Author Topic: Метро в Будапеща  (Read 50426 times)

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
Re: Метро в Будапеща
« Reply #80 on: 07.04.2014, 19:25:18 »
А в метростанциите има ли автомати за билети? Понеже хотелът ми ще е точно до метростанция, се надявам, че все пак имат, подобно на Германия, и билетни автомати, поне в метростанциите. Иначе от будки за вестници не разчитам на билети, от езика им нищо не вдявам, нито пък някой от моята компания.

Offline abs111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #81 on: 07.04.2014, 20:13:05 »
Има автомати в станциите.

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #82 on: 07.04.2014, 20:45:08 »
И по-важния въпрос - продават ли тези автомати всички видове билети? Понеже чета в тази тема и попаднах на това мнение:

Group travel cards cannot be purchased from machines....

Нещо променило ли се е от тогава или пак тази карта я няма?

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #83 on: 07.04.2014, 21:30:15 »
Дай малко Google де ;)

http://www.bkk.hu/en/prices/

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #84 on: 07.04.2014, 21:53:08 »
Ако си мислиш, че вече не съм научил наизуст страницата, много се лъжеш. Затова питам само въпроси, които не стават ясни от нея. Ако няма какво да допълниш по темата, моля, не отговаряй!

Ако все пак не е станало ясно, да поясня - не пристигам със самолет, а с влак, от Виена!

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #85 on: 07.04.2014, 21:57:27 »
Ако си мислиш, че вече не съм научил наизуст страницата, много се лъжеш. Затова питам само въпроси, които не стават ясни от нея. Ако няма какво да допълниш по темата, моля, не отговаряй!

Ако все пак не е станало ясно, да поясня - не пристигам със самолет, а с влак, от Виена!
Нещо нервен ми се струваш, не е добре това... ;) Първо, че не си казал къде си гледал и чел за да си мисля или не нещо, второ, че част от нещата, които ти обясниха, ги пише и на страницата и не си споменал, че ги знаеш ....
« Last Edit: 07.04.2014, 22:00:01 by Repcho »

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #86 on: 07.04.2014, 22:08:03 »
Добре, тогава ще обясня стъпка по стъпка. От сайта, към който ме беше препратил и упътил Дифиан преди около месец, прочетох за различните видове карти. Осведомих се къде ще пристигна и къде ще ми е хотела, затова попитах откъде се купуват билетите. Четейки информацията от wikitravel и tripadvisor не ми стана напълно ясно, дали всички видове карти се продават на автоматите. Още повече че видях две видеа в youtube, на които видях само два вида билети да се продават на тях. Затова питам. Надявам се, това да е достатъчно.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #87 on: 07.04.2014, 22:13:08 »
Като слезете на гарата, тя е международна не може да няма информация с карта, видовете превозни документи,кое от къде се купува итн. поне на 2 езика. Както има едно табло на нашата гара например с всички видове, карта с маршутите итн. отличителни знаци на контролите. Би трябвало да има и поне будка за карти и билети, няма начин да няма на такава гара.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline abs111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #88 on: 07.04.2014, 22:14:48 »
Има табло Иво,но в Унгария,не се тачи никакъв друг език,освен унгарския ;).От опит го знам.

Offline Danchoti

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #89 on: 07.04.2014, 22:22:45 »
... Четейки информацията от wikitravel и tripadvisor не ми стана напълно ясно, дали всички видове карти се продават на автоматите. Още повече че видях две видеа в youtube, на които видях само два вида билети да се продават на тях. Затова питам. Надявам се, това да е достатъчно.

Това е отговора.
... Друго притеснително е, че билети се продават практически навсякъде по будките за вестници, но карти, в това число и такива, каквито на вас ще ви трябват, само в метростанциите и в абонаментните бюра, които са доста нарядко за такъв град, а в добавка и са с кофти работно време - затварят рано, в събота са до обяд, а в неделя въобще не работят...

Само да допълня, че на централните метростанции и на тези по гарите си мисля, че работят и в неделя.

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #90 on: 07.04.2014, 22:30:49 »
Намерих работното време на бюрата, струва ми се приемливо - специално тези, които ме интересуват, са винаги работещи в интервала от поне 8 до 22, вкл. и в неделя, така че поне това не би трябвало да е проблем.

Другото, което мисля да направя, е да изпринтирам ето този списък, картите на унгарски език, като мога да посочвам коя ми трябва - Budapest csoportos 24 órás jegy. Може дори да се науча да я произнасям дотогава :D :D Това работеше безпроблемно в Загреб, едва ли ще е проблемно в Будапеща.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #91 on: 08.04.2014, 10:14:10 »
На гара Келети със сигурност има бюро. Докато беше разкопано, бяха направили временно в един фургон веднага вляво от главния вход/изход, гледано откъм коловозите, но вече сигурно са го преместили в подлеза при метростанцията.
Друг вариант е т.нар. Budapest Card за три дни, която е малко по-скъпа, но освен неограничено пътуване с градския транспорт по горепосочените условия, дава право и на безплатно или с намалени цени, според случая, посещение в много от музеите, а също и на намаления в някои магазини и заведения. Тя може да се купи направо на рецепцията в хотела.
« Last Edit: 08.04.2014, 10:24:37 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline putnik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #92 on: 12.04.2014, 19:48:56 »
Интермодалност - новият М4 има връзки с 2 гари, мисля че първата и последната станция.
Браво на унгарците, толкова години са изграждали този метродиаметър.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #93 on: 14.04.2014, 10:21:52 »
Линията по принцип трябва да продължи още на север от гара Келети - до пл. Bosniak Ter.

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #94 on: 14.04.2014, 15:49:41 »
Поглеждайки цялостно картата на Будапеща ми направи впечатление, че метрото в сегашните му 4 лъча обхваща сравнително малка площ от цялостната на града. По-нагоре беше и споменато, че будапещенските трамваи се товарят най-много в световен мащаб, като се гледа отношението брой превозени пътници дневно. Защо не се разширява метрото и в посока по-отдалечените квартали?

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #95 on: 14.04.2014, 17:04:26 »
Определено прави впечатление, че в западната половина на града (Буда) има нищожен брой метростанции и не се планува никакъв лъч, влизащ дълбоко на запад-северозапад. Това до известна степен се обяснява с хълмистия характер на района, съответно по-ниската етажност на сградите.
« Last Edit: 14.04.2014, 17:09:23 by blagun »

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #96 on: 14.04.2014, 17:28:36 »
Те добре, че я пуснаха четвъртата линия...Понеже досега по нейния маршрут, със съвсем малки разлики, се движиха четири автобуса - седмица, червена седмица, 173 и червен 173. А май имаше и червен 273...И непрекъснато пълни....Лично имам доста неприятен спомен от въпросната линия, защото една вечер, преди 5-6 години, като се прибирахме с жена ми в хотела, след като слязохме бая късно от влака от Виена, моя милост падна по гъзище в един от модернизираните червено-сини Икаруси по червената седмица, някъде в района на едно мостче след Bosnyak Ter, понеже Икарусът с шофьорка-жена, така както си беше засилен, цапардоса отзад друга кола, също карана от разгологъзена млада мастия и вследствие на рязкото спиране, се намерих на пода кажи-речи в другия край на автобуса. Поне после шофьорката постъпи умно и въобще не тръгна да се разправя с "какичката", ами направо ни свали и тихомълком се прибра в гаража, без да се церемони да чака техния КАТ и т.н. Така и така на автобуса, доколкото видях, нищо му нямаше, за разлика от на кифловоза, който отзад доста порядъчно си беше смачкан.....А след няма и две-три минути дойде друг такъв Икарус, с който продължихме пътя си.....
« Last Edit: 14.04.2014, 17:31:15 by IKAR »

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #97 on: 07.05.2014, 01:58:00 »
Няколко думи за метрото. По въпроса с картите - успяхме да си набавим въпросните групови карти, при това за всеки ден от пътуването ни. Намирането е проблемно - груповите карти се продават само в информационните бюра на BKK, както и на новите автомати за билети, които се намират само по станциите на втора и четвърта линия. На старите автомати ги няма.

Проверката е железна - на всеки вход към метрото стоят поне по 2-ма контрольори, които проверяват картите на всеки, който иска да ползва метрото. Отделно на самите перони също има проверяващи, както и във влаковете, или поне в тези на трета линия.

По втора линия всички станции са обновени, но са абсолютно еднотипни. По втора и четвърта линия се движат вече само новите влакове на Алстом. Бях се подготвил психически за трета линия, но такъв шок не бях очаквал да видя - че то съставите там направо си бяха изгнили отвсякъде, такава мизерия не бях очаквал да видя, ако че и да се бях подготвил. Определено софийското метро е с класи на будапещенското, въпреки че влаковете на Алстом са по-добри от русичите, най-вече защото са проходими от край до край.

Това са част от снимките по втора линия. Сега идва ред на третата.

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #98 on: 07.05.2014, 02:01:10 »
Още малко от трета линия.

Утре ще продължа със снимки на четвърта линия и пак от втора  :)

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #99 on: 13.05.2014, 00:21:30 »
С извинение за забавянето ми, ето пресни снимки от първа и четвърта линия.

Първа линия, както всички знаете, е най-старата на Континентална Европа. Станциите са едва 30-40 метра дълги, двуперонни, като всяка една станция, без Deak Ferenc Ter, има само един вход/изход, и той води направо на улицата. Голяма атракция за туристите, доста хора се возиха и снимаха по станциите. Самите станции са много добре реставрирани, в стила на 19-ти век, но определено мен много ме издразни, че са 100% еднакви.