Author Topic: Кварталите на София  (Read 205718 times)

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #860 on: 19.04.2024, 08:43:17 »
Не, няма какво да се затваряме в АйТи къщичката си и да мислим, че всичко това е нормално, че в Белград примерно били още по-скъпи, че няма по-добър регулатор от пазара и т.н. Съответно нормалните хора, които просто търсят къде да живеят, нямат друг вариант, освен да теглят ипотека и накрая да платят на банката не още един, а още два апартамента. Като рискът е изцяло за тях, не за банката, не за инвеститора или строителя, всичките една мафия. И това при положение, че от девет милиона станахме 6, като всяка година населението продължава да намалява с 60-70 хиляди, това си е един голям български град. Крайно време е държавата да си седне на газот и да сложат огромни данъци за второ, трето и следващо жилище. Така "инвеститорите", които нямали алтернатива къде да си сложат изпраните пари и които по цял ден от хайляклък се чудят какво да правят, ще си получат заслуженото, всички празни апартаменти ще излязат на пазара, съответно цените ще се нормализират. Истината е, че в България всичко се продава спекулативно скъпо, не само недвижимите имоти - и храна, и олио, и дрехи, и каквото още се сетите. И каквото и да ми приказвате, от външна гледна точка София повече мяза на голям град в Латинска Америка или в Африка, отколкото в Европа. Разликата е, че ако в България там най-лесно се намира работа, при мен е точно обратното. Тука в големите градове е най-трудно, понеже хем наемите и цените на всичко са подобаващи, хем конкуренцията е най-голяма и заплатите са ниски, защото индийците и пакистанците живеят по пет семейства в апартамент, делят си наема, съответно на ниски заплати са си повече от добре, че са и на печалба. А като те питат на интервю за работа: "Каква заплата очаквате?", целта им е да дадат работата на този, който е казал най-малко. След като има индиец да разработва софтуер сравнително добре за 18 долара на час, защо да дават повече?
По рейс и по жена не се тича!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #861 on: 19.04.2024, 09:13:50 »
Усещам намека, но мен повече ме притеснява, че при тези си доходи са тръгнали да търсят непременно 3-стаен и то в Младост и са готови да се обвържат с банката и да го платят два пъти. Аз съм израстнал в 40 м2 преустроен таван.

Имам колега, който само с неговата и на жена му заплата (около средната) си накупи три 2-стайни в Младост, но не тук и сега, а един по един в продължение на 20 години. Отначало живееха в наследствена къща на един час път от София, а сега всяко от двете им деца си има свой апартамент и не са теглили един лев кредит. Въпрос на финансова култура, много търпение и следене на пазара. А и нито е задължително човек да си работи по специалността, нито купуването на жилище изключва продаването му по-късно.

Не на последно място, подозирам, че Марина/Марин/Васко или там каквото е просто ни провокира.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #862 on: 19.04.2024, 09:14:08 »
Когато купуваш имот си винаги надалавера а банката е на загуба и рискът за тях е голям. Например взимаш 2000 лева заплата, купуваш апартамент с вноска 800 лева. Ама след година ти вдигат заплатата с 200 лева, другата година с още 200 лева и така след няколко години като теглиш чертата взимаш същите пари като преди ипотеката. Отделно стойността на имота се повишава. Можеш след няколко години да го продадеш с 30-40% отгоре, да върнеш парите на банката и да си на печалба за чужда сметка. С чужди пари най-добре се живее  :D

Разбира се, винаги има риск пазара на имоти да се срине, това се е случвало като 2009-та например и то с почти 50% но рискът винаги съществува. В Германия и други развити държави в Европа в момента също цените на имотите вървят бавно но трайно надолу, за 2-3 години са паднали с 10-15%. като част от Европа може да ни засегне и нас тази тенденция.  Но пък от 2009 чак до 2024-та 15 години тенденциите бяха наобратно и винаги си бил надалавера.

И последно, с тези доходи, вместо да мизерстват и да купуват скъп огромен 3-стаен в Младост може да си купят гарсониера в Младост за 80 000 евро. В нея също може да се гледат деца, няма да живеят в лишения а вноската би била само нещоот рода на 600 лева, което е напълно посилно и само след няколко години изобщо няма да я усещат. Около мен доста отгледаха по 1-2 деца в гарсониера без да мизерстват в голям апартамент, пък не им е било особен проблем.
« Last Edit: 19.04.2024, 09:16:50 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #863 on: 19.04.2024, 09:39:10 »
Големия скок в цените на недвижимите имоти се получи, когато банките се напълниха с пари и  обявиха, че ще въвеждат допълнителни такси за влогове на 200 000 лв. за физически лица и над 1 000 000 лв. за юридически . Не знам дали реално има постъпки в тази посока понеже нямам толкова пари . Хората се поуплашиха и решиха да вложат спестяванията си в недвижими имоти. В резултат имаме над 30% необитаеми жилища. За да се раздвижи пазара и да влезат тия жилища поне в наемния оборот не е необходимо да се вдигат данъците, а да се актуализират данъчните оценки до реалните цени. Същото трябва да е съпътствано с голяма отстъпка за основно и единствено жилище.
« Last Edit: 19.04.2024, 10:12:54 by stankos »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #864 on: 19.04.2024, 09:43:23 »
подозирам, че ...просто ни провокира.

Иска да ни обясни сигурно че сега сме роби на банките и през социализма всичко беше по-прекрасно. Пропуска да ни разкаже обаче че и тогава бяхме вързани до живот с банка, и даже не можехме да избираме банката - за жилищно кредитиране беше само ДСК.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #865 on: 19.04.2024, 10:56:14 »
Когато купуваш имот си винаги надалавера а банката е на загуба и рискът за тях е голям.
Не съм съгласен. За банката няма риск - ако не си плащаш вноските по договора, просто ще ти го вземе и ще го продаде на актуална пазарна цена. Ти като плащаш лихвите, може да го платиш двойно и тройно, но това зависи и как ще се движат лихвите в дадения период, както и цените на имотите. Те не могат да поскъпват до безкрай. Сега са стигнали един момент, в който са много високи, но ще почнат да падат, а лихвите ще се вдигнат. Това може да доведе много семейства до тежки финансови затруднения, тъй като в повечето случаи лихвите по кредитите не са фиксирани. Ситуацията много напомня на тази отпреди 15 години. В един момент и доста строежи ще останат недовършени, понеже няма да има кой да ги купи.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #866 on: 19.04.2024, 11:13:24 »
При публична продан цените са значително под пазарните заради сравнително краткия срок и ограничените възможности за намиране на купувачи.  :rolleyes:

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #867 on: 19.04.2024, 12:30:35 »
Пазарна икономика. Аз ти и хората контролираме всичко. Бас ловя че ако на всеки му е скъпо и дружно се обявяват против високите цени и спрат да купуват пазара ще се срине много бързо. Да ама очевидно покупките се увеличават значи на хората не са им проблем изобщо цените и те продължават да растат. Разбира се че и аз да продавам в тая ситуация и аз ще искам висока цена щото има кой да ми я плати.

Зад гарата строят огромен комплекс с хиляди апартаменти на достъпни цени за обикновените хора. 950 евро квадрата. Място с отлична комуникация чисто нови блокове на пеша за 15 минути от центъра.
« Last Edit: 19.04.2024, 12:33:50 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #868 on: 19.04.2024, 13:09:56 »
Зад гарата строят огромен комплекс с хиляди апартаменти на достъпни цени за обикновените хора. 950 евро квадрата. Място с отлична комуникация чисто нови блокове на пеша за 15 минути от центъра.

Мястото е отвратително, а блоковете приличат на бункер. Не бих купил на такова място такава кутийка.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #869 on: 19.04.2024, 13:14:38 »
Квартала ще стане хубаво. Високи блокове в паркова среда така е по проект. И Младост беше същата кал едно време.

А там какво му е? За 15 минути пеша по широк тротоар си на Витоша и Графа, метрото и влаковете са ти буквално в двора.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #870 on: 19.04.2024, 13:28:14 »
Аз искам да знам какво работят двамата по специалността си?
Щото звучи малко странно, едно висше образование в България да ти даде професия, по която да работиш.
Украйна, победа!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #871 on: 19.04.2024, 14:12:58 »
Квартала ще стане хубаво. Високи блокове в паркова среда така е по проект. И Младост беше същата кал едно време.

А там какво му е? За 15 минути пеша по широк тротоар си на Витоша и Графа, метрото и влаковете са ти буквално в двора.

От едната страна са ти влаковите релси което при нас означава тракане и мръсотия, от другата натоварен булевард. А от парк няма и помен, освен ако нямаш предвид да ходиш да се разхождаш сред гробовете отсреща на Централни гробища. Не ми е ясно как всички 15-20 етажни комплекси напоследък все са с "паркова среда" в името, а като ги завършат се оказва че паркът това са няколко лехи и една детска площадка, другото е бетон и някакви кули които сами си затварят слънце и гледки...

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #872 on: 19.04.2024, 14:27:25 »
Напротив - съвсем наблизо има хубав, тих и  спокоен парк, макар и наистина пресичането на История славянобългарска да не е особено удобно.  :) В парка има дори малко бюро жалби "Свети Григорий Просветител" наречено на първия шеф на бюро жалби, макар и с променливо работно време. За ценителите на високото изкуство предимство е и близостта до Черепите (Oldskulls).  :)
« Last Edit: 19.04.2024, 14:38:36 by V.Peichev »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #873 on: 19.04.2024, 14:40:27 »
Вече може вместо паркомясто да продават гробно!
То може след време да се изтъргува изгодно! Особено при следваща пандемия.
Колко е полезно само да четеш форума и да се разминеш с Ангел Кунчев на връщане в МЗ!
Веднага ти идва на ум съчетаването на строителството и епидемиологията!
« Last Edit: 19.04.2024, 14:44:56 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #874 on: 19.04.2024, 14:51:13 »
Може да се продават за вечни времена. Вечността е достатъчно дълъг период от време примерно 8 години.  :)

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #875 on: 19.04.2024, 16:28:15 »
Иска да ни обясни сигурно че сега сме роби на банките и през социализма всичко беше по-прекрасно. Пропуска да ни разкаже обаче че и тогава бяхме вързани до живот с банка, и даже не можехме да избираме банката - за жилищно кредитиране беше само ДСК.
И аз имам усещане, че това е целта на разбуждане на тази дискусия. Защото всеки знае какви са цените на имотите и всеки е достатъчно зрял да си избере квартал или жилище, което му съответства на доходите.
Аз като нямам нужния капитал няма да ида да си купя мезонет

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #876 on: 19.04.2024, 16:49:50 »
Все пак, да не възхваляваме и дивата, метастазирала форма на капитализъм, която властва у нас...

90-те така решихме, че няма нужда от планиране, че било мръсна дума от социализма и още сърбаме попарата в регионалното и в устройственото планиране.

По същия начин нямаме държавна и местна политика в сферата на обитаването, всичко е на "пазарен" принцип и се раздува жесток балон, който няма да си остане само в сектора. Всичкото това, което се строи и търгува, някак трябва след това да се поддържа, обслужва и т.н.

Публичната инфраструктура е за сметка на всички нас. Не всеки може да си позволи имот в затворен комплекс в покрайнините или висока жилищна сграда, но всички плащаме пътя, канала, електропровода до къщата в средата на нищото или висим в задръстванията около високата сграда, около която уличките са си останали тесни... По същия начин в момента тези по "Патриарха" са с претенции, че им се отнема възможността да паркират на публична площ, каквато представлява булеварда. С претенции са, но никой няма да си навре колата вътре в границите на имота, които обитава....
« Last Edit: 19.04.2024, 17:16:58 by difian »

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #877 on: 19.04.2024, 17:36:34 »
То се знае че пропиляваме всички шансове и вместо това се сблъскваме с дивия капитализъм. Някои сигурно живеят в паралелна вселена. Робски ипотечни условия.

В Младост бих си купил жилище само там където има малка вероятност да се застрои. Струва ми се, че в Младост 2 между Малинов и Парк 100 години София, положението е сигурно и пространствата ще останат. В другия край на микрорайона обаче, направо изникна нов квартал, който фактически е до самото дере. На тази снимка от 1998 г. се виждат незастроените тогава площи + насладете се и на някогашната визия на РУМа:

Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #878 on: 19.04.2024, 18:11:22 »
То се знае че пропиляваме всички шансове и вместо това се сблъскваме с дивия капитализъм.

На тази снимка от 1998 г. се виждат незастроените тогава площи + насладете се и на някогашната визия на РУМа:
За да не се "сблъскваме с див капитализъм" трябва да изкопираме от развитите страни наличието на регулиращи застрояването закони. Защото хората по другите страни имат законодателство и то дето се спазва.

А за снимката - страхотно впечатление ми направи, че разбитата пресечка почваща от РУМ-а от 98-ма насам не е мръднала - т.е. никой не се е сетил да я оправи въпреки строителството

Offline Niko.G

• Маниак
    • View Profile
« Reply #879 on: 19.04.2024, 19:57:59 »

Ах, този РУМ. Много ме е яд, че го занемариха.
« Last Edit: 20.04.2024, 00:53:35 by blagun »
SUMC - Desordem e Regresso.