Предай им тогава да се оправят както знаят и да не мрънкат, щом за тристаен в Младост за тях си струва да се лишат от половината си доходи всеки месец.
Те обмислят варианти за двустаен. Включително и в Дружба и дори в Експериментален. За Дружба са гледали тристаен за 190 хиляди евро. А в Експериментален двустаен за 160 хиляди евро. Вноската няма да е кой знае колко по-различна.
Като цяло ситуацията е такава, че тристаен в София, дори и в най-евтините квартали, няма под 160-170 хиляди евро. Говорим само за ЕПК или по-нови панели. Ново строителство - в никакъв случай!
А казват ли как възнамеряват да си гледат трите деца с общо 2000 лв на месец? Толкова и за сам човек със собствено жилище са малко.
Задаваш много добър въпрос.
Млади хора, които искат да останат в България, искат да правят деца за този народ, изучили са се, имат професии, работят, искат да са обществено отговорни и да не допринасят за задръстванията и още други добродетели. Какво прави държавата за тях?
Ами че то и тогава не връщахме само 2000-3000 хиляди евро отгоре (половин процент според твоите сметки). Виж си разпечатките от Държавна спестовна каса - Жилищно кредитиране да видиш че лихвите бяха по-големи. И при 8-9 хиляди лева за една панелка и 100 лева заплата пак изплащахме цял живот, добре че дойде хиперинфлацията и вноските станаха изведнъж смешни пари и десетки хиляди българи успяха да си доизплатят жилищата. Ако не бяха дошли промените досега щяхме да броим димитровки в ДСК.
85-та година. Двустаен, панелен апартамент в София. Цената - 9000 лева. За 20 години трябваше да се платят общо и всичко на ДСК 11500 лева. Твърдо, без промени във вноски. Без други такси, без заплащане на брокери и т.н. Вноска 48 лева на месец. Взимат ги директно от заплатата. Сборът от заплатите на мен и на мъжа ми беше някъде малко над 340 лева.
Обаче разглеждането на примери от онова време поотделно не е правилно. Тогава имаше система. И нещата трябва да се разглеждат като цяло, за да се разбере как сме живели тогава.
Например, нямаше как да ти излезнат непредвидени разходи за здравето. Или за зъболечение. Няма такъв вариант да не вземат детето ти в ясла или детска градина. Пускането на детето на училище не е събитие, което ще унищожи семейния бюджет. Нямаше как да останеш без работа и съответно да ти вземат апартамента, който е със заем. Нямаше лъскави джундурии, за които да промиват мозъка на младите, за да ги купуват - като например айфон. Като цяло системата работеше така, че е много трудно да имаш непредвидени разходи. Всички спестяваха. А дори и да се случи нещо непредвидено, системата работеше така, че винаги ще ти помогне.
Неотдавна от ДСК получих съобщение за депозит на мое име, за който никога не съм подозирал и се оказа направен от прадядо ми и в него имаше около 2000 лв. Значи ли това, че ако не беше хиперинфлацията и деноминацията, щяха да са 2 млн? Ами ако депозитът беше обърнат в някоя по-стабилна валута преди това?
Аз ще ти отговоря по друг начин. Ако предишният строй не беше си отишъл, днес щеше да имаш пари за директно купуване на апартамент без заем от ДСК. А може би щеше да ти останат и за първоначалната вноска за кола.
Като е завършила в Свищов, защо не търсят тристаен в Свищов?
Никой не е казал, че девойката е родом от Свищов. Тя е учила там на общежитие.
В малките градове като Свищов почти няма работа. А ако има, дават само минимална заплата. А цената на издръжката на дете в такъв град почти не се различава от София.
От написаното е видно, че семейството е от кореняк софиянци от Младост. И ще разчиъна баба и дядо софиянци от Младост.
Не, не са кореняк софиянци. Бабата ми е бивша колежка. От скоро пенсионер. Със съпруга си живеят в общинска гарсониера в Младост още от 90-те години насам.
Не ми изопачавайте думите
По ти изопачавам думите. Виждам, че и ти не харесваш сегашното градоустройство и жилищна политика. Греша ли?
да плаща съответните данъци
Само, че това го кажи на мутрите и богатите бизнесмени. Те не плащат данъци. А бедните си плащаме като попове.
чувство за общност
Аз много искам да има чувство за общност!
Ама нали днес ценностите са за индивидуализъм, за егоизъм. Всеки гледа себе си. Няма никакво съчувствие и емпатия към другите.
Ето, то се вижда и тука. Нито един от вас не прояви емпатия към младото семейство, което е в безизходица.
Принципите на регулация са различни, дава се приоритет на един или друг интерес…
Винаги става дума за интереса на богатите.
Темата за жилищните политики е огромна и не опира единствено да има държавни домостроителни комбинати. Този начин на строителство вече е отхвърлен като технология.
Кой я е отхвърлил?
Панелните блокове могат да изкарат най-много време спрямо всички останали, при условие, че на всеки 50-80 години се презаваряват заварките.
Една политика включва много неща и не се изчерпва до монопол върху строителната дейност.
Виж какво съм написала. Ето, че ти изопачаваш думите ми.
Написах да има домостроителни комбинати, които да се конкурират с частните строителни фирми. Нали уж това е най-важното в пазарната икономика - конкуренцията.
Който иска ще си купи панелка, който иска ще си купи в лъскава сграда.
Защото интересите на предприемачите и брокерите на имоти не са да изграждат жилища, а да максимизират печалбите си, което е лошо за такава основна нужда на веки да има жилище.
Ето, че имаме сходство в мненията.
Аз казвам, че капитализмът е лошо нещо, когато си говорим за най-важните нужди за всеки човек - жилищата, здравеопазването, образованието и други.