Author Topic: Кварталите на София  (Read 205709 times)

Offline velinio

• Маниак
  • |MCMXLVIII|
    • ICQ Messenger - 194251613
    • View Profile
    • Музикалната ми плейлиста
Re: Кварталите на София
« Reply #560 on: 14.02.2019, 12:23:42 »
Всъщност тези блокове са известни като "експериментални" още от времето, в което са ги строяли. До колкото съм запознат (без да се имам за капацитет), конструкцията им е изградена от носещи стени и такива, които могат да се местят и по този начин хората да си правят корекции на стаите. Отдолу има подземни гаражи, затова и вероятно приземните са задигнати по този начин.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #561 on: 14.02.2019, 13:59:39 »
Експериментът сигурно е бил, може ли между входа на един блок и асансьора да няма стъпала, така че инвалидите и майките с колички да нямат проблеми. Със сигурност в Германия, Франция и Холандия са го били измислили по това време, но у нас си е било експеримент.

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #562 on: 15.02.2019, 16:22:44 »
Това е един принципно нов вид квартали с обособени междублокови пространства, един вид затворени - без улици, а колите не са пред блоковете, а са скрити на ниво паркинг.

Мотописта си е екстра.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline Трамвай 17

• Запален по ГТ
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #563 on: 21.02.2019, 14:52:47 »
По каква причина има квартал,който се казва Младост 1А,а не Младост 5 например?
« Last Edit: 21.02.2019, 19:48:15 by Трамвай 17 »

Offline kristian40t097

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #564 on: 21.02.2019, 18:02:42 »
Построен в последен(след Мл4), а причината да е 1А, а не 5 е чисто географското му разположение.
За трамвайния транспорт!!!!!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #565 on: 08.03.2019, 12:22:49 »
Харесвам кварталите от типа на Зоната и Мотописта заради зимните гледки. Както вече казах, междублоковите пространства са обособени, няма коли и снежната покривка се запазва. При обикновените квартали снегът се превръща в кал заради минаващите коли.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #566 on: 08.03.2019, 14:59:25 »
Твоята представа за градска красота чак граничи с художествен поглед върху света. Демек сякаш виждаш град като София с по-голяма красота от средния човек.
Имам предвид, че аз под зимна красота си разбирам витошките квартали и другото не ми се вижда красиво...което си е типичен град.
Украйна, победа!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #567 on: 08.03.2019, 16:50:56 »
Това е друго. Витошките квартали предлагат красиви зимни пейзажи, но като панорамна гледка. А и тази гледка можеш да я наблюдаваш от друг квартал, тъй като Драгалевци и др. разполагат само с ниски къщи, няма блокове, кооперации и т.н.
Относно Зона Б5 и Мотописта: друго си е да застанеш до прозореца и да съзерцаваш пространството до блока изцяло покрито със сняг, а не кални улици по които минават сума ти коли, каквито са жилищните комплекси като Младост и др.
Общо взето, мисълта ми беше че в случая с гореспоменатите обособени квартали зимната красота е направо пред носа ти, трябва единствено да погледнеш през прозореца. А и колите са по гаражите които са на по-ниско ниво и не заемат място на ниво терен.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #568 on: 16.03.2019, 19:36:37 »
Квартал „Полигона“ с идеята за жилищен комплекс за военни ли е строен?

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #569 on: 17.03.2019, 12:21:59 »
Не знам дали в квартала или в блоковете има нещо по-специално за военните, но със сигурност е построен за военни. Имам 3 познати семейства там и всичките са военни. Честно казано, този квартал не ми харесва.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #570 on: 11.06.2019, 17:53:36 »
Как си представяте софийските квартали и ж.к.-та на бъдещето? Мислех да направя нова тема, но да започнем тук. Как си представяте оптималното развитие на града, къде могат да изникнат нови квартали, кои места  са най-подходящи?

Offline Трамкар Т8М-900

• Запален по ГТ
  • Бг трамваите са най-добрите
    • View Profile
« Reply #571 on: 11.06.2019, 22:17:17 »
Според мен трябва да се облагороди зоната около гара Искър и да се построят блокове, защото там има доста стари постройки, които са изоставени.

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
« Reply #572 on: 11.06.2019, 23:05:34 »
Според мен трябва да се застрои и при северните и източните квартали, а не само към Витоша, защото взе да става прекалено населено към Витоша!
И би било хубаво, ако до 10 години няма панелки или поне да бъдат стегнати и да не си личи, че са стари, защото особено в квартали като Толстой, Сухата река, Левски Г. и др., пейзажите са доста грозни, а и като са разкривени блоковете не ми се струват и много безопасни, а и имат определен живот от 50 години, а в тези квартали някои вече са ги минали.
« Last Edit: 11.06.2019, 23:09:37 by davidcho10 »
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline brenius

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #573 on: 13.06.2019, 11:03:18 »
и имат определен живот от 50 години, а в тези квартали някои вече са ги минали.
Не знам от къде тръгна тая простотия за 50 години- говорил съм с различни строителни инженери. НЯМА ТАКОВА НЕЩО И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО. Живота на панелките е като на всяка друга сграда а може и по-дълъг да се окаже.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #574 on: 13.06.2019, 11:24:53 »
Типичния масов (доколкото съм запознат  без са съм ходил в САЩ) дом е от типа на този в сериала "АЛФ". Къща за семейство, двор, гараж, куче, зеленина.... Ето така си представям кварталите! Затова и градския транспорт е много важен!
Това да се натъпчат хората в гета с по 20 етажа и 10 апартамента на етаж няма как да даде общество, което е способно да понесе този стрес.
Аз поне след работа с компютъра през деня (понякога и нощем за 1-2-3 часа) най-добре оправям стреса не бягайки изпотен с наврени слушалки в ушите, ами с мотика, лопата и коса за косене. Нямам чак такъв опит с тези сечива, след детските си години и затова 1-2 часа кодене на трева примерно ми избиват всичкия стрес, само дето после трябва да дремна за 1-2 часа щото каталясвам. И не да бръмча с електрическа косачка дето да ми се задръства и само да я базикам, ами направо храс-тряс на ръка.
Т.е. трябват кварали в софийското поле, които да са на голяма площ но и по-радко заселени.
За транспорт си представям един хубав екологичен и безсшумен тролейбус, а не както е в момента оранжево MBC двто да развива 50 градуса вътре.
« Last Edit: 13.06.2019, 16:32:25 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline brenius

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #575 on: 13.06.2019, 12:41:47 »
Типичния масов (доколкото съм запознат  без са съм ходил в САЩ) дом е от типа на този в сеиала "АЛФ". Къща за семейство, двор, гараж, куче, зеленина.... Ето така си представям кварталите! Затова и градския транспорт е много важен!
В средния запад може да е типичен дом, понеже земята е евтина. В големите градове по крайбрежията е всичко друго но не и масов дом- тъпчат си се в многоетажни сгради (и не на 20 етажа а на много повече) в малки жилища и плащат солидно.
 София е столица на държава в Европа и е напълно нереалистично средният столичанин да живее в къща. Съжалявам, но след като сме в столицата, ще живеем в сгради на доста етажи и в не до там просторни апартаменти.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #576 on: 13.06.2019, 13:01:23 »
Типичния масов (доколкото съм запознат  без са съм ходил в САЩ) дом е от типа на този в сеиала "АЛФ". Къща за семейство, двор, гараж, куче, зеленина.... Ето така си представям кварталите! Затова и градския транспорт е много важен!
В средния запад може да е типичен дом, понеже земята е евтина. В големите градове по крайбрежията е всичко друго но не и масов дом- тъпчат си се в многоетажни сгради (и не на 20 етажа а на много повече) в малки жилища и плащат солидно.
 София е столица на държава в Европа и е напълно нереалистично средният столичанин да живее в къща. Съжалявам, но след като сме в столицата, ще живеем в сгради на доста етажи и в не до там просторни апартаменти.
Да приемем, че си прав. Сега ми кажи какво е само "среден столичанин" според твоите представи. Щото лично аз не знам.
Освен това, някой е приел, че няма да живеят по този начин и в Пловдив, Варна, Стара Загора.... Нищо, че не са столица!
Украйна, победа!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #577 on: 13.06.2019, 13:11:13 »
Панелните и ЕПК блокове си бяха бърз и евтин начин за осигуряване на жилища на трудещите се по времето на социализъма. Сега новото строителство е по-нискоетажно, но пък апартаментите са като цяло по-малки, и се спестява от озеленяване. А и повечето строителни фирми избягват да строят на голо поле, общината пък не изгражда инфраструктурата, а очаква от инвеститорите да я изградят и да им я подарят. Това проектиране и строителство на парче не вещае нищо добро.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #578 on: 13.06.2019, 13:33:06 »
Да речем, че си среден столичанин, каквото и да е това, щото аз смятам себе си за такъв па не мога да живея в панелна дупка лесо и без страдание!
Повечето хора тук си личи, че нямат семейства с деца. То като се почнат едни мъки с ясли, градини и училища в един квартал тип "Младост" , дето едни ги компенсират с ходене на църква, други с рушввети на хора, трети плащат на частно - абе не знам какво трябва да ти дава тоя квартак иначе, че да си висиш в него и да кихаш за дето "пачки по стотачки"! Само да ти е наследствено може да се предположи, че си заслужава.
Ей сега примерно има едни родители дето всяка сутрин си карат децата от един квартал в друг.
Украйна, победа!

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #579 on: 13.06.2019, 16:13:18 »
Градският транспорт при по-рехаво и дисперсно застрояване става по-нерентабилен...

Иначе като сте подели темата, в момента се изготвя "Визия за София", на която официално не й се знае идеята, но понеже изпълниха предишния ОУП/О, ще правят нов... А визията на гл. арх. на София е че има накъде още да се уплътнява сегашната урбанизирана територия...  :help: