Поправете ме ако бъркам, но ми се струва, че първоначално осигурено финансиране по ОП Транспорт нямахме. А при положение, че ние ще си плащаме съставите не ми се струва чак толкова странно, да се подготвят да купят най-евтиното, което би улеснило и в бъдеще поддръжката им. След като отпаднаха някои проекти по Дунавската стратегия, едва тогава стана ясно, че ще цоцаме от Кохезионния фонд на ЕС, което обяснява и кратките срокове, и закъснялата процедура. Нашите си се бяха подготвили за Русичи и просто изчакваха да видят дали ще се намери някой друг да плати сметката.
Относно дължината на станциите. Преди да се присъединят последните 3 броя и преди да свалят интервала сутрин на 3:30 минути, от Метрополитен се похвалиха, че са превозили повече от 200 000 парчета за един ден, което се постига при интервал от 4:30 минути. Доводите на Благун за многото врати не знам дали са много състоятелни, защото унгарците постигат заветните 90 секунди с номерни състави, което би означавало, че максимума ни би достигнал до 600 000 души по МД1 със сегашния подвижен състав. Дали сметките на Братоев и компания ще излязат ще покаже само времето и бъдещето заселване на града, а и данните от преброяването скоро ще са достъпни. Не бива да се забравя обаче, че ако София стане 3 милиона след 20 години то тя няма да се разраства по сега съществуващия диаметър, ами най-вероятно това ще се случва на север или в друга посока, но без значение на къде там ще трябва нова инфраструктура и нови транспортни решения. За това си мисля, че презастраховането със 120 метрови перони си е обосновано от тяхна страна.
И за да не остана погрешно разбран. Аз предпочитам да се возя на по-добре обезшумени западни състави!
Също ако бях кмет, щях да се презастраховам с 120 метрови перони и щях да настоявам и по МД2 да са такива, но реалностите са други и със сигурност не можем да знаем какви компромиси са правени за да се случват нещата, както и детайлите от кухнята.
Всеки има право да пише, на когото иска (в това число и Виктор) и на папата дори! Добре е да се знае обаче, че на ОЛАФ сме им слабост и няма да пропуснат да ни напляскат. Още повече, че комунягите са непрекъснато в бойна готовност и ако могат да извлекат политически дивиденти ще атакуват без да се замислят, дори когато става въпрос за братушките - за всичко си има начин.
П.П. Поздрав за всички пастири