Author Topic: Кварталите на София  (Read 205696 times)

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #580 on: 13.06.2019, 16:48:47 »
Типичния масов (доколкото съм запознат  без са съм ходил в САЩ) дом е от типа на този в сеиала "АЛФ". Къща за семейство, двор, гараж, куче, зеленина.... Ето така си представям кварталите! Затова и градския транспорт е много важен!
В средния запад може да е типичен дом, понеже земята е евтина. В големите градове по крайбрежията е всичко друго но не и масов дом- тъпчат си се в многоетажни сгради (и не на 20 етажа а на много повече) в малки жилища и плащат солидно.
 София е столица на държава в Европа и е напълно нереалистично средният столичанин да живее в къща. Съжалявам, но след като сме в столицата, ще живеем в сгради на доста етажи и в не до там просторни апартаменти.
Пълна простотия, наистина!
Това, че сме столица значи, че трябва да сме натъпкани в гарсониери ли???
Ще има къщи, като има място да се разширява града и като има хора, които имат кеш или връзки да си го позволят, а и не виждам нищо лошо. Или пък колко да е голям един апартамент пак решава джобът на купувача, както и квартала в който е избрал жилище. Примерно за една цена можеш да си купиш 100 кв. м апартамен в Люлин и за същата цена 60 кв. м в Борово и изборът си е твой, дали ще искаш по голямо пространство или по - хубав квартал, тъй че не виждам защо искаш да се ограничават площите на жилищата. :help:
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #581 on: 13.06.2019, 16:49:46 »
Така е, това което е рентабилно за градския транспорт може да не е рентабилно за човека като живо същество и трябва препокриване. В идеалния случай за градския транспорт цялото население може да обитава един огромен небостъргач с един вход. Тогава 1/2 от градския транспорт би бил един/няколко асансьора, а другия един голям влак.
В смисъл искам да кажа, че трябва да се търсят баланси, защото съвременния  живот е доста сложен и "пипвайки" едно място излизат проблеми на друго.
Например лесния за обслужване квартал с концентрирани апартаменти е лесен и за кражби, но пък е труден за консенсус между обитателите. Не е зле според мен както съм писал да се пробват и квартали различни от "Малинова долина", "Манастирски ливади" , "Кръстова вада" , където има ново строителство, ама няма нова инфраструктура вътре, няма училища, градини, но и да не е някое налазено село от нови жители, ами нещо балансирано - хем ново строителство, хем равнинно, хем с чист въздух, хем с градски транспорт, хем със зеленина.
Съвсем скоро до 1-2 години ако си някой несофиянец и си караш колата колата по Симеоновско шосе към Симеоново изобщо няма да разбереш, че си в края на града. Изведнъж измежду блоковете покрай булеварда ще стигнеш до един мост където минават едни коли отгоре и ще се чудиш що са хакнали тоя мост около блоковете. Хич няма да ти хрумне, че тоя мост е околовръсния път на София и не той е между блоковете, ами обратното и когато е направен там е било извън града. И чак където почнат големите дерета и чукари няма да има чак толкова много сгради, ами по-малко. Това не е нормално според мен околовръстното да се окаже квартален булевард измежду блоковете.

Пълна простотия, наистина!
Това, че сме столица значи, че трябва да сме натъпкани в гарсониери ли???
Ще има къщи, като има място да се разширява града и като има хора, които имат кеш или връзки да си го позволят, а и не виждам нищо лошо. Или пък колко да е голям един апартамент пак решава джобът на купувача, както и квартала в който е избрал жилище. Примерно за една цена можеш да си купиш 100 кв. м апартамен в Люлин и за същата цена 60 кв. м в Борово и изборът си е твой, дали ще искаш по голямо пространство или по - хубав квартал, тъй че не виждам защо искаш да се ограничават площите на жилищата. :help:

Колко струва кв. метър до голяма степен е плод на спекулация на пазара. Нали се сещаме, че технически измерима причина 1 кв.м да е 2000 евро няма! Т.е. всяка поляна с магарешки бодил утре може да се продаде за милиони, ама не че реално има причина да е милиони, освен в главите на някакви хора. Т.е. аз също не съм съгласен, като си в София да значи, че трябва да се гъчиш на тясно щото това не е затвор и не са те въдвирили надзиратели в него.
Като погледнеш софийското поле от Витошва се вижда, колко е просторно и зелено. Може да се намери баланс хем да си остане зелено, хем да не е пущинак. Както писах по-горе, това да в момента уплътняване на строителството е прекалено. А и води до липсата на зеленина.
« Last Edit: 13.06.2019, 16:56:56 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #582 on: 13.06.2019, 16:56:14 »
От кога южната дъга на околовръстния път се води извън София, защото в последните 50-60 години всъщност си е доста вътре в града  ;)

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #583 on: 13.06.2019, 17:01:16 »
Ами води се по класификатора на ЦГМ  за градски и крайградски автобусни линии. И да речем от тази табела:
https://goo.gl/maps/2S6kwr4vmZE3kfbR7, която е единствената за край на София, която можеш да видиш в района на юг. Примерно има за начало на Бистрица и за край, има за начало и край на Панчарево, но за край на София тази е единствената, която съм виждал.
Украйна, победа!

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #584 on: 13.06.2019, 17:05:00 »
Точно ЦГМ не може да е мярка за това. Ако според Софийска вода Централна гара е извън София - това вярно ли ще е?
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #585 on: 13.06.2019, 17:11:29 »
Въпросът е не къде е краят на София, а как да изглежда той. Сега около Симеоновско шосе изглежда презстроено до началото на баирите от планината. Малко по-добре изглежда по Черни връх все още и около бул. България. Ако я караме по тоя начин ще трябва да се мисли след 10 години за метро под околовръстното щото 111 ще се движи измежду блоковете и няма да има капацитета да обслужи хилядите живещи и работещи покрай маррута му. Разбира се все още е пресилено това, но до 10 години няма да е.
Изображенията от 2012 год. в стрийт вю-то на много места изглеждат супер нелепи със сегашната действителност.
Например това https://goo.gl/maps/WmPKoCqGwN6V9h5cA от 2018 год. вече е доста пренаселено със сгради. През 2016-та , когато го видях за сефте пустееше доста. Ако имаше изображения от 2012 год. кой знае какво щеше да е! Не случайно гугъл обикалят София през 1-2 години , а има места, които са минавали само веднъж .
« Last Edit: 13.06.2019, 17:17:51 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #586 on: 13.06.2019, 17:33:18 »
Зачекваш много теми едновременно. Пространственото развитие, планирането и управлението му е сложен социално-икономически и политически процес. Теориите в планирането също са в процес на развитие, защото простанството е място, където се случват всички човешки дейности, а същевременно е и ограничено. Има различни школи и тенденции на развитие, в Америка, в различните части на Европа, чисто новите градове които се строят от нулата и в момента в Близкия изток, Азия...

Да се върнем на темата... Столична община има действащ ОУПО и ОУП на град София (някакъв бълвоч между двете, защото съгласно ЗУТ и Наредба 8 на МРРБ това са два различни документа) от 2007 г., изменен 2009 г., последно изменен последните години заради и след началото на строителството на МД-3 (напълно противозаконно). В момента се прави споменатата от мен "Визия за София", която искат да служи за "задание" (по чл. 124 от ЗУТ) за изцяло нов ОУП/О... Но като цяло и действащия ОУП/О почти не се спазва, дадох крещящият пример със строителството на МД-3. Въпреки че формално сме далече от 90-те, когато си мислехме, че ще градим демокрация и капитализъм, а изградихме див капитализъм и никаква демокрация, смятаме, че нещата не може да са на самотек, а има нужда от планиране, такова няма. Затова е и целията хаос - прекалено много интереси, алчност, административна некомпетентност и импотентност....

Основите на цялата страна липсват и "градим" нещо на плаващи пясъци. Ударно се изработват кадастрални карти, които не стават за нищо. Старите КВС с всичките им нарочни грешки и липси от файлов формат .zem се трансформират (save as...) в .cad формат и си имаме кадастрални карти....

На фона на цялата анархия и липса на ред, условната свобода която имаме и която до известна степен все пак се регулира от търсенето, ти дава възможност да избираш начина на обитаване, който желаеш и можеш да си позволиш - така че кеф ти къща в центъра на София до Докторската градина, кеф ти блокове в полето на Нови хан или там където след него беше... ;)  :P

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #587 on: 13.06.2019, 20:08:57 »
Мите, най-лошото нещо на тия проклети *zem и *cad формати е, първо, че в тях не може да се направи абсолютно нищо читаво, и второ, НИТО ЕДИН от използваните масово и не толкова в световен мащаб ГИС софтуери не може да ги чете и да работи с тях. А съгласно директивите на ЕС кадастралната информация следва да е със свободен достъп и всеки да може да намери каквото му е необходимо бързо и безплатно, в рамките на целия ЕС. Цялата работа е, че програмите, които използва Агенцията по кадастър са на едни "наши" хора и те успяха законово да вкарат тези формати като задължителни, принуждавайки по този начин всички фирми и лицензирани геодезисти да им купуват и използват боклуците. И двата формата не са графични, а текстови, а програмите просто конвертират временно данните в графика и обратно. Отделно е проблемът с използваната задължителна официална координатна система 1970, на която военните крият параметрите, а за прехвърлянето на данните примерно в използваната в цял свят UTM WGS 84 пак се използват "официално одобрени" софтуери на "наши" фирми, които програми не се знае как конвертират данните. Да не говорим, че въпросната измислена 1970 координатна система, не стига, че практически без параметри виси във въздуха, дава огромни деформации на площите. А нали знаете, че хората се съдят за една педя земя? Проекция и координатна система без деформации няма, понеже земята е кръгла, а картата е равнина, но въпросната проекция е правена за военни цели и е равноъгълна (запазва ъглите), а площите заминават. За кадастър трябва равноплощна проекция, която запазва площите...Няма как да запазиш и ъгли, и посоки, и площи, и дължини - ако едното ти трябва да е точно, другото се променя поради горната причина...Като добавим, че и самата информация е търчи-лъжи и няма нищо общо с действителността....Цялата история лъсна с първия участък на магистрала Струма, между Даскалово и Долна Диканя, където по КВС отчуждените имоти бяха едни, по кадастрална карта други, та сумати време не даваха разрешение за ползване (акт 16), понеже за неговото получаване информацията относно тези имоти - парцеларния план, е задължителна, а нямаше как да правят ново отчуждаване с новите данни....Затова години наред скоростта при напълно готов път беше ограничена до 90, от което пернишките милиционери що коли накупиха и що деца изучиха.....А подземен кадастър - няма у нас такова понятие - военните не даваха едно време, та затова колко пъти при строежа на метрото като копаеха с багерите я спукаха водопровод, я скъсаха кабели и т.н....а при строителството на Струма спукаха и газопровод високо налягане, което е крайно опасно - това си е една огромна бомба......
А колко години мотаха ОУП на София в парламента, за да може нашите хора да накупят де що има полянки и имоти, да им променят предназначението и в последствие напълно законно да стане презастрояването на Младост примерно.....
По рейс и по жена не се тича!

Offline Марин Петров

• Маниак
    • View Profile
« Reply #588 on: 13.06.2019, 20:50:28 »
Колега, как така може да говориш против военната тайна??? Защо трябва подземния кадастър да бъде публична информация? Това не е ли пробив в националната сигурност?

Да кажем някои иска да отрови водозахранването на някой голям град. Ако сложи отрова в язовир Искър, например - системите за сигурност ще го засекат. Обаче ако има достъп до детайлни планове на водопроводната мрежа - може да си избере точки, които са след кварталните детектори за чистотата на водата. Престъпникът ще сложи сложи отрова/вируси и тези неща ще достигнат до гражданите без пречки.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #589 on: 13.06.2019, 21:19:31 »
Точно така мислят и фуражките и затова като нещо вземе да се строи, като копнат с багера и..............И за каква военна тайна говорим, при положение, че в Гугъл Ърт дори вече всичко се вижда....Точно такъв пример имаме в моето село....Карстов извор, вторият с най-голям дебит в България, дава вода на поне още 20 села....Уж вододайна зона, заградено, шахтите са заключени.....Да ама хората редовно, още от ония години, си правят банкети там, трошат катинарите на шахтите, за да слагат бирите вътре да се изстудяват, та пак може някой болен мозък да я направи тая простотия с отровата...Досега такъв случай няма, а подобни болни мозъци абсолютно нищо не може да ги спре......

Offline Марин Петров

• Маниак
    • View Profile
« Reply #590 on: 13.06.2019, 21:38:04 »
Съгласен съм, че болните мозъци трудно могат да бъдат спрени. още повече при днешната слободия. Но поне да не им се дава всичко на тепсия. Аз например много се дразня на тия сателитни снимки - гугъл мапс и не знам си какво още. Според мен тия неща трябва да стават публични само след изрично разрешение на всяка една държава. Как така ще даваш публичност до сателитни снимки на чужда територия??????

Въпроса със строителството може да се реши много лесно - строителя избира отговорен инженер. службите му правят пълна проверка и след одобрение му дават достъп до нужната информация. Инженерът се подписва че носи пълна отговорност за информацията. и готово. И се дава само информация за района на строежа. без да се изяснява, например наличния водопровод откъде идва и накъде отива.

За твоето село не знам - ама аз ако бях щях веднага да сигнализирам където трябва, ако разбера че някой се е намъкнал във вододайната зона! Ако ще и съсед/приятел да ми е. Това си е силно общественоопасно деяние!

Offline fgm

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #591 on: 13.06.2019, 21:52:14 »
Всяка държава си има своите тайни. Даже и нашия разграден двор, наречен държава си има своите тайни. Проблема е, че няма ясна граница кое трябва да остане тайна и кое не. Когато на някой нещо не му отърва се лепва стикер и тайна и дотам.

Offline Марин Петров

• Маниак
    • View Profile
« Reply #592 on: 13.06.2019, 22:15:18 »
Колкото повече неща се пазят в тайна - толкова по-добре. Няма никакво рационално обяснение за противното. Ако дадена информация е необходима за извършването на определена дейност - то тогава информацията може да се дава чрез специален режим. Както съм написал примера при строителството - по-горе.

и имат определен живот от 50 години, а в тези квартали някои вече са ги минали.
Не знам от къде тръгна тая простотия за 50 години- говорил съм с различни строителни инженери. НЯМА ТАКОВА НЕЩО И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО. Живота на панелките е като на всяка друга сграда а може и по-дълъг да се окаже.
Сега гледам че сте коментирали нещо за живота на панелките.

Аз пък мога да каже, че има такова нещо и винаги го е имало. Информацията я имам от строителен инженер - проектант на панелни блокове.

И ще обясня какво се има предвид под тези 50 години срок на годност: както знаете панелните блокове се произвеждат в заводски условия. а на терен само се "сглобяват". Това сглобяване всъщност означава заваряване на отделните панели един към друг и към носещата клетка. Всъщност срокът на годност е за заварките.

Инженерите и проектантите са дали разумен живот на заварките от 50 години. И са изготвили процедура, която да се прави след изтичането на тези 50 години. Всички жители на блока се изнасят временно. Целият блок се изпразва и се оголват всички заварки. Заварките се инспектират и презаваряват. Ситуацията се използва за смяна на водопроводната инсталация и при нужда - други по-големи поправки по сградата. Всичко би трябвало да се направи за по-малко от месец.

След извършването на тази процедура - панелните блокове могат да издържат още 50 години. На някои модели са предвидени че могат да понесат 2 процедури. а някой по-нови и усъвършенствани модели и 3 такива процедури. т.е. общ живот от 150 до 200 години спрямо модела.

Тази процедура е изготвена не само на базата на теоретична информация. Имало е експериментална сграда, която инженерите са използвали за опитно поле и така са подобрявали проектите си и са преценявали процедурите. В тази сграда са оголени заварките само след 10 години и са открити 10% влошени заварки - корозирали, скъсани и т.н.

Ако не беше си отишъл комунизмът нямаше да има проблем да се правят тези процедури на панелните блокове по програма. В днешно време - абсурд. И никой не иска да говори за това - защото ще настане пълен хаос. Информацията целенасочено е скрита, за да не се създава паника. защото вече трябваше да са започнали тази процедури при по-старите блокове.

Като започнат да падат панели без някаква видима причина - тогава може би ще започне да се мисли по въпроса...

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #593 on: 13.06.2019, 22:17:42 »
Сателитните снимки не са собственост на никоя държава, че тя да определя какво да е публично и какво не. Гугъл е частна компания, сателитите, от които идват снимките са си нейни, едва ли нямат благословията на американското правителство. Заснема се цялата планета, не държава по държава... Те си преценяват какво да пускат свободно и какво не. В бъдеще изображения с все по-висока разделителна способност ще стават публични. Няма как да скриеш нещо, което се вижда....Вече също и вертолетите с камера (т.нар. дронове) са евтини и достъпни под път и над път.....Въобще криенето на информация в днешно време може да бъде елемент от нечии мокри сънища и нищо повече....
« Last Edit: 13.06.2019, 22:20:09 by IKAR »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #594 on: 13.06.2019, 23:20:44 »
А е бе не са сателити само има и самолети. Някъде се виждаше модел Еърбъс.
Марине, с твоята комунистическа секретност би повторил Чернобил 1:1 и с днешна дата!
А като гледам рилският водопровод в гората и ако ми хлопаше дъската...
3.50 струва органофосфата дето руснаците дадоха на Е. Гебрев - хлорпирифос. Ако си купиш количества като да изтрепеш акарите на 100 декара овошки колко да се бръкнеш - стотина лева и пращаш в болница....
Изобщо като се замисля се сещам как да причиня нещо ала Летвиненко макар и по-софт версия...
Само дето ненавиждам тоя род съблазни от който следват смърт и болести.
Мисълта ми е, че правилно са се сетили руските военни, че селското стопанство е легален източник на много военни консумативи от които може да се избият хиляди.
Трябва баланс в нещата дето гое нямало и го няма и сега!
Тайна/документация /прозрачност/контрол - трябва баланс!

Изпратено от моят DRA-L21 с помощта на Tapatalk

Украйна, победа!

Offline brenius

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #595 on: 13.06.2019, 23:59:03 »
Инженерите и проектантите са дали разумен живот на заварките от 50 години. И са изготвили процедура, която да се прави след изтичането на тези 50 години. Всички жители на блока се изнасят временно. Целият блок се изпразва и се оголват всички заварки. Заварките се инспектират и презаваряват. Ситуацията се използва за смяна на водопроводната инсталация и при нужда - други по-големи поправки по сградата. Всичко би трябвало да се направи за по-малко от месец.

След извършването на тази процедура - панелните блокове могат да издържат още 50 години. На някои модели са предвидени че могат да понесат 2 процедури. а някой по-нови и усъвършенствани модели и 3 такива процедури. т.е. общ живот от 150 до 200 години спрямо модела.

Тази процедура е изготвена не само на базата на теоретична информация. Имало е експериментална сграда, която инженерите са използвали за опитно поле и така са подобрявали проектите си и са преценявали процедурите. В тази сграда са оголени заварките само след 10 години и са открити 10% влошени заварки - корозирали, скъсани и т.н.

Като започнат да падат панели без някаква видима причина - тогава може би ще започне да се мисли по въпроса...
Според тези с които аз пък съм говорил, всичко това са анекдоти и градски легенди. А говоря за инженери работили по строежа на панелките. В България са инспектирани заварките на няколко от най-старите панелки и не е открита НИТО ЕДНА компрометирана. Освен това дори и някакъв % да е компрометиран това няма да застраши сградата.
 И за протокола- не живея в панелка (в ЕПК живея) но тези панелки очевидно ще надживеят доста някои творения от 90-те години че и някои по-късни.

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
« Reply #596 on: 14.06.2019, 00:17:15 »
Да много са си наред панелките с тези криви стълбища, стаи и т.н.
Та даже някои и отвън си личи колко са криви, а защо са криви, защото вече срокът им на годност отминава... ако си бяха наред щяха да са прави, нали?!...ю
Не мисля, че една нормална сграда може да има толкова много криви стени и панели в случая.
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #597 on: 14.06.2019, 01:04:06 »
По повод на земеделието, на село имахме страшно много бълхи....даже питам на братовчед ми жената, която е от друг край: "Има ли при вас бълхи?" Тя "Има, но не е като при вас, при вас е нещо страшно.....". Та ръсехме с един прах, "Дик" му казваха, и след него никакви бълхи....Дядо ми, по този повод: "Дик-ът и на хората пречи." По-късно търсех пак от него, питах баба си: "Оня, праха, го забраниха, отровен бил...." Та "Дик" всъщност се оказа, че е ДДТ, който се е използвал широко и в растениевъдството, но е повсеместно забранен в Европа от десетилетия. И по тоя повод в университета ни учеха, че все още го имало в почвата и, както изнасяме зеле, а хванат, че има ДДТ, една зелка няма да излезе от България......

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #598 on: 14.06.2019, 15:02:31 »
Да много са си наред панелките с тези криви стълбища, стаи и т.н.
Та даже някои и отвън си личи колко са криви, а защо са криви, защото вече срокът им на годност отминава... ако си бяха наред щяха да са прави, нали?!...ю
Не мисля, че една нормална сграда може да има толкова много криви стени и панели в случая.

Кривото няма нищо общо, просто така са си сглобени накриво. В Младост 3 например мога дати покажа поне 3-4 които са сглобени малко накриво и си личи с просто око, по корнизите над последния етаж. Но за 40 и повече години и 2 силни земетресения и една пукнатина нямат. Явно навремето не е имало толкова добри измервателни уреди и за това са така накриво. Аз съм в ЕПК и също е доста накриво, едната стена е толкова накриво излята че вратата не може да се затвори в рамката, на кухненския бокс пък за да прилепне хубаво прозореца също бая дялкане на дограмата падна и е леко под наклон сложен. Просто такива са били технологиите тогава.

Иначе кварталите на бъдещето си ги представям не като утопичните мечти с къщи и всички проблеми произлизащи от това. Представям си, на свободното място на огромното софийско поле, разпростиращо се чак от Побит Камък до Сливница и нататък, отделни квартали от 15-20 етажни модерни блокове. Отстоящи на големи растояния един от друг, с паркова среда между тях, много градинки, езерца, велоалеи, с изградени на еди какъв си %от населението детски градини, училища и супермаркети. С целия транзитен трафик вкаран в тунел под тях. С хубави улички, по които се движат през 10 минути модерни нископодови климатизирани автобуси, които довозват до метро, влак или до центъра на София, според зависи къде е квартала. Проектите за блоковете, да са типови, за да не се получават архитектурни недоразумения, и освен частници някакъв процент да строи и общината, като общината да не ги продава, а да ги предоставя само за ползване на млади семейства, които по документи нямат и никога не са имали имот, и работещи в дефицитните сектори на транспорта, услугите и производството, и всеки да получава според зависи дали е семеен, с колко деца, дали живее сам. За да не се получава простотията сам мамин човек да живее в 3-стаен апартамент от мама и тате, а 4- членно семейство в гарсониера която да плаща цял живот. Това ще е много по-лесно и социално, и добре транспортно обслужено, отколкото квартали с къщи. И въпросните блокове да са така проектирани и разположени, че да не се засенчват един друг и да не си спират гледката.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #599 on: 14.06.2019, 15:29:29 »
За мен животът в блок е свързан с много шумове, които един издава е 5-тима търпят покрай него. Освен това наличието на жлок предопределя, че колкото и да е красиво около него, не ти определяш красотата му,а някой друг.Демек трябва да е трева, зеленина, но не и дини, магданоз, люти чушки , домати, краставици. Така, че има полза и от зелени квартали с блокове и зелени квартали с къщи щото си има пътници и за двата влака.
Украйна, победа!