Author Topic: Кварталите на София  (Read 205725 times)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #700 on: 04.04.2023, 00:04:27 »
Quote from: New_Passenger link=topic=4056.msg100292480#msg100292480
Другото му име Слатински редут съм го виждал само на табелите на А72 от 90те.
Защо си си наумил,  че има нещо общо между Христо Смирненски и Слатински редут? Това са съседни квартали, обособени много добре на терен. Редути се правят на баири,  а Христо Смирненски/Слатина са в ниското.

Offline Kingpin

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #701 on: 04.04.2023, 00:47:00 »
"Слатински редут" е днешният квартал Редута. А квартал Слатина официално няма, името на квартала е Христо Смирненски. Слатина е името на общината, където влизат Христо Смирненски, Редута, Гео Милев, Яворов и Христо Ботев.

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #702 on: 04.04.2023, 08:35:00 »
Слатина е село, което през 1938 г. е присъединено към Столична община. От 1961 г. става част от София. През 70-те и 80-те години започва панелното и ЕПК строителство и кварталът става жилищен комплекс, преименуван на Христо Смирненски. Името не се налага и ж.к.-то продължава да се нарича Слатина, дори спирки в квартала на автобуси 9, 11 и 75 и до този момент се казват "ж.к. Слатина". Христо Смирненски не присъства никъде, може би единствено като ж.п. спирка. По едно време имаше следното неофициално разграничение - блоковете в частта около ПЖИ оттатък реката се водеха Христо Смирненски, а всичко останало си беше Слатина.

Слатински редут е османско фортификационно съоръжение от 19 век., част от отбранителната система на София. Около него изниква квартал, който първоначално носи това име, а в по-нови времена се нарича просто Редута.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #703 on: 04.04.2023, 08:40:37 »
Така (Слатински редут) се е казвал и по царско време. Дядо ми е бил войник в казармата на Черковна, бившето Интендантство, където сега е Военноисторическият музей, на Редута са имали наблюдателен пост, където редовно е бил наряд.
По рейс и по жена не се тича!

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #704 on: 04.04.2023, 16:04:49 »
Защо си си наумил,  че има нещо общо между Христо Смирненски и Слатински редут? Това са съседни квартали, обособени много добре на терен. Редути се правят на баири,  а Христо Смирненски/Слатина са в ниското.

Съседни квартали. А и границите на Гео Милев и Редута не са точни. Района около пазар Ситняково, 31 училище се тълкува по различен начин - Гео Милев и Редута. Интересното е, че Редута се появява доста късно, на картите от края на 90те/началото на 00те

Аз да питам понеже видях за история на различни квартали - дали има нещо за район Подуяне и Суха река

Не се сещам. В "5 минути София" разказваха за някои квартали - Младост, Бояна, но за Подуяне и Суха река не видях. Погледни и списанията Сердика и София на сайта на Столична библиотека. За Красна поляна има, на пред.страница публикувах линк. От съвременните списания - "Градът", но не се сещам да има исторически статии.
« Last Edit: 04.04.2023, 16:09:26 by New_Passenger »
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #705 on: 04.04.2023, 17:13:50 »
Не се тълкува по различен начин. Има си обособени граници. 31 училище и пазара са си в Гео Милев.
Редута е от парка нагоре.
Защото както си го написал излиза, че Румънското посолство е в Редута, а то не е.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #706 on: 06.04.2023, 00:37:16 »
Южната граница на Редута е добре обособена  - парка и стадион Академик - нов. За западна може да се приеме бившето жп трасе на обиколната линия, понастоящем бул. Ситняково. Понастоящем Редутът се води адресно ж.к. Подуяне.
« Last Edit: 06.04.2023, 00:43:56 by blagun »

Offline yaskata

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #707 on: 27.04.2023, 15:07:30 »
И аз допълвам към съобщенията горе с нещо. Като жител на "Ж.К. Христо Смирненски". По документи се води така но наситина ще е странно да му се казва така разговорно. Поне аз като си поръчвам нещо по интернет пак си го пиша Слатина. В някои сайтове ако напишеш ж.к.  Христо Смирненски го бърка с булеварда или не рапознава квартала.  Единственото място в квартала за което се сещам да има някаква връзка с официалното име е името на 109ОУ. "Слатински редут" едва ли е Слатина и аз съм на мнение че е Редута. Редут принципно означава хълм. Според New Passenger на табелите на А9 и А72 е писало въпроснто име. Автобус 72 доколото знам от баща ми преди е минавал през Слатина и както сега през Редута. Може да е обръщал в Редута. Но за 9 вече се съмнявам. Дори ако го е писало че е минава покрай Редута пак не е вярно. Ще ми бъде интересно да разбера повече за това.

Преди известно време ми направи и впечатление че Автостанция Гео Милев се намира в Слатина а не в Гео Милев ако някой знае нещо пак ще ми бъде интересно защо.

Любим малашевски автобус: 2167
Любима линия: 79 кв.Христо Ботев-СТИНД 2

Любим дружбенски автобус: 3305
Любима дружбенска линия: 413 Гара София Север-Технополис Мл 4.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #708 on: 27.04.2023, 19:55:24 »
Трасето на улица “Гео Милев” едно време в било съвсем друго и тя е излизала на сегашния “Шипченски проход”. От това следи няма, но старото трасе на улица “Слатинска” си личи, че и името е “Стара Слатинска” на запазения участък покрай пазара…
« Last Edit: 27.04.2023, 20:14:30 by difian »

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #709 on: 27.04.2023, 22:11:59 »
Ул. Гео Милев никога не е вървяла при трамвайното обръщало. Още от първата карта, на която има квартали оттатък бившето трасе на жп линия 14, ул. Гео Милев е към ПЖИ. Улицата на трамвая беше Чапаев след лекия завой след зала Универсиада. Шипченски проход следваше жп трасето към 138 СОУ, а Чапаев тръгваше от Жендов. Всъщност двата края на предишните Шипченски проход и Чапаев сега образуват ул. Алфред Нобел.
Просто при старата адресация южно от ул. Гео Милев се водеше жк Гео Милев, а сега карето източно от Скай мол е към жк Христо Смирненски. Но даже източно от Коста Лулчев да не е било към жк Гео Милев,  обръщалото е именувано на квартала, в който са били последните няколко спирки. По същия начин обръщалата Гоце Делчев, Борово (трамвайно) и Дървеница (трамвайно) бяха извън административните граници на едноименните квартали.
« Last Edit: 28.04.2023, 08:18:11 by blagun »

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #710 on: 27.04.2023, 23:57:33 »
Ако мога да се включа в дискусията, понеже тази квартална група ми е много неясна като граници. Знам, че има кв Гео Милев, кв Слатина, кв Христо Смирненски и нещо наречено Слатински редут. Та да питам - реално като кв Гео милев е било всичко заключено между улица Гео милев - бул Ситняково (бивша околовръстна линия) - настоящи останки от околовръстна линия около борса Слатина или бивше ПЖИ и трасето на 1-ва жп линия.
И отделно може ли една яснота кое точно е Слатински редут - видях горе по мненията нещо написано ама не ми стана ясно - карето по ситняково между СУЧЕМ и парка Гео Милев ли се има предвид и кога точно се е казвало така

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #711 on: 28.04.2023, 07:51:01 »
И по-горе се посочи: границата между Гео Милев и Редута е паркът, не ул. Гео Милев. Всичко в южното подножие на хълма е Гео Милев. По коя точно улица е границата от западния край на парка до Ситняково,  нямам представа. Милев на изток стига до Коста Лулчев, не до ПЖИ. На юг е по Шипченски проход до Жендов и после по Цариградско шосе до комплекса на БАН.

Самият комплекс на БАН разговорно се нарича 4-и километър също като лечебното заведение Св.Наум отсреща. Винарово колело беше 5-и километър, макар че е само на няколкостотин метра по- на изток.
« Last Edit: 28.04.2023, 08:09:05 by blagun »

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #712 on: 28.04.2023, 09:24:18 »
Дълги години спирката срещу Тех парка при бл. 30 се казваше Пети километър.
И последно да го кажем: кв. Слатина няма, има Район Слатина.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #713 on: 28.04.2023, 10:13:15 »
Дълги години спирката срещу Тех парка при бл. 30 се казваше Пети километър.
Когато тръгна А114, на табелите му пишеше Пети километър. Става дума за Винарово колело/Площад на авиацията, където въртеше първоначално.

И последно да го кажем: кв. Слатина няма, има Район Слатина.
Да, официално адресно няма и не е имало.
Като живеех в Гео Милев (при зала Универсиада) през 1981-85, разговорно Слатина се наричаха новите панелки на изток, за да се отличат от "стария" Гео Милев. Но и тогава нямаше официално такъв квартал.
« Last Edit: 28.04.2023, 10:17:08 by blagun »

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #714 on: 28.04.2023, 11:00:37 »
Да, казусът с ж.к. Христо Смирненски е феномен. А между другото, едни познати които живеят на границата на Слатина и Гео Милев предпочитат да казват че живеят в "Слатина - Гео Милев" вместо да посочват конкретен квартал.

Сещам се за Емил Марков, който през 90те стана Гоце Делчев, но в масовото съзнание си остана Емил Марков някъде до към 2010 г. Дори някои от живущите в квартала дълго време не са били в час че кварталът е преименуван, имам такива познати.

На старите табели на А72 със сигурност пишеше "Слатински редут". За периода 1998-99 г. имам лични наблюдения, мога да гарантирам. В темата за старите и редки табели успях да намеря подобна табела

« Last Edit: 28.04.2023, 11:11:42 by New_Passenger »
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #715 on: 28.04.2023, 11:32:14 »
ЖК. Христо Смирненски някакси така и не се наложи като име за този квартал. А Редута или Слатински редут си е име на местност, официално се води кв. Подуене.

Подобен е случаят и с жк. Мусагеница. Официално се води жк. Младост-1, даже и номерацията на блоковете се връзва като последователност с другия жк. Младост-1. Но моите роднини си го наричаха Дървеница, имахме познати, които живееха там, и така го знаехме, като Дървеница. Мусагеница се появи като име към края на 90те. Иначе се води към район Студентски, а не към Младост.

ЖК. Разсадника също е известен със старото си име - Коньовица, но доста хора също го наричат и Красна поляна, вероятно заради общината.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #716 on: 28.04.2023, 15:42:26 »
ЖК. Христо Смирненски някакси така и не се наложи като име за този квартал. А Редута или Слатински редут си е име на местност, официално се води кв. Подуене.
кв Подуяне няма - има район Подуяне - ама това включва и Сухата река, Хаджи димитър.
Значи Редута = Слатински редут = района от ПГТ Макгахан - надолу - ама май и самото училище влиза в него защото оная улица дето е продължение на улицата дето върви 72 край парка май е границата.
А Слатина - не знам каквъв е точно статуса на тоя район - защото всички говорят за слатина, а такава няма.
И сега крайно Гео Милев квартала къде се прелива в Слатина и къде точно в Редута - на парка или? И всъщност гео милев от парка надолу ли е и онези улици зад стадиона срещу парка какво се водят

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #717 on: 28.04.2023, 19:00:57 »
Улица Калиманци е границата между Редута и Гео Милев. Между Гео Милев и Смирненски е между Манастирска, Коста Лулчев и Шипченски Проход.

Offline yaskata

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #718 on: 29.04.2023, 21:27:20 »

кв Подуяне няма - има район Подуяне - ама това включва и Сухата река, Хаджи димитър.
Значи Редута = Слатински редут = района от ПГТ Макгахан - надолу - ама май и самото училище влиза в него защото оная улица дето е продължение на улицата дето върви 72 край парка май е границата.
А Слатина - не знам каквъв е точно статуса на тоя район - защото всички говорят за слатина, а такава няма.
И сега крайно Гео Милев квартала къде се прелива в Слатина и къде точно в Редута - на парка или? И всъщност гео милев от парка надолу ли е и онези улици зад стадиона срещу парка какво се водят

Редута се съмнявам да е местност. А Подуяне е и район и квартал според мен. В района на бул.Ситняково има табели за Подуяне. В метрото на станция Хаджи имитър си пише кв Подуяне.
Район Подуяне е за кварталите: Подуяне, Суха река, Хаджи Димитър и Васил Левски (квартала на север от кв. Христо Ботев, на изток от сухата река и на югозапад от Ж.К. Левски В)

То Подуяне ако не се лъжа е това малко нещо на запад от Сухата Река. Като източната му граница е ул. Черковна, северната бул. Владимир Вазов а южната е жп релсите.
Уточнявам и че Ж.К.Слатина фактически НЕ СЪЩЕСТВУВА. Просто това е разговорно име.

Направи си ти обща сметка на района според кварталите:
Редута и Гео Милев са луксозните квартали
Слатина е средната работа
А Христо Ботев е пропадналата

И то като сигурно 80 процента от Гео Милев са стари сгради.

Истинската Дървеница е на юг от Мусагеница.
Като стана дума за такива случаи се сетих за Княжево и Карпузица ама някой го беше споменал по-долу.
Мисля че за Връбница и Надежда е подобен случаят като няколко човека бяхме писали във форума за това

« Last Edit: 29.04.2023, 21:32:10 by yaskata »
Любим малашевски автобус: 2167
Любима линия: 79 кв.Христо Ботев-СТИНД 2

Любим дружбенски автобус: 3305
Любима дружбенска линия: 413 Гара София Север-Технополис Мл 4.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #719 on: 29.04.2023, 21:59:24 »
То май много квартали са така. Подуяне се води общината, ама квартал подуяне май е онова малкото каре около Черковна откъм гарата. Точно някъде край Суха река, ама къде точно е мистика.
Слатина може е разговорна, ама Хр. Смирненски ако питаш хората е само спирката, ако и нея са чували. Може там местните да си го знаят.
А Редута - нещо четох из мненията за истински Редут, ама не съм много наясно. А тази околовръстна линия по Ситняково - кога е минавала от там и реално тогава Подуяне гарата имало ли я е
« Last Edit: 29.04.2023, 23:50:16 by difian »