Author Topic: Кварталите на София  (Read 205720 times)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Кварталите на София
« Reply #900 on: 20.04.2024, 15:32:59 »
Тия твоите познати някой яко ги лъже с цените. Аз по обяви намирам двустаен в младост за малко над 100 000 евро. Близо до мен строят един нов блок и са сложили реклама двустайни от 90 000 евро. Ама всеки сам си преценява. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b163389006585130. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b170477070062924
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #901 on: 20.04.2024, 15:35:29 »

Млади хора, които искат да останат в България, искат да правят деца за този народ, изучили са се, имат професии, работят, искат да са обществено отговорни и да не допринасят за задръстванията и още други добродетели. Какво прави държавата

Ако предишният строй не беше си отишъл, днес щеше да имаш пари за директно купуване на апартамент без заем от ДСК.
Държавата не може да ти издържа децата. Социалнята политика е нещо важно, но далеч не е функция на държавата да ти осигури пари да си купиш голям апартамент за 3те си деца и да ги гледаш в него. Младите хора да се ориентират към по-високоплатена работа.
А за това с жилищното кредитиряне- от баща си знам , че в тая предишна власт пяк е имало жилищни кредити

Offline marina

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #902 on: 20.04.2024, 15:40:39 »
Тия твоите познати някой яко ги лъже с цените. Аз по обяви намирам двустаен в младост за малко над 100 000 евро. Близо до мен строят един нов блок и са сложили реклама двустайни от 90 000 евро. Ама всеки сам си преценява. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b163389006585130. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b170477070062924
Аз написах, че те не искат ново строителство. Само ЕПК или по-нов панел. Аз напълно подкрепям тази идея! Да не започвам с историите на мъките на много хора, които си купиха ново строителство.

При обявите нарочно се слагат някакви фалшиви, измислени, за да се правят игрички и манипулации на пазара. Това са им го казали директно брокерите, които твърдят, че само те имат достъп до истинските неща. Така си оправдават комисионните от по 5-10 бона в евро. Дори имало много апартаменти, за които не се пускали обяви. Само се обменяла информация между брокери.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #903 on: 20.04.2024, 15:48:57 »
Ама естествено, че човек има емпатия, обаче няма как да ти даде кокошарник, в който не се ядат кокошките!
Оня строй няма как да го има щото фалира. А няма как да не фалира щото UPS-a СССР се изтощи. В цялата логика някой трябва да играе ролята на компенсатор.
Една валута няма как да е стабилна в нестабилна среда.
Вие не определяте целия свят - войни, бедствия, катаклизми!
Например на тебе ти се иска да бълваш CO2 с тонове, да изгориш всичкия нефт и кюмюр без да вдигнеш температура на планетата, ама това е физико-химия дето не се интересува от логиката ти. Няма как да не се променя света от там икономиката, от там и финансите.
Като се променят тези работи се променят и валутните курсове.
За да ти даде някой фиксирани условия трябва да ги компенсира той.
Какъв Айфон те гони, при положение, че моя телефон има ресурси по-големи от всичките компютри в България от онова време.
Иначе го обясни на IKAR как при капитализма здравето не е безплатно.
Украйна, победа!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #904 on: 20.04.2024, 15:54:14 »
Може да се купи и без брокери - ходи се при инвеститора - примерно тоя дето строи сградата. Ама става само за новопостроено.
Как ще си изберат банка? Кредитен посредник ще ползват ли?
Украйна, победа!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #905 on: 20.04.2024, 15:56:46 »
Стар панел в Младост... преко сили 115-120 000 евро за двустаен. Ако верно са толкова наивни да дадат за такова нещо 250 000 евро то евала на продавача. Някой яко ги шментри. В моя блок наскоро продадоха 2 стаен епк за 130 000 евро и то обзаведен след ремонт. Месеци седя на 150 000 евро обявата накрая се продаде за 130000.

Ама като искат старо а не от строител колкото им поискат толкова.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #906 on: 20.04.2024, 16:01:55 »
Може да се купи и без брокери - ходи се при инвеститора - примерно тоя дето строи сградата. Ама става само за новопостроено.
Как ще си изберат банка? Кредитен посредник ще ползват ли?

Разбира се че без брокери. Намираш си обява от интернет от собственик, срещате се проучвате какви документи ви трябват, като продавача събере документите а купувача набави сумата си избирате нотариус и изповядване сделката. Ама трябва сами да си изкарате всички документи иначе нотариуса ще ви отреже. За какво ти е брокер той е само посредник и взима 3 процента.Цялата отговорност и без друго я поема нотариуса общо взето а не брокера. Напоследък все повече се избягва брокер в обявите много продавачи пишат че не искат брокер.
« Last Edit: 20.04.2024, 16:08:51 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #907 on: 20.04.2024, 16:06:13 »
Банката играе ролята на адвокат шото ползва своите да ме я измамят с обезпечението. В това отношение отиваш бетон при нотариуса.
Обаче за избор на банка аз бих ползвал кредитен посредник най-малко шото е продал стотици имоти през годините.
Украйна, победа!

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #908 on: 20.04.2024, 16:18:58 »
Банката играе ролята на адвокат шото ползва своите да ме я измамят с обезпечението. В това отношение отиваш бетон при нотариуса.
Обаче за избор на банка аз бих ползвал кредитен посредник най-малко шото е продал стотици имоти през годините.
Реално единствено с банка си сигурен в редовността на покупката. А за избора на банка е вариант ако си дългогодишен клиент на някоя и им знаеш номерата

Offline marina

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #909 on: 20.04.2024, 16:19:31 »
И понеже си говорим за квартали и градоустройство.

Натиснете пауза точно на 40 секунди.

С ръка на сърцето, кажете кое е по-хубаво и по-добро? От ляво или от дясно?

Не говоря за красота на сградите - тя е в очите на гледащия. Говоря за градоустройство.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #910 on: 20.04.2024, 16:21:13 »
Не говоря за красота на сградите - тя е в очите на гледащия. Говоря за градоустройство.
За градоустройството е нужно да се регулират здраво нещата, но заради връщането на земите и разминаване на нещата стана тоя хаос

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #911 on: 20.04.2024, 16:27:49 »
Не е проблем, че са ги върнали, а че са ги взимали изобщо.
Нашите на село като ги върнаха, дядо ми се надяваше да ги вземат за магистрала Марица. Или да са покрай нея. Не е било сигурно къде ще пресече реката магистралата - при Димитровград или при Симеоновград.
Избраха първия вариант, но при втория щеше да е до селото ми и до (или върху) машите земи.
« Last Edit: 20.04.2024, 16:32:41 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #912 on: 20.04.2024, 17:19:08 »
Не е проблем, че са ги върнали, а че са ги взимали изобщо.
Съгласен напълно. И моя дядо е бил с насилствено одържавени земи. Но в кварталите на София е редно да има план и да не се позволява презастрояване

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #913 on: 20.04.2024, 17:50:44 »
О да, ама някой е имал план, който не са имали във 7то ВНС!
Украйна, победа!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #914 on: 20.04.2024, 17:56:38 »
Реално единствено с банка си сигурен в редовността на покупката. А за избора на банка е вариант ако си дългогодишен клиент на някоя и им знаеш номерата

Е чак пък. 50-60 процента от сделките се сключват без банка със спестени пари. Купувача ако не може да разчита само на нотариуса може да си плати и на адвокат да провери документите. Взимат 400-600 лева нищо общо с брокерите които взимат хиляди и не правят нищо. Прехвърляне чрез покупко продажба пред нотариус никой не можеше да ти оспорва. Не е като дарение или завещание.
« Last Edit: 20.04.2024, 18:00:06 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #915 on: 21.04.2024, 11:15:34 »
Аз написах, че те не искат ново строителство. Само ЕПК или по-нов панел. Аз напълно подкрепям тази идея! Да не започвам с историите на мъките на много хора, които си купиха ново строителство.
Не коментирам дали тази цена е нормална, но на мен лично ми идва леко нагло да нямам достатъчно пари, и в същото време да искам непременно тристаен, непременно в Младост, и непременно в определен тип сграда.

Жено, ти явно си далтонистка. Светът не е черно-бял. По-света не съществуват само комунизъм и див капитализъм, има доста неща между тях.
А защо има само две опции-отляво или отдясно? Не допускаш ли възможност за регулирано строителство в пазарна икономика?
« Last Edit: 21.04.2024, 11:23:08 by Chezare »

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #916 on: 25.04.2024, 11:16:37 »
Застрояването няма нищо общо с манталитета, просто строителните фирми искат да забогатеят и нищо повече. За всеки влак си има пътници и (почти) за всяко жилище си има жители. Примерът с Каблешков горе не е много сполучлив, тъй като на самия булевард сградите са по-красиви докато зад България Мол има истински грозилища. От другата страна пък от другата страна на МанЛи има доста симпатични блокове и приятни пространства като например, на улица Казбек. Извинявам се за тавтологията.

В Младост има презастроени пространства, факт. Тази снимка от 1998 г. онагледява някогашните свободни пространства в Младост

Блок Балкан на Цариградско. Днес подобна снимка е невъзможна. Мисля че се води квартал Изток.

Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #917 on: 25.04.2024, 11:23:45 »
Блок Балкан на Цариградско. Днес подобна снимка е невъзможна.
Ж.к. „Изток“ зад кръга на 4-ти км.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #918 on: 25.04.2024, 11:46:32 »
Въпреки всичко според мен не е чак кой знае колко презастроено. Все още има големи празни пространства по кварталите, по-скоро е хаотично застроено в новите квартали. Даже официално София застарява и намалява вече макар и бавно. Причината да се строи толкова много е по-скоро че хората искат нови жилища, в старите блокове постепенно остават пенсионери, а ипотечните кредити са доста достъпни и дори човек на СРЗ може да си купи с кредит студио в София. Даже с потребителски кредит и малко спестени пари е възможно. При ръст на заплатите с по 200-400 лева годишно в София, обезценяващи си пари наистина е доста логично да си дадеш парите за едно ново студио, или да теглиш заем, кото след 2-3 година увеличението на заплатата ти ще го покрие. По-добре ли е инфлацията да ти яде парите и след 10 години да имаш едни хартийки?

Особено при сегашното не сигурно управление, ако на някой му хрумне да се отвържем от валутния борд и лева се обезцени. Еми...по -добре апартамента да ти се обезцени но на дърти години да си лежиш на дивана пред телевизора в обезценен апартамент, отколкото без пари и имот.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #919 on: 25.04.2024, 12:16:38 »
А ако кредита ти е в евро и някой разкара борда?
То не вярвам да може да напусне групата, която посмее да го направи сградата на НС - но все пак приетото може да стигне до Държавен вестник и след линча над "законотворците".
Украйна, победа!