Author Topic: ПОЛИТИКА=?  (Read 968343 times)

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #20 on: 19.02.2011, 19:34:36 »
Реагирах на негативизма, който лъха напоследък от форума, а не на въпроса в заглавието на темата.

По темата:
Личното ми мнение е, че широкия център (а доколкото знам и в комплексите) на града се чисти и поддържа по-чисто от колкото при Софиянски. Борисов прекрати договорите на фирмите, които преди това вземаха пари и за сметка на това не чистеха. Може би не на всякъде се чисти добре, но центъра се чисти.
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline radkov3

• Маниак
    • View Profile
« Reply #21 on: 19.02.2011, 19:51:13 »
Личното ми мнение е, че широкия център (а доколкото знам и в комплексите) на града се чисти и поддържа по-чисто от колкото при Софиянски. Борисов прекрати договорите на фирмите, които преди това вземаха пари и за сметка на това не чистеха. Може би не на всякъде се чисти добре, но центъра се чисти.
Съгласен съм. Също така в моя квартал (Гоце Делчев) боклуджийският камион минава нощем. В четвъртък пък, когато сутринта преваляваше сняг видях 2 снегорина на бензциностанцията до колелото и 2 по Т. Каблешков. Аз лично съм много доволен от Заубермахер.
« Last Edit: 19.02.2011, 19:58:04 by radkov3 »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #22 on: 19.02.2011, 20:29:56 »
Наистина е трудно да се разграничи управлението на Фандъкова от това на Бойко. Та той се появява на откриването на всеки по-значим обект :D

Положителните черти са следните:
- строежа на метрото
- строеж на детски градини
- строеж на Околовръстното
- основният ремонт на бул. Брюксел
- новите тролеи.

Но има много обещания, които стоят неизпълнени от 2005 година:

- завод за боклук
- основен ремонт на Цариградско
- пробивът Сточна - Централна гара
- подземни паркинги
- кръстовища на 2 нива
- така и няма наказани за лошото управление на общинските фирми, незаконните заменки.

Общинските фирми като ЦГМ, Топлофикация, Егида, Озеленяване продължават да се управляват некадърно. Подлезите бяха тотално занемарени, уличното осветление е по-зле (Орлов мост е тъмен), автобусният транспорт страда от недостиг на горива. Нови автобуси не са купувани от 6 години (изключвам концесионираните линии). Продължава да се действа на парче по отношение на застрояването на кварталите, не се спазва ОУП, не се изгражда нова инфрактруктура и канализация.
Според мен има още много какво да се желае от управлението на общината и проблемът не е липсата на пари.

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #23 on: 19.02.2011, 21:12:49 »
В центъра - чисто??? НЕ! Такава кал, боклуци и мизерия - няма никъде!!! За крайните квартали пък да не става и дума... Мръсотията е навсякъде, чудя се как не е пламнала до момента епидемия!
Впрочем, т.к. форумът е за градски транспорт - какви грижи се полагат за салоните на превозните средства за да не се разнасят бактерии??? Отговорът всички го виждаме в общинския превозвач...

Offline Fantomas

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #24 on: 19.02.2011, 21:18:14 »
И аз споделям мнението, че в момента София е мръсна както никога! Оставям настрана обикновените боклуци, пликчета и хартийки, които си подритваме непрестанно. Но преди години не помня да имаше толкова кал навсякъде, било то и през зимата. В момента тротоари, улици и булеварди, всичко е в кал. Дали заради повечето автомобили се получава или от нещо друго, няма и идея. Но трябва да се вземат мерки.

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
« Reply #25 on: 19.02.2011, 21:27:08 »
Мръсно е, защото София стана България, а пари няма :angry:.
Лошо ...! Все млади хора и все недоволни ... винаги недоволни. Пет лева да им дадеш - пак недоволни.

Вие, недоволните, направихте ли нещо на работното си място за да бъдат доволни от него поне няколко ваши съграждани (секса не влиза в сметката), там където живеете нещо да сте направили ...?
   Да, Кмета и Съвета трябва да служат на жителите, които са ги избрали, но на някои просто не може да им се угоди ...
emm_1968 е абсолютно прав!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #26 on: 19.02.2011, 22:20:33 »
За боклуците, за състоянието на града не са виновни от общината, ами са си виновни хората. Общината или Съвета ли разхвърлят боклуците навсякъде? Това, което си е задължение на общината-да ни осигурява градски транспорт, да събира кофите за боклук, да кърпи дупките си го прави. Това което не е свършено, е това което зависи от самите граждани-поддръжката на междублоковите пространства, опазването на реда и чистотата в града, създаването на домсъвети и тн. Аз нещата, за които плащам данъци си ги получавам, така че не мога да кажа, че не си вършат работата-зимата чистят улиците, на пролет ги мият, имаме си градски транспорт до малко след полунощ в квартала, така че това за което си плащаме си го вършат. Мен не ме вълнува това кой е кмет, а че в случая очевидно това, което зависи от тях си го правят, доколкото е възможно с тези пари.
А нашият град-София за мен си е най-хубавият град в Света-това се вижда особено ако се погледне от Витоша-има толкова много зеленина, само като погледнете каква площ заемат Борисовата градина, Южният парк, Ловният пак, Северният парк, Западният парк, Парка Оборище и др.-това са си направо гори, част от които навлизат до сами ценътра на града, канала по Евлоги Георгиев с алеите и с дърветата също-Мисля че, в никой друг град няма толкова много градини, дървета и зеленина достигащи до центъра, Пролетно и лятно време София се превръща в град-градина.А също така на съвсем близко разтояние по права линия от центъра си имаме връх, с височина 2290 метра(Черни връх на Витоша) и с автобус на градския транстпорт можем да се качваме от около 600 на 1800 надм.вис. Така че за мен София си е уникален град, най-красивата европейска столица!

« Last Edit: 19.02.2011, 22:22:26 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #27 on: 19.02.2011, 22:26:37 »
София е една от едва трите столици в Европа, в които чешмяната вода е годна за пиене... но това не зависи от кмета или от когото и да е, за реда пък би трябвало да се грижи родната милиция, която ни пази.. По логиката ти за събирането на боклука аз разбирам, че на първи януари трябва тези, които са посрещнали нова година на площада, да се върнат пак там, за да си съберат отпадъците..  :P :D

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #28 on: 19.02.2011, 22:34:28 »
Евала Иво, наистина най хубавата столица, но като погледна от Витоша виждам,- борисовата тоалетна, южната тоалетна,ловната тоалетна, северната и западна тоалетни, поради която причина не мога да простя на нито един кмет ! А най баровските квартали, нека да си стоят без канализация,-и това да им е наказанието .
Спрете си просташките мнения !

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #29 on: 19.02.2011, 22:40:44 »
София е една от едва трите столици в Европа, в които чешмяната вода е годна за пиене... но това не зависи от кмета или от когото и да е, за реда пък би трябвало да се грижи родната милиция, която ни пази.. По логиката ти за събирането на боклука аз разбирам, че на първи януари трябва тези, които са посрещнали нова година на площада, да се върнат пак там, за да си съберат отпадъците..  :P :D
Е как да не зависи? Рилският водопровод е постижение на инж. Иван Иванов.
И за мен,както за Иво,моят град си е най хубав.И така е редно за всеки човек,от където и да е.Камъкът си тежи на мястото.Но няма какво да се лъжем,общината,подобно на всяка друга власт,не си свършва работата достатъчно добре. Съгласете се,че маркировката,инфраструктурата и прочее не зависят от отделния гражданин или зависят до толкова доколкото той трябва да си плати данъците и да я опазва. Със сигурност и бюджета е далеч от желания,но постоянно лъсват какви ли не далавери и е видно,че може да бъде свършено още. Но на фона на целия хал на който е държавата и общината не прави изключение.

Offline monte carlo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #30 on: 19.02.2011, 22:42:44 »
Аз не съм доволен от душегубките (буквално) в градския транспорт, също от мръсните улици и некачествените предизборни "пълнения" на дупки, които после просто цъфват в четворен размер.
На въпроса на emm_1968 - моята работа съм си я свършил, каквото са ми възлагали съм го правил както трябва.
Ние знаем, че те лъжат.
Те си знаят, че лъжат.
Те знаят, че ние знаем, че лъжат.
Ние знаем, че те знаят, че ние знаем, че те лъжат.
И все пак те продължават да лъжат.

Offline prof66

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #31 on: 19.02.2011, 23:08:19 »
не са три, повече са. трите, които ми идват наум при първо замисляне са женева, виена, братислава.

София е една от едва трите столици в Европа, в които чешмяната вода е годна за пиене...

и в този контекст съм ужасен от наглостта, с която ни повишават непрекъснато цената на водата в софия....

водоснабдяването е гравитачно, инвестиции НЕ СА правени, и въпреки това водата поскъпна със почти 300% откакто има концесия....

част от предизборната програма на герб бе да се прекрати тази концесия.
за съжаление имаше повече от 4 повишавания на водата за това време, а не разваляне на концесията и оправяне на положението...

и не е само това....

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #32 on: 19.02.2011, 23:21:34 »
Относно водата - Които квартали пият от Рилският водопровод пият най-чистата и най-студената вода в Европа от всички столици, а който пие от Язовир Искър - втората такава, след Виена.
Относно концесията - За увеличение от 300 % трябваше да сменят тръбите на цяла София, но не се прави, защото така не могат да увеличават цените за водата, под претекст - големи загуби. Въпреки това, в Хаджи Димитър чак това лято подмениха на около 1/5 от блоковете старите тръби. Преди това - НИЩО!  :angry:
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline Chato

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #33 on: 19.02.2011, 23:32:15 »
Може да ме изядете за това, обаче си мисля, че ако проектът за воден канал се беше осъществил София щеше да изглежда по-добре. До колкото ми е известно София е една от най-"сухите" столици откъм реки, в смисъл няма си пълноводна река, която да минава в нея.
Иначе съм съгласен с критикуващите Бойко и Фандъкова - тя е негово протеже и като такава продължава неговата политика. Той пък се хвали с метрото, започнато през 70-те години...
Реално погледнато София е много по-мръсна от Пловдив и Варна, сега ще кажете ама те са по-малки. Да, но не са чак толкова по-малки и там има много хора пък са по-поддържани. До колкото знам и в Пловдив вече има задръствания, обаче там такива дупки като тук няма. Да не говорим, че отдавна си решиха проблемът с кучетата.
А това, че водният канал не е построен е голяма глупост, защото щеше да е доста аткраткивен! Сега какво й е атрактивното на София? Нито си имаме море като Варна и Бургас, нито панаир като пловдивския. Поне този речен канал да имахме. Това за столица е недопустимо.

И между другото смятам, че трябва да престане да бъде столица, защото май негативите за града се оказват повече от позитивите. Не е разумно целия бизнес и всички институции да са концентрирани тук, защото се задръства от хора, а тя не може да поеме трафика, не е строена за толкова много души. И затова прилича на зверилник.
Май има нужда от малко затишие. Градът все пак е планиран за население около 400-500 хиляди души. Аз лично бих предпочел да живея в една провинциална, но спокойна София от колкото столица, задръстена с хора. Май е време Пловдив или някой друг град да поеме щафетата.
И може това предложение да ви се стори радикално - а вие какво предлагате, да живеем в дядовата ръкавичка? Точно на "Дядовата ръкавичка" ми напомня София днес. Дори през 90-те като бях дете не беше толкова пълна с народ. И освен това фактът, че всички институции и фирми са тук кара много от хората които не са от тук да мразят нас и града ни. Само прочетете коментарите в сайта Днес.бг в статиите за София и ще ви стане ясно какво мислят.

Ако София престане да бъде столица и институциите и част от компаниите се изнесат от тук много хора ще се преместят с тях и тогава наистина няма да има толкова задръствания. В град планиран за 400-500 души са се натъпкали почти милион и половина. Е няма как да ни е добре! И като е столица колко от парите които се наливат в нея отиват реално за София? Всички знаем че отиват в нечии джоб. София на книга получава повече инвестиции от другите градове, но реално в нея се прави много по-малко от колкото се прави в Пловдив, Варна и т.н.
« Last Edit: 20.02.2011, 00:13:25 by Chato »

Offline LG_

• Строител
  • Модератор
  • Нямам спирка
  • for a better infrastructure
    • ICQ Messenger - 354966774
    • View Profile
    • Email
« Reply #34 on: 20.02.2011, 01:42:42 »
Мисля, че към анкетата трябва да се добавят още възможни отговори: "по-скоро да", "по-скоро не", "прави се нещо но не достатъчно". Сегашните са твърде крайни!
Относно въпросът от заглавието: ясно е че Фандъкова няма свои инициативи и не провежда своя политика. Затова логично ще дам оценка на управлението на ГЕРБ за тези вече 5 и половина години.

Както всички политици от началото на прехода, така и тези от ГЕРБ не се научиха да не впрягат популизма. Говори се за толкова неща, които и Мюнхен няма да може да осъществи в рамките на един мандат. Няма да ги споменавам. Обикновения човек много повече би оценил нещо, по-малко но спазено, изразяване на отношение към обикновените проблеми на града.

Минуси:

1. Заводът за боклук
2. Проблемът с уличните кучета
3. Огромният брой нереализирани важни пътни проекти: реконструкция на Опълченска, Пробив Данаеи Николаев, реконструкция плюс пробив на Каблешков, пробив на Пенчо Славейков до бул Сливница и др.
4. Липса на нови многоетажни паркинги. Още 2005 година беше заявено че има интерес от частни инвеститори, и че общината няма да се натоварва финасово! Дори изградения на груб строеж паркинг при МС Нац. стадион пустее вече две години.
5. Липсват нови кръстовища на две нива. (не броим тези по Околовръстното)
6. Постигане на огромна задлъжнялост на ГТ и необходимост от вземане на кредит. Включае опорочените конкурси за отдаване на линии на частници.

Плюсове:
1. Най-голямият успех мисля че е развитието на проекта за МД2. Факт е, че от проектиране,  намиране на финансиране и изпълнители, до настоящия момент на изпълнение на повече от 50% от строителството всичко това е станало в рамките на тези 5 години. Нещо немислимо имайки впредвид какво беше досегашното темпо на строителство!
2. Друг плюс са повечето от 10 нови детски градини.
3. Околовръстното - не е много построеното, но се вижда че проекта се движи и има изгледи и за бъдещи разширения!

Чистотата и осветлението няма да ги коментирам подробно. Моето мнение е че не са се променили особено. При осветлението има и положителни тенденции (осветяването на знакови сгради) и отрицателни като занемаряването на му при Орлов мост, както Ози отбеляза. Чистотата е същото. Вярно е че навсякъде е кално, но това е заради повечето коли които в много случаи ползват за паркинг калните площи. Проблемът тук е тясно обвързан и с паркирането.
« Last Edit: 20.02.2011, 01:46:35 by LG_ »
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.(Марк Твен)

Quote from: geogregor
Underground trains already resemble more of the cattle transports than transportation system for humans.
Actually cattle could never be transported in such awful conditions due to animal welfare regulations. But no one gives a damn about how Londoners travel!

Offline Chato

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #35 on: 20.02.2011, 21:18:34 »
Определено основният проблем на София, от който произлизат и други проблеми е това, че е град предвиден за много по-малко жители, а е като "Дядовата ръкавичка". Определено трябва де се помисли за децентрализиране на държавата.

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #36 on: 20.02.2011, 21:43:30 »
За определен брой жители можеш да планираш един чисто нов град, създаден сред нищото. Примери в световната практика има доста, но и при тях има прехвърлили мащабите си. Сегашното планиране на София е правено на база демографски прогонози и няколко сценария, какво ще се случи по време на реализирането на плана и дори и след неговия живот. Едва ли римляните са планирали града за 400 000 души и как след това нещата са ставали адекватни за по-многобройното население...?

Относно същината на темата, поддържам мнение, сходно с това на ЛЖ и останалите в тази насока по-горе...

Offline Chato

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #37 on: 20.02.2011, 22:00:43 »
Да, така е, обаче никой не е предполагал, че един ден градът ще прерастне до милион и половина. С тези тесни улици е някакъв ад. Ние не сме като Варна и Бургас където има обширни булеварди. Факт е, че метрото не намали трафика толкова много, колкото се очакваше. По предположения най-вероятно градът ще продължи да расте на северозапад, север и на изток.
Иначе конкретно по темата - радвам се, че ще спират маршрутките. :fan: Повечето карат като обезумели и създават предпоставки за ПТП.

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #38 on: 20.02.2011, 22:03:56 »
Метрото изобщо няма да намали трафика. Фандъкова си бръщолеви някакви числа, ей така, за залъгване на противника. На всеки е пределно ясно, че след като мързеливият народ се качи на коли, няма да слезе от тях.

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #39 on: 20.02.2011, 22:05:46 »
Метрото изобщо няма да намали трафика. Фандъкова си бръщолеви някакви числа, ей така, за залъгване на противника. На всеки е пределно ясно, че след като мързеливият народ се качи на коли, няма да слезе от тях.
Айде бе, и на Света няма сила, която да противоустои?  :D