към 4К е "Планета" :D
Преди имаше телевизии като "7 дни" където програмният контент беше по-интересен за сметката на качеството. Намираше се в Изгрев до КАТ, но не се сещам коя сграда.

който иска HBO, трябва да се ориентира към таблети които трудно могат да бъдат санкционирани като iPad или Samsung.
Смарт телевизорите на Samsung имат Netflix на дистанционното, но нямат Youtube. Мисля че на LG имаше.
« Last Edit: 03.01.2024, 12:14:08 by New_Passenger »
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #667 on: 03.01.2024, 12:17:09 »
...
Колкото до качеството, в наши дни не е трудно да се създаде технически качествена телевизия, стига да имаш пари. Първата телевизия в България, преминала към 4К е "Планета" :D
...

Всъщност не всичко опира до пари, но като цяло водещо са финансите.

Планета бяха и първите в HD, но предвид че това е телевизия изцяло на плейлиста, трудно мога да оценя тази миграция като особено постижение. Нека видим кога ще се появи първата програма в UHD, защото средствата за ъпгрейд започват от седем цифри.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #668 on: 03.01.2024, 12:41:47 »
За HBO - Ами купих го таблета точно докато в Китай секвенираха новия вирус. Няма как да знам бъдещето. Сега има същия ама Самсунг, обаче трябва да подписвам договор за 2 години та да излезе двеста и няколко лева. Ама това вече е стар модел 4G.
Новите 5G гонят 900 лв.
И единствените факди са батерията и липсата на санкции.
Украйна, победа!

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #669 on: 03.01.2024, 13:57:17 »
Кадри от дискотека Стар в Казанлък през 1993 г. с Марти G. Този е роден за ди джей, бяха го линкнали в коментарите и се оказа, че и сега си е ди джей, вече стар и съсухрен от нощен живот, а сигурно е на моя възраст долу-горе. На фона на 80-те, вече слаба музика, но на фона на сега, има заряд.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #670 on: 03.01.2024, 14:11:44 »
Да, активен си е Marti G, пуска почти всеки четвъртък в Строежа на ретро партито. Вече рядко миксира винили. Мисля, че е на близо 60 години.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #671 on: 03.01.2024, 14:33:38 »
93-та година беше една от най-силните в Dance музиката! Горе-долу аз почнах да слушам музика в тази година. Ужасно ме дразнеше, че се налагаше да тръгвам за влака в неделя преди да е свършило по MTV Europe TOP 20 и да видя кой е номер 1. Някъде към номер 5 най-късно трябваше да скоча за влака. Пусках AKAI-a на запис за да видя и номер 1 - обаче най-рано в петък.
Цяло лято на 1-2-3 места се въртяха Wet Wet Wet, Scatman John и забравих още кой...
Аз бях фен на Ace Of Base
Украйна, победа!

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #672 on: 03.01.2024, 14:43:16 »
Тогава ми беше абитуриентската на 21 май 1993 г. и сигурно са пускали някои от същите песни, защото ги помня и ги слушах.
Ace of Bace ме изумява колко слаба група е и какъв голям успех пожъна само 3 години след края на великата ера на 80-те. Как изведнъж хората се хвърлиха на нещо, което всъщност беше доста по-слабо.
« Last Edit: 03.01.2024, 14:45:51 by yogimax »
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #673 on: 03.01.2024, 16:40:20 »
Говориш така все едно си роден и живял в ГДР!
Откъде примерно толкова много чак да уважавам и харесвам цялата музика от 80-те, след като не е имало как да я слушам и гледам? М? Освен такива някакви най-силни хитове? Къде точно по радио Орфей ли? Или по програма "Знание" на БНР?
Даже и двукасетъчния касетофон беше лукс та да се презаписва лесно от касета на касета.
До 93-та година нямаше дори частно радио в Стара Загора, да не говорим в Димитровград и Хасково! Първото частно радио в Стара Загора беше радио "Трели", което веднага ни набутаха за курсова работа в 3-ти курс:
"Да се проектира радиоприемник с ВЧУ и антенен усилвател настроени на честотата на радио "Трели""
« Last Edit: 03.01.2024, 16:42:51 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #674 on: 03.01.2024, 16:49:57 »
Оооо, какво страхотно видео от дискотеката в Казанлък :rolleyes: От времето когато чалгата още не е развалила младите. И момичето което се появява във видеото, е много красиво. Слушахме евроденс. Haddaway - What Is Love е химн на денс музиката. Culture beat пък са дали име на един от най-известните столични клубове в НДК. Ace of Base бяха много популярни, много приятели имаха касетката с първия им албум от 1993 г. с All That She Wants, Happy Nation, Wheel Of Fortune. Колко популярни бяха. Тогава още никой не знаеше че само първата песен ще остане в историята защото за Ace of Base всичко предстоеше. През втората половина на 90те се появиха не по-малко хитови Beautiful Life, Life Is A Flower, Travel To Romantis.
Всяко лято се появяваше летен хит, Haddaway - What Is Love 1993 г., La Bouche - Be My Lover 1995 г., Macarena и Coco Jambo 1996 г., Ecuador, Samba de Janeiro, Aicha, Te Amo 1997 г. и т.н. Scatman John беше популярен 1995-96 г. с двата си хита Scatman (бииии ба па па ра па) и Scatman's World. Много популярни бяха и отделни групи като C-Block които успяха да направят не един хит и които лятото на 1998 г. направиха концерт във Варна. Диджей Бобо изнесе концерт в София точно на 8 декември 1997 г., идеален подарък за тогавашните студенти. Подобни концерти бяха истински подаръци тъй като тогава още нямаше много концерти на световноизвестни звезди в България.

Тогава наистина, единственият начин да наваксаш нещо което си изпуснал по телевизията, беше да пуснеш VHS на запис. Спомням си, по "7 дни" даваха интересен американски филм, който липсваше в кварталните видеотеки, а много исках да го гледам, но имах някакъв ангажимент, та тогава пуснах VHS и го гледах на запис. И като стана дума за MTV, повечето видеотеки в нашия квартал имаха в каталозите си записи на чартове от MTV, MCM и др.

Освен Марти Джи, имаше и Тони Джи. Дори съм присъствал на едно от партита му, някъде 2002 година.
« Last Edit: 03.01.2024, 16:52:34 by New_Passenger »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #675 on: 03.01.2024, 16:59:58 »
MTV го кодираха чак юли 1995-та година. Или около месец след като си пусна кабелна мой съсед и съученик и тъкмо като се върнахме в Димитровград - демек след като взехме средно образование.
Въпреки, че съм учил ( и недоучил френски) не можех да понасям MCM вместо MTV, защото си исках хубавите денс хитове и класации, които също ги даваха по MCM - но по-рядко.
В Стара Загора MTV се завърна около есента на 95-та година. Голямо мрънкане падна на кабелната и го пуснаха някъде февруари-март 96-та. Беше с аналогово кодиране и като паднеше сигнала декодера изпускаше за 1-2 секунди. Оная система, където размества редовете ляво-дясно и картината изглежда като иглички на бор. Обаче пиратлъка нещо се счупи и след 1 месец го спряха.
Пуснаха от един индийски спътник MTV India, което ме отравяше с индийската музика и тук-там някой хит.
Чак лятото го пуснаха пак от D2MAC декодер.
Що се отнася до Лайнер (така му казвахме в родния му край) моите касетки вкл. Ace of Base точно от техния магазин в Димитровград и бяха с добро качество. Не знам имаха ли уредени авторски права или не щото не бяха супер евтини. Продаваха и народни песни записани студийно при тях.
Чалга взеха да правят известно време след като на пазара в Димитровград стана хит "Радка пиратка". След прекарване три дни на пазара ми трябваха още три да се рециклирам. И таман мислих, че съм се отървал и се почна с това дето всички го знаят.
Имах познат, който беше Метъл и вече към 2000+ години неговите приятели рокаджии взеха да минават в професионалния отбор на Пайнер. Просто Митьо-Пайнера ги ценеше и най-вече ги хранеше. А и докато народа се мъчеше с Windows 95-98 онези бачкаха на Mac!
« Last Edit: 03.01.2024, 17:11:47 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #676 on: 03.01.2024, 17:06:28 »
Ние в София нямахме ефирно MTV. Поне ние не сме хващали. Само руския Първи канал и френската TV5 Monde. По руската гледахме Дисни, сериала "Елен и ребята", телевизионни игри като "Какво, къде, кога" и др. По френската даваха състезанието Форт Боярд, после го даваха преведено по Канал 1 или Ефир 2. Кабеларки вече имаше, предлагаха MTV, MCM, кънтри телевизия, немски телевизии като RTL, SAT1, 3SAT, PRO7, Super RTL. Ние станахме абонати на кабелна телевизия по-късно и след една-две години немски, италиански, испански телевизии намаляха, останаха някакви по-информационни, а не такива с филми, предавания. MCM беше сменен с MCM Top, който не предлагаше такова разнообразие от клипове, бяха около двайсетина актуални за периода клипа, половината от тях френски, естествено. Face A La Mer, ла ла ла ла ла ла.
« Last Edit: 03.01.2024, 17:21:12 by New_Passenger »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #677 on: 03.01.2024, 17:17:29 »
До 90-та година в Димитровград нямахме Съветска телевизия. Хващаше се при хубаво време слаб сигнал от Стара Загора и по-трудно от Хасково!
Ходили сме на гости в Хасково при колежка на майка ми да гледаме Кашпировски. В Димитровград от Хасково трудно се лови сигнал щото е в дупка спрямо тях.
Сложиха предавател за Съветската телевизия на сградата на Общината

чак през 90-та! Съответно много бързо почнаха петък, събота и неделя да пускат Pro7, Sat1, RTL и да върви Съветската телевизия само през делнични дни. После взеха да пускат и MTV. Към 92-93-та почти не даваха Съветска телевизия - най-вече MTV.
Като тръгнаха кабелните към 95-та явно им скръцнаха със зъби и си пуснаха Останкино за постоянно, която спря, когато загубиха лиценза си за България не помня кога 98-99-та.
Украйна, победа!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #678 on: 03.01.2024, 17:26:06 »
Интересни факти. Не знам дали в другите градове са пускали MTV или нещо подобно ефирно. Доколкото си спомням, Съветската телевизия е пусната ефирно след като БНТ (тогава БТ) спира предаванията от съветската телевизия в ефира си.

Колкото до Пайнер или Лайнер :D , знам че са издавали и неофициално касетки като албума на Ace of Base, за който говориш. В интерес на истината, Пайнер имаха и доста качествени собствени компилации на световноизвестни хитове като поредицата "World Hits - Forever", състояща се доколкото си спомням, от 4 касетки. Виждал ли си ги някъде в нета? Интересува ме списъка на песните от тази поредица.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #679 on: 03.01.2024, 17:26:50 »
Ааа, спор няма, че диското от 90те беше направо пълен боклук в сравнение с това от 80те. Като почнеш от Модърн Токинг, Си Си Кеч, Сандра, Бед Бойс Блу, Бойс Некст Доор, австрийците Джой, унгарците Неотон Фамилия и т.н. Сетне, тъкмо падна бай Тошо и се появи "Ламбада-та". Оттам насетне нито една песен през 90те не хващаше място! А моите съученици от езиковата, всички до един, в подгответо слушаха хеви метъл, а като завършвахме - чалга. Аз не прослушах нито едното, нито другото, а за капак вместо да отида с тях да слушам чалга и кючеци на "бал" във "Форум", им теглих една и заминах с друго училище абитуриенти за Унгария.