Author Topic: ПОЛИТИКА=?  (Read 968465 times)

Online V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9760 on: 20.06.2024, 12:34:31 »
Живущите в Обеля, Красна поляна, Ботунец по-възрастни хора определено предпочитат виетнамците пред индийците, чувал съм от майка ми, че виетнамските студенти във ВИАС били дисциплинирани и ученолюбиви. :rolleyes:

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #9761 on: 20.06.2024, 15:56:15 »
А пък от ГЕРБ-СДС искат оставката на виновниците:

Общинари от ГЕРБ поискаха оставката на кмета Терзиев
Причината е решението на съда за новата организация по бул. "Витоша"

Оставката на кмета на София Васил Терзиев, както и на заместник-кмета по транспорта Илиян Павлов поискаха по време на пресконференция в Столичната община Димитър Вучев и Прошко Прошков, общински съветници от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет.

Таков поиска оставка на зам.-кмет за организацията на движението
ВАС: Незаконни са промените по бул. "Витоша", "Патриарх"-а и ул. "Фритьоф Нансен"
По-рано днес Върховният административен съд се произнесе Столичната община да прекрати новата организация на движение по бул. "Витоша", бул. “Патриарх Евтимий“ и ул. “Проф. Фритьоф Нансен".

"Очевидно от "Спаси София" имаха желание да извъртят темата много умело, така че посоката да бъде угодна за тях“, коментира Вучев.

Съдът разпореди да се спре новата организация на движение по Патриарха. Големият въпрос, който се задава вече месец и половина, е защо новата организация се случи "на тъмно", попита Вучев, цитиран от БТА.

Той поиска информация какво се случва с финансовата обосновка.

"Не получихме отговор колко струва", каза общинският съветник. Искаме ясно да ни бъде казано колко струва, посочи Вучев и допълни, че каквато и да е сумата, тя трябва да бъде ясна за гражданите, защото това може да се окаже злоупотреба в особено големи размери.

https://www.dnes.bg/sofia/2024/06/20/obshtinari-ot-gerb-poiskaha-ostavkata-na-kmeta-terziev.611202

По-надолу съм споделил "тълкуванието" на решението от страна на СС... Факт е, че ГПОД от 2011/2012, правено за милиони от Мот Макдоналд още тогава за нищо не става и липсват важни части от него. Максималният срок на валидност на такъв план е 5 г., като герберастите и в това показват, колко ялови "управленци" бяха. От октомври 2023 г. е в сила нова наредба, като междувременно ВАС отмени за всеки случай старата от 2001 г. след жалба от гл. арх. на община Варна.

Има започнали дейности по изготвянето на нов ГПОД, който трябва да се съчетае и с нов (динамичен) транспортен модел на общината. Транспортното моделиране герберастите също се опитват да го спънат още от края на предишния мандат...

Тези неща са му били ясни и известни на Павлов като е наредил да се започне с дейността, и въпреки това се е подписал и е похарчил парите... Между другото това е само половината от истината, решението е трябвало да мине през СОС след предложение на Терзиев, това също не го е спазил...
« Last Edit: 20.06.2024, 15:59:30 by fafan »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #9762 on: 20.06.2024, 17:47:39 »
В интерес на истината административните процедури са важни и трябва да се следят и спазват, но на мен ми идва от години в повечко от всекомпетентния ВАС, който разбира от движение по булевардите, Съветски и други паметници, избори и въобще компетенции има всякакви.
Затова по въпроса трябва да се прави разлика дали са намерили формална причина или основателна!
Вече забравих ВАС или АССГ съчини по мой адрес, че няма значение дали гладът ми на избори е преброен след като няма да настъпят сериозни промени в живота ми от нарушение на правата ми като избирател, ако не намирам преброен гласът ми.

Всъщност искам да кажа, че понякога си мисля, че ако владееш ВАС по някакъв начин можеш да управляваш цяла България от най-ниско до доста високо ниво. За част от нещата ще ти трябва и КС, ама там някак е ясно.
« Last Edit: 20.06.2024, 17:56:05 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #9763 on: 20.06.2024, 18:05:59 »

Всъщност искам да кажа, че понякога си мисля, че ако владееш ВАС по някакъв начин можеш да управляваш цяла България от най-ниско до доста високо ниво. За част от нещата ще ти трябва и КС, ама там някак е ясно.

Ако спазваш буквата на закона и нещата които правиш не стигат до ВАС няма как да управляваш България по този начин, проблем е когато не четеш законите или ги четеш не както трябва и после се правиш на изненадан като ти дойде такова решение. Всъщност решението на съда беше очаквано и който е запознат с работата му не е изненадан, учудвам се че виновниците които спретнаха тази каша продължават да ритат срещу заключенията и почнаха даже да си позволяват да плюят и срещу съдебния състав, това е някакво ново дъно за тях, но нищо не ме учудва вече. След като на две инстанции им обясниха че са тръгнали по много камениста пътека и няма да си постигнат това което са си наумили по този начин беше редно да се извинят, да подадат няколко оставки и да оправят бакиите.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #9764 on: 20.06.2024, 18:20:06 »
По принцип си прав. Обаче много е двоен аршинът в България за отговорност пред избирателя. На ПП-ДБ им трябват редовни сепукота в Японски стил за да идат да гласуват, на ГЕРБ не им трябва жертвоприношения.
Така се стига до тук:
Украйна, победа!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #9765 on: 28.06.2024, 10:13:55 »
Fafan, много искам да чуя какво мислиш по това за София?!
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/vasil-terziev-imam-useshtane-za-novi-kmetski-izbori-sofiya
https://petel.bg/m/531207

Все повече, почват нещата да изглеждат целенасочени, като движението около НДК да пренася ядрено оръжие!
Така мисля аз, шото съм израснал в тази държава и знам, че по принцип на никой не му дреме за нищо, а сега?!
Да припомним, че освен районни кметове, преди два дни отстраниха Гюров като подуправител на БНБ! То дори при фалита на КТБ едвам махнаха прекия подуправител май.
https://www.mediapool.bg/antikoruptsionnata-komisiya-obyavi-che-andrei-gyurov-ne-mozhe-da-e-podupravitel-na-bnb-news360566.html
Да припомним и че Гюров има право да е служебен Премиер.
« Last Edit: 28.06.2024, 10:19:34 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #9766 on: 28.06.2024, 11:02:58 »
Пълни некадърници !
А ти и други като теб много им повярвахте и естествено останахте излъгани.
Спрете си просташките мнения !

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #9767 on: 28.06.2024, 11:15:26 »
Аз съм от ДСБ и съм си там поне с разбиранията си от 2003та още преди да има име и да стане партия.
Но в ГЕРБ не са много кадърни, че да има разлика такава!
Освен това, ако мога да се съмняваме в районните кметове, е Терзиев не се съмняввм! Много повече имам съмнения към СС, отколкото към Терзиев!
А оная ваклата соц. путинистка, ако ти я инсталнат служебно???!!...
Украйна, победа!

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #9768 on: 28.06.2024, 11:19:24 »
Носиш си избледнял комунизъм в сърцето.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #9769 on: 28.06.2024, 18:45:29 »
Не мога да разбера велоентусиастите защо не спретнат един контрапротест ? Аз бих ги подкрепил и не само аз разбира се ! Това да ангажираш цялото МВР срещу подобни незначителни промени в движението по 2 улици щеше да е смешно, ако не беше трагично ! Същото това МВР и в частност КАТ, които са изцяло абдикирали от задълженията си и в движението на София е настанала неописуема анархия !

От друга страна Бойко с тези предсрочни избори такъв си го наби, че ако сега зависеше от него щеше да подари още 9 месеца на Денков като премиер или да го направи МВнР министър !

Специален поздрав за Тиквун и 10 от Николай Колев - Босия :

З  А  П  О  В  Е  Д

Не изхвърляйте лайното!

Не го изхвърляйте!

Не го поглеждайте с омраза!

Не го поглеждайте!

Не го изривайте с лопата!

Не го изривайте!

Вземете чаша със вода!

С вода от планината!

Размийте в чашата лайното!

Лайното живо!

Изпийте чашата с лайното!

Изпийте я!

Повръщайте във скута си!

Повръщайте!

За са си спомняте за цял живот!

За да си спомняте!

За да си спомнят и децата ви!

За да си спомнят!

За да си спомнят и праправнуците ви!

За да си спомнят!

За да си спомнят

вкуса на времето!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #9770 on: 28.06.2024, 19:37:02 »
Най-лошото е, че няма никаква файда вече да управляваш тая кочина, ако не я крадеш!
Наистина не бих се учудил МВР министърът да арестува някой заради велоалея, докато наборането на колите по околовръстното се чува всяка вечер и през почивните дни в Симеоново все едно се провежда Париж-Дакар. Или пък на Симеоновско отбивката за Фантастико дето е при хотел Макси редовно смачква някоя кола на светофара да задръсти 2 км нагоре.
https://offnews.bg/obshtestvo/kmetat-terziev-dokato-izchakvam-ministar-stoianov-da-prati-sluzhiteli-825602.html

Докато изчаквам министърът на вътрешните работи да изпрати служители на МВР да ме арестуват, защото не съм сложил няколко километра плътна ограда в центъра на София, и да изпрати прокуратурата към Столична община, нека спокойно и с разбиране да почетем законите на Република България. Без емоции и с разум.

Това коментира кметът на София Васил Терзиев по повод думи на министъра на МВР Калин Стоянов по-рано днес: Когато не се изпълни съдебно решене – това е престъпление по Наказателния кодекс. Вероятно ще уведомим и прокуратурата. Не вярвам да се стигне до арест на кмета, но ако съберат достатъчно доказателства, ще действаме по закон, заяви министърът по бТВ.

Във фейсбук Терзиев коментира решението на съда за промените в движението около НДК и обвиненията на министъра на МВР:

Министърът на МВР говори за ангажиране на наказателна отговорност спрямо мен, заради неизпълнение на съдебното решение. В определението на ВАС се казва, че оставя в сила разпореждането на Административен съд-София град, а изпратеното ни разпореждане на Административен съд-София град гласи „да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от СО по въвеждане на нова постоянна организация на движението, чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н.“.

В нито един момент, след постановяване на определението и още преди разпореждането на СДВР, Столична община не е извършвала действия по отношение на въвеждане на нова постоянна организация на движение. Всички действия са преустановени.

Какво е престъплението, в което ме обвинявате, г-н Министър и заплашвате в ефир с арест?

Твърденията на министъра за съществуваща опасност за гражданите, към настоящия момент не мога нито да коментирам, нито да адресирам, защото до момента никой не е чул какви точно са те и никой не успява да ги дефинира в конкретика.

Срещу разпореждането на СДВР Столична община е депозирала жалба, а съгласно общите правила на административното производство депозираната в срок жалба спира изпълнението на разпореждането, а в случая няма допуснато предварително изпълнение. Какво по-конкретно освен ПР шум постигна разходката до центъра на столицата?

Споровете по тълкуване на влязло в сила решение се разглеждат от съда, който го е постановил. Законът, г-н Министър, допуска искане за тълкуване при неясен съдебен акт. Щом законодателят е предвидил подобна процедура, това означава, че страните по един съдебен спор могат да искат тълкуване на съдебния акт. А вие като министър е добре да не пренебрегвате с лека ръка правото, което ни дава законът.

И като заговорихме за безопасност и отговорността на МВР - защо МВР няма волята да възприеме опита на много европейски държави и да подкрепи промяна на Закона за движение по пътищата, с която да позволи на общините да използват камерите си за установяване на нарушения и да налагат глоби?
« Last Edit: 28.06.2024, 19:39:46 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #9771 on: 30.06.2024, 13:22:50 »
Избраха Даниил за патриарх на Българската православна църква

Свети патриарх Евтимий Видинският митрополит Даниил е новият патриарх на Българската православна църква. той бе избран на втори тур в надпревара с Врачанския митрополит Григорий. Даниил получи 69 гласа, само с 3 повече - 66, от съперника си за глава на Българската църква. Той е роден на 2 март 1972 година в Смолян, със светското име Атанас Трендафилов Николов. Завършва основно и средно образование в родния си град, след което отбива военната си служба. През 1996 г. започва да учи английска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, но на следващата година се прехвърля в Богословския факултет на същия университет, който завършва задочно през 2002 г. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир под духовното ръководство на митрополит Натанаил Неврокопски. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество и на следващия ден е ръкоположен за йеродякон. На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“ и на 27 ноември е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах. На 1 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство. На 20 януари 2008 г. е ръкоположен за епископ с титлата драговитийски и е назначен за викарий на неврокопския митрополит. Ръкополагането му е извършено от патриарх Максим Български в съслужение с митрополитите Йоаникий Сливенски, Дометиан Видински, Кирил Варненски и Великопреславски, Григорий Великотърновски, Неофит Русенски, Натанаил Неврокопски, Гавриил Ловчански и епископите Евлогий Адрианополски, игумен на Рилския манастир, Наум Стобийски, главен секретар на Светия синод, Теодосий Деволски, Константин Маркианополски и Йоан Знеполски. Преминава като викарен епископ в американската, канадска и австралийска епархия през 2011 г. Тази длъжност заема до 4 февруари 2018 г., когато е избран за Видински митрополит. (Уикипедия)

Прочети още на Столица.bg: https://stolica.bg/sofia/izbraha-daniil-za-patriarh-na-balgarskata-pravoslavna-tsarkva?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR16er3sNwDoUnYG1EpLIhJlgkdsfEKpKjNu8RsZzGEQoOaq5r03lGfiYbA_aem_GUIWcNKs80a280bcetRApg

https://stolica.bg/sofia/izbraha-daniil-za-patriarh-na-balgarskata-pravoslavna-tsarkva?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR16er3sNwDoUnYG1EpLIhJlgkdsfEKpKjNu8RsZzGEQoOaq5r03lGfiYbA_aem_GUIWcNKs80a280bcetRApg
« Last Edit: 30.06.2024, 13:25:34 by я л т а »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #9772 on: 30.06.2024, 13:30:17 »
Няма изненади  :help:  :laugh:

Житейският и духовен път на Даниил - новият духовен водач на българите

"...Даниил демонстира добри отношения с Руската православна църква. В същото време, в свои изказвания, подчертава необходимостта от мир и дипломатически решения на конфликта в Украйна. В началото на войната е обвинен за това, че поддържа руската гледна точка, след като изпраща окръжно писмо до подчинените си свещенослужители. В него митрополит Даниил излага опорни точки на руската страна относно конфликта, което предизвика широк обществен отзвук и критики. В писмото той посочва още, че демонизирайки Русия и оправдавайки Украйна, попадаме в капана на лъжата и лукавството...."  :help:

https://nova.bg/news/view/2024/06/30/461255/%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B8-%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8%D0%BB-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%87-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #9773 on: 30.06.2024, 16:48:52 »
https://mobile.frognews.bg/article/297482/

АФП: БПЦ избра патриарх, подкрепящ руската инвазия в Украйна

Даниил, от друга страна, подкрепи руската инвазия в Украйна в дълго видеопослание, излъчено през 2023 г., отбелязват анализаторите.

Той също така остро критикува решението на българското правителство от септември 2023 г. да изгони главата на Руската църква в София, архиепископ Василий, и двама белоруски свещеници, обвинени, че служат на руските геополитически интереси, допълва АФП.
Украйна, победа!

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #9774 on: 30.06.2024, 16:58:35 »
Най-положителното е, че този патриарх не е бил поредното уше на ДС, и няма документирано агентурно минало в годините на социализма у нас. Мнението му по отношение на войната в Украйна си е негово частно мнение и не мисля, че има общо с православието. Не е редно да политизираме и църквата.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #9775 on: 30.06.2024, 17:29:46 »
Ако един поп в църква избира тези, които убиват невинни православни християни, това има много общо с религията! Ако пък е Патриарх има общо и с БПЦ като институция!
Ако във възторг цвилят ТАСС и Волгин - друг вестител на правотата ми не е нужен!
https://petel.bg/m/531505
https://petel.bg/m/531503
Ако видим и това мнение
https://lupa.bg/news/arhimandrit-nikanor-podava-ostavka-sled-izbora-na-daniil-za-patriarh_301378news.html
И Костадинова та любов
https://lupa.bg/news/kostadinov-neka-bog-da-umnozhi-dnite-na-noviya-balgarski-patriarh_301386news.html
А за ДС няма как да бъде, ако беше прочел биографията му от ялта! Той до 96та година е бил обикновен човек от Смолян. Няма как ДС да е хвърляла боб !
Освен това простата сметка показва, че е навършил 18 години през 90та. Няма как да е в ДС на 17 години щото не е пълнолетен.
« Last Edit: 30.06.2024, 17:35:22 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #9776 on: 30.06.2024, 17:53:46 »
Честно не направих тази сметка - иначе биографията я прочетох и ми направи добро впечатление. Бил си е духовен човек и си е дал живота на църквата. Според мен БПЦ би трябвало да е аполитична и ако държи да е такава да не прави и никакви коментари на политически теми. Иначе е грозно ТАСС да правят политически дивиденти от този избор

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #9777 on: 30.06.2024, 18:08:45 »
Най-положителното е, че този патриарх не е бил поредното уше на ДС, и няма документирано агентурно минало в годините на социализма у нас. Мнението му по отношение на войната в Украйна си е негово частно мнение и не мисля, че има общо с православието. Не е редно да политизираме и църквата.

Това е вече следващото поколение обучено и инструктирано от ушетата. Негово частно мнение няма как да бъде, защото е ясно че не му е хрумнало това мнение сам, обещали са му нещо и са го сложили там с ясното послание че ако не изпълнява нарежданията бързо ще го бутнат. А че църквата отдавна се е политизирала не е тайна за никого, щом е пълна до горе с ушета.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #9778 on: 30.06.2024, 18:36:54 »
Убийството на хора е политика, но в светския свят. В църквата е кауза, защото води хората към вечен живот. Т.е. там или си с мъчениците или си с дявола.
Как да го кажем просто?!
Десетте Божи заповеди

1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мене.

2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.

3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог.

4. Помни съботния ден (*, за да го светиш; шест дена работи и върши в тях всичките си работи; а седмия ден е събота на Господа, твоя Бог.

5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.

6. Не убивай.

7. Не прелюбодействай.

8. Не кради.

9. Не лъжесвидетелствай против ближния си.

10. Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си; нито нивата му; нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, нито някакъв негов добитък - нищо, което е на ближния ти.

* За християните това е денят на Христовото Възкресение - неделя.

Източник:
https://mitropolia.sliven.net/index.php?page=boji.zapovedi.xml

Ясно е, че се налага да се убива, ама обикновено се приема от църквата, ако е в защита на никой!
Не са включени като изключения СВОта от Кремъл!

Моята прогноза е, че или ще се покае за думите си Данаил или ще има проблеми в БПЦ по-големи от тези при Максим! Защото Максим може да е бил всякакъв, ама не му се е налагало да защитава убийците на православни християни.
Украйна, победа!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #9779 on: 02.07.2024, 15:15:39 »
Честно не направих тази сметка - иначе биографията я прочетох и ми направи добро впечатление. Бил си е духовен човек и си е дал живота на църквата. Според мен БПЦ би трябвало да е аполитична и ако държи да е такава да не прави и никакви коментари на политически теми. Иначе е грозно ТАСС да правят политически дивиденти от този избор
Той може да е бил малък, но тати е бил "голям"!
https://lupa.bg/news/o-chudo-bashtata-na-dyado-daniil-polkovnik-ot-ds_301703news.html

Прясно избраният ни патриарх Даниил е твърде млад, за да принадлежи към комунистическите тайни служби, но това съвсем не означава, че не е свързан с тях. Баща му Трендафил Николов от смолянското село Кремене се пенсионира като полковник от милицията.

През 2016 г. от община Смолян е публикуван документ от проверка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, в който се обявява за установена принадлежност на Трендафил Николов към ДС.

В документа пише, че Трендафил Тодоров Николов, с дата на раждане 23 март 1939 г. в с. Кремене, е работил в структурите на ОУ на МВР - Смолян - ДС като щатен служител, като със заповед от декември 1970 г. е назначен за инспектор IV степен. Комисията разкрива данните във връзка с това, че Трендафил Николов е бил общински народен съветник до 28 август 1990 г.

Майката на новия патриарх - Тодорка, дълги години е учителка, преподавала е информатика в Икономическия техникум „Карл Маркс" в Смолян, който сега е професионална гимназия по икономика. Това обясни пред "Марица" Мария Горанова, счетоводител и роднина на семейството на Даниил.

„Трети братовчеди са с моите синове. Бащата и майката на Тодорка - дядо Атанас и баба Шина, бяха много трудолюбиви хора. Дядо Атанас се занимаваше със земеделие и горско стопанство, гледаше и животни. Цялата фамилия са много точни и трудолюбиви хора. Здрав корен са, с много ценности. Майката на новия патриарх е изучила десетки смолянчани“, разказа още Мария Горанова.

Патриарх Даниил има един брат - Петър, който е семеен и живее в Смолян.
Украйна, победа!