Author Topic: Кварталите на София  (Read 205689 times)

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #920 on: 25.04.2024, 14:03:02 »
Ж.к. „Изток“ зад кръга на 4-ти км.

Знам. Днес ако пътуваш по Цариградско, няма да го видиш, скрил се е зад новата офис сграда :D През същата 1998 година акцентите от онази страна на Цариградско бяха Кино Изток, блок Балкан, бл.27 до Окръжната, полицейските блокове 25,26 и 11, високия блок със затъмнени прозорци, както и високите кули на ХМСто. Сега поради застрояването, акцентите са сменени.
« Last Edit: 25.04.2024, 14:19:44 by New_Passenger »
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #921 on: 25.04.2024, 15:16:20 »
А защо има само две опции-отляво или отдясно? Не допускаш ли възможност за регулирано строителство в пазарна икономика?

Регулирането през последните години не работи, разрешителни за огромни по разгъната площ сгради се раздават почти навсякъде без да се преценява общата градоустройствена среда и прилежащата инфраструктура и озеленяване. За да се постигне някакъв баланс квартали с високо строителство трябва да се редуват с еднофамилни къщи, например по 20-30 реда къщи, после 10 блока. В момента почти всички квартали с къщи изчезнаха, дворовете също. И както се вижда от тази статистика която качих по-назад 95% са жилищни сгради, административни или обществени не се строят почти никакви, значи има някакъв дисбаланс на строителния пазар и в регулацията, щом строежа на едните излиза на сметка за собствениците и строителите, а към другите няма интерес. Сега защо е така трябва да се проучи - лошо законодателство ли е причината, корупционни практики или са в основата...

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #922 on: 30.04.2024, 02:00:15 »
Очевидно не сте имали вземане-даване с брокерската мафия напоследък. По-лоша е от строителната мафия.

Голяма част от обявите по сайтовете са имоти са фалшиви или манипулирани. Използват се най-различни похвати за манипулиране на пазара.

Звъниш на обява, на която пише, че е частно лице. оказва се агенция. и после не те оставят намира.

Пускат обяви с нереалистично добри имоти на нереалистично ниски цени, за да "хванат на въдицата" клиентите си. Вдигат и ти казват, че имотът вече е капариран/продаден и т.н. и веднага започват да ти пробутват истинските си имоти. Другият вариант е изобщо да не вдигат. Само си записват телефона ти и после ти звънят и ти казват - "търсили сте ни. сигурно е заради някоя от нашите обяви. кажете ни какво си търсите". И не те оставят намира.

Ако някой се излъже да пусне частна обява, моментално започват да му звънят от агенции. дори различни хора от една и съща агенция играят различни роли. добро ченге - лошо ченге и какво ли не. започват да манипулират хората. обясняват, че в днешно време е почти сигурно, че един продавач на имот ще бъде измамен, ще бъде излъган, или дори ще му откраднат имота, акоо не работи с брокер. Имат цяла менажерия с истории. направо изкарват акълите на тези, които искат да си продадат - само и само, за да започнат да работят с тяхната агенция.

Ако се съгласиш да си продаваш имота през някоя агенция, ти дават да подпишеш договор от 10+ страници с най-различни неустойки за собственика.

Има апартаменти, за които не се пускат обяви по сайтовете. Брокерските агенции си ги обменят помежду си. или дори една и съща агенция се опитва да продаде имота вътрешно (от свой клиент, който е собственик, на свой клиент, който търси ново жилище), за да вземе двойна комисионна.

Комисионните са между 2 и 4 % от стойността на имота. Това го плаща и продавача и купувача. Представете си за какви космически суми става дума при днешните цени. А брокерите не дават почти никаква експертна услуга. Може да се окаже, че човек има повече обща юридическа култура от един брокер. А консултация при най-добрия адвокат би струвала 200-300 лева.

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #923 on: 30.04.2024, 10:01:52 »
Като харесаш имота, отиваш при домоуправителя на блока и питаш за контакти на собственика. Виждате се, разбирате се за цената, търсите си юрист да ви направи договор за покупко продажба, отивате при нотариус да ви даде дата ,всичко това струва около 900-1000 лева и не отнема повече от няколко дена, продавача си събира документите изискани от нотариуса и си правите сделката ако е набавил всички документи и всичко е наред. Съвсем рутинна процедура която се прави в София от 10-ки всеки ден. В повечето случаи и за продавача е оферта някой да дойде веднага с пари, вместо да чака месеци и да се занимава с брокери,  Никакви 10 000 лева за брокер, който единствено среща двете страни. Брокера нито е юрист, нито е нотариус често дори няма и образование.

Друго че из входовете на старите блокове доста често има принтирани обяви че някой съсед продава апартамент. Има сума сайтове, където има обяви от частни лица. Искаш ли да се хванем на бас, че ако търсиш сериозно и пообиколиш старите блокове в Младост и поразпиташ кой продава ще се изненадаш че за няколко дена ще намериш каквото ти трябва.

Нормално брокерите да са ядосани, все по често в ерата на интернет ги заобикалят.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #924 on: 30.04.2024, 13:57:27 »
Като харесаш имота, отиваш при домоуправителя на блока и питаш за контакти на собственика.

Ако знаеш къде точно е имота  ;) Точна локация се споменава много рядко, остава ти едиствено по външни снимки ако има да успееш да разгадаеш локацията.

Online snaker

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • DIEL TOURS
« Reply #925 on: 01.05.2024, 00:38:49 »
Ооооо доста мога да пиша по темата с брокерите  :laugh: :laugh: Ако трябва да класирам, най-нагли са тези от Хоум ту ю. Хванат ли те веднъж, че търсиш нещо - няма отърване... Дори да "резнеш" един, след няколко дни съвсем случайно ти звъни негов колега и се почва с едни смешни заучени фрази... Иначе причината повечето хора да прибягват до брокер в днешно време за продажба най-вече е липсата на време, защото наистина има доста търсене и ако си активно работещ, с деца и т.н. наистина нямаш време да ходиш да отключваш почти ежедневно имота за огледи. А иначе самите брокери окупират всяка една обява от частно лице и започват да я предлагат като своя по социалните мрежи и сайтовете. Виждал съм 12 пъти обява за един и същ имот, предлаган от различни агенции, често с разлика в цената, квадратурата, етажа и каквото още се сетиш.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #926 on: 01.05.2024, 00:57:18 »
Всичкото това го знам, но някак си не съм имал лично проблем с брокери.
Но сумите извън наемите са изключително високи за хора, които не правят нищо. При наемите имат някакъв договор, няма нанесени други като нотариусите, банки.
Още като идвах да живея в София имах нужда от брокери щото се ориентирах трудно, но те изобщо по въпроса за наеми нямаха желание да вършат работа.
Все пак от Варна имах опит с брокери и схващях, че нещо ме мотат.
Примерно им казвам, че търся в Симеоново, те ми викат не искаш ли в съседен квартал като Малинова долина?
Къде ти Симеоново, къде ти Малинова долина? Най-чудно е, че си намерих където търсих и каквото търсих директно с малко късмет и без брокери.
Ясно е, че брокер не обикаля местата, които предлага и човек, ако изгуби няколко часа и влезе и пита тук-там може да постигне чудеса както казва Иво.
Украйна, победа!

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #927 on: 24.06.2024, 14:57:44 »
Едно време имаше вестници Софийски имоти, Бургаски имоти и др., там можеше без брокери.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #928 on: 25.10.2024, 17:54:31 »
Колеги, някой има ли наблюдения за т.нар. местност Гърдова глава (около Павлово). Търся жилище, което да е близо до Витоша, но гета от рода на Манастирски ливади, Витоша и Кръстова вада не ме интересуват, както и скъпотиите в Бояна, Драгалевци и Симеоново. Намерил съм няколко добри опции там, но чета, че районът е проблемен заради подпочвени води и застрояването на Боянското блато. Не знам доколко това са някакви градски легенди или истина, затова някой с повече познания би бил от голяма помощ.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline Kingpin

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #929 on: 25.10.2024, 19:37:55 »
Моите скромни наблюдения са, че тази местност е чудесен избор в момента, но перспективата е да се застрои по примера на Манастирски ливади - без да се промени инфраструктурата. А тя е като на вилна зона. Въпреки че според устройствения план, районът е предвиден за ниско строителство - от типа на комплексите около Боянското блато. Доколкото ми е известно все още няма канализация.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #930 on: 26.10.2024, 20:10:34 »
Кварталите Карпузица и Княжево ми се струват по-добри варианти, и са по-добре обезпечени откъм транспорт.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #931 on: 26.10.2024, 23:45:22 »
Че то в Гърдова глава не е ли скъпо? Като че ли в долното Павлово/Бъкстон по-може да се намери нещо на прилична цена.

Online snaker

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • DIEL TOURS
« Reply #932 on: 26.10.2024, 23:58:22 »
Зависи - ние когато търсихме, искахме точно Павлово/ Бъкстон, което реално е едно и също като квартал, но почти нямаше предлагане на това, което ние търсихме. Заглеждахме и Гърдова глава, като локация на пръв поглед е супер - близо до планината, до тм5, сравнително зелено и спокойно е, но след като отидохме веднъж на оглед, се оказа, че това наистина това е вилна зона - уличките са тесни, без тротоари, с много завои и най-важното изходите от квартала са силно ограничени и като брой и като посока на излизане. Лично аз доста подценявах Манастирски ливади като цяло, но в крайна сметка купихме точно там и се оказа, че Манастирски Запад в частта която е до бул. Бъкстон изобщо не е зле, но най-добре е да се разходиш и да видиш къде ти допада чисто като усещане, а и като транспортни връзки, магазини и т.н.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #933 on: 27.10.2024, 02:35:17 »
Каквото и да си говорим, в София в момента навсякъде е безумие, но....На брат ми жена му имаше два наследствени апартамента - един в Свобода и един в Зона Б5, до 30то даскало и Мола, във високите блокове. Първо продадоха този в Свобода и купиха "ново строителство" на последната спирка на седмицата, на улица Илчо Димитров - същият калпав и противен Виденов министър на образовонието. Бях в апартамента - добре "напудрен", но като качество - пълен, ама пълен боклук - течове в банята, бутафорни стени, мухъл, простотии....Криво - ляво го приведоха в някакъв вид и го оставиха на дъщерята на жената от първия брак. Бяха решили сетне да продават и в Зона-та и да си купят отделно в същия район, понеже там им харесва. Но точно като видяха за какви боклуци става въпрос, решиха да ремонтират в Зона-та и да остават там да живеят засега.
Аз ако бях, бих изчакал малко да тресне криза като през 2009та, въпрос на време е да се случи рано или късно, да изпосъкратят персонала навсякъде, доходите като цяло да се нормализират, банките да вдигнат лихвите, да сложат огромни данъци за второ, трето и т.н. жилище, съответно и цените да си дойдат на мястото. Тогава е момента да купиш, ако имаш възможност. Сегашното е пълен въздух, свързан с ниската финансова култура на тези с лесните и крадени пари, които следва да се преперат някак си, а това става най-лесно и просто с "инвестиране" в имоти. Чакайте бе, това да не е Маями...То в Канада, като махнем балоните Торонто и Ванкувър, са по - евтини реално - плащаш реална квадратура и няма замазки и шпакловки - влизаш и живееш, има дори кухня и уреди.
Чичо ми и той така - като децата му отидоха, първо единия, сетне и другия, да учат в Благоевград, реши да тегли заем и да купува, вместо да плаща наем. Да, ама същите цигании - течове навсякъде, мухъл, лефтерни стени - ремонтите му излязоха направо златни. Тръгна да се съди със строителя, но загуби - по документи всичко е изрядно, "минала е комисия, обектът е приет, не са направени забележки." А съдът гледа само и единствено документите. И в Торонто се опитват да дават под наем и продават страшни мизерии - като го видиш и "не ти хареса", почти веднага идва някой друг и го наема/купува - просто има много желаещи.
« Last Edit: 27.10.2024, 03:07:27 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #934 on: 27.10.2024, 07:50:46 »
И все пак в София си има много удобни локации за живеене. Окобено ако си до метростанция, имаш бърз транспорт и до центъра, до летището, до гарата което си е голямо удобство и изобщо не ти дреме за трафика. Каквото и да говорят големите панелни квартали като Младост, Люлин, Надежда са си много удобни и в повечето случаи има всичко на пешеходно разстояние от вкъщи. От новото строителтво напоследък също започнаха да се появяват много добри сгради, не са само боклуави с изчанчени форми като преди.

Като локация, аз лично съм свикнал на Младост въпреки че остава далеч от културния живот на центъра е доста удобно. Също е близо до Витоша и според мен е по-добър избор от Ман. Ли, Гърдова глава и тн. но това е въпрос на предпочитания. Ако е за Витоша с 314 се отива директно на Витоша, а в квартала има 2 парка и местност Въртопо за разходка.

Също бих избрал и центъра, например доста перспективно ми се вижда новия комплекс който строят зад гарата. Идеална локация, на пеша разходка разстояние от топ центъра. В бъдеще целия район ще стане като около Виена Хауптбанхоф и сега може би е добре да се инвестира там.  Също има хубави нови блокчета в района около Лъвов мост, ул. Веслец, Стара Планина но там искат по над 3000 евро квадрата. Също добра инвестиция ново строителство в историческия център доста трудно се намира.
« Last Edit: 27.10.2024, 07:52:50 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #935 on: 27.10.2024, 21:46:55 »
“Инвестицията” в имот в България е тотален скам… Ето го бъдещето на населението в София, освен ако не мигрират идиоти-извънземни от друга галактика и оправдаят необходимостта от леенето на бетон на поразия… Е - унищожената среда, запечатаните почви, топлинните острови, некачествено и негодно построеното, оставено на само разруха - това ще го наследим и ще му се радваме…  :)

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #936 on: 28.10.2024, 08:59:10 »
И все пак мисля че инвестицията е добра. Дори във Варна в центъра вече хубав малък двустаен с морска панорама струва 200 000 евро, а само преди няколко години и на 50-60 000 се мръщеха. Дали не е зле такава инвестиция? Там ръстът е най голям, след това в София. Факт в центъра на София и Варна вече има цени като в хубав квартал на Виена и Прага.

Има и друго никой не знае какво ще се случва с панелните сгради, изпуснаха момента истински да ги обновят с проверка и заздравяване на връзките между панелите. За това дори и да намалява населението хората заменят стар апартамент с нов и за това има толкова голямо търсене. Ами очевидно хората имат пари и 300 000 лева не им е проблем да извадят. Неслучайно спестяванията на домакинствата са достигнали абсолютен рекорд.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #937 on: 28.10.2024, 09:04:17 »
Имат пари друг път, Иво. По-точно някои имат много пари за пране, но това не значи, че другите "имат пари". Обяснява ти се новото строителство в масовия случай какъв пълен боклук е, ти пак си четеш между редовете. Знаеш ли каква звукоизолация има, та да се чува комшията, когато пикае и сере? Стига вече. Остави, че плащаш и общите части, балкони, за калпавите инсталации, мухъла и течовете вече казахме. Дори и влагоуловителите са безсилни. Реално едно 40 процента от всичко стоят празни, но нито се пускат за продажба, нито се дават под наем - ето така се създава голямо търсене и малко предлагане. Мафиотските строителни ООДта си ги държат - просто по този начин отчитат дейност, разбирай перат милионите на някой. Щото в банката хем лихвите са малки (нормално, след като имат предостатъчно ресурс), хем вече са задължени да питат за произхода на парите. А нашите паралии са тотално неграмотни да си купят акции на Майкрософт или Илон Мъск, или биткойни, та "инвестират" в тухли и цимент.
« Last Edit: 28.10.2024, 09:17:23 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #938 on: 28.10.2024, 09:49:24 »
Изобщо си нямате идея колко много са обикновените хора, които имат 6-цифрени суми в брой и съвсем не са IT-та. Познавам и поне няколко машинисти в БДЖ с толкова пари. Някои си построиха къщи, други си купиха апартаменти и ги ремонтираха. Един има 4 апартамента в Младост, а друг си построи подземен бункер до къщата на село, за да съхранява там пари в брой и синът му наскоро даде 400 000 лв за някаква съборетина.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #939 on: 28.10.2024, 10:58:08 »
Аз не коментирам откъде са парите, а в какво се влагат… Работата не е устойчива - реална полза и необходимост от тези имоти няма, освен за строителите и паразитите-брокери… Имотите не са като пари в сейф, злато или акции - унищожаваме си средата и то по безумно малоумен начин. Вече страдаме от лошо качество на новите квартали, имаме задръствания, нямаме я необходимата инфраструктура, а и да се изгради, тя трябва да се поддържа...
« Last Edit: 28.10.2024, 10:59:59 by difian »