Author Topic: Старопланински пътища и проходи  (Read 98524 times)

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Старопланински пътища и проходи
« Reply #40 on: 15.07.2011, 17:14:32 »
Даже някъде в тубата имаше клипче как се минава през Шипка.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #41 on: 01.08.2011, 11:39:11 »
Започва реконструкцията на Ришкия проход
1 август 2011 / News.dir.bg

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев ще даде от 10.00 часа началото на реконструкцията на Лот 4 по проект „Транзитни пътища V”.
Събитието ще се състои на кръстовището на път І-6 София - Бургас с път ІІ-73 Карнобат – Шумен (непосредствено до изхода на гр. Карнобат, посока Бургас при бензиностанция „Петрол”), предаде "Фокус".

Лот 4 „Път ΙΙ - 73 Шумен – Карнобат” е с обща дължина 90.32 км пресича източна Стара планина през Ришкия проход и е ключова логистична връзка между Северна и Южна България. Стойността на обекта е 23 000 585.68 лв. без ДДС. Средствата за финансирането е осигурено чрез заем от Европейската инвестиционна банка и държавния бюджет.

Изпълнител на строително-монтажните работи по проект „ Път ІІ-73 Шумен-Карнобат” е сдружение от „Лена Енженярия и Конщрусойш (Португалия), „Инжстройинженеринг” ЕООД и „Пътища Шумен” АД. Срокът за изпълнение е 24 месеца.

Проектът предвижда подобряване характеристиките на пътя, възстановяване експлоатационното му състояние, с цел осигуряване безопасност и комфорт на пътуващите през стратегическия Ришки проход. Предвидена е реконструкцията на 23 пътни съоръжения – мостове, жп надлези, сред които и мостът на р. Камчия. За населените места по пътя, проектът предвижда рехабилитация на прилежащите тротоари и оформяне на входовете към частните имоти, което ще подобри външния облик на селищата.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #42 on: 11.12.2011, 19:22:11 »
Според мен трябва да има и категория "Излетни" или още "проходи с цел туризъм", където да се включат Дюлински, Върбишки и Златица - Етрополе, също и Твърдишки(offroad трасе).
Дюлино съм го минавал час-два след залез-слънце и това, което запомних бе, че банкетът е доста дълбок - става въпрос за южната част от Оризаре на север. Там за разминаване трябва с десните колела да се стъпи на банкет и си е може би към 15-20 см. по-ниско от асфалта. Иначе дупки не, по-скоро неравности и бабуни. Северната част е кърпена, но за сметка на това с максимум 3 дупки - общо взето всички дупки лесно могат да се избегнат, дори през нощта. Южната страна на Дюлински е по-стръмната и с повече и по-остри(дори обратни) завои.
Върбишкият също е приятен, ако не бързате. Северната страна наистина е добре като е преасфалтирана до върха. Особеното на южната част е, че ширината на асфалта е автомобил и половина, а местата почти без асфалт, макар и дълги само по 10-ина метра, са в сенчести участъци и трудно се забелязват. Коварното е, че има такова безасфалтие и на 100-ина метра преди кръстовището с пътя за Медвен т.е. помисляш си, че си го минал вече и той ти напомня да внимаваш до край :). Надолу към Бероново не съм минавал.
Минах през Медвен - Градец - Ичера - Сливен, където мога да кажа, че настилката е наистина идеална, макар и на места да е стръмна и с остри завои.
« Last Edit: 11.12.2011, 19:52:11 by тролей №164 линия 2 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Online RADOCVET

• Moderator
  • Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #43 on: 23.08.2012, 13:46:34 »
Някой минавал ли е скоро през Жеравна към Карандила. Гледам, че има два варианта: през Градец и през Нейково (разликата е 5 км). Кое би било по-удачният вариант?
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #44 on: 23.08.2012, 13:58:27 »
Някой минавал ли е скоро през Жеравна към Карандила. Гледам, че има два варианта: през Градец и през Нейково (разликата е 5 км). Кое би било по-удачният вариант?
И двата пътя са хубави, но през Ичера е една идея по-добре. Зависи докъде искаш да стигнеш - до Карандила или до Сливен.

Online RADOCVET

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #45 on: 23.08.2012, 14:01:37 »
Първо до Карандила и после до Сливен :)

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #46 on: 23.08.2012, 14:31:40 »
Карай тогава през Ичера. После можеш да се спуснеш за Сливен през в. Българка.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #47 on: 02.12.2012, 00:16:01 »
40 км от Твърдишкия проход са изцяло ремонтирани

Премиерът Боко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на управителния съвет на пътната агенция Лазар Лазаров откриха ремонтирани участъци от Твърдишкия проход.
Със средства от републиканския бюджет в размер на 11.5 млн. лв. са обновени около 40 километра от трасето.
Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД "Строителство и поддържане на пътища", Сливен и "Пътни строежи – Велико Търново" АД.
Проходът свързва градовете Елена и Твърдица и осигурява пряка връзка с Подбалканския път I-6 София – Бургас, като е най-кратката връзка между Северна и Южна България.
Пътят е строен преди 50 години, а не е ремонтиран никога досега, затова се радвам, че успяхме и то за 6 месеца", каза Лиляна Павлова.
Тя увери, че дори при зимни условия няма да има проблем при преминаването на отсечката. Министърът посочи, че са направени водостоци и канали. В последните седмици правителството е дало още 500 хил. лева допълнително, за да може да се направи връзки с други пътища и магистрала "Тракия".
Според регионалния министър най-важното е да се привлекат туристи в този регион, който е прекрасен край и с огромен потенциал за развитие на туризма.

http://infrastructure.bg/show.php?storyid=1957715
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline Zerox

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #48 on: 02.12.2012, 11:55:53 »
Не гръмна ли скандалът "Батко и братко" преди 4 години точно поради ремонта на този проход? А сега гледам изпълнителите пак са свързани с тях. Нещо не ми е ясно тука, или по-скоро всичко е ясно. :devil: :angry:

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #49 on: 25.07.2013, 13:38:22 »
Някой минавал ли е скоро по Карнобат - Шумен или Айтос - Провадия? Понеже ще пътувам към Варна през А1 и ми се ще да изпусна трафика и лудницата около морето, мисля да пробвам някой от тези проходи. Гедах сайта, който Благун беше споделил преди време за състоянието на пътищата, и там е дадено, че този през Шумен е в по-добро състояние, но от уличния изглед ми се струва, че е обратното, а и всякаш айтоския проход е с по-малко завои.

Offline monte carlo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #50 on: 25.07.2013, 19:47:50 »
Карнобат-Шумен е в ремонт, но като цяло става. Последно минавах преди месец, почти навсякъде освен в селата бяха пред полагане на последните два пласта асфалт, на острите завои преди и след моста при разклона за с. Камчия малко изненадващо имаше разкопан нов асфалт, зарит само с трошен камък, в селата беше фрезовано и разкопано, но точно като минавах асфалтираха траповете във Веселиново, може би са стигнали до Лозарево.
През Айтоския ходих миналата година само до Вресово първите 5 км е идеален, после става на вълни и кръпки...
Между двата бих избрал Карнобат-Шумен.
Ние знаем, че те лъжат.
Те си знаят, че лъжат.
Те знаят, че ние знаем, че лъжат.
Ние знаем, че те знаят, че ние знаем, че те лъжат.
И все пак те продължават да лъжат.

Online RADOCVET

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #51 on: 25.07.2013, 20:01:36 »
Някой минавал ли е скоро между Горно Камарци и Витиня? Имам ходене до Мирково и после до Ботевград, а не ми се връща чак до Богров.
« Last Edit: 25.07.2013, 20:05:24 by RADOCVET »

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #52 on: 25.07.2013, 20:23:04 »
Някой минавал ли е скоро между Горно Камарци и Витиня? Имам ходене до Мирково и после до Ботевград, а не ми се връща чак до Богров.
Според http://www.roads-bg.eu/ не е добро положението. Има едно шорткътче от Столник до Елешница, него можеш да ползваш. То излиза малко полузаконно точно преди виадукта Елешница на АМ Хемус.
« Last Edit: 25.07.2013, 20:25:49 by blagun »

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #53 on: 25.07.2013, 20:56:25 »
Минавах миналата година есента, пътя не е добър има доста стабилно количество дупки около Витиня. Над Горно Камараци пътя е сравнително добре, но по-нагоре има участък с дупки. Може да се мине с кола, ако малко се кара в насрещното и с ниска скорост. Пътя иначе е спокоен и е добра алтернатива.
ЕД: А сега се загледах че си писал за пътя до Ботевград. Моят пост беше свързан с част от пътя от Горно Камарци до Бензиностанцията на Витиня.
« Last Edit: 25.07.2013, 20:59:07 by Petko21 »

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #54 on: 25.07.2013, 21:51:55 »
През Витиня има един ужасяващ участък от около 300м., където има повече дупки, отклкото асфалт и са по 30 см. дълбоки, останалото е поносимо. Така беше пролетта. Преди месец писах писмо на АПИ точно за този път и ми отговориха, че ще го закърпят, но не знам дали наистина са направили нещо по въпроса. Иначе спестява наистина много път. През Елешница е добър пътя, но е доста по-далече и слизането от / качването на магистрлата е забранено там и даже бяха натрупали земя на изхода, но въпреки това може да се мине и аз го правя редовно.
« Last Edit: 25.07.2013, 21:54:03 by Dragon »

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #55 on: 25.07.2013, 22:18:29 »
От Горно Камарци мини през прохода Арабаконак по-добре и оттам излизаш директно на Врачеш. За дупки - има дупки, но няма никакво движение и можеш да караш по ширината на цялото платно.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #56 on: 26.07.2013, 08:40:15 »
Някой минавал ли е скоро по Карнобат - Шумен или Айтос - Провадия? Понеже ще пътувам към Варна през А1 и ми се ще да изпусна трафика и лудницата около морето, мисля да пробвам някой от тези проходи. Гедах сайта, който Благун беше споделил преди време за състоянието на пътищата, и там е дадено, че този през Шумен е в по-добро състояние, но от уличния изглед ми се струва, че е обратното, а и всякаш айтоския проход е с по-малко завои.

Преди месец ходих до Варна , но минах по северния път през Велико Търново като останах сравнително доволен от състоянието на пътя / изключая малко след Търново / и още по-доволен от липсата на трафик . Иначе и навигацията искаше да ме води през Карнобат и Шумен .

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #57 on: 26.07.2013, 15:15:32 »
Карнобат-Шумен е в ремонт, но като цяло става. Последно минавах преди месец, почти навсякъде освен в селата бяха пред полагане на последните два пласта асфалт, на острите завои преди и след моста при разклона за с. Камчия малко изненадващо имаше разкопан нов асфалт, зарит само с трошен камък, в селата беше фрезовано и разкопано, но точно като минавах асфалтираха траповете във Веселиново, може би са стигнали до Лозарево.
През Айтоския ходих миналата година само до Вресово първите 5 км е идеален, после става на вълни и кръпки...
Между двата бих избрал Карнобат-Шумен.
Пак ли слоеве полагат :eek:. По този проход минах на отиване на 3 октомври и на връщане от южна България на 7 октомври 2012 и от Лозарево на горе чак до края(Шумен) почти навсякъде имаше положен поне 1 слой асфалт, освен вътре в едно село(явно е Веселиново). Тогава при завоите горе в Балкана, имаше 2-3 места, където бяха изкопали правоъгълни ями в едната лента за движение, дълбоки по 3-4 метра, по мостовете също все още нямаше асфалт. Предположих, че до Нова година(или най-късно до края на Април са го завършили(нали през декември, януари и февруари има яко сняг и студ и не може)). Значи голямо туткане пада там. Нищо ново. :help: :crazy: :D
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline monte carlo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #58 on: 26.07.2013, 19:06:41 »
Зазимили са го без износващ пласт и без действащо отводняване, като резултати имаше доста локални ремонти на асфалтираното миналата година, иначе и в Лозарево бяха трапове, особено при моста малко преди северния край на селото.
Ние знаем, че те лъжат.
Те си знаят, че лъжат.
Те знаят, че ние знаем, че лъжат.
Ние знаем, че те знаят, че ние знаем, че те лъжат.
И все пак те продължават да лъжат.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #59 on: 26.07.2013, 23:08:12 »
В сайта на АПИ го давват със срок на ремонта 21.10, та май ще пробвам Айтос - Провадия.