Тези по честен начин, ай-ти тата имам предвид, от години обикновено работят за чужди фирми, от къщи, ощ преди ковид. И, въпреки това, че са си финансови много добре в България, много от тях гледат към чужбина и постоянно някои ме питат как става да дойдат в Канада. Просто искат да осигурят по-добра, не балканска и барбаганьовска среда най-вече за децата си. Отговарям им, че идването може да се уреди, имиграционните ще ги пуснат. Но че първо, ги чакат огромни трудности през първите години - практически ще почнат от нулата, колкото и да са били добри и да са постигнали досега в България. Просто е невъзможно в началото да си намериш хубава работа по специалността в Канада, без поне две-три години канадски трудов стаж или без канадска диплома. Аз специално такава нямам, но други взеха кредит и почнаха да учат наново, въпреки че са висшисти. Второ, могат да забравят за финансовия стандарт, който са имали в България - казвал съм, има много индийски програмисти, които много подбиват заплатите, всичко е много скъпо - наеми, храна, интернет, телефони, няма толкова възможности на пазара на труда, в сравнение със САЩ, и не на последно място, вече казах за огромните данъци - няма 10% като в България. Обикновено с всички дошли нещата се оправят на седмата-осмата година. Но пък ще живеят, те и децата им, в прекрасна среда. Така че всеки си решава сам. Има и такива, които решават да се върнат в България, но като видят една година за какво става въпрос, пак идват обратно в Канада. Ето един списък на най-добрите за живот страни, склонен съм да го приема с известни уговорки:
10. Нова Зеландия
9. Австралия
8. Холандия
7. Германия
6. Финландия
5. Норвегия
4. Швейцария
3. Канада
2. Дания
1. Швеция
Съгласен съм, че там е по-добре, и при нас ножицата между най-високите и най-ниските заплати е минимална, но при тях безплатното здравеопазване покрива също зъболекарите, лекарствата, очилата, също и висшето образование им е безплатно.
Ето и най-добрите градове:
10. Мелбърн в Австралия и Осака в Япония.
9. Амстердам, Холандия.
8. Торонто, Канада.
7. Франкфурт, Германия.
6. Женева, Швейцария.
5. Ванкувър, Канада.
4 - няма
3. Цюрих в Швейцария, Калгари в Канада.
2. Копенхаген, Дания.
1. Виена, Австрия.