Author Topic: Кварталите на София  (Read 205738 times)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #180 on: 11.03.2013, 23:27:35 »
Да не забравяме, че панелни са също така - Борово/Красно село, Гоце Делчев, Стрелбище, Дианабад, Мусагеница, Дървеница, Слатина, Суха река, Фондови жилища, Илинден, Красна поляна. Че даже до Зона Б5 има панелки - май се казваше жк Сердика. Има и един единствен панелен блок в зона Ц - зад министерство на земеделието посока болница на МВР.
От гореизброените най-добре е в Стрелбище - блоковете около Южния парк. Има си простор между блоковете (за разлика от новозастроения ъгъл около Здравната каса), разбира се - и паркът, има си магазини бол, транспортът е добър. Близо е до по-атрактивната южна част на центъра, а именно - НДК.
« Last Edit: 11.03.2013, 23:32:16 by blagun »

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #181 on: 12.03.2013, 00:21:03 »
Мда, и Стрелбище ми харесва, заради парка, но има един недостатък-твърде близо е до центъра, оттам доста завишено замърсяване на въздуха, също и завишено шумово и прахово замърсяване около булевардите Гоце Делчев и Петко Тодоров. Най-добре се познава, по това, че дограмата и прозорците отвън стават целите в прах и пепел, това го дишаш. В кварталите в които не стават така са добри.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #182 on: 12.03.2013, 01:36:05 »
Това се случва покрай всички по-натоварени булеварди. Аз преди като живеех в бл.31 в Младост-1, и беше доста мръсно, прашно и шумно - и то при положение, че имаше 20-30 метра разстояние до булеварда и дървета.
За мен от панелните квартали най-добър е Дианабад - основните му предимства са добро местоположение, удобен транспорт, паркове и относително незастроени междублокови пространства. Близо е до Студентски град и до центъра, има удобни магазини. Минус е, че панелките са преобладаващо от по-старите модификации.
След това класирам Младост 1А, най-вече заради по-новите панелки, и след това Младост 1, 2, 3 и 4. Мусагеница, Хиподрума и Хаджи Димитър също са удобни. Борово, Бъкстон и частично Гоце Делчев и Стрелбище за мен са презастроени. Може би отделни блокове са приятни за живеене, но определено не всички. В дъното на класацията поставям Ботунец, Люлин 1 и 2, Красна поляна, Суха река, Свобода, Дружбите и Слатина.

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #183 on: 12.03.2013, 02:29:34 »
Ха, странно защо поставяш Свобода в дъното. Според мен също си е сред добрите от панелните. Лятото като отидеш там всичко плува в зеленина, много тих и уютен квартал е някак си. С трамвая е само на 10 мин. от центъра. Борово в частта си около обръщалото на 9-ката където е незастроен така също е добре.

Като най-лош, определено Ботунец 2, макар че е най-новия панелен квартал с най-добрите панелни сгради. Заради това, че е на 15 км. от София, и че има няколко блока, изцяло населени с цигани, които щъкат из целия квартал. Ботунец 1, частта със старите блокчета в гората е ок, ама пак си на 15 км. от София.

Дружба 2, 5-тата част също е хубаво до къмпинга, пак е от най-новите панелни, има природа, чист въздух.

Сухата река съм съгласен, един от най-лошите, много мъгли, мръсен въздух, далеч от планината.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #184 on: 12.03.2013, 05:32:42 »
Ivo,
аз май на доста места съм на противоположно мнение.

Сухата Река е един от най-добре разположените квартали. Супер близо е до центъра и същевременно, няма задръствания.
Примерно, Дианабад е на хубаво място, ама няма излизане от него. Добре, че пуснаха кръговото на ТВ кула, иначе си беше като затвор. Младостите са много зле, с изключение на 1. Няма излизане в пиков час и са далеч от центъра. Дружбите също са далече. Надеждите имато добро местоположение, а сега с метрото станаха по-привлекателни, въпреки реномето им на по-бедняшки район. Югозападните се водят по-елитни, но прилична част от тях нямат добър достъп до центъра. Ман. ливади се откроява като най-кофти квартал в района. О.Купел си е отдалечен и също не е лесно излизането от него. Люлин също го спасява метрото, най-вече 7, 9 и 10 част. Другите са си по-прецакани. Както е видно от статистиките от сайта на метрореклама, МС Зап. Парк е най-удачно разположената станция на целия МД1.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #185 on: 12.03.2013, 13:11:53 »
Личната ми класация се основава не само на планировка, близост до центъра, но и до хората, които ги населяват. Суха река е работнически, кремиковски квартал и ако не си от тази среда, надали ще те устройва. Примерно аз не бих понесъл съседите да ти дънят денонощно чалга и да си хвърлят боклуците през балкона. Не че в Младост няма такива, но са по-скоро изключение.
Свобода го класирам назад, понеже е близо до ТЦ Илиенци, населен е с китайци и бачкатори. Имам една приятелка, която живее там и е доста препатила от нагли съседи :/

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #186 on: 12.03.2013, 17:37:02 »
Примерно, Дианабад е на хубаво място, ама няма излизане от него. Добре, че пуснаха кръговото на ТВ кула, иначе си беше като затвор.
Може би бъркаш Дианабад с Мусагеница, която наистина стана затвор - дотам се излиза и влиза само през Следствието (както във всеки затвор  :laugh:).
А новият Драган Цанков промени радикално нещата в Дианабад. Като се има предвид, че и на Семинарията ще се подобри положението до година-две, мога да си обясня доста високите цени (за ново строителство, както и за панелки) на имотите.

Колкото и да е странно, най-проветривите квартали (по южната дъга, Овча купел, Люлин, Обеля и др.) са и най-запрашени: ветровете носят прахоляци от къра. Но пък и мазните есенно-зимни мъгли са по-рядко явление там.

А като човешки ресурси - наистина южните кватрали са много по-добре предвид малкия процент на цветнокожи и кремиковски елементи.
« Last Edit: 12.03.2013, 17:40:59 by blagun »

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #187 on: 12.03.2013, 19:17:37 »
Не, не бъркам кварталите :) Мусагеница също е труден за излизане и влизане, но точно Дианабад имах предвид - по Симеоновско - греда, на Онкологията - греда, на ТВ Кула - греда до миналата година.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #188 on: 12.03.2013, 21:06:13 »
на Онкологията - греда
Тъй като говорим за Дианабад, в посока център по-използван начин е покрай Петролската бензиностанция срещу КАТ. Там излизат всички квартални улици, успоредни на Гемето.

Offline maxpower

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #189 on: 03.04.2013, 01:17:56 »
Харесват ми кварталите край бул. Цар Борис III, най-вече Лагера, Славия и Овча Купел 1. Особено Славия - има доста зелени кътчета там и симпатични ретро блокчета. Тези от другата страна на булеварда също не са лоши, но според мен са по-гъсто застроени.

Offline putnik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #190 on: 19.04.2013, 14:04:59 »
Харесват ми кварталите край бул. Цар Борис III, най-вече Лагера, Славия и Овча Купел 1. Особено Славия - има доста зелени кътчета там и симпатични ретро блокчета. Тези от другата страна на булеварда също не са лоши, но според мен са по-гъсто застроени.

Лагера и Хиподрума изглеждат по-приятни. Основното им предимство е че не са ги развалили, въпреки че се намират на минути от центъра. Хиподрума е много озеленен. Младостите си ги обичам, има красиви гледки, квартала изглежда по-уреден от повечето други крайни квартали, но когато пътуваш между Дървеница и Младост се чустваш все едно си на село. Ляпчев имам предвид.
Като стана дума за Ляпчев - на кого му е хрумнало да се откаже от прекрасното име Универсиада? Какво комунистическо има в тази дума? Все едно да преименуват улица Олимпиада. Има достатъчно място и за Универсиада и за Ляпчев.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #191 on: 19.04.2013, 17:10:55 »
Вътрешната част на Хиподрума оцеля на свръзастроителния натиск (както и вътрешната част на нашия квартал - Дианабад). Лагера - по-малко, а и е труднодостъпен автомобилно само по Софийски герой. Не знам, дали рефлектира на въздуха в квартала недалечната индустриална зона при ТЕЦ Земляне.
Като наситеност с квартални магазинчета най-добре са Стрелбище и Иван Вазов.
Специално за мен е странно, защо Лозенец все държи палмата на първенството по цени: там свръзастрояването е повече правило, отколкото изключение, кварталните улици не са с добро качество, а долната част си нямат топлофикация.

Offline LachKo

• Приятел на ГТ
  • нетолерантен
    • View Profile
« Reply #192 on: 20.04.2013, 10:42:07 »
Аз, понеже доскоро си търсех жилище, гледам кварталите през призмата цена-качество. И тук не мога да разбера какво толкова му харесват на тоя Лозенец, като в по-голямата си част е г*з връз г*з - гъста гора! :crazy: Какви цени се държат там не е истина само! Имам чувството, че някои хора ще дадат куп пари само за да може да кажат в кафето, че живеят в Лозенец...

А иначе квартал, който харесвам - несъмнено Изток!!! (в по-вътрешната си част разбира се) всевъзможен тип строителство - стари, нови, ниски, високи, панелни, монолитни - каквото иска човек! :) Близо до центъра, може и близо до метрото да се уреди човек. Пък ако може и в някоя малка къща... ех, мечти! :) Някога може и да си го позволя!
Поне според мен не е пренаселено като други уж елитни райони. И най-важното за мен - няма мангали. Това е напаст, способна да опропасти и най-прекрасното и уредено място!

А иначе Дианабад си го харесвам - тук си живях на квартира преди, тук си живея и сега. Приоритетно си търсех тук, сигурно го има и момента, че човек свиква с даден район. Първо се мъчех с ново строителство, но накрая се спрях на ЕПК, всички знаем защо :)

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #193 on: 20.04.2013, 13:44:25 »
Аз, понеже доскоро си търсех жилище, гледам кварталите през призмата цена-качество. И тук не мога да разбера какво толкова му харесват на тоя Лозенец, като в по-голямата си част е г*з връз г*з - гъста гора! :crazy: Какви цени се държат там не е истина само! Имам чувството, че някои хора ще дадат куп пари само за да може да кажат в кафето, че живеят в Лозенец..
Хайде сега, че е застроен квартала застроен е, и това стана именно в годините на бума на строителството. Аз също не харесвам тази част от квартала, но не мога да го определя като лош за живеене. Още повече че е на 10 минути от центъра има 2 големи болници, свързан е с няколко големи парка. Застроената част е в западната част на квартала, отвъд Черни връх. От източната страна има много градинки площадки и много приятни места. Плюс това има доста удобен транспорт, а след изграждането на МД2 стана още по-удобно да се пътува. Улиците не са в цветущо състояние, но много малко от тях са разбити. Скоро се смени изцяло тръбопровода на топлофикация и т.н. Има места които не са приветливи, но това не означава че трябва да гледаме само тези места и да определяме квартала като лош за живеене. И те уверявам че тези които си пият кафетата в скъпите заведения, са скоро придошли единици от къде ли не.
Нямам против да се сравняват кварталите, да Изток например е много хубав квартал и преди всичко спокоен. Но ако тръгнем да изтъкваме минусите на всеки един квартал, то не трябва да живеем изобщо в този град.

Online 2828

• Защо пиша толкова много?
  • 506
    • View Profile
    • Email
« Reply #194 on: 20.04.2013, 14:46:01 »
Харесват ми Княжево и центъра. Княжево е много близо до планина, на 30 минути от центъра с трамвай, който можеш да го вземеш сутрин без да е препълнен. Верно, че е далече от центъра, но е много приятно. Най-мразя Люлин и Лагера. Не разбирам какво му харесвате на последния. Въздухът е страшно мръсен(заради ТЕЦ-а), транспортът е препълнен(4, 5, 73, 83, 102, всичко) и е пълен с клюкари. Не карам никой да се съобразява с мнението ми.
П.С. Около Медицинска академия също ми харесва.

Offline LachKo

• Приятел на ГТ
  • нетолерантен
    • View Profile
« Reply #195 on: 21.04.2013, 13:35:23 »
Хора, изразяваме си вижданията просто :) по-спокойно! :)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #196 on: 21.04.2013, 15:22:13 »
Хайде сега, че е застроен квартала застроен е, и това стана именно в годините на бума на строителството. Аз също не харесвам тази част от квартала, но не мога да го определя като лош за живеене.
Никога не съм твордял подобно нещо. Лозенец е по-добро място от доста софийски квартали. Но когато бях студент през 80-те Горни Лозенец беше категорично и еднолично най-доброто място. За съжаление през първите петилетки на демокрацията пострада много от хаотичността и сгъстяването, особено триъгълникът между Хемус, Японския и басейна Спартак.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #197 on: 21.04.2013, 22:58:20 »
Да напълно съм съгласен, поста ми беше провокиран от цитирания в горния пост коментар на LachKo. Иначе със строителството, доста съсипаха квартала. За съжаление не спряха с посочения от теб триъгълник. В момента квартала над Япоснския хотел се е превърнал в силно застроена площ, заради която по тесните вече улички не може да влезе слънчева светлина. Не искам да коментирам също, новопоявилия се "баровски" квартал на местото на част от Южния парк. Тихомълком до Американското посолство се построи цял нов квартал, разбира се за сметка на една голяма част от парка. Хубавото е че поне не продължиха с тази тенденция и от другата страна на Черни връх.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #198 on: 23.04.2013, 00:53:26 »
Да, не стига, че строиха в парка, ами и блоковете са нагъсто. Можеше поне да оставят някаква зеленина между тях. Добре, че приеха ОУП, че по едно време преди 10 години имаше опасност да захапят и останалата част, откъм Стрелбище.

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #199 on: 23.04.2013, 10:04:31 »
От Лозенец ми харесва частта с високите блокове около Вапцаров, там ако живееш нависоко ще имаш хубава гледка, само дето настроиха сума ти административни и бизнессгради там, че и хотел чак. Иначе е приятно, високите блокове са всред горичка, 88 спира пред тях, не е лошо, имам роднина, която живее там. Аз лично обаче не бих живял там, не знам защо но не съм му свикнал на такова място.

А какво ще кажете за квартал Полигона :D

Фен на автобусите ЧАВДАР