Author Topic: Архитектурна тема  (Read 45918 times)

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
Архитектурна тема
« Reply #40 on: 11.02.2008, 17:32:07 »
Quote from: zlatin
Е Народния театър - няма такава друга сграда в Хасково може би, ама в Европа има поне 50 подобни, виждал съм къде ли не.

Цялата градска архитектура е заимствана от Виена и Петербург. Кажи една оригинална сграда в София, веднага ти давам линк на подобна в някой друг европейски град.

НДК.
Чакам линк.
« Last Edit: 11.02.2008, 17:37:51 by etnies »

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Архитектурна тема
« Reply #41 on: 11.02.2008, 19:55:40 »
Quote from: zlatin
Е Народния театър - няма такава друга сграда в Хасково може би, ама в Европа има поне 50 подобни, виждал съм къде ли не.

Цялата градска архитектура е заимствана от Виена и Петербург. Кажи една оригинална сграда в София, веднага ти давам линк на подобна в някой друг европейски град.

Ти наистина започваш да приказваш глупости - когато София е правена столица се е модернизирала до ниво "модерен град" за 1900... естествено, че градите е отговарят на стила архитектура, който е актуален в момента!
ЦУМ, Президентството и МС примерно копират Сталинската архитектура - тези гради са от т.нар. движение в архитектурата, както сега е модерно да се строят метало-стъклени кубчета...

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Архитектурна тема
« Reply #42 on: 11.02.2008, 21:46:58 »
Quote from: etnies
НДК.
Чакам линк.

Eто:

Фестивалният комплекс в Кан.

В ГДР-то също си падаха по стъклените фестивални комплекси - Palast der Republik в Берлин (това май са го разрушили), Gewandhaus в Лайпциг.
Това съвсем не означава, че трябва да рушнем НДК (достатъчно е само петох**ника да рушнем), но говорим за оригинално и неповторимо хрумване. Примери, колкото щеш, но София не е между тях: Прага - триъгълните кули, Париж - Айфеловата кула, кръговете и широките булеварди, Виена - Карлскирхе, Хундертвасер, Сецесион и още сума интересни сгради, Барселона - творенията на Гауди и т.н. Това, че сме патриоти не бива да ни подхранва излишни илюзии - София е измежду най-семплите европейски столици, даже Букурещ е значително по-тежкарски.

Айде, отнесохме се от темата, пък и не виждам мнението на бъдещия архитект Дифиан!

Към Княжево, ходом марш!
« Last Edit: 11.02.2008, 22:01:07 by blagun »

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Архитектурна тема
« Reply #43 on: 11.02.2008, 23:12:20 »
Ш'ма извиняваш, Благуне, ама това не прилича на НДК...
А и.. какво значение има?!!! В Москва има две сгради, които са като две капки вода, а са коренно различни: Хотел УКРАЙНА и Университета...
Какъв е произхода на сградите не е от значение, важното е, че те красят града ни, ако са поддържани и бутането на едни от най-красивите сгради на София нито ще направи града по-оригинален, нито ще облекчи траснпорта...

Offline zlatin

• Маниак
    • View Profile
Архитектурна тема
« Reply #44 on: 11.02.2008, 23:47:11 »
Quote from: boleroto
Ш'ма извиняваш, Благуне, ама това не прилича на НДК...
А и.. какво значение има?!!! В Москва има две сгради, които са като две капки вода, а са коренно различни: Хотел УКРАЙНА и Университета...
Какъв е произхода на сградите не е от значение, важното е, че те красят града ни, ако са поддържани и бутането на едни от най-красивите сгради на София нито ще направи града по-оригинален, нито ще облекчи траснпорта...

разбира се, че няма. На мен ми харесват малките тесни улички с хубави 3-4-5 етажни къщи, с малко поочукани за сега фасади...
Ние в Бг живеем в такава къща, която е строена малко преди Първата световна война, но е много солидна и хубава, със страхотни портални врати вътре, хубаво стълбище, просторни стаи... Просто е супер, аз никога не бих я заменил за каквото и да било друго в СФ. нито искам под прозорцеите ми да минава магистрала, нито метро, нищо, даже ако я затворят за външни хора ще е перфектно

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
Архитектурна тема
« Reply #45 on: 12.02.2008, 15:12:23 »
Нека поста не се чете като заяждане, а като опит да защитя българската архитектура!
Тъй като съм изключително беден (в културния смисъл на думата) бих искал zlatin да ми направи историческо и архитектурно сравнение на три църкви - Свети Николай в Амстердам, Карлскирхе във Виена и Фрауенкирхе в Дрезден.

Offline zlatin

• Маниак
    • View Profile
Архитектурна тема
« Reply #46 on: 12.02.2008, 16:07:36 »
Quote from: maniak
Нека поста не се чете като заяждане, а като опит да защитя българската архитектура!
Тъй като съм изключително беден (в културния смисъл на думата) бих искал zlatin да ми направи историческо и архитектурно сравнение на три църкви - Свети Николай в Амстердам, Карлскирхе във Виена и Фрауенкирхе в Дрезден.

Първата съм я посещавал няколко пъти, тя май е най-хубавата в Амстердам, само че името й е St. Nikolaaskerk. За другите нямам лични наблюдения, не съм бил никога нито в Германия, нито в Австрия, посоченато от теб църква обаче е католическа. Тук религията обаче няма никакво значение. Аз не съм специалист по история на изкуството, още по-малко пък разбирам от архитектура. МОга само да кажа кое на мен ми харесва и кое не. Мога например да кажа, че в Рим видях поне 10 катедрали, несравнимо по-големи и по-красиви от тази в Амстердам. И какво от това - има някакви исторически причини за това.

А за България, проблема е, че никой не пази наследството тук. Най-фрапантния пример е къщата на Яблански, тя е паметник на културата с нац. значение. не само заради екстериора - имала е изключително стълбище, врати, тавани, подове... Сега няма нищо. След 2 години и нея може би няма да я има. Защо???

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
Архитектурна тема
« Reply #47 on: 13.02.2008, 02:57:23 »
Quote from: blagun
Eто:
A и е единственият паметник в света, който става по-хубав с разпадането си.
« Last Edit: 13.02.2008, 03:54:05 by etnies »

Offline burtan

• Запален по ГТ
    • View Profile
Архитектурна тема
« Reply #48 on: 13.02.2008, 09:31:45 »
Фрауенкирхе: http://www.frauenkirche-dresden.de/

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Архитектурна тема
« Reply #49 on: 13.02.2008, 09:49:46 »
Уникална и красива е сградата на НБУ, където уча, на бул.Монтевидео. Красив социалистически стил.Бил съм почти навсякъде из България и не съм видял 1 към 1 същата, незнам дали някъде по света има 100% еднаква с нея. Хайде, във форума има и други, които учат в НБУ, сигурно ще потвърдят. Ето снимка на 1-ви корпус, от 2-рата сграда. Лично аз другаде не се сещам да има абсолютно същата сграда, 100% еднаква.

[attachment=4448:1.jpg]
« Last Edit: 13.02.2008, 21:16:24 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline LG_

• Строител
  • Модератор
  • Нямам спирка
  • for a better infrastructure
    • ICQ Messenger - 354966774
    • View Profile
    • Email
Архитектурна тема
« Reply #50 on: 13.02.2008, 10:17:13 »
Сградата на НБУ още не съм я виждал на живо но чак пък да е някакво творение на изкуството, било то и социалистическото...

Нещто невиждам смисъла да се спори коя сграда била копие и коя не. То те типови наглед магазини, като Кауфланд например, няма един с един еднакви а какво остава за по-големи сгради. Всъщност всяка една нова идея се базира на нещо съществуващо. Това е логиката на еволюцията.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.(Марк Твен)

Quote from: geogregor
Underground trains already resemble more of the cattle transports than transportation system for humans.
Actually cattle could never be transported in such awful conditions due to animal welfare regulations. But no one gives a damn about how Londoners travel!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Архитектурна тема
« Reply #51 on: 13.02.2008, 10:46:42 »
За мен сградата на НБУ (бившето АОНСУ) не е нещо кой знае колко оригинално. Далеч по-оригинална ми се вижда сградата на БНР например.

Offline zlatin

• Маниак
    • View Profile
Архитектурна тема
« Reply #52 on: 13.02.2008, 13:40:09 »
Quote from: ozzy
За мен сградата на НБУ (бившето АОНСУ) не е нещо кой знае колко оригинално. Далеч по-оригинална ми се вижда сградата на БНР например.

И двете сгради на БНР за обявени за паметник на културата.
Идеята не е да се отрича родното, а понеже обсуждане художествените качества на сградите, трябва да се има пред вид и доколко са оригинали, защото това има значение по отношение на културното им значение. Рилският манастир например е безспоред паметник на българската вържоденска архитектура, но в София не се сещам за някоя голяма и представителна сграда от който и да е период, която да има подобно значение.

Offline rebelheartous

• Запален по ГТ
    • ICQ Messenger - 161516830
    • View Profile
Архитектурна тема
« Reply #53 on: 13.02.2008, 14:48:01 »
И защо някакви хора трябва да съставят списък с паметниците на културата, за да е наистина обществено призната дадена сграда? Тази на НБУ с двата корпуса е страхотна, особено след ОР-то, и съм съгласен с Иво, че има доста оригинални идеи. Не мисля, че е възможно да се намери нейн близнак нейде из страната  

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Архитектурна тема
« Reply #54 on: 13.02.2008, 17:09:21 »
Quote from: rebelheartous
И защо някакви хора трябва да съставят списък с паметниците на културата, за да е наистина обществено призната дадена сграда? Тази на НБУ с двата корпуса е страхотна, особено след ОР-то, и съм съгласен с Иво, че има доста оригинални идеи. Не мисля, че е възможно да се намери нейн близнак нейде из страната  
To много ясно, че има различия и две сгради и по един проект да са, пак имат дребни разлики...И този спор в момента наистина е изключително глупав- трябва да говори м за стиловете, модните тенденции, характерни за съответните епохи.Няма нещо, което да не е повлияно от нещо друго.в София има шедьоври, представители на различните модни тенденции за съответния период и това трябва да се оцени.Иначе какво- както изреждаме всеки град, то излиза, че дори всяко селце трябва да се различава от останалите, да няма нищо общо- иначе копира и не е еди какво си и другите села могат да му се присмиват...
 Правило ли ли са ви впечатление сградите близнаци по Цар Освободител от Орлов мост до турската резиденция  

Offline eeasss

• Напредващ
    • ICQ Messenger - 209
    • View Profile
    • http://
Архитектурна тема
« Reply #55 on: 13.02.2008, 18:38:47 »
Не съм ги виждал тези сгради близнаци, но съвсем на близо, на кръстовището на бул. Евлоги Георгиев и Оборощие има две сгради близнаци също. Едната е ремонтирана и изглежда доста добре, а другата е в плачено състояние. Мисля, че в google earth има снимки.
А аз искам да попитам, вярно ли е че в София има сграда с подвижни основи, в смисъл може да се премества наляво надясно о0

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
Архитектурна тема
« Reply #56 on: 13.02.2008, 22:27:06 »
Quote from: eeasss
Не съм ги виждал тези сгради близнаци, но съвсем на близо, на кръстовището на бул. Евлоги Георгиев и Оборощие има две сгради близнаци също. Едната е ремонтирана и изглежда доста добре, а другата е в плачено състояние. Мисля, че в google earth има снимки.
А аз искам да попитам, вярно ли е че в София има сграда с подвижни основи, в смисъл може да се премества наляво надясно о0
Това го има само по филмите  Иначе за сградите на Е.Георгиев и Оборище съм съгласен, че са страхотно замислени. В едната е централата на "Централна автогара", но и двете сгради са в добро състояние според софийските стандарти.
@Дифиан-сградите от Орлов до СУ съм ги разглеждал всичките и макар доста ръбести всяка си е хубава сама за себе си, като изключим тази с отвратителната ярко зелена мазилка която плеснаха. Трябва да има норми за тези неща, това зелено направо е ужас
« Last Edit: 13.02.2008, 22:27:31 by Repcho »

Offline zlatin

• Маниак
    • View Profile
Архитектурна тема
« Reply #57 on: 13.02.2008, 22:40:40 »
Quote from: rebelheartous

Не, те са включени в списъка със защитна цел, за да може да се подчинят на определения административен режим. Естествено, вписването само показва някаква публична оценка на техните качества, не е ясно обаче дали тя е напълно обективна, дали критериите не са остарели, дали няма други сгради с опо-голем худ. достойства от вписаните, дали всички от тях отговарят на изиксванията.

Quote from: eeasss

Някога са били собственост на един човек и са строени за синовете му, те са представлявали вход към улицата. А и града е започвал от там.

Quote from: Repcho
Това го има само по филмите  Иначе за сградите на Е.Георгиев и Оборище съм съгласен, че са страхотно замислени. В едната е централата на "Централна автогара", но и двете сгради са в добро състояние според софийските стандарти.
@Дифиан-сградите от Орлов до СУ съм ги разглеждал всичките и макар доста ръбести всяка си е хубава сама за себе си, като изключим тази с отвратителната ярко зелена мазилка която плеснаха. Трябва да има норми за тези неща, това зелено направо е ужас
В Холандия, дори и в Ротердам, който е строен след Войната, има забрана за каквото и да е изменение на фасадите. Един приател ми разказваше как не може да се смени дограмата, макар целия блок да иска да си ги смени заедно, защотото новите дограми, които са намерили, не са 100% идентични по външен вид със старите.

Offline conecto

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 303555835
    • View Profile
    • Email
Архитектурна тема
« Reply #58 on: 13.02.2008, 22:41:34 »
Quote from: Ivo
Уникална и красива е сградата на НБУ, където уча, на бул.Монтевидео. Красив социалистически стил.Бил съм почти навсякъде из България и не съм видял 1 към 1 същата, незнам дали някъде по света има 100% еднаква с нея. Хайде, във форума има и други, които учат в НБУ, сигурно ще потвърдят. Ето снимка на 1-ви корпус, от 2-рата сграда. Лично аз другаде не се сещам да има абсолютно същата сграда, 100% еднаква.

[attachment=4448:1.jpg]
[/size]
Все повече се убеждавам, че има нещо извратено в теб.

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
Архитектурна тема
« Reply #59 on: 13.02.2008, 23:15:00 »
Самите сгради на НБУ едва ли е нещо екстраординерно, но като цялостен учебен комплекс ми се струва единствен по рода си в България. Но има доста неща, особено в главния корпус, които не са ми присърце - през големите прозорци, които гледат на юг, винаги блести слънце и става леко неприятно да ти грее в очите, освен това входа ми прилича на вход на болница, не толкова на университетски портал. Но пак казвам, че е функционално като кампус, защото всичко е под ръка.