Author Topic: Изоставените сгради  (Read 42661 times)

Offline Chato

• Приятел на ГТ
    • View Profile
Изоставените сгради
« on: 10.02.2011, 23:25:02 »
Не видях тема за изоставените сгради. Чудя се защо никой не се интересува от съдбата на тези сгради, като например Захарната фабрика? Много ме дразни крайната незаинтересованост на Столична община.

Едит: Също така къщата до училището на Скобелев ми се видя не лоша, обаче никой не се интересува. Говоря за онази, обраслата в бръшлян. А би била станала много аткративна ако се възстанови.
« Last Edit: 10.02.2011, 23:48:50 by Chato »

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
Re: Захарна фабрика
« Reply #1 on: 10.02.2011, 23:32:28 »
Mисля че е вече късно да се предприема каквото и да било за Захарната Фабрика.Тя се руши със всеки един ден и досега вече две халета са паднали не без помощта на братята роми които си взимат тухли от нея да си правят къщички покрай нея :D
За сметка на това мисля че още може да се спаси фабриката на Никола Вапцаров в Княжево на която стои едно ПРОДАВА СЕ от много време насам а през есента пропадна и първата част от нея...

Offline Chato

• Приятел на ГТ
    • View Profile
Re: Изоставените сгради
« Reply #2 on: 10.02.2011, 23:49:38 »
Като нищо като се срине ще бъде построен поредния мол или поредната офис сграда. :angry:

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3 on: 11.02.2011, 00:06:56 »
При гараж Земляне пък има цял изоставен блок, на 12-13 етажа, сигурно навремето е било общежитие на гаража. А като се гледа отвънка стаите изглеждат доста големи, след един ремонт може да стане страхотно място за живеене за много хора, с много хубава гледка към Витоша и целият гараж.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #4 on: 11.02.2011, 01:27:47 »
При гараж Земляне пък има цял изоставен блок, на 12-13 етажа, сигурно навремето е било общежитие на гаража. А като се гледа отвънка стаите изглеждат доста големи, след един ремонт може да стане страхотно място за живеене за много хора, с много хубава гледка към Витоша и целият гараж.

То тоя блок ако не се лъжа пропадаше или се разцепваше...

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #5 on: 11.02.2011, 01:40:31 »
Няма бе, държи си цял, даже е готова да тепа враговете си, ако се появят :P :

Иво, и как ще стане това, няма да стане за жълти стотинки, никое семество или предприемач няма да се заеме с това, пред инвестицията на зелено? Да се направи социален дом пак няма как, след като вече над 20 години в България няма целенасочена, дори никаква жилищна политика. Общинският жилищен фонд намалява, отколкото да се учеличава...
« Last Edit: 11.02.2011, 01:46:25 by difian »

Offline bobsunbobsun

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #6 on: 11.02.2011, 14:41:12 »
Едит: Също така къщата до училището на Скобелев ми се видя не лоша, обаче никой не се интересува. Говоря за онази, обраслата в бръшлян. А би била станала много аткративна ако се възстанови.
И аз преди няколко месеца си помислих същото минавайки по отсрещния тротоар. Аз единственото обяснение, което имам по този въпрос е, че има намерение за застрояване на площта след като старата постройка се саморазруши. Дълги години се чудех как може една красива двуетажна къщана ъгъла на Гургулят и 6-ти Септември да бъде занемарена до степен, че да никнат дървета по покрива и терасите й и преди няколко месеца къщата беше опакована с мрежи като онези, които слагат пред строителните скелета. Предполагам, че в скоро време ще я съборят и построят нова жилищна сграда. На 50м от отва място на ъгла на 6-ти Септември и Патриарх Евтимий събориха много хубава, но занемарена ъглова къща и на нейно място построиха много грозна и безвкусна бизнес сграда, която изобщо не се вписва там. Точно срещу сприката на тролеите на Попа посока Петте кьошета има къща с прилежащо дворно място, която от години е оградена с ламарини и тотално занемарена. Имайки предвид локацията на тези постройки считам, че е напълно ясно защо са оставени да се саморазрушат. Доколкото ми е известно инструментът, с който общината може да задължи собственика да поддържа сградата е обявяванто й за архитектурен паметник, но защо това не се прави....

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #7 on: 11.02.2011, 14:56:05 »
Гледката към гаража сигурно ще е много хубава  :D :D :D Към Витоша да, ама към Земляне..  :D

На мен ми е интересно някой, ако може, да разкаже за онази сграда на окръжна, която на външен вид наподобява Плиска. Хотел ли е трябвало да бъде, защо външният вид им е толкова сходен и т.н. и т.н. Който, каквото знае  :P

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #8 on: 11.02.2011, 14:57:03 »
Издателско-полиграфически комплекс Родина. Издателство.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #9 on: 11.02.2011, 15:21:01 »
На мен ми е интересно някой, ако може, да разкаже за онази сграда на окръжна, която на външен вид наподобява Плиска. Хотел ли е трябвало да бъде, защо външният вид им е толкова сходен и т.н. и т.н. Който, каквото знае  :P
Проектирана за издателство и печатница за целия печат по онова време, начело с "Работническо дело" и трябваше да замени сградата на Цариградско шосе 47. Тъй като печатните издания бяха зависими тогава, чисто технически беше целесъобразно да са на едно място, за да си предават по-лесно материалите - тогава нямаше Интернет.
Хотел не е трябвало да бъде. Сините джамове на Плиска ги сложиха, когато хотелът премина към БГА Балкан. Поначало този вид джамове стана на мода след 1985 и замени предния стил на огледални джамове с тъмнокафяв оттенък, каквито са на НДК и един куп партийни домове по провинцията.
После ниската част стана печатница с много по-малък от планирания мащаб, после падна един кран от високата чак до спирката оттатък булеварда. По някое време данъчните си я харесаха и сключиха сделка с Ирена Кръстева тя да им я доизкара, а те да се разделят с двете сгради на центъра, но и това се разсъхна.
« Last Edit: 11.02.2011, 15:22:48 by blagun »

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #10 on: 11.02.2011, 15:32:20 »
Прочетох във форума или в Skyscraper-а, не помня вече къде, че изоставената сграда до Карфур-а е трябвало да бъде сграда на факултета по журналистика към СУ, това вярно ли е?

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #11 on: 11.02.2011, 15:46:29 »
да

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #12 on: 11.02.2011, 19:39:39 »
да
А дали не беше предвидена за Техникум "Юлиус Фучик"?

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #13 on: 11.02.2011, 19:46:39 »
доколкото знам не  :D

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #14 on: 11.02.2011, 20:18:37 »

То тоя блок ако не се лъжа пропадаше или се разцепваше...
Високият блок на надлез Надежда пропада .

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #15 on: 11.02.2011, 22:01:58 »
При това положение категорично трябва да се събори. Районът на Клементинска болница уж минава за широк център или поне "на една ръка" разстояние от центъра, така че сигурно ще се намери инвеститор.
Преди 5-6 години Софийският университет възложи основна реконструкция и укрепване на Студентско общежитие 8 (до старото обръщало на ТМ2). Разходите се оказаха невероятни - много повече, отколкото за ново строителство с аналогична РЗП. Даже накрая се отказаха от външна изолация - само пластмасова дограма сложиха и малко боички.
Така че подобни обекти трябва да се съборят. Тук включвам и стърчащите из целия град останки от незавършени битови комбинати - примерно в Студентски град преди Зимния дворец, в Младост-3 до 25 ДКЦ и т.н.

Offline SILENT

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #16 on: 11.02.2011, 23:03:36 »
[/quote]

Левият или десният?

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #17 on: 12.02.2011, 00:21:13 »
Да разясним малко относно сградата на Окръжна болница.
Наскоро имаше съобщение в пресата, че сградата ще бъде отдадена на търг, като инвеститорът е "задължен да довърши сградата или да я разруши до основи в срок от една година". Ето две снимки на сградата:
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #18 on: 12.02.2011, 02:21:02 »
Битовият в Студентски нямаше ли да става ново РПУ?

За Полиграфическия, от НАП се отказаха, като тази информационна табела остана да си виси така за нищото и сега ще се задействат най-после да се усвои територията, а не да стои така. Както и за София Прес май пак Кръстева имаше интерес да го прави ала съседните му в дясно обекти, нищо чудно всичко плътно до 4-ти километър да се изроди в офиси, ако пренебрегнем кризата...

Offline handstake

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://www.facebook.com/gradski.transport.vt
    • Email
« Reply #19 on: 12.02.2011, 02:41:18 »
При нас във В.Търново също имат започнат строеж около 10/12 етажа в двора на МОБАЛ. През съзнателния си живот не си спомням да съм виждал машини, строители и т.н. на обекта. Дори сега ЛИДЪЛ го използват за реклама и използват сградата за биоборд... Ще направя снимка за да видите за какво става дума просто..  :angry:
« Last Edit: 14.02.2011, 13:26:26 by Dragon »