Author Topic: Изоставените сгради  (Read 42657 times)

Offline ari_91

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Re: Изоставените сгради
« Reply #20 on: 12.02.2011, 14:53:59 »
При нас във В.Търново също имат започнат строеж около 10/12 етажа в двора на МОБАЛ. През съзнателния си живот не си спомням да съм виждал машини, строители и т.н. на обекта. Дори сега ЛИДЪЛ го използват за реклама и използват сградата за биоборд... Ще направя снимка за да видите за какво става дума просто..  :angry:
То да беше само тя .....
Няколко сгради в двора на НВУ, които явно преди години са се използвали като общежития, са изоставени. Най отделечените сгради в двора на Старото военно училище също за изоставени, бившата казарма в кв."Бузлуджа" също, фабриката "Васил Мавриков" е пак една от изоставените сгради, има и други, но сега само за тези се сещам.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #21 on: 13.02.2011, 17:50:43 »
Няма бе, държи си цял, даже е готова да тепа враговете си, ако се появят :P :

Иво, и как ще стане това, няма да стане за жълти стотинки, никое семество или предприемач няма да се заеме с това, пред инвестицията на зелено? Да се направи социален дом пак няма как, след като вече над 20 години в България няма целенасочена, дори никаква жилищна политика. Общинският жилищен фонд намалява, отколкото да се учеличава...
Ами точно това за жилищната политика е лошото. При един ремонт, като се сложи ПВЦ дограма, нови подови настилки, нови мебели, да се изгради в стаите кухненски бокс, може да стане много хубаво. Има толкова работещи млади хора и най-вече млади семейства, които заради високите наеми не могат да заживеят самостоятелно,или се оправят много трудно, може стаите или апартаментите, да се отдават под наем или продават на символични наеми и цени точно на такива млади семейства и млади хора.С предимство може да са автобусните шофьори. Естестевно трябва да има жилищна политика и финансиране за такива неща. Може да ви звучи смешно идеята ми, ама навремето е имало блокове за новобрачни семейства и тн, и мисля че е добре и сега да има такива работи. По-добре, вместо толкова много жилища вече построени и то на хубаво място да седят неизползваеми, при все че има нужда точно от такива. А пък макар и в доста далечна перспектива може и да се излезе на печалба това нещо.
 На 1-вият теаж пък може да се привлекат фирми и да има магазин за хранителни стоки и кафе например.

А мястото е добро-само на 5-6 мин.пеш от спирката на трамвай 5, от където за броени минути с трамвая се стига до центъра , сравнително близо е и до Южния парк и до Витоша.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #22 on: 13.02.2011, 18:21:39 »
Идеята ти е споделена, но ФИНАНСИРАНЕТО е основен проблем. БЕДНА държава не може да си позволи такива екстри!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #23 on: 14.02.2011, 00:43:55 »
Сетих се за нещо като стана въпрос за гледката на въпросните апартаменти-за съжаление май няма такива с изглед към гаража, вижда се и на снимката, че към гаража гледат калкани, а прозорците гледат на югоизток, североизток и северозапад, а пък посредата от другата страна мисля че са стълбища, асансьори и разни сервизни помещения.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline conecto

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 303555835
    • View Profile
    • Email
« Reply #24 on: 14.02.2011, 12:42:40 »
Жалко, младите семейства няма да имат гледка към Кентите  :(

Изоставеният строеж на ъгъла на Дж. Неру и Индира Ганди в Люлин също ли е трябвало да бъде битов комбинат?

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #25 on: 14.02.2011, 12:51:48 »
На обръщалото на 76, 74, 73, 65 и 8, след ресторанта също има някаква изоставена сграда, която преди май е била нещо като диспечарски център, а сега май се използват само тоалетните.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Chato

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #26 on: 14.02.2011, 13:27:03 »
Не е точно сграда, обаче има изляти основи в поляната при спирката на 120 на ул. Черковна след моста на същата улица (посока към Вл. Вазов). Някой случайно да знае какво са щели да построят там?

Друг изоставен строеж само до основи се намира в една поляна, където минава автобус 85 в Хаджи Димитър, близо до ул. Резбарска. До колкото съм чувал са щели да строят жилищен блок, обаче са го зарязали.

Третата находка сигурно мнозина я знаете - има два построени ЕПК блока в квартал Левски в близост до Владимир Вазов, а третия си седи започнат до към 4-5 етаж. Друг такъв изоставен строеж, който е потенциално опасен се намира някъде в района на Илиянци или Надежда -  не се сещам сега точно къде, но явно се сещате. От там висят дървени скелета и не ми се мисли ако отдолу минават хора.

Също изоставена беше банята край парка Заимов. Нея не я ли разрушиха, скоро не съм ходил там.
« Last Edit: 14.02.2011, 13:29:42 by Chato »

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #27 on: 14.02.2011, 13:53:25 »
Класическото стълбище без блок в Орландовци, обект на предизборен клип на СДС от 90-те:
http://v6.cache5.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/26599470.jpg?redirect_counter=1

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #28 on: 14.02.2011, 14:31:59 »
Близо до бул.Тодор Каблешков, между бул.България и Ген. Стефан Тошев, има изоставен цял супермаркет на 2 или 3 етажа или каквото е щяло да бъде.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #29 on: 14.02.2011, 15:06:34 »
Също изоставена беше банята край парка Заимов. Нея не я ли разрушиха, скоро не съм ходил там.
Театър "Сфумато" основно е сега там.

Offline Chato

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #30 on: 14.02.2011, 16:35:43 »
Чудя се как не се сетих по-рано. В Дружба имаше изоставена сграда, която май е трябвало да бъде РУМ до колкото знам. Сега не знам дали е възобновена. Надявам се някой, който има повече информация за недъвършените строежи, за които говоря в предишния ми пост да прочете темата.
« Last Edit: 15.02.2011, 00:35:15 by Chato »

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #31 on: 14.02.2011, 16:57:40 »
Ти няма да е зле да понаучиш малко улиците и булевардите за да бъдеш по-лесно разбиран в обясненията си за какво говориш. В Дружба няма само една изоставена сграда !

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #32 on: 14.02.2011, 17:34:22 »
Не е точно сграда, обаче има изляти основи в поляната при спирката на 120 на ул. Черковна след моста на същата улица (посока към Вл. Вазов). Някой случайно да знае какво са щели да построят там?

Друг изоставен строеж само до основи се намира в една поляна, където минава автобус 85 в Хаджи Димитър, близо до ул. Резбарска. До колкото съм чувал са щели да строят жилищен блок, обаче са го зарязали.
И двете са жилищни блокове, като първото май е просто зарязано, а второто щяло да пречи на удължаването на пробива на Евл. Георгиев до  Вл. Вазов.
На първото като малки ходехме да караме колела между стърчащите железа. Наричахме го "смъртта", щото ако паднеш нанизването на някое желязо или пирон ти е сигурно. После родителите се разпискаха и от общината дойдоха и нахвърляха малко пръст отгоре, в резултат на което мястото се "зашуми" и за децата в района стана дори по-опасно, тъй като част от железата отново стърчат, но вече добре скрити от храсти и треви...
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #33 on: 14.02.2011, 23:47:30 »
Аз се сещам за две сгради.Едната е в комплекса на Медицинска академия.Очевидно предвидена за болница,ясно се вижда и от България и от Георги софийски.
А другата е долепена до жилищен блок в Св. Троица,вижда се от Сливница,близо до кръстовището с Константин Величков.

Offline AROS

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #34 on: 15.02.2011, 00:26:15 »
в Света Троица близо до К. Величков има един висок блок и до него долепен незавършен такъв, стои само скелета. В обеля пък между Т Маркета и Пенито и стълбовете за естекадата стои една недовършена сграда, явно е трябвало да е рум. В Люлин 7 още стои недовършената спортна зала, която се строи още от 1984 година. До складовете илиенци в района на ИММ и ЗММ има един скелет на 7- 8 етажна сграда, явно планирана за администрация на ИММ или Змм, а до нея прилепени магазини на базар Илиенци.

Offline Chato

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #35 on: 15.02.2011, 00:31:37 »
второто щяло да пречи на удължаването на пробива на Евл. Георгиев до  Вл. Вазов
А такъв още няма до колкото знам. :D
« Last Edit: 15.02.2011, 01:03:37 by Chato »

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #36 on: 15.02.2011, 00:49:08 »
Някои май не следят темата, вече се проведе спор, за кой факултет на Су е трябвало да бъде... А темата е само от 2 страници!  ;)

Offline Chato

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #37 on: 15.02.2011, 02:55:22 »
Доколкото ми е известно инструментът, с който общината може да задължи собственика да поддържа сградата е обявяванто й за архитектурен паметник, но защо това не се прави....
Незаинтересованост. Не ми харесва положението в София. Тук не се ценят тези стари постройки. Само гледат да ги бутнат. За сравнение, в други градове се полагат много повече усилия за запазването им. Изключително неприятен ми е фактът, че София започва да се превръща в един град без история, с изтрити корени.

Тук вместо да се строи така - един квартал със стари реновирани постройки и нови, които са в ретро стил, друг квартал само жилищни кооперации, трети квартал най-различни офис сгради и т.н., тук е пълен хаос - такава еклектика, че чак да те заболи глава. Преходът трябва да е по-плавен. Не знам защо градът трябва да заприлича на картина на Пикасо?

Да не говорим, че изоставените сгради са прекалено много и нищо не се прави.

А пък повечето нови офис и жилищни сгради, които строят са меко казано нелепи, а някои са върха на кича. Оправдават се с модата, обаче в Европейските столици чак такъв кич няма като че ли. Как офис сградата в квартал "Хаджи Димитър" до "Шел" срещу панелен блок се вписва в околния пейзаж? Като сграда не е зле, обаче май не е на най-подходящото място.
Ето това например е въпрос на вкус, но изглежда като разпадаща се панелна сграда:

Като че ли се доближава леко до стила на циганския панелен блок в Ямбол, който бутнаха. :D
Интересна концепция, обаче като че ли цветовете не са много подходящи.
« Last Edit: 15.02.2011, 03:00:50 by Chato »

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
« Reply #38 on: 15.02.2011, 09:29:40 »
Пълна грозотия.

А да не забравяме и изоставената сграда на Надлез Надежда - точно до мивката на тролейбусния гараж, 5-6 етажна тухлена постройка. Вероятно общежитие за шофьорите, или може би администрация.

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #39 on: 15.02.2011, 09:39:06 »
Колеги,точно тази сграда е в топ 10 на класацията за най-хубави сгради в Източна Европа.Имаше статия за това в Труд.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=760283
Мисля,че не сте обективни.