Author Topic: Автобусни дискусии  (Read 666244 times)

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Автобусни дискусии
« Reply #3440 on: 14.09.2023, 09:28:20 »
83 е прекалено разреден и може би затова силно дублиращият 108 се пълни понякога. :rolleyes:

Offline georgi_L

• Запален по ГТ
  • Изработвам модели на ГТ.
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #3441 on: 14.09.2023, 10:31:17 »
И също не знам за 118 и 119 как го реши, че са полупразни като точно те двата обслужват най-многолюдния кв Ботунец в района и си се пълнят стабилно. В пиковите часове пък е ад с тези къси рейсове. 119 освен че влиза около блоковете в Ботунец обслужва и кв Челопечене като минава през центъра на квартала.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3442 on: 14.09.2023, 11:11:06 »
И също не знам за 118 и 119 как го реши, че са полупразни като точно те двата обслужват най-многолюдния кв Ботунец в района и си се пълнят стабилно. В пиковите часове пък е ад с тези къси рейсове. 119 освен че влиза около блоковете в Ботунец обслужва и кв Челопечене като минава през центъра на квартала.

Ами то точно от такива разсъждения като техните, че този и онзи автобус бил празен щото го видяли веднъж и нямало нужда от това и онова транспорта постоянно се орязва и губи пътници и персонал. То хората дето пътуват всеки ден със 108, 118 и др. на очите си ли да вярват или на това че някой веднъж видял.

То аз и метрото и 280 съм ги виждал в отделни моменти почти чисто празни, ама това значи ли че трябва да се движи само с един вагон или че 280 трябва да мине на малки Хайгери.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #3443 on: 14.09.2023, 11:14:44 »
Ами как 118 няма да е пълен, като е през 1 час...

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3444 on: 14.09.2023, 12:49:48 »
Пълнят се в пик, останалото време  често са с едноцифрен брой пътници особено 118 след Ботунец. Допълнителна пикова кола определено е по-доброто решение и за двете линии. :rolleyes:

Offline Kukicha

• Наистина съм луд
  • 3306/1119 ✝(2003-2022)✝
    • View Profile
    • Email
« Reply #3445 on: 14.09.2023, 16:48:25 »
Аз мисля че направиха грешка с обединението на 42 и 48. Според мен 42 може и да е с дълги автобуси до центъра на Банкя, а за Михайлово да са къси. Едно време 43 и 42 си бяха с Икаруси и имаше доста пътуващи.
То да беше само при тази промяна...Колко грешки направиха в последно време с обединяването и разделянето на някои линии.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #3446 on: 14.09.2023, 21:21:49 »
Съществен принос към правовия ред е великото предложение от бъдещия кандидат-кмет от герб и настоящ председателстващ СОС, да делегира от СОС на СА по тяхно усмотрение да разкрива автобусни линии. Трите предложени хикс линии ще се появят, ако СА намери автобуси и водачи и реши са ги разкрие, ако не намери, все едно СОС не ги е одобрило и няма да ги има…  :rolleyes:
« Last Edit: 14.09.2023, 22:10:31 by difian »

Offline andrey

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #3447 on: 17.09.2023, 12:25:52 »
Утре от 10 до 12 ще има отворени врати в гараж Малашевци и да се показват ретро автобуси. По принцип е по-добре тези събития да се организират в почивни или празнични дни. Спокойно можеше да бъде на 22 петък

Offline Kingpin

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #3448 on: 17.09.2023, 13:28:23 »
Все едно кога е, те и без това ретро автобуси ежедневно показват по 78, 79 и 285  ;)

Offline andrey

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #3449 on: 26.10.2023, 20:36:17 »
В много автобуси не работи гласовото оповестяване на спирките. Все пак градския транспорт се ползва и от туристи и гости на града.

Offline Mizchiev_Dev

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #3450 on: 26.10.2023, 21:00:39 »
В много автобуси не работи гласовото оповестяване на спирките. Все пак градския транспорт се ползва и от туристи и гости на града.
ЦГМ са виновни! ФБ! - ЦЪК!

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #3451 on: 26.10.2023, 23:28:41 »
Значи т.нар. нови таблети, които замениха т.нар. "мусати" преди 5-6 години остават излишни. Да живее разхищението на публичен ресурс.

Offline andrey

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #3452 on: 28.10.2023, 13:06:53 »
Масово в новите автобуси не се пуска вентилацията и е адски задушно, особено когато автобусЪТ е пълен.
« Last Edit: 28.10.2023, 23:29:26 by difian »

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3453 on: 13.11.2023, 18:23:58 »
По-срамно ми е на мен да се движат ковчези като 19хх и 21хх и БМЦ Белде, ама айде. Малко по-малко положението в Автото започва да се връща във времената от преди няколко години, когато О 305 бяха съществена част от него, но в същото време отдавна на предела на възможностите си, а шофьори пращаха анонимни видеа до телевизиите, показвайки как ги карат да работят с очевидно неизправни и опасни автобуси, и очевидно закупуването на десетки електроиграчки не подобрява положението, така че си правете изводите кое е най-бързото и оптимално решение за момента...

Нито лобирам за "групичката по табелите", нито за двуетажни берлински таратайки, просто отбелязвам факти. По-скоро бих лобирал за Ситаротата от Будапеща и Виена, ама на тях цената им е близка до тази на нови.
« Last Edit: 13.11.2023, 18:27:03 by bagercho »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3454 on: 13.11.2023, 18:37:03 »
Тука още преди години бяхме писали, че рано или късно европарите за София ще свършат и тогава ще трябва пак да се оправяме сами. Ако нямаме възможност за ново или се харчат пари за глупости, то неизбежно ще се наложи купуването на автобуси втора употреба. Не знам какво някой тука се плашат от втора употреба, или от двуетажни автобуси, все едно тези дето са се плашили като са пускали първите трамваи в София. Няма страшно. Историята показва че втора употреба автобус от висок клас може да е по-удобен и да изкара повече от евтин чисто нов автобус нисък клас. Още повече пък дизелов такъв, които издържат по няколко милиона км. Ама тия работи трябва да ги гледат инженери, експерти, шофьори, механици и като цяло хора които разбират и имат опит с техниката.

То къде къде по-богати градове купуват втора употреба понякога, пък какво остава за нас. Интурото като е втора употреба да не би да е лош автобус? Да не би да е изгнил целия? МАН лайнс сити, като тези в Поморие втора употреба да не би да са с нещо по-лоши от тези в София купени чисто нови? Костинбродските МАН-ове като са втора употреба лоши и неудобни ли са?

Аз лично нямам против вместо старите ВМС и Конекто ако изпадне нещо като Поморийските МАН-ове да кажем да ги сменят с тях за няколко години вместо да ги кърпят до безкрай.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3455 on: 13.11.2023, 18:37:46 »
ама на тях цената им е близка до тази на нови.

Именно, при това положение е логично да не се купуват автобуси втора употреба.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3456 on: 13.11.2023, 18:53:46 »
ама на тях цената им е близка до тази на нови.

Именно, при това положение е логично да не се купуват автобуси втора употреба.

Да де, ама нали знаеш ако изведнъж се окаже, че имаме спешна нужда, а то скоро ще се окаже, че при обяваване на поръчка, първи автобус ще дойде най-рано след 8-9 месеца. А такива автобуси могат да продължат да работят наравно с новите, когато дойдат, така че не мисля това за грешен ход. Другия вариант е да се вземат евтини бараки, които да се изхвърлят, когато дойдат нови. Въобще масово се реве, че шофьори няма, а то май ще се окаже, че и да има, няма с какво да работят...
« Last Edit: 13.11.2023, 18:55:52 by bagercho »

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3457 on: 13.11.2023, 19:00:52 »
Европарите няма да свършат, Иво, но вече дизелови и метанови с тях не може да се купят - само електрички.
По рейс и по жена не се тича!

Offline Whatnow14

• Маниак
    • View Profile
« Reply #3458 on: 13.11.2023, 21:56:40 »
Което не е чак толкова лошо, защо не задействат поръчка на съчленени?

Offline Kingpin

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #3459 on: 21.11.2023, 21:48:10 »
Което не е чак толкова лошо, защо не задействат поръчка на съчленени?

То не е ясно дали изобщо ще заработи общинският съвет, та....  :laugh:

Но все пак не може при бюджет от над 2,5 млрд. лв. понастоящем, който расте всяка година, ние да залагаме толкова на европейските проекти. Нищо не пречи с наши пари ежегодно да се купуват нови автобуси на дизел или метан, а европейските да бъдат само едно допълнение.