Идеята на Реформаторския блок е обединение около идеи и платформа, а не просто коалиция за изборите. Видя се, че просто коалицийка с цел да се влезе в парламента не може да доведе до значително увеличение на електоралната подкрепа. Видя се, че и по отделно партиите нямат шанс, въпреки, че програмите им бяха много сходни.
Според мен е ключово, че най-сетне на старите лидери на тези партии им увряха главите и разбраха, че са неспособни да доведат до увеличаване на подкрепата независимо, че имат невероятно голям опит, независимо, че разбират много повече текущите проблеми и независимо, че знаят много по-добре какво трябва спешно да се направи. Дори и Костов разбра това и чест му прави, че първи си подаде оставката след изборите и първи официално се оттегли.
Изключително сега следим България на гражданите. Ако Кунева и агента на държавна сигурност - Даниел Вълчев не се оттеглят, то според мен партията няма място в реформаторския блок. СДС осъзна, макар и късно, грешката си и разкара Кабанякойси и предостави председателството на малкото останали млади можещи хора там.
Реформаторският блок за мен има възможност да направи така необходимите реформи, за които три правителства досега само правеха на думи, а и това са хора, които са неопетнени, част от които познавам и лично, а опитът на по-старите само може да им бъде от полза.
В интерес на истината - ако направим един по-общ преглед на субектите в политическото пространство, които имат някаква тежест, то Реформаторския блок е единственият, който предлага някаква алтернатива на сегашното статукво в парламента и проектира в идеите си най-много от исканията на протестиращите.