Author Topic: Кварталите на София  (Read 205742 times)

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #760 on: 08.05.2023, 22:40:37 »
Извинявам се, че продължавам офтопика, ама всичко над Околовръстното е много повече квартали, отколкото тези в Бургас.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #761 on: 08.05.2023, 22:57:22 »
Извинявам се, че продължавам офтопика, ама всичко над Околовръстното е много повече квартали, отколкото тези в Бургас.
Забозихме я темата отсякъде и май ще бъдем разчистени скоро, ама не че нещо Нови искър и Курило срещу Долно езерово - ми не съм сигурен кое е повече квартал

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #762 on: 09.05.2023, 08:42:56 »
Не е лъжа. Само с присъединяване едно село не става квартал. Затова тука при мен на електронните табели пише само името, няма "с.", "кв.", "ж.к." и т н. За мен всичко си и е село. Повечето покрай София дори канализация нямат, включително елитните Бояна, Драгалевци, Симеоново....По тоя повод навремето, когато Требич уж бива присъединен към София, председателят на съвета се обръща по следния начин към хората, по време на събрания в киносалона: "Драги граждани на село Требич,"...или "Драги селяни на квартал Требич,"…
По-скоро ръководителят е бил “селянин” с ограничени речников запас и ораторски умения. За да не звучи “обидно”, макар че жителите на град са си баш граждани, а на село - селяни, в документите които пиша, използвам жителите на /населението на, когато населеното място има статута на село.

Иначе нещата са условни, от всичките 256 или там колкото града бяха, много са по 1000-2000 души население, има общини, в които градът е по-малък по население от някое от селата или са със сходно население… Брусарци, Лозница, но и много други. Конкретните примери са ми актуални просто…

…, ама не че нещо Нови искър и Курило срещу Долно езерово - ми не съм сигурен кое е повече квартал
Нови Искър сам по себе си е град, а Курило му е квартал - едно от селата, които се обединяват, за да образуват новото населено място със статут на град!
« Last Edit: 09.05.2023, 09:21:36 by difian »

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #763 on: 11.05.2023, 00:57:53 »
Нови Искър сам по себе си е град, а Курило му е квартал - едно от селата, които се обединяват, за да образуват новото населено място със статут на град!
Честно да си кажа за Нови Искър ми се струва, че и местните там не знаят какво са - град е, но донякъде се води май квартал на София, защото имат градски автобус. Аз затова ги написах с Курило поотделно- защото Курило е квартала с гарата, а Нови искър е цялото голямото. Минавал съм от таб но никога не съм заглеждал община ли са или е районно кметство. Защото Илиянци имат община и вид на село - нищо че са си квартал на София и то не от скоро.
Така че нещата са доста сложни. Отделно че освен Нови искър има и други градове бивши села - пример Велинград

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #764 on: 11.05.2023, 05:44:42 »
Това, че има автобус до София означава само, че е част от Столична община, а не че е част от град София.
Банкя и Божурище също са градове, а Бистрица, Железница, Панчарево, Пасарел, Плана, Владая, Локорско, Кремиковци, Мало Бучино и т. н. са села извън града, но всички са в пределите на общината и имат градски автобуси.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #765 on: 11.05.2023, 09:48:12 »
Божурище е самостоятелна община, но 54 ходи до там за да обслужва две махали и промишлена зона на територията на Столична община - преди Божурище няма подходящо място за обръщане.   :rolleyes:

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #766 on: 11.05.2023, 10:08:25 »
По скоро Божурище си плащат на автото да им обслужва линията защото може да няма местни кандидати. Костинбродчани нямат този късмет.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #767 on: 11.05.2023, 10:14:18 »
Четвъртият град в състава на Столична община е Бухово. Това не пречи в състава на район Кремиковци да не е най-голямото и населено място! ;)

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #768 on: 11.05.2023, 11:09:14 »
Не виждам удачно място за обръщане на автобус между Толева махала, която е в Столична община и Божурище.  :rolleyes: Бухово е част от Столична община, Ботунец има над два пъти по-голямо население дори да не броим самонастанилите се индийци.  :)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #769 on: 11.05.2023, 12:34:44 »
По скоро Божурище си плащат на автото да им обслужва линията защото може да няма местни кандидати. Костинбродчани нямат този късмет.

Всъщност това неписано правило че обслужването трябва да става само в рамките на общината, а не през границата на две съседни общини от къде идва? Няма ли вариант двете общини да седнат на една маса, да договорят някакви автобусни линии които да обслужват и двете общини и да се пуснат такива линии?

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #770 on: 11.05.2023, 12:44:25 »
Аз харесвам Младост има всичко, добър транспорт, добра планировка високи блокове с много зелени пространства. Люлин също е добър откъм зелени площи, услуги заведения и транспорт, в Люлин 1 има големи добре окосени пространства и хората си правят пикници в тях точно като на запад. И в Младост и Люлин има блокове разположени все едно в паркова среда с алеи и дървета. Това от кварталите, които мога да си позволя.

Люлин напоследък много се застроява. В 10 микрорайон например, активно никнат нови жилища. В Люлин-център вече трудно можеш да видиш къща, почти изцяло ново строителство. Въпреки застрояването, в Люлин има много зеленина и пространства. Нещо което в някои квартали вече е рядкост. Западния парк го ремонтираха, има къде да отидеш на разходка.
Май всеки квартал си има недостатъци. В западните и източните квартали няма стадиони. На запад има Септември, но заради някои общински съветници ремонтът му се отлага за неизвестен период. На младостците им трябва стадион, трябва да се вдигне нещо ново там или поне някъде наблизо.
Изток, Изгрев наистна са тесни. Изгрев го хвалят, бил писателски квартал. В кафенето "Елемаг" наистина се събират известни писатели.
Лозенец ми харесва, но западната част. На запад от Черни връх ми харесва, на изток не. На Цветна градина има високи блокове които са близо до един баир, по този начин би трябвало да имат страхотни гледки към София.
Относно Манастирски ливади не бих бил толкова скептичен. Има планове за парк. Така че има щастливци, които след време ще гледат парковото пространство, което означава че отсреща няма да се строи. Кръстова вада са по-зле, а Витоша разчитат на Кутев и хипотетичния трамвай.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #771 on: 11.05.2023, 12:59:13 »

Всъщност това неписано правило че обслужването трябва да става само в рамките на общината, а не през границата на две съседни общини от къде идва? Няма ли вариант двете общини да седнат на една маса, да договорят някакви автобусни линии които да обслужват и двете общини и да се пуснат такива линии?

Има, разбира се. Но не се прави, щото е по-лесно.
Освен Божурище, другото изключение към момента е Голяновци, което се води към Община Костинброд.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #772 on: 11.05.2023, 13:00:37 »
. И в Канада се случи, но не толкова драстично като в България...Реално в България, Иво, квадратът не струва повече от 500-600 евро, и то ново, до ключ. Пък будалите нека плащат по 2-3 хиляди евро за замазки и шпакловки, за боклук строителство, и сетне още толкова, за да стане годно за живеене. Нещо се сещам за яденето на една баница...
В България от строител можеш да купиш кажи речи само на зелено. Жилище въведено в експлоатация се купува през ръка, което оскъпява с едни да кажем 30%.
Любопитно ми е в Канада как е? Има ли пазар на зелено и какава е разликатав  крайната цена в сравнение с готово жилище?
« Last Edit: 11.05.2023, 19:27:19 by difian »

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #773 on: 11.05.2023, 13:36:02 »
Относно Манастирски ливади не бих бил толкова скептичен. Има планове за парк. Така че има щастливци, които след време ще гледат парковото пространство, което означава че отсреща няма да се строи. Кръстова вада са по-зле, а Витоша разчитат на Кутев и хипотетичния трамвай.
Мога да прозвуча тенденциозно, ама ми се струва,че и Манастирски ливади и Витоша пострадаха най-много от тоталното недомислие на новото градоустройство - може би факта че се строи на частни терени също пречи, но някак и блокове и инфраструктура са разположени хаотично и без мисъл за  междублокови пространства. Ако направят парк там би било наистина добре,че там за отрицателно време се претрупа от блокчета и тесни улички. За мен лично по-старите квартали са някак по-смислено изградени. Относно Изгрев конкретно и Яворов - да нагъсто са, но има и зеленина и паркови площи - а не само наблъскани блокове.
Единствения плюс на Манастирски ливади за мен е че са нови сградите и изглеждат значително добре

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #774 on: 11.05.2023, 19:32:29 »
Дискусията за транспортните схеми е изместена ТУК!

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #775 on: 13.05.2023, 12:55:10 »
Мога да прозвуча тенденциозно, ама ми се струва,че и Манастирски ливади и Витоша пострадаха най-много от тоталното недомислие на новото градоустройство - може би факта че се строи на частни терени също пречи, но някак и блокове и инфраструктура са разположени хаотично и без мисъл за  междублокови пространства. Ако направят парк там би било наистина добре,че там за отрицателно време се претрупа от блокчета и тесни улички. За мен лично по-старите квартали са някак по-смислено изградени. Относно Изгрев конкретно и Яворов - да нагъсто са, но има и зеленина и паркови площи - а не само наблъскани блокове.
Единствения плюс на Манастирски ливади за мен е че са нови сградите и изглеждат значително добре

Да, сградите в Манастирски ливади изглеждат добре докато в Кръстова вада очевидно не са проявявали фантазия. В "Белия квартал" който де факто е североизточната част на Кръстова вада, поне е предвидена някаква хармония на сградите.
В Манастирски ливади наистина е планиран парк. Свободния терен преди Вертигото. Дано успеят.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #776 on: 13.05.2023, 21:35:27 »
. И в Канада се случи, но не толкова драстично като в България...Реално в България, Иво, квадратът не струва повече от 500-600 евро, и то ново, до ключ. Пък будалите нека плащат по 2-3 хиляди евро за замазки и шпакловки, за боклук строителство, и сетне още толкова, за да стане годно за живеене. Нещо се сещам за яденето на една баница...
В България от строител можеш да купиш кажи речи само на зелено. Жилище въведено в експлоатация се купува през ръка, което оскъпява с едни да кажем 30%.
Любопитно ми е в Канада как е? Има ли пазар на зелено и какава е разликатав  крайната цена в сравнение с готово жилище?
Има такава практика, и се плаща разсрочено, на вноски, отделно че е по-евтино. Проблем става, когато на някои инвеститори вземе да не им уйдисва - или са се качили цените на пазара до много по-високи нива от тези, на които е подписан договор с купувачите, демек е по-добре да продадат готовите апартаменти на текущи пазарни, по-високи цени, или пък прекомерно са се увеличили разходите за материали, труд и т.н. та излизат на загуба. Най-често стават и двете. Тогава строителят предлага "актуализация" на крайната цена до текущите цени на пазара, иначе се отказва от договора и връща досега взетите пари, но без неустойка. Всичко това обикновено свършва със съдебни битки, които строителят губи и просто изоставя обекта, обявява фалит и нерядко купувачите изгарят - и там ги има тези схеми с прехвърлянето на активите на друга фирма, та длъжникът няма с какво да си плати дълговете...
Иначе дори и в Обеля вече се строи и има нови блокове в бившите полянки.
« Last Edit: 13.05.2023, 21:37:19 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #777 on: 13.05.2023, 23:34:35 »
Честно да си кажа за Нови Искър ми се струва, че и местните там не знаят какво са - град е, но донякъде се води май квартал на София, защото имат градски автобус. Аз затова ги написах с Курило поотделно- защото Курило е квартала с гарата, а Нови искър е цялото голямото. Минавал съм от таб но никога не съм заглеждал община ли са или е районно кметство. Защото Илиянци имат община и вид на село - нищо че са си квартал на София и то не от скоро.
Така че нещата са доста сложни. Отделно че освен Нови искър има и други градове бивши села - пример Велинград
Много добре си знаят местните какво са. Нови искър несъмнено е град в състава на Столична община. Направо побеснявам, когато някой нарече по някакъв повод Банкя, Божурище, Владая, Бистрица и Казичене - квартал. Най-странен за мен обаче е случаят с Бусманци - защо е останало село и не е присъединено като квартал на София, макар че дефакто е в рамките на града, за разлика от "кварталите" Сеславци, Челопечене и Кремиковци...

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #778 on: 14.05.2023, 00:12:58 »
Титулуването на села за квартали беше политическо както за София, така и за другите градове. Жителите на кварталите плащаха 6 ст за билетче и 2 ст за телефонен разговор, като жителите на селата нямаха тази екстра. Нямам представа дали софийско жителство са имали жителите на Владая и Пасарел примерно.
Сега пък нещата са наопаки - селата като кметства си имат кметове,  а кварталите  - не.

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #779 on: 14.05.2023, 00:42:04 »
И заради Кремиковци най-вече. Понеже къде е Бусманци, къде е Сеславци....
По рейс и по жена не се тича!