Author Topic: Кварталите на София  (Read 205741 times)

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #740 on: 05.05.2023, 20:44:06 »
А чисто от любопитство, в канада каква квадратура се посочва? Има ли такова чудо като тук- РЗП да включва и общи части?

Offline yaskata

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #741 on: 05.05.2023, 21:34:34 »
Извинявайте че се включвам по-късно но. Аз сега искам да се изуча някъде и чак след това да бягам към Бургас. Ай съм си бургазлия но принципно живея в София от както се помня но както и да е.

За София не съм фен на квартали като Гео Милев, Яворов, Оборище. Ай са много скъпи. Единственото място тип тези квартали в които евентуално бих живял в Докторски Паметник и може би някой места в центъра но там финансово по-добре да не уточняваме. Не съм фен и като цяло на старите кооперации (не панелките).

Предпочитам някое Ж.К. с добра транспортна връзка. В Младост има зеленина, спокойно е, има живот и връзката с транспорт е много добра. Овча Купел е друга алтернатива. Дружба също.

А нещо с по-лош транспорт Слатина не защото съм от там а защото е спокойно и с кола си близо до доста неща. Всъщност и транспорта там не е зле просто трябва да живееш до правилните спирки. Редута, Павлово, Стрелбище, Света Троица и Дианабад също става.

За великия мегаполис Люлин там вече. Не мога да дам дума за този див запад. Единствения Люлин може би Люлин център.

За тузарските квартали нови сгради и спокойствие колко искаш ама транспорта там е много зле.

Това е от мен.

Любим малашевски автобус: 2167
Любима линия: 79 кв.Христо Ботев-СТИНД 2

Любим дружбенски автобус: 3305
Любима дружбенска линия: 413 Гара София Север-Технополис Мл 4.

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #742 on: 05.05.2023, 22:01:28 »
А чисто от любопитство, в канада каква квадратура се посочва? Има ли такова чудо като тук- РЗП да включва и общи части?
Абсолютно не. Включва се само чистата квадратура. Това го пропуснах, но е другия фактор, който прави имотите по-изгодни в Канада, отколкото в София.
По рейс и по жена не се тича!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #743 on: 05.05.2023, 23:35:58 »
Абсолютно не. Включва се само чистата квадратура. Това го пропуснах, но е другия фактор, който прави имотите по-изгодни в Канада, отколкото в София.

Колко по-изгодни? Колко струва квадратен метър ново строителство в центъра на град от ранга на София? Предлага ли нещо повече от София като услуги, градски и междуградски транспорт, природа, развлечения, работа...в София безработицата е 0. В София в центъра може да се купи нов апартамент в Капитол Резидънс за под 1000 евро квадрата с всякакви удобства. В идентичен по население град в Канада възможно ли е в центъра? Колко струва старо строителство тип панел и ЕПК в милионен канадски град в уреден квартал? В София старо, за ремонт на хубава локация може да се намери за 1200-1400 евро квадрата.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #744 on: 06.05.2023, 00:17:53 »
Иво, общо взето си прав, но изключваш от прекрасно описаната действителност в България фактът, какъв безпорядък в реда на хаоса настана през последната година. Еманация на това е реалният опит за покушение и брутално убийство на господина главен прокурор…. Имаче за останалите неща го докарваш на вярност, Икар и той не знае, какво прави в смотаната Канада…  :P

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #745 on: 06.05.2023, 00:25:01 »
Иво, не сравнявай неща, за които няма база за сравнение. Като махнем Ванкувър и Торонто, навсякъде другаде могат да се намерят апартаменти с две спални за по 150 хиляди долара, канадски. И то ново строителство, близо до центъра, както казах имаш печка, пералня, сушилня, хладилник, миялна - влизаш и живееш. Няма замазки и шпакловки, няма общи части, няма за ремонт. Тука ако е за ремонт, означава непродаваеми. В София безработицата е нула процента друг път. Ти знаеш ли, че обмислях да се върна в България, въпреки всичката помия? Но близо една година кандидатствах за работа, имам и ай-ти специалност, и стаж, и опит, и доказани умения - никой не ми предложи, та се наложи да си продължа в Канада - работя си и престижна работа по специалността, и в автобусния завод. Така че, моля те, не говори глупости.
И в Канада не е розово, но такова чудо като в България няма никъде. Има си и природа, и климат, и работа, и развлечения, и транспорт. Само ако си в малко градче или село, ти трябва кола, рейсове няма. Това с главния прокурор нито е за първи път, нито ще е за последен. Сърби ме да кажа и за поскъпването на храните. И в Канада се случи, но не толкова драстично като в България...Реално в България, Иво, квадратът не струва повече от 500-600 евро, и то ново, до ключ. Пък будалите нека плащат по 2-3 хиляди евро за замазки и шпакловки, за боклук строителство, и сетне още толкова, за да стане годно за живеене. Нещо се сещам за яденето на една баница...
« Last Edit: 06.05.2023, 05:33:28 by IKAR »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #746 on: 06.05.2023, 11:34:54 »
Тогава защо навсякъде няма работници. Не си казал че ще се връщаш, в нашата фирма също търсят хора в ай- ти отдела както и за всякакви други длъжности. Ако беше казал щях да те вкарал веднага че и бонуси да взема че съм довел нов човек :) Буквално преди дни един познат в друга сфера също ме пита дали имам познати търсещи работа че в тяхната фирма напускали 3 ма и били на зор. Няма нищо по хубаво от това хората да се връщат бих ти съдействал за работа веднага.

Сигурен съм че дори в транспорта в разни гаражи и депа може да почнеш работа по поддръжка на ПС нали имаш опит в автобусен завод, а тук казват че нямат хора кой да прави ремонти на трамваи ,вагони... изобщо питал ли си по разни депа и гаражи на ГТ и БДЖ дали търсят? Трамкар, разните ВРЗ? Нали нямат хора все.
« Last Edit: 06.05.2023, 11:40:21 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #747 on: 06.05.2023, 15:44:10 »
За търсенето на хора в София в почти всички сфери е факт. То за хора идващи от чужбина си мисля, че проблема е че очакват заплата по-висока или равна на заплатата там, което няма как да се получи.
По темата на въпроса - за мене лично района на Суха река, Хаджи Димитър от към комуникации и удобство е много добре. Отделно вече има и метро, за хората харесващи този транспорт. Близо е до центъра, не е презастроено, но си има всичко необходимо. Този нов квартал до гарата - честно да ти кажа пари да ми дават не бих отишъл там предвид съседните квартали, огромното количество мургавелки, араби и наркомани в района на гарата. Може би ако оправят този район и разчистят подлеза ще е годно за живеене.
Някой по-горе беше писал за района около метростанция Мария луиза - ако не се лъжа се води Банишора там и да наистина е доста приятен квартал.

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #748 on: 06.05.2023, 20:09:27 »
В това до гарата определено има хляб, нека София да се развива и на север, не само на юг, където хем инфраструктурата е трагична, хем точночно във витошката яка въздухът е най-мръсен, има и много свлачища, отделно нито едно от "елитните" села няма канализация. На север широко поле, няма отдавна замърсяващи заводи. ..Само да поддържат гарата - ремонтираха я, но вече са я занемарили, да не говорим колко милиони закопаха в подлеза пред нея, а си е все същата кочина. Че аз по тошово време съвсем спокойно си се разхождах из този подлез - ходих в Деница, също да си купувам пощенски марки за колекцията, да разглеждам влаковете по пероните.  Колкото до въпроса на Иво - аз съм ГИС-аджия, 20 години работя като такъв, а в България, за съжаление, пазарът за ГИС е изключително малък, няма достатъчно читави клиенти, една, да кажем, комунистическа мафиотска фирма взема всички проекти, монополизира пазара, затова не се търсят хора, та сме принудени просто да сме по чужбина. В автобусния завод пък ме взеха, правейки ми огромен компромис, защото въобще не знаех за какво става въпрос. За заплатите не е баш така, защото тези с големите заплати плащаме огромни, прогресивни данъци, аз например около 40 процента, хората на топ позиции с още по-големи заплати стигат дори до 50-60 процента. Това може да се избегне само ако си фирма, ако работиш за себе си, тогава данъците са други. Ако си заплатаджия - абсурд. В Канада тези с многото пари обикновено са наследствени....Но това е цената да живееш в уредена, човешка държава, една от най-добрите в света.
« Last Edit: 06.05.2023, 20:15:17 by IKAR »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #749 on: 06.05.2023, 20:55:30 »
И в България има страшно много хора, правещи по много пари по съвсем честни и легални начини, просто не всеки го може и не става от днес за утре. Останалите сме заплатаджии - имаме конкретни задачи и ни плащат за това, а колко ни плащат определя пазарът на труда.
Другото е късмет... аз имам късмета да разполагам с къща с двор и две обособени жилища в Изток, което ми е даденост.
Една колежка на майка ми преди години се оказа с наследствена къща с огромен двор в Симеоново. Сега там има голяма жилищна сграда, тя има в нея 3 жилища по 100 м², които е дала под наем, а иначе си живее в центъра, както преди.
А иначе имам вила именно във Витошката яка и по никой начин не мога да се съглася, че въздухът там е най-мръсен. Когато градът е "захлупен" с мръсно, аз много добре виждам от там как похлупакът е по-ниско от мен. Освен това там винаги е хладно, защото се спуска студеният въздух от планината, затова ако в София е 40°С и не се диша от жега, там спя с одеало.

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #750 on: 06.05.2023, 21:16:55 »
Тези по честен начин, ай-ти тата имам предвид, от години обикновено работят за чужди фирми, от къщи, ощ преди ковид. И, въпреки това, че са си финансови много добре в България, много от тях гледат към чужбина и постоянно някои ме питат как става да дойдат в Канада. Просто искат да осигурят по-добра, не балканска и барбаганьовска среда най-вече за децата си. Отговарям им, че идването може да се уреди, имиграционните ще ги пуснат. Но че първо, ги чакат огромни трудности през първите години - практически ще почнат от нулата, колкото и да са били добри и да са постигнали досега в България. Просто е невъзможно в началото да си намериш хубава работа по специалността в Канада, без поне две-три години канадски трудов стаж или без канадска диплома. Аз специално такава нямам, но други взеха кредит и почнаха да учат наново, въпреки че са висшисти. Второ, могат да забравят за финансовия стандарт, който са имали в България - казвал съм, има много индийски програмисти, които много подбиват заплатите,  всичко е много скъпо - наеми, храна, интернет, телефони, няма толкова възможности на пазара на труда, в сравнение със САЩ, и не на последно място, вече казах за огромните данъци - няма 10% като в България. Обикновено с всички дошли нещата се оправят на седмата-осмата година. Но пък ще живеят, те и децата им, в прекрасна среда. Така че всеки си решава сам. Има и такива, които решават да се върнат в България, но като видят една година за какво става въпрос, пак идват обратно в Канада. Ето един списък на най-добрите за живот страни, склонен съм да го приема с известни уговорки:
10. Нова Зеландия
9. Австралия
8. Холандия
7. Германия
6. Финландия
5. Норвегия
4. Швейцария
3. Канада
2. Дания
1. Швеция
Съгласен съм, че там е по-добре, и при нас ножицата между най-високите и най-ниските заплати е минимална, но при тях безплатното здравеопазване покрива също зъболекарите, лекарствата, очилата, също и висшето образование им е безплатно.
Ето и най-добрите градове:
10. Мелбърн в Австралия и Осака в Япония.
9. Амстердам, Холандия.
8. Торонто, Канада.
7. Франкфурт, Германия.
6. Женева, Швейцария.
5. Ванкувър, Канада.
4 - няма
3. Цюрих в Швейцария, Калгари в Канада.
2. Копенхаген, Дания.
1. Виена, Австрия.
« Last Edit: 06.05.2023, 21:19:56 by IKAR »

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #751 on: 06.05.2023, 21:38:22 »
Да кажа и за САЩ. Да, имат много повече възможности за реализация, заплатите са много по-големи, данъците са им по ниски, дори и чистачка да си, много лесно можеш да си надвиеш на масрафа, също къщите и апартаментите са значително по-евтини. Дори много канадци бягат в САЩ за по-високи доходи. Там само в една Калифорния има повече фирми, отколкото в цяла Канада. Системата е такава, че богатите плащат най-малко данъци, а най-богатите практически никакви. Но....а се разболя, а си жив зян. Болниците са добри като в Канада, но при нас лечението е напълно безплатно, а в САЩ - изключително скъпо. Една рентгенова снимка е 250 долара, ЯМР - над 1000. Една баба от село, докато беше на гости при внука в Портланд, си беше счупила крака и сметката беше 35 хиляди долара. Вярно, че работодателите осигуряват медицинска застраховка, но.....първите 10 хиляди долара си ги плащаш обикновено от джоба, отделно винаги и за всичко има доплащане. Има и един цял ферман хронични болести, които, ако ги имаш, просто никой не иска да ти направи застраховка. Като цяло работодателите използват застраховката като инструмент да не напускаш работа, защото губиш и застраховката, та трябва сам да плащаш такава 5-6 хиляди долара, а и не покрива напълно всичко, отделно трябва да ходиш при доктори и болници, с които твоят застраховател работи, иначе не ти плащат нищо. От аптеката даже и обезболяващо за главоболие не можеш да си купиш без рецепта, което значи лекар и 50 долара преглед. Въобще там всичко е за интересите на богатите и на корпорациите, застрахователните компании. Да не говорим за възможността всеки да си купи автомат от магазина, знаете сетне какво става по улиците. Чувал съм да казват, че най-мръсната улица в Канада е по-чиста от най-чистата в Сан Франциско...
« Last Edit: 06.05.2023, 21:44:23 by IKAR »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #752 on: 06.05.2023, 21:46:43 »
Тези по честен начин, ай-ти тата имам предвид...
IT също са заплатаджии, макар и с големи заплати. Не всички работят за заплата и не всички, роботещи за себе си и имащи високи доходи вършат нещо нелегално. Познавам и много хора, работещи на трудов договор само за стаж и осигуровки, а основните им доходи са от друго (легално).

И съвсем не всички искат да бягат в суперКанада. Като изключим ниското заплащане в по-непривлекателните или неконкурентни професии, България всъщност си е едно много хубаво място за живеене, ако разполагаш с адекватни доходи. Познавам хора, върнали се от СуперАвстралия след 12 години там... както и такива, живеещи там от 40 години, но идват в прогнила България да си оправят зъбите.

И като цяло българите сме народ с много ниско себеуважение и много патологично чуждопоклонничество и в резултат - постоянно станали с г**а нагоре и мислещи къде е по-хубаво, нещо което в другите източноевропейски страни не се наблюдава.
« Last Edit: 06.05.2023, 21:49:15 by bdz43r »

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #753 on: 06.05.2023, 22:27:44 »
Не е само в доходите въпроса, средата в България е....Най-лошото е, че всеки се спасява по единично, в другите държави малко или много има чувство за общност и хората си помагат. Отделно чиновниците си вършат работата и работят в твоя полза, помагат ти, до колкото могат, и дума не може да става за пари под масата и почерпки. Лекарите и болниците също, в България постоянно искат пари за щяло и нещяло, няма значение осигурен ли си....Да не говорим за насилието в училищата, което в България си е норма, също неспазването на никакви правила на пътя...За зъбите е вярно, скоро един босненец ми сподели, че при тях може да е зле, но една пломба в Сараево е 15 евро, тук 250-300 долара. И това за чуждопоклонничвството си е така - особено в нашия край по отношение на гърците например.
И не съм видял тука никой в работно време да лентяйства/хайлазува по Витошка и по моловете, визирам особено "женската" част в България. Както и да ти казва колко е зле, нема пари, оборот, а в същото време да си купува последен модел скъпи коли и да обикаля света с любовниците си...
« Last Edit: 06.05.2023, 22:53:12 by IKAR »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #754 on: 06.05.2023, 22:48:33 »
Средата си я правим ние и тя е зле повече в големите градове. Ходил съм на един куп места, където средата си е супер и хората са засмяни и се радват на живота, въпреки несгодите.
И все пак имаш известно влияние в каква среда да пребиваваш и колко да ѝ отдаваш значение.

И за лекарите не си съвсем прав, проблем е, но не е задължително да ти искат пари под масата. Отново зависи къде попаднеш, защото има и много читави, които хем си вършат работата, хем никога няма да ти вземат допълнителни пари.
също неспазването на никакви правила на пътя
Това категорично не е вярно. Не сме като в Швейцария, но смея да твърдя, че пътното движение е сравнително спокойно, стига да си адекватен. Джигитите не са толкова много, колкото се твърди и съвсем не повече от другите европейски страни. Аз, карайки със 130-135 (под ограничението) по магистралата съм по-бърз от 99% от останалите автомобили. Случвало ми се е да стигна от София до Пловдив без да превиша скоростта и без никой да ме изпревари, противно на митологията за изобилието от ниско прелитащи с 200+.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #755 on: 07.05.2023, 17:00:13 »
Средата си я правим ние и тя е зле повече в големите градове. Ходил съм на един куп места, където средата си е супер и хората са засмяни и се радват на живота, въпреки несгодите.
И все пак имаш известно влияние в каква среда да пребиваваш и колко да ѝ отдаваш значение.

И за лекарите не си съвсем прав, проблем е, но не е задължително да ти искат пари под масата. Отново зависи къде попаднеш, защото има и много читави, които хем си вършат работата, хем никога няма да ти вземат допълнителни пари.
също неспазването на никакви правила на пътя
Това категорично не е вярно. Не сме като в Швейцария, но смея да твърдя, че пътното движение е сравнително спокойно, стига да си адекватен. Джигитите не са толкова много, колкото се твърди и съвсем не повече от другите европейски страни. Аз, карайки със 130-135 (под ограничението) по магистралата съм по-бърз от 99% от останалите автомобили. Случвало ми се е да стигна от София до Пловдив без да превиша скоростта и без никой да ме изпревари, противно на митологията за изобилието от ниско прелитащи с 200+.

За средата съм абсолютно съм съгласен. Медицината - те за съжаление си ги искат понякога и някои от тях парите. Има и читави професионалисти.
А за пътищата - там е до късмет - има моменти и периоди дето си е рай и спокойствие. В час пик мисля че няма държава дето да е кеф

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #756 on: 08.05.2023, 15:56:00 »
Остава по-отдалечени квартали като Долно Езерово, Горно Езерово, кв Сарафово и Лозово без транспорт.
Това напрактика са села, само имената са им квартали.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #757 on: 08.05.2023, 19:15:33 »
Остава по-отдалечени квартали като Долно Езерово, Горно Езерово, кв Сарафово и Лозово без транспорт.
Това напрактика са села, само имената са им квартали.
То по тая логика и всичко над околовръстното само името му е квартал. Същото се отнася и за Враждебна (де се спряга чак за метро), за Горубляне и за половината квартали които са погълнати села - Слатина, Надежда, Обеля, поляните наричани днес Младост.

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #758 on: 08.05.2023, 21:03:34 »
Не е лъжа. Само с присъединяване едно село не става квартал. Затова тука при мен на електронните табели пише само името, няма "с.", "кв.", "ж.к." и т н. За мен всичко си и е село. Повечето покрай София дори канализация нямат, включително елитните Бояна, Драгалевци, Симеоново....По тоя повод навремето, когато Требич уж бива присъединен към София, председателят на съвета се обръща по следния начин към хората, по време на събрания в киносалона: "Драги граждани на село Требич,"...или "Драги селяни на квартал Требич,".
Понеже ставаше въпрос за "Редута", аз нали там съм живял до 86та. Дядо ми е бил войник в казармите, където сега е новият Военноисторически музей. По-точно където е спирка "Султан тепе" на 120. И горе на Редута, точно където сега е моята бивша улица "Острец", са имали наблюдателен пост. Но всичко е било поляни, къщи не е имало, районът явно е заселен в последствие. Защото докато живяхме там, всички къщи и кооперации си личеше, че са следвоенно строителство....

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #759 on: 08.05.2023, 21:14:08 »
Не е лъжа. Само с присъединяване едно село не става квартал. Затова тука при мен на електронните табели пише само името, няма "с.", "кв.", "ж.к." и т н. За мен всичко си и е село. Повечето покрай София дори канализация нямат, включително елитните Бояна, Драгалевци, Симеоново....По тоя повод навремето, когато Требич уж бива присъединен към София, председателят на съвета се обръща по следния начин към хората, по време на събрания в киносалона: "Драги граждани на село Требич,"...или "Драги селяни на квартал Требич,".
Понеже ставаше въпрос за "Редута", аз нали там съм живял до 86та. Дядо ми е бил войник в казармите, където сега е новият Военноисторически музей. По-точно където е спирка "Султан тепе" на 120. И горе на Редута, точно където сега е моята бивша улица "Острец", са имали наблюдателен пост. Но всичко е било поляни, къщи не е имало, районът явно е заселен в последствие. Защото докато живяхме там, всички къщи и кооперации си личеше, че са следвоенно строителство....
Абсолютно съм съгласен, но тук се сблъскваме с най-българската дълбока обидчивост да не излезе той селянин, а не гражданин от столицата.
Точно тези времена на Редута са ми адски интересни и бих искал да видя някъде схематично върху днешната карта как е било някога