Author Topic: Кварталите на София  (Read 205682 times)

Offline Mihail

• Напредващ
    • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #620 on: 28.07.2019, 14:48:23 »
Именно откритите пространства там ми харесват. Такива съм виждал само по курортите - Албена, а и Слънчев Бряг през соца преди масовото застрояване. :laugh: Тук в Хаджи Димитър и като цяло навсякъде няма такива. За първи път там съм ходил 1998-ма, тогава май 1-цата още не вървеше там, а до гараж Левски и си беше типичната спалня, нямаше май нито един магазин. Хубавото е, че сега има, от другата страна във В част има и Билла, а вече си имат и пощенски клон в един от новите блокчета. А и май ми се струва, че този тип панелки най-хубаво изглеждат в Г или П-образна форма както е там. Май Дружба 2 най-много прилича на Левски Г, но и там няма чак такива поляни и е по-близо до предприятия. Апропо, попаднах на обява в сайт за имоти, където се продава междублоково пространство за жилищно строителство в Левски Г...

За Красно село - прекалено застрояване, шумния Борис III с хвърчащите начесто заради Пирогов линейки, ЕПК блоковете, които остаряват сякаш по-зле от панелките на същата възраст. Не е и много близо до центъра. Като цяло имотите са скъпи заради някакъв криворазбран престиж, но не виждам да е по-специален от който и да е квартал.
« Last Edit: 28.07.2019, 14:53:48 by Mihail »

Online RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #621 on: 28.07.2019, 14:51:03 »
Подозирам че всичко това вече си го споделял с нас, в мнения от многобройните си предишни регистрации.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Online bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #622 on: 30.07.2019, 21:40:49 »
Аз само като прочетох в една друга тема за Братислава и ми стана ясна работата  :laugh: :help:

Offline Mihail

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #623 on: 03.08.2019, 15:02:39 »
Зоната обаче е невероятно гето. Работя на Тодор Александров от почти година месеца и още не мога да свикна с грозотата и мръсотията наоколо.

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #624 on: 03.08.2019, 20:10:24 »
А, грозота. Зона Б5 ли имаш предвид? Повечето блокове си имат собствени площадки, нещо което липсва при по-старите квартали - Младост, Люлин. Зона Б18 е на същия принцип. Мисля че само Б19 са без площадки, но там са малко блокове. Може би имаш предвид Зона Б3, която се намира до Т.Александров, но нейната концепция няма нищо общо с трите известни на всички ни Зони: Б5, Б18 и Б19. Нито една от тях не е на Т.Александров. Софийското сити трябваше да е точно на Т.Александров, така грозотата щеше да се минимизира или да изчезне напълно.
На Зоните им харесвам обособените площадки където няма автомобили. Като падне сняг, от прозореца се открива супер яка гледка - сняг и нищо повече. Обособени площадки има и в Мотописта. Ако се сещате и за други квартали, напишете.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline Mihail

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #625 on: 04.08.2019, 09:38:36 »
Да, офисът ми е точно близо до пазара Д. Петков. Кофти район, мръсно и неприятно. Щом на мен от Хаджи Димитър, който също доста западна и стана почти цигански ми се вижда кофти района....  Но и веднъж се връщах пеша от там покрай Стамболийски през площадките на високите блокове та до спирката на тб1 на мола. Някак ме потиска вида на тези блокове, обикновените панелки не изглеждат толкова брутално. ЕПК-тата по Младостите сякаш са по-хубави.

Но по-важна е средата, един ден човек ако има деца не е все едно и също дали те ще растат в квартал където има тайфи и банди от пияници и хаймани. Ами такива има много по-малко в Изток или Лозенец, от колкото да речем в Обеля. А, че има интелигентни хора и в Люлин и Обеля, така е, но процентово там има и повече цигани... и т.н. бели боклуци както ги наричат в САЩ, сиреч българи с цигански манталитет. Вие не си купувате имот, вие си купувате съседи. Стара еврейска поговорка. Важно е с кого ще си играе детето ти. Много е важно. Значение има не толкова квартала, колкото средата, в която ще попадне едно дете. В някои квартали концентрацията на определени среди е по-голяма, съответно вероятността да попаднеш на тях по-голяма.

https://news.bg/news-voice/luksat-da-zhiveesh-v-tsentara.html
« Last Edit: 11.08.2019, 21:24:11 by Mihail »

Offline Trams13

• Ограничени права
  • Запален по ГТ
  • Т6М-400(София 100) Трамвайни Линии 4,8,11,13,15,19
    • View Profile
    • Email
« Reply #626 on: 13.08.2019, 13:33:17 »
DELETE.
« Last Edit: 04.04.2020, 00:55:39 by Trams13 »
Градският транспорт,често и ежедневно ще си остане за мен-Удоволетворение,Наслада,Задоволяване на Света ! 5000 мои Фотографии,Снимки във https://flic.kr/ps/3xWSX6 и GTSofia.info ИСТИНАТА!Притежавам,имам 205 000 билети Център за Градска Мобилност ЕООД/Софийския Метрополитен ЕАД! Уважавам сайта Sofiatransport транспортна бази данни! Който пръв се ориентира той пръв Просперирa!

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
« Reply #627 on: 13.08.2019, 14:18:24 »
Квартал = село Владая???
А относно Драгалевци и другите от този сорт, на северен склон на планина не е много добро решение и там с тези коли, не мисля, че е много тихо и спокойно.
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline madbatt

• Запален по ГТ
  • antiMASKer
    • View Profile
    • Email
« Reply #628 on: 13.08.2019, 18:13:09 »
Най-хубаво е през зимата; слънцето ако изгрее, залязва в 2 - 3 следобед, а въздуха е чист ...  :devil:
Dream on @Радоц%ет, ама не си в час

Offline Lepos_Grim

• Запален по ГТ
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #629 on: 13.08.2019, 20:28:10 »
В района около Маринелата Лозенец е почти ужасен: много е нагъчкано, шумно и няма почти никакъв простор. Районите около парка "Клошарите" и резиденцията/семинарията са по-добре обаче

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #630 on: 14.08.2019, 09:16:40 »
Квартал = село Владая???
А относно Драгалевци и другите от този сорт, на северен склон на планина не е много добро решение и там с тези коли, не мисля, че е много тихо и спокойно.

За Владая още през 1996-97 г. са казвали че е квартал. Дали е народно или официално - не знам. Казичане със сигурност вече е квартал на София.
Квартали като Владая, Бояна, Драгалевци са друга категория. В Ел Ей също има квартали, а има и Бевърли Хилз.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #631 on: 14.08.2019, 11:07:26 »
Квартал = село Владая???
Не мислиш ама е! Особено за Симеоново ти го гарантирам! Освен покрай Симеоновско шосе 10 м от всяка страна.
Да, през зимата е доста студ, но за сметка на това е и сняг, а не просто суха зима със замръзнала кал и после киша. Т.е. надморска височина от почти 900 м. във високите части на Симеоново си казва думата относно въздух и спокойствие. Единствени минус е, че съденето на зеленчуци е доста трудна дейност , но пък за овошните дръвчета не е проблем.
Владая деюре си е село, дефакто може и да е като квартал. Както деюре Панчарево също е село в Столична община, независимо, че е район на Столична община, който заема най-голяма площ, но е с най-малко население.
« Last Edit: 14.08.2019, 11:12:04 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline abs111

• View Profile
« Reply #632 on: 14.08.2019, 13:32:09 »
Не забравяй че към община Панчарево спадат и селата Бистрица и Железница,които не са никак малки.

Offline kristian40t097

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #633 on: 14.08.2019, 15:13:15 »
ВСИЧКИ населени места в район Панчарево са села, както и съседното на Казичене, Бусманци, въпреки че спирката на центъра се казва "квартал" Бусманци.
За трамвайния транспорт!!!!!

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #634 on: 14.08.2019, 16:04:22 »
На територията на Столична община има 38 населени места - 4 града и 34 села. Административно, София, Пловдив и Варна имат и районно деление - в София има 24 района. Това е официалното административно деление - отделните 38 населени места си имат строителни граници, определни с ОУП на Столична община. Топонимите за квартали и т.н. са неофициални и не са ясно дефинирани. В практиката често се смесва кое е квартал, кое е ж.к. и т.н.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #635 on: 15.08.2019, 01:31:10 »
Едно време беше голям келепир село да стане квартал, та да пътуват там с билетче от 6 ст. или с карта за ЦГМ. Имаше един виц: Когато Требич става квартал, кметът, събирайки хората в салона, казва "Драги граждани на село Требич или драги селяни на квартал Требич...." Иначе тогава ж.к. то се състоеше от блокове, а кварталът - от къщи.
По рейс и по жена не се тича!

Offline Mihail

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #636 on: 16.08.2019, 20:28:09 »
Колкото и да ми харесва едно село или сателитен град НЕ бих се забил там да живея. Вярно е, че децата там растат по-добре от градските, но имат много лошо ГТ обслужване, много се чака, а и често линиите са отникъде за никъде. Специално Герман няма директна линия за Младост и Бизнес парк, където са най-близките офиси. А8 преминава през Горубляне за да отиде до Дружбите и Мордор (гара Искър :P) и стига до Кривина през Казичене, а метро мога да хвана чак от Цариградско, където да отида с А6 и после да се връщам пак в южна посока с метро. Т.е. с кола по Околовръстното до Бизнес парка е много по-бързо и удобно. Е, ако работиш на Цариградско може и с А6. Аз лично не обичам да карам, но и не обичам метро. Обичам наземния ГТ, но предпочитам по-кратките пътувания (до 5-6 спирки), а най-много обичам да ходя пеша. Именно затова макар, че ми допадат някои села и по-далечни квартали като Младост и Левски Г бих предпочел да НЕ живея там, за да не ми се налага 1. да се влача много дълго до работа и обратно с ГТ или 2. да карам или 3. да ползвам метро. Все някое от тези 3-те ще е задължително при тях...

Каквото и да си говорим от Желява - едно от по-приятните в този район села до автостанция Изток с ГТ е почти час и най-малко половин час докато стигнеш до зоните с офиси (освен ако не работиш край Ботевградско), да не говорим, че по пътя събира циганите от Богровите, Яна, Ботунец... В Младост бих живял само ако работя в него. В Герман или Горубляне само ако работя в Бизнес парка, но бих си купил кола. Повечето други села и крайни квартали са доста далече от районите с офиси/бизнеси, за молове и супери да не говорим. Едва ли не си зависим от колата си и не може да мръднеш никъде.

От Хаджията да работя в Изток ми допадаше, но ако трябваше от Левски Г или Враждебна всеки ден да ходя до същото място (парк хотел Москва) щях да се замисля дали да не се преместя в Хаджи Димитър, Оборище, Подуяне, Яворов, Изток, Изгрев или Дианабад.
« Last Edit: 16.08.2019, 20:58:13 by Mihail »

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #637 on: 16.08.2019, 21:25:10 »
Едно време беше голям келепир село да стане квартал, та да пътуват там с билетче от 6 ст. или с карта за ЦГМ. Имаше един виц: Когато Требич става квартал, кметът, събирайки хората в салона, казва "Драги граждани на село Требич или драги селяни на квартал Требич...." Иначе тогава ж.к. то се състоеше от блокове, а кварталът - от къщи.

Точно така. И на картите кв. са с къщи, жк - с блокове. Има и смесени модели - квартали почти изцяло с къщи, но и по 3-5 блока. Или жк като Люлин, Младост, преобладават блокове, но се тук-таме има малко къщи.

Мишо, ако метрото стигне до Левски Г (което се надявам да се случи в близките 5 години), връзката с Парк хотел Москва ще бъде удобна, само с едно прекачване - метростанцията на Орлов мост.

Offline Mihail

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #638 on: 16.08.2019, 21:53:16 »
Да де, но нали ти казвам, че мразя метрото. Не знаеш каква радост беше като "открих", че мога да ходя на работа със 120+413 вместо с тролея до СУ и после в метрото до Жолио Кюри. ;) Тролеите в час пик са някакъв ад, метрото също, а тези автобуси някак по се ядват. Та, пак не бих живял там, ще си ходя до там на гости с кучето, когато ми се прииска повече пространство.

Иначе, колкото и да съм пътувал и живял из Европа, така и не открих толкова хубави кварталчета като Лозенец (частта около Джеймс Баучер, Резиденция Лозенец и ул. Розова Долина) и Изток и Изгрев от ул. Жолио Кюри до парка. Бих сложил и Заимов и преките на Черковна и Оборище. Където има подобни квартали с кокетни стари къщи/кооперации и модерни луксозни блокове, в близост до паркове и с много зеленина, то те обикновено са доста далече от центровете на градовете. Ако са с павирани улички и стари сгради, то пък няма дървета по тротоарите примерно.

Ще се радвам някой да ме опровергае, но нито в Холандия, нито в Прага или Братислава нямат такива квартали и то толкова близо до центъра. В Париж май имаше, но те са пълни с престъпни елементи. В Братислава може би кварталът около Slavin е близо до центъра и хълмист, предимно с къщи, но я няма тази бохемска атмосфера на Лозенец, нито има павирани улички. С удоволствие бих се радвал някой да ми покаже такива места из Европа, защото в чужбина най-много те са ми липсвали от България и София. А Стрелбище, Гоце Делчев, Иван Вазов и всички край бул. България и Цар Борис III са прехвалени за мен. За Левски Г мога да кажа, че са предимно бачкатори хората там, работнически квартал, чалга, цигани, НО за разлика от родния ми Хаджи Димитър има доста свободно простнаство и момичетата там са страшни парчета. Всеки път като отида със 120 или ТБ1 на гости там по спирките виждам страшни красавици. Та от квартал до съседния разлика голяма!
« Last Edit: 17.08.2019, 15:16:15 by Mihail »

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #639 on: 19.08.2019, 20:41:48 »
В Париж има кокетни квартали. Е, няма го чарът на местата които изброи, но определини парижки квартали са уютни по свой си начин. Един такъв е до Монмартър. В близост до Ла Дефанс е Нантер където са прословутите Tours Aillaud, нещо като високите блокове на Младост 2 само че в Париж :P

Като стана дума за Лозенец, сещам се че там имаше 2-3 кооперации с висящи храсти или как ги наричаха (имаме ли спецове по озеленяване?). Това придава някаква специална атмосфера.

Няма да е зле ако направиш един пътеводител за най-хубавите парчета в София ;) Според моите наблюдения в Люлин има много красавици. В Лозенец между Вапцаров и Сребърна също можеш да срещнеш главозамайващи парчета.