Author Topic: Кварталите на София  (Read 205719 times)

Offline 2513

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
Re: Кварталите на София
« Reply #160 on: 08.01.2013, 21:15:02 »
По-добре булевард отколкото да се разхождат разни мангали с каруци и човек постоянно да го е страх, че може да бъде пребит, ограбен или дори убит. :)
А на всичкото отгоре гетото на бул.Европа се нанесе тук във общежитието блок464 във люлин. . :rev: :neznam:

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #161 on: 10.01.2013, 00:35:37 »
Люлин 5 не е особено удачно място за живеене независимо от чистотата на въздуха - близостта на Филиповци води неизбежно до доста голям брой каруци по улиците и сериозна престъпност.  :(

Информацията е абсолютно недостоверна.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #162 on: 10.01.2013, 11:35:21 »
Напълно достоверна е - Филиповци е на не повече от 500м от крайните блокове на Люлин 5 и циганските каруци нямат никакви препятствия, също в Люлин 3, 4 и 5 има и доста цигани по блоковете.  Съответно и престъпността е висока.  :(

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #163 on: 10.01.2013, 11:57:02 »
Напълно достоверна е - Филиповци е на не повече от 500м от крайните блокове на Люлин 5 и циганските каруци нямат никакви препятствия, също в Люлин 3, 4 и 5 има и доста цигани по блоковете.  Съответно и престъпността е висока.  :(
Стига си лежал на непотвърдени данни, факт е, че 97-мо СОУ да кажем се слави като ц------о училище, но когато аз съм бил в Люлин 5 по нищо не ми е направило впечатление там да има повече ц----и отколкото в другите микрорайони. Едно обаче е сигурно за Люлин 5, че там дефицитни са търговските обекти и живеещите по-навътре трябва да отиват да пазаруват или до Лидъл, или до магазините на булевард Райко Даскалов, което определено не е близко за всички. Бих казал още, че това е най-самотната част от квартала и се нуждае от известно облагородяване, но затова, че там било пълно с ц----и и имало висока престъпност силно се съмнявам и в отговор задавам въпроса не е ли ясно, че престъпността е най-голяма в Люлин 3, където са общината, пазара, пълно е с банки и е притегателен център за автоджамбазите. А и също не е ли очевидно, че ц------е са повече около пазара и големите търговски обекти?
« Last Edit: 10.01.2013, 18:56:11 by AGENT 006 »

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #164 on: 10.01.2013, 15:54:18 »
За да приключим въпроса - циганите са най-много около Люлин 1, където са кипърските общежития, понастоящем цигански общежития. В Люлин 3 също, както каза колегата, с единствената забележка, че "микрорайон" се пише слято  :P
Но не бих казал, че като цяло има микрорайони с изразена разлика в населеността от мургавите братя. Има около обекти, населявани от тях, каквито не отсъстват в почти нито един микрорайон.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #165 on: 10.01.2013, 20:06:32 »
Пейчев, и аз и други форумци сме живяли в Люлин и както виждаш, нито сме пребити, нито сме ограбени.

А като се връщах веднъж от Витоша, ми направи впечатление, че дори и в Бояна, на най-топ мястото до черквата в 2 от къщите живеят цигани, а също и в една къща по-нагоре към бившата ВЕЦ, също така има и в Драгалевци, както и в центъра, така че тях ги има навсякъде, и няма гаранция че и да си в престижен квартал пак няма да имаш такива съседи, защото евтини квартири се изпадат чат-пат и по баровските квартали, така че няма гаранция че и там няма да се настанят разни цигани например, дошли тука от провинцията.
« Last Edit: 10.01.2013, 20:09:40 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #166 on: 10.01.2013, 20:20:45 »
Хайде почнаха се махленските спорове, факт е, че Люлин се смята за бандитски квартал, факт ли е, че наистина е такъв - неизвестно, не са известни и критериите по които е лепнат този епитет.
Кои са последните построени панелни блокове в Люлин, от тази снимка виждам, че един от тях е 601:

Също така мисля си и за ЕПК-то 961, 962 и 963 което го помня с крана и оградите от преди сумати години. Същата сцена имаше на снимка на откриващата статия на "Вестник за Люлин":

И съседния част от който още стои недовършена:

А така като гледам на последната снимка си мисля бялата част от блока достроявана ли е заедно с недовършената?
Всъщност всички ЕПК-та по линията на Царица Йоана ли са от "късната панелна епоха"?
« Last Edit: 10.01.2013, 20:25:19 by AGENT 006 »

Offline flow

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #167 on: 22.02.2013, 17:50:18 »
Понеже винаги гледам напред, вече си представям бъдеща инвестиция (при повече спестовност...).

За да не чета всички постове по темата, дали би могло да се систематизира - квартал най-добър по всеки от следните показатели:

- транспортно удобство, по възможност близост до метро (най-кратко пътуване до центъра)
- минимален шум
- минимално замърсяване на въздуха
- зелени площи и отстояние на сградите
- отсъстваща наблюдаема миграция на мургави братя?

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #168 on: 22.02.2013, 17:56:10 »
Коментар по тези точки за Люлин:
- транспортно удобство, по възможност близост до метро (най-кратко пътуване до центъра) - има транспортно удобство, но за най-бърз достъп до центъра не знам;
- минимален шум - зависи от конкретното положение в квартала;
- минимално замърсяване на въздуха - зависи от конкретното положение в квартала(предполагам, че около пазара замърсяване явно има в по-големи количества);
- зелени площи и отстояние на сградите - има ги и двете;
- отсъстваща наблюдаема миграция на мургави братя - зависи от конкретното положение в квартала.

Offline flow

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #169 on: 22.02.2013, 18:08:51 »
Сигурно се повтарям, но смятам, че много от това се отнася за всички райони, и поради тази причина не може да се обобщава (освен, примерно, че центърът е мръсен).
"Майбах, до него гето" може да се отнася за всеки "микрорайон".

Имам за сравнение Лондон - там източните, южни и донякъде северни квартали са обезпечени с метро, но и достъпни за всякакви субекти. Преди 20 години "Уолтъмстоу" беше представителен за традиционната народна култура на Източен Лондон; сега там НЯМА англичани. Западен Лондон е бастион на заможните, предпочитащи все още да живеят в града. Там, ако се разхождаш, няма къде да седнеш: всяка градинка и пейка е частна, заключена.

Какво ни чака:

« Last Edit: 22.02.2013, 18:16:38 by flow »

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #170 on: 22.02.2013, 21:07:30 »
Надежда също може да отговори на много от критериите ти. Най-удобни са 3, 1 и 2-ра част според мен.
 Транспортното обслужване е сравнително добро - на всички по-големи улици има или автобус или трамвай - през средата на квартала минава метро, сравнително тихо е (до колкото може да бъде тихо в града), естествено - както навсякъде се срещат и мургави братя - но не са в изобилие. За зелените площи - има места с такива има и без такива. За замърсяването на въздуха не мога да коментирам, а и не мога да кажа, че някъде в София има чист въздух (без Витоша).
НЕ НА КИЧА ПО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА В ГТ!!!

Offline flow

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #171 on: 22.02.2013, 21:59:02 »
За въздуха - не съм обикаляла много София, но имах познати в Княжево и беше страхотно; само не ме кефеше да се тътря с някакъв трамвай. Ако имаше метро дотам, бих си взела.
Апропо, във въпросния трамвай срещнах циганско семейство, което така се стараеше да се интегрира, та чак се беше престарало - всички в бяло, изтъркани до болезненост, тоалетът свети - забелязах ги, понеже се отличаваха от всички други пътници - вкл. с любезността и желанието да завържат диалог. Дано има повече такива!..... Не съм расист в никой случай, искам само да няма престъпност.

Ами, почти съм ти станала комшийка в Надежда, само че в 4 - близо до метрото Бели Дунав. Много се косих; казаха ми, че само да имах още 20 хил лева щях да си взема в Редута; от друга стана, дават ли ми се още толкова пари пак за две стаи, но малко по-големи и в "престижен" квартал? Може да ги дам за малко ваканционно жилище, както каза някой; а колкото до комфорт, ще се надявам на Икеа за обзавеждане на маломерни площи.

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #172 on: 22.02.2013, 22:19:33 »
Ами аз съм от другата страна в 3-та част. Харесва ми това, че в радиус от 1 км имам детска градина, училище и поликлиника. Метрото ми е на 5 мин пеша, имам 3 автобусни линии под блока и още 2 на 5 мин пеша, трамвая също ми е на 5 мин пеша - общо взето съм абсолютно доволен. В 4-та част хубавото е, че Северния парк ти е под носа и можеш спокойно да се разхождаш. Също така трамвая ти е близко, както и метрото - има доста големи супермаркети в района, поликлиниката също ти е близо.
НЕ НА КИЧА ПО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА В ГТ!!!

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #173 on: 10.03.2013, 17:41:23 »
Ж.К. Младост - 1 през 70-те  :)

Колко е празно...Честно казано сегашното по-плътно увояване на площите между блоковете е по-далновидно. За какво са ги правили толкова разпръснато блоковете? Поради това недоразумение в момента се е получила такава какафония от местоположение на сградите,височина,улична мрежа и т.н....

Offline Fantomas

• View Profile
« Reply #174 on: 10.03.2013, 18:40:07 »
Изглежда празно, защото не са засадени все още дръвчета, не са оформени градинки, алеи и т.н. Не мога да разбера защо се кефите на това ново строителство, при което кооперациите се разделят само от една уличка или булевард, без никаква зелена площ между тях. Никога не бих живял на такова място!

Offline freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #175 on: 10.03.2013, 18:46:15 »
Изглежда празно, защото не са засадени все още дръвчета, не са оформени градинки, алеи и т.н. Не мога да разбера защо се кефите на това ново строителство, при което кооперациите се разделят само от една уличка или булевард, без никаква зелена площ между тях. Никога не бих живял на такова място!

Защото така най-ефективно се използва пространството,комуникациите,най-лесно и добре се поддържа и е най-енергоефективно.
Зелено има колкото си искаш в планината, в София тя е на две крачки разстояние. Ние имаме някакви изкривени представи че под блока трябва да имаш ливада която дори няма някакво ландшафтно решение и която никой не смята за необходимо да поддържа,коси,тори,облагородява но за сметка на това е задължително да я има за да може да си хвърля там торбичките,памперсите на бебето и да си гарира там колата.
« Last Edit: 10.03.2013, 18:47:58 by freepigeon »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #176 on: 10.03.2013, 19:55:05 »
Че какво лошо има? И аз много повече обичам, както ми е сега в Младост 2 блока накрая, пред мен да има само поля и планина. Много по-уютно и приятно е за живеене, като излезеш на терасата да гледаш само планини, вместо комшиите отстреща и шумотевица.

Само 300 м. по-надолу, където са новите блокове са завряни един в друг, само с една кална улица помежду тях.

Много по-приятно за живеене е като има такъв простор, така и въздуха се движи и е по-чист, и гледка имаш.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Fantomas

• View Profile
« Reply #177 on: 10.03.2013, 21:09:22 »
Защото така най-ефективно се използва пространството,комуникациите,най-лесно и добре се поддържа и е най-енергоефективно.
Зелено има колкото си искаш в планината, в София тя е на две крачки разстояние. Ние имаме някакви изкривени представи че под блока трябва да имаш ливада която дори няма някакво ландшафтно решение и която никой не смята за необходимо да поддържа,коси,тори,облагородява но за сметка на това е задължително да я има за да може да си хвърля там торбичките,памперсите на бебето и да си гарира там колата.
Не става въпрос да има ливади и полета по няколкостотин метра, а нормална градинка, с площадка, с пейки, с дръвчета, където може да излезнеш, да поседнеш на въздух, когато е приятно времето. А повярвай, само няколко дървета пред блока спират шума почти както би се справила и шумоизолираща стена. Отделно лятно време като има повече зеленина, жегите не се усещат толкова.
И не на последно място гъстото строителство е предпоставка за пренаселване на района, което от своя страна води до увеличаване на трафика, възникват проблеми с паркирането и т.н.

Offline maxpower

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #178 on: 11.03.2013, 20:21:12 »
Според вас кой е най-добрия от панелните комплекси като място за живеене и въобще като среда? Според мен това е Младост (от големите и по-отдалечените панелни комплекси) защото сравнен с другите има някак си по-приличен, човешки вид. Само че имам проблем с класирането на другите. Вие кой бихте сложили на 2-ро, 3-то и т.н. място измежду всичките? Люлин, Дружба, Левски...? За по-малките и по-близки до центъра панелни комплекси не мога да определя, защото съм пристрастен, а и нямам много наблюдения.

И нещо друго, защо в Хаджи Димитър май има само един 9-етажен панелен блок, докато в някои части на Левски масово са по 9 етажа? Защо повечето са 7 или 8 етажни в района? И във връзка с това - близо до зала Христо Ботев в Студентски град има панелно общежитие, което е над 10 етажа, въпреки, че не е препоръчително панелни сгради да се правят на 10 и повече етажа.
« Last Edit: 11.03.2013, 20:24:57 by maxpower »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #179 on: 11.03.2013, 22:00:12 »
И аз класирам Младост на 1-во място от панелните, заради местоположението до планината и чистия въздух. тук има и по-малко мъгли.

На 2-ро...хмммм знам ли. Или Гоце Делчев, или Свобода, и двата са доста зелени, с много дървета и градинки, и двата са близо до парк, и двата са с еднакъв тип 6-етажни панелни блокове. Гоце Делчев е по-близо до Витоша, но пък отчасти градинките са застроени, Свобода пък все още не е презастроен. Не знам, не мога да преценя.

Люлин 4 и 5 също са много хубави, тихи, близко до планина до природа, с доста зеленина и градинки, но имат един огромен недостатък-близостта до махалата.

Овча Купел 2 също е хубаво, пак е близо до планината и е разположен на баири, има по-разнообразен терен.

Фен на автобусите ЧАВДАР