Author Topic: ПОЛИТИКА=?  (Read 164801 times)

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2333
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2420 on: 11.02.2018, 22:22:47 »
Чисто практически и чисто технически част от изложеното е некоректно, неверно или недоинтерпретирано правилно в някои съвсем съвесем технически аспекти. Личи си, че статията е писана за пореден път от някой без ионженерен и технически опит - т.е. искаме всичко да знаем, ама не можем да го схванем
Съвсем конкретно разбирам малко повече от една от цитираните области - т.нар. провизводство на азот за минерални торове.
Първо да кажа, че не изключвам американците наистина да са снижили целенасочено в окупационните територии производството на торове! Но това не е с цел да ги държат гладни. Нека да припомня формулата на амониевата силитра NH4NO3 - амониев нитрат. Това е стока с двойно предназначени - една от най-важните съставки при производството на експлозиви. Това на журналисна или там автора на статията или не е било известно, или не е искал да го споменава. Доколкото помня барута се състои от дървен прах, амониев нитрат и източник на кислород.
Що се отнася до България - да наистина вече не съществуват заводите във Враца - Химко, АТЗ - Стра Загора и забравих още къде. Но са останали двете най-значими мощности за производство - това е Агрополихим в Девня и Неохим в Димитровград. Последния е едновременно най-стария и най-нов завод за производство на амониева селитра в България. Най-стар - защото Химкомбината в Димитровград е построен още по времето на Сталин и дори е носил неговото име за кратко и най-новия - просто като бях малък в началото на 80-те години се построи нов завод за производство, който успяха да пуснат в екслоатация само 3-4 годни преди 10-ти ноември.
Що се отнася до производството на азот - и в Девня и в Димитровград се използва метода на втечняване на атмосферния въздух. При тоя процес се получава азот, кислород и аргон. Инсталацията в Димитровград е доста старичка. Няма да забравя, че по време на събиутията в Румъния за свалянето на Чушеско през декември 89-та година ни бяха завели от училище и си спомням още  металната чаша с течен кислород и потопенопто листенце...
В Девня тази станция пък я демонтираха и сключиха парньорство със СОЛ- България. Т.е. инсталацията е чисто нова в Девня , но не се води собственост на Агрополихим. Произведения азот се подава от инсталцията по тръба, а отделно си продават кислорода за медицински цели. Имат инсталация в Подуене с резервоари откъдето доставят девненския кислород за повечето болници в София. За сметка на това получават като отпаден продукт от Агрополихим CO2 ( по спомен над 90%), който пречистват и обогатяват и използват за хранително-вкусовата промишленост. Т.е. не се узпуска отпадния продукт в атмосферата, а се използва.
Така - значи азот си се получава на две места и се използва за синтез на амонях - NH3. Както се вижда формулата - трябват му на един азотен атом 3 водородни. Откъде идва водорода - ами много просто - от CH4 - или от метан или иначе казано от газопровода на Булгаргаз. Ето това е разковничето за уж намалялото производство в България на азот за амониве нитрат - скъпата цена на газта!! Азот дал господ - 72% е в атмосферата по спомен - ама газта идва на дебела цена! Иначе формулата за производство е - NH3+ HNO3 -> NH4NO3 - или амоняк + азотна киселина = амониев нитрат.
А октъде идва азотната киселина? Някога в Димитровград и в Девня имаше цехове за производство на азотна , че и на сярна киселина. Само , че бяха толкова вредни за хората, че ги затвориха още почти веднага след 90та. Майка ми е казвала, че за една смяна в цеха за сярна киселина - чорапогашника целия става на дупки и се хвърля.
Та доколкото знам за Агрополихим и сигурно е така и за Неохим - купуват азотната киселина от друга фирма. За Агрополихим съм чувал, че са Арубис, които са медодобивния комбинат в Пирдоп. Имам спомени, че азотната киселина се получаваше от производството на мен или покрай него.
На кратко произвеждаме достатъчно много торове за пълно покриване на нуждите ми и за износ. За съжаление скъпата цена на газта правят торовете скъпи откъдето се вдига себестойността на земеделкста продукция и заводите ни стават неконкурентоспособни на кои - на Руските! Т.е. не изнасяме толкова много селитра както през социализма, защото газта ни е на пазарни цени и евтина газ имат най-вече руснаците!


Offline IKAR

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2246
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2421 on: 12.02.2018, 00:21:26 »
Ами няма как друго да е при положение, че плащаме най-скъпия газ в Европа. И за това не е виновна Русия, че използва нефта и газа не толкова като стока, а като геополитическо оръжие. Вече и бебетата разбраха, че Русия в момента е жив зян и продължава да затъва, понеже практически не може нищо да изнесе освен пушкала, нефт и най-вече газ. И ако относно пушкалата няма как никой да бъде принуден да ги купува от Русия, съответно успяват да продават само на "приятелски" диктаторски държави и на разни терористи, то с газа нещата не стоят така заради липса на газопроводи. Например технологичната схема на газопровода за Турция е така направена, че можем да изнасяме газ натам, но не и да внасяме. Виновни са нашите продажни мекерета, които получавайки и лична финансова изгода от руската мафия, всячески пречат на изграждането на интерконекторите за алтернативни доставки. И нищо чудно Гегов, който почина преди дни, някой да му е "помогнал". За протокола ще кажа, че Булгартрансгаз е друг свят - огромни заплати, 13-та и 14та такава за Коледа и Великден плюс 15-та за почивка през лятото. Но всички до един там са назначени с връзки.....
Less travel by car! (използвайте по - малко лични автомобили за сметка на обществения транспорт, независимо от финансовите Ви възможности - препоръка на Европейската Комисия)

Да се отнеме незабавно лиценза за пътнически превози на БДЖ, тъй като изключително неадекватните разписания и опасният амортизиран подвижен състав водят до особено лошо транспортно обслужване.

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2333
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2422 on: 12.02.2018, 00:56:28 »
Освен това, българинът обожава да реве за загубената промишленост и в същото време няма и бегла представа от съвременната икономическа география на страната. Т.е. не знае какво се произвежда, какво вече и най-вече защо не се произвежда и също така за внос и износ.
Например масово не се знаят регулаторните органи за дадено нещо.
Ще дам и пресен пример с коментари под статия за GP-тата. Видях призиви да се премахнат и да се ходи директно на специалист. Всъщност това е системата до края на 90-те.
Никой не си спомня недостатъка - специалиста гледа на теб както майстор на кола - свършва работата и чао! Водих преди 3 дни детето на специалист по УНГ в ИСУЛ. Сигурен съм, че е светило в детското УНГ, обаче аз отидох при него с вече приложено лечение и трябваше да се свери и допълни. Първо ми каза, че той поставял диагнозата, като му казах за какво сме. После погледна и от устата му излязоха дни антибиотик и рецепта. Определено наличието на GP, което си познава пациентите прави започването на някакво лечение по-бързо от това да отидеш при голямо светило за първи поглед.
По същия начин с малоумщина и подражание на Русия ще махне някой и лятното часово време. Не се мисли, че лятото ще почне да съмва в 3:30 и ще пречи на съня, а есента ще е тъмно септември при излизане от работа. Обаче ще ни спасяват от ранното ставане без да има кой да ни спаси от извънредно бачкане.
Ще твърдим, че сме зле държавата, обаче хората посетили Куба ще са заредили самочувствие за много дълго време сред сгради без стъкла с дървени капаци, сред бедни хора и жадни жени за някоя пара...

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


Offline Марин Петров

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 280
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2423 on: 23.02.2018, 11:33:08 »
Колеги, тука си коментирате някакви хипотетични неща. Аз ще ви разкажа малко от живия живот.

Предполагам всички сте чували как от време на време политици се хвалят как са успели да привлекат някой нов инвеститор в България. Как ще се открият няколко стотин до няколко хиляди нови работни места. Ще има работа. Икономиката ще се оправи и т.н. Цветя и рози. В същото време политиците обещават максимално безпроблемно съществуване на този чужд инвеститор в България. Скоро чух как Плевнелиев ще докарва производители от автомобилната индустрия в България. Аз съм запознат с тази индустрия. вече в България има не малко производители, които произвеждат елементи от коли.

Преди да продължа нататък - ще ви дам един пример за политическото говорене - https://dariknews.bg/regioni/pleven/ot-leoni-nauchiha-za-predimstvata-na-pleven-kato-miasto-za-investicii-2055498 Обърнете внимание на това какво казва кмета - "От наша страна ще направим всичко възможно намеренията ви да се осъществят възможно най-бързо и най-безпроблемно." Това го правят всички политици, когато се опитват да привлекат инвеститор. Ще се върнем на това малко по-късно.

Ще говоря основно за елктронната и електротехническата индустрия. но се обзалагам, че почти във всички други отрасли, където са се домъкнали инвеститори, е същата работа. във въпросната индустрия се произвеждат печатни платки, електронни компоненти, кабелни снопове за коли и други подобни. Вече има не малко заводи в България. всичките на чужди инвестори. някой са купили стари производствени бази, а други са си построили нови от нулата. Имам приятели и колеги, които работят по тези места и знам за какво говоря.

Редовите работници получават минимална заплата. обещават им се ваучери за храна. понякога им ги дават, понякога не им ги дават. инженерите получават 700-800 лева. ако някой е имал късмет (или връзки) и се е уредил да е началник цех, началник производство и т.н - получава 1000-1500 лева. Администрацията получава 600-700 лева. Всичко това е бруто. Шефовете или т.нар. мениджъри (чужденци, които са пристигнали от фирмата майка) получават обаче 5000-10 000 ... в евро.  Редовно се получава така, че да се остава извънредно. без това да се отбелязва никъде или да се доплаща. условията на труд не са добри. пести се от вентилация, климатизация и осветление. не се взимат много мерки за защита от вредни условия на труд. да не ви обяснявам какво представлява процеса по насищане на печатни платки. или пък какво ти се случва, ако по цял дел запояваш, без никакви защитни средства. Ако някой се оплаче пред институциите - тук идва момента с обещанието от политиците към инвеститорите да нямат проблеми. последствия за инвеститора няма. Работникът, който се е оплакал или е уволнен или е "поставен на мястото си" и вече знае, че няма смисъл да се оплаква.

Повечето от тези фирми избират малки градове и райони, където бедността е голяма. Ботевград, Плевен, Русе, Годеч, Съединение, Карнобат, Айтос, Смолян, Пазарджик и други. Някой ще каже, че в Пловдив има много такива (а Пловдив не е беден район). Да, ама те са по-скоро по покрайнините на града, така че по-скоро са насочени към работната ръка от близките градчета и села. а не толкова към Пловдив. И така хората от тези бедни райони нямат избор - или тези мизерни минимални работни заплати + лоши условия на труд, или нищо. Или чужбина.


Винаги, когато някой каже, че ще идват нови инвестиции в България, говоренето е приповдигнато. Всички звучи чудесно. цветя и рози. икономиката ще се оправи. държавата ще се оправи. Но никой после не задава въпросите какво се случва на практика, когато тези инвеститори пристигнат. Добре ли е за хората? Добре ли е за държавата (колко данъци се плащат)?

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2333
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2424 on: 23.02.2018, 18:57:36 »
Аз мога да ти кажа, че е така, но в почти всички фирми без значение националността българска или не. Дали са намесени политици навсякъде - едва ли! Освен това извънредния труд се заплаща само и почти изцяло в държавни учреждения. Освен това е много пи-гадно без защита на гама радиация отколкото на запояване.

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


Offline IKAR

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2246
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2425 on: 23.02.2018, 22:15:16 »
Вярно е. В Чалгаристан общо взето има два вида фирми. Едните са на "наши" хора, разбирай номенклатура и ченгета от ДС, които нито разбират от бизнес и мениджмънт, нито имат елементарни познания в сътоветната сфера, нито елементарно човешко отношение, но имат сътоветните връзки, контакти и т.н., за да могат да вземат държавните и общински тлъсти и мазни проекти, огромната част от които са финансирани също и от европейските данъкоплатци. Така всички са на хранилката - и "фирмаджиите", и чиновниците, които прибират тлъсти комисионни. И съответно те принуждават ако искаш да работиш, да е за тях срещу трохи колкото да не умреш от глад и при ужасни условия - в тях е и хляба, и ножа. Нормален човек, колкото и добър специалист да е в дадената област, не може да направи фирма и да вземе какъвто и да е проект, без съответните контакти и/или комисионни, а и обикновено изискванията на търговете са така направени, че да спечели която трябва фирма. Изключенията са много неблагодарна работа за мижави пари, които може и да си ги получиш след второто пришествие, понеже няма как да се приложи по отношение на държавата принудително изпълнение - не може да я дадеш на съдия-изпълнител, свободна е да ти плати когато има пари в бюджета, когато иска демек. Другите са посочените "инвеститори", чиято единствена цел е да ползват евтината работна ръка и да заобикалят трудовото законодателство, понеже я иди прави това в Германия. Пловдив също не се слави с много добри заплати, даже напротив, и точно това е привлекателното. Има, разбира се, и изключения, но за да отидеш в читава фирма трябва някой едва ли не да умре, защото хората знаят какво е масовото положение и там всичко е "бетон". Общият случай е "работете, резултатите не са добри, фирмата не върви на добре, няма пари, криза е", а в същото време шефът си купува една след друга таратайки за 200 бона и си ходи с жената и любовниците по екзотични екскурзии. В "играта" са и счетоводителите и фирмената администрация, защото по документи всичко е изрядно и ходи се оплаквай на арменския поп. И друг път съм казвал, че ако тук в Канада правят такива шменти-капели, като в България, директно отиват в затвора заедно с този, който ги е накарал. Наистина коректните и нормални фирми, които дойдоха, една след друга си тръгват от България, понеже не им се дели печалбата с номенклатуромафията или не искат да работят с посочени от нея калпави подизпълнители, свързани примерно с Дебелян Шишевски. Затова и като бях ключов началник по международен проект, разбирайки колегите какво получават, ги питах "Защо сте дошли в София да работите само за наема и да мизерствате?", отговорът беше "Защото в Пловдив/Варна и толкова няма". При програмистите и чичо ви Благо е различно, защото повечето от тях работят аутсорс директно за чужди фирми, търсенето отвън е голямо и сътоветно и българските компании са принудени да плащат подобаващо и да осигуряват нормални условия. Те и няма смисъл да идват в Канада примерно, ако въпросът е финансов, понеже тук програмисти бол, немалко от тях индийци, които не са особено добри, но подбиват заплатите, и сътоветно конкуренцията е огромна, също данъците са много високи и в крайна сметка софтуер разработчиците не са така добре финансово на фона на останалите, както е в България. Е, ако приоритет не са парите, а да осигуриш на децата си живот в нормална държава и среда, тогава нещата стоят по друг начин.....

Сещам се например за една фирма "Стемо", от която са пропищяли масово клиенти от цяла България. Логиката води до това подобна фирма отдавна да не съществува. Да, ама техният основен таргет сектор са обществените поръчки за компютри/софтуер за държавната администрация и министерствата. И по гореописаните причини не спират да ги печелят, респективно трупат милиони, въпреки че бълват 100% брак. Дреме им на онова, че примерно ти си си дал на тях последните си спестени пари за компютър, който се е оказал боклук.

Това, което чичо Марин и също масата българи не могат да разберат е, че и тогава, и сега беше и е на власт една и съща проруска мафия, която тогава се крепеше на СССР, окраде всичко, каквото може, а сега чрез държавата и собствеността върху фирмите пак държи и командва всичко. И докато тази измет не се изрине, като и се отнеме правото да заема ръководни постове и да има фирми (точната дума е Лустрация), в България работите няма да се оправят.  А медиите, също командвани от въпросната шайка, нека си тръбят, че видиш ли нещата се оправяли, строителството вървяло с пълна пара, криза вече нямало, доходите се вдигали, безработицата изчезнала.... дрън-дрън, та пляс. Докато балонът пак каже "пуф". Тоя филм вече сме го гледали, айде стига толкова. :help: Оправят се, ама основно за "някои" и за такива като мен, които избягаха в чужбина...

Не ми се сърдете, но практически всичката новоизградена инфраструктура по времето на бат ви Бойко, и магистрали, и метро, и реконструкция на ж.п.линии, и ремонти на улици, булеварди, площади и т.н. е едно гомно в целофан, проектирано с дирника най-вече с цел да се икономисват средства и направено с европейски пари, като от всеки 10 евро поне 8-9 са отишли в джоба на някого. Ама обикновените хора тия работи не ги знаят, а и те, като дойдат изборите, имат избор между ДС мафията и още веднъж ДС мафията....От караници като тези между баща ми и дядо ми кога е било по-хубаво - едно време или сега, файдата е нулева, защото командващите парада са едни и същи.
« Last Edit: 24.02.2018, 00:52:48 by IKAR »
Less travel by car! (използвайте по - малко лични автомобили за сметка на обществения транспорт, независимо от финансовите Ви възможности - препоръка на Европейската Комисия)

Да се отнеме незабавно лиценза за пътнически превози на БДЖ, тъй като изключително неадекватните разписания и опасният амортизиран подвижен състав водят до особено лошо транспортно обслужване.

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2333
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2426 on: 24.02.2018, 00:53:35 »
В общи линии съм съгласен, само се чудя защо всички говорят за високоплатени програмисти?! Да, има хора най-вече и почти в голям процент в София, които взимат 4-5-6000 лв, обаче това са Senior-и не се дават на калпак заради името на длъжността! Пък да се обобщава за ИТ като цяло съвсем е пресилено.
Т.е. правилно е да се каже - има такива заплати (особено брутни) , а не такива са заплатите!
Отделно ИТ-то не е работа като работа и такива приказки само завиват главите на младежите! Егати и работата е това, дето може да се носи с тебе навсякъде и по всяко време и дето може да се бачка в отпуска, болничен и от вкъщи само нещо нередно да се наака.

П.С. Някой ако ме пита защо съм станал сисадмин - ами беше ми интересно и си се занимавах с такива неща да ги разучавам и после им предложих и пари да ми дават и се съгласиха. Друга причина е, че за инженер по автоматизация пари никой не дава, а и ми се вижда доста по-трудна работа от цъкане на компютър. Дето се казва в единия случай резултата си е вкомпютъра, а в другия случй се измерва с някой датчик.
« Last Edit: 24.02.2018, 00:57:16 by ooleg »

Online Ivo

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 12242
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2427 on: 27.02.2018, 10:33:38 »


Редовите работници получават минимална заплата. обещават им се ваучери за храна. понякога им ги дават, понякога не им ги дават. инженерите получават 700-800 лева. ако някой е имал късмет (или връзки) и се е уредил да е началник цех, началник производство и т.н - получава 1000-1500 лева. Администрацията получава 600-700 лева. Всичко това е бруто. Шефовете или т.нар. мениджъри (чужденци, които са пристигнали от фирмата майка) получават обаче 5000-10 000 ... в евро.  Редовно се получава така, че да се остава извънредно. без това да се отбелязва никъде или да се доплаща. условията на труд не са добри. пести се от вентилация, климатизация и осветление. не се взимат много мерки за защита от вредни условия на труд. да не ви обяснявам какво представлява процеса по насищане на печатни платки. или пък какво ти се случва, ако по цял дел запояваш, без никакви защитни средства. Ако някой се оплаче пред институциите - тук идва момента с обещанието от политиците към инвеститорите да нямат проблеми. последствия за инвеститора няма. Работникът, който се е оплакал или е уволнен или е "поставен на мястото си" и вече знае, че няма смисъл да се оплаква.

Само че, това за което разправяте беше преди 10-тина години, когато удари голямата криза-примерно в периода 2008-ма-2013-та. В момента положението е точно наобратно. Нали знаеш една поговорка че "всичко се връща" Масово фирмите нямат кой да им работи, като дойде някой нов за работа се пазари че "за по-малко от 1000 лева това няма да го върша", ако шефа започне да се прави на интересен, за глобява и даги карат да работят извънредно, веднага се започва ответната реакция "шефе ми е като не ти харесва така ние ставаме и си тръгваме, то на всяка врата търсят хора" Съответно началниците нямат избор освен да угаждат, защото са поели големи поръчки и а някой е напуснал, а поръчките почват да се бавят, почнат да текат неустойки, а попринцип са с поне няколко човека назад с персонала. Вече дори започнаха да издирват по телефона уволнени преди за нещо по-дребно работници да ги връщат на работа. Заради липса на работници разни такива чужди инвеститори дори започват да си тръгват-просто няма кой да дойде да работи, а малкото останали постоянно поставят ултиматуми, че ако не стане тяхната и те си тръгват.

Мои познати, които имат фирми също ми звънят да им помагам за по 2-3 дена, защото са поели големи поръчки а нямат хора. И така е повсеместно. Миналата седмица като пътувах с автобус 10-ката от Несебър до Бургас една жена, вероятно собственик на хотел с която се заприказвах ми разказваше абсолютно същото, зимата по морето имат малко работа и се оправят, но дойде ли лятото настава някакъв кошмар и също ме зарибяваше да съм ходил да работя в Несебър и дори щели да ми дадат да ползвам безплатно целогодишно апартамент защото съм от София и там няма къде да живея, само ако съм се бил съгласил да ходя да се преместя там. Дори работните хора от бедните турски селца от източна Стара планина вече не достигали и не се хващали.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online ozzy

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 11980
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2428 on: 27.02.2018, 11:14:54 »
Икар доста добре е описал нещата, нормално е да има недостиг на работна ръка, след като условията на работа са неблагоприятни. Много наши работодатели се държат буквално като чорбаджии, смятат, че работникът им е длъжен за всичко, срещу мизерно заплащане, често и със закъснение. В много български и чуждестранни с побългарен мениджмънт често се работи извънредно, без да се заплаща, трябва да вършиш неща, които не са ти в длъжностната характеристика, не се спазва работно време, постоянно си охулван и неоценяван. След като съм си изпатил няколко пъти, а и като чувам с какво са се сблъсквали моите роднини и познати, съм се зарекъл да не работя за български фирми. Чуждите фирми като цяло поне се стараят да се спазва трудовото законодателство, плаща се извънреден труд, може да ползваш нормално болнични и отпуски, плащат редовно и на реални осигуровки. Много хора избягаха и в чужбина да работят, защото там условията и заплащането са по-добри. Дори хората от пограничните райони, като Русе и Силистра, предпочитат да работят в Румъния. Когато българските работодатели си вземат поука и предложат адекватни условия, може би част от икономическите емигранти биха се завърнали. Дотогава могат да се надяват единствено на имигранти от Молдова и Украйна, за които условията тук са доста добри.
Който върви след стадото, той гази в лайната му.

call.sofia.bg - сигнализирайте за всякакви нередности Столична Община

Offline vesko76

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4298
 • Van Hool & Citaro G - fan
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2429 on: 27.02.2018, 11:20:30 »
Молдовците и украйнците по чисто географско положение не биха имали стимул също да дойдат към България, освен ако не си го поставят за цел. И двете държави граничат с Румъния, а Украйна граничи с и с Полша - като и двете държави предлагат по-добри условия за труд от България.

Online Ivo

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 12242
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2430 on: 27.02.2018, 11:54:03 »
За Румъния може, за Полша не съм сигурен доколко е по-добре от тук, защото имам 2-ма поляци в работата и се оплакват че при тях нямало работа, също и имотите били скъпи и трудно може да се оправи човек, докато тука нямали проблеми с намирането на работа.

Прави впечатление и "интернационализирането" на работната ръка. Освен поляци в мойта работа имам и 2-ма турци, 1 сърбин, 1 албанец, 2 украинки и една рускиня. Момчето от Албания също каза че при тях нямало работа и за това емигрирал в България и тука сменя 3-пъти работата и си намира веднага, буквално от днес за утре. Румънците са добре, но в Полша и Албания явно няма работа толкова и трудно се намира.

Да не стане сега наобратното, както доскоро тук нямаше работа и Българи бягаха масово към Европа, сега като им се наводни пазара на труда и няма работа при тях, да започнат европейци да идват тука да си търсят работа. Няма да е лошо да се мисли по въпроса да се привлекат обратно наши емигранти, както и да се внесат от запад обучени кадри като шофьори, технически персонал, персонал в туризма хотелиерството ресторантьорството идр. Ако сме достатъчно умни можем катонищо да пращаме към тях бежанци и цигани, а ние да придърпваме към нас квалифицирани работници, но трябва да им осигурим работа и някъде да живеят.
« Last Edit: 27.02.2018, 11:59:04 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline V.Peichev

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4625
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2431 on: 27.02.2018, 12:25:41 »
Полша няма особено желание да приема украинци особено след конфликта около Бандера и украинските му последователи. Като цяло в Полша извън големите градове положението не е много по-добро. :rolleyes:

Online ozzy

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 11980
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2432 on: 27.02.2018, 12:27:52 »
Молдовците и украйнците по чисто географско положение не биха имали стимул също да дойдат към България, освен ако не си го поставят за цел. И двете държави граничат с Румъния, а Украйна граничи с и с Полша - като и двете държави предлагат по-добри условия за труд от България.
Имат стимул да идват, защото у нас могат лесно да запишат висше образование и да учат, а покрай това и да работят. За бесарабските българи тук е доста по-добре, и почти няма езикова бариера. В предната ми работа имах доста колеги от Молдова и Украйна.
Който върви след стадото, той гази в лайната му.

call.sofia.bg - сигнализирайте за всякакви нередности Столична Община

Offline Марин Петров

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 280
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2433 on: 27.02.2018, 12:41:56 »
Иво, моето момче, аз ясно написах за кои индустрии става дума. Говоря за произвеждането на части за автомобилната индустрия. Също така за електронната индустрия - печатни платки, сензори и т.н. ел. компоненти. Гарантирам ти за това, което съм написал. Може да ти изброя фирмите поименно, но някой да не каже, че е против правилата. Ще ти кажа само градовете, а пък ти може да сам да откриеш за какво става дума - Ботевград, Плевен, Русе, Годеч, Съединение, Карнобат, Айтос, Смолян, Пазарджик, Димитровград и много други. Имам близки приятели - инженери, които работят там. Информацията е напълно актуална. Редовите работници получават минимална заплата. обещават им се ваучери за храна. понякога им ги дават, понякога не им ги дават. инженерите получават 700-800 лева. Началник цех, началник производство и т.н - получава 1000-1500 лева. Администрацията получава 600-700 лева. Всичко това е бруто. А чужденците-мениджъри получават по 5000-10 000 евро.

Освен всичко това - условията на работа са под всякаква критика. На много места има вредни за здравето условия, но никой не дава на работниците защитни средства.

А ти си мисли каквото искаш. Някой да каже, че напуска - на управата не им пука. Ще се намери друг. Във въпросните градове и близките села има доста безработни.

Чуждите фирми като цяло поне се стараят да се спазва трудовото законодателство, плаща се извънреден труд, може да ползваш нормално болнични и отпуски, плащат редовно и на реални осигуровки.
Колега, не си прав. Всичките фирми, за които говоря за чужди компании - т.нар. чужди инвеститори в България, които идват да ни оправят икономическото положение.

Донякъде си прав за реалните осигуровки. Да, дават реални осигуровки на минималната заплата. Защото наистина дават минимална заплата.

За другите неща не си прав. извънреден труд се полага без да се отчита и заплаща. не се спазват изискванията на закона за безопасни и здравословни условия на труд. за болничните и отпуските не знам.

Online Ivo

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 12242
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2434 on: 27.02.2018, 12:55:10 »
Ми то ако е така наистина по-добре вместо да учиш години за инженер по-добре да завършиш 8-ми или 10-ти клас и да работиш неквалифициран труд в някой курорт и пак ще си по-добре. Че след няколко години опит както няма хора може да те направят и някакъв администратор или началник в някой хотел или магазин там ако си по печен и нахакан и да взимаш и по над 1000-дарка вече. На всичко отгоре в туризма доста работодатели осигуряват и къде да живееш. Как ще се стимулира тогава някой въобще да се занимава да учи 5 години след като завърши училище? Нищо чудно че няма инженери.

А тия чужденци-мениджъри ако взимат по 10 000 евра заплата в някой такъв малък град с 2-3 заплати могат да си купят евтин апартамент, да си живеят в него и да си обикалят света после.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2333
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2435 on: 27.02.2018, 13:34:42 »
Ами че то няма фахда да се учи! Аз работя това, което съм си учил сам, а това, което съм го учил или не го практикувам от години или никога не съм го работил.
Всъщност в България най-мнохо се котира да знаеш език. Смята се, че това е най-важното, а на другите умения ще те научат да ги вършиш до толкова, че да пасва на фирмата. Затова сме и до никъде с всичкото.

Online ozzy

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 11980
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2436 on: 27.02.2018, 13:49:23 »
Работил съм и работя за чуждестранни, аутсорсинг компании в София, при тях се спазва трудовото законодателство. В днешно време, ако не знаеш английски и поне още един чужд език, трудно можеш да намериш квалифицирана и добре платена работа. В производството е възможно да има нарушения, но трябва работниците да си отстояват правата, а не да се спотайват. Като се видят принудени, фирмите, щат не щат, ще спазват законите.
Другият голям проблем е, че образователната ни система произвежда ненужни кадри - потенциални безработни, няма почти никаква връзка между бизнес, професионални гимназии и университети. Някои фирми взеха да се усещат и да наемат практиканти, но все още не е достатъчно. За туризма също са необходими квалифицирани кадри, а не някакви самообразовали се.
Който върви след стадото, той гази в лайната му.

call.sofia.bg - сигнализирайте за всякакви нередности Столична Община

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2333
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2437 on: 27.02.2018, 14:14:46 »
Донякъде е добре,че няма връзка, защото извън компютърната техника нивото е доста занаядчийско и кьорав професионалист няма да има ако се падне на това ниво.
По мои  наблюдения нивото в София не е кой знае какво, даже напротив. Само дето има места дето дават по-големи числа за заплата.Отново най-важен критерий е да слушкаш на столчето си, не да мислиш.
Масово чувам разни фирми уж базирани на американски мастодонти да не дават воски заплати и български мениджмънт да пробутва кокошкарски български бисери в менижмънта.
« Last Edit: 27.02.2018, 14:16:53 by ooleg »

Offline Марин Петров

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 280
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2438 on: 27.02.2018, 15:45:36 »
Ми то ако е така наистина по-добре вместо да учиш години за инженер по-добре да завършиш 8-ми или 10-ти клас и да работиш неквалифициран труд в някой курорт и пак ще си по-добре. Че след няколко години опит както няма хора може да те направят и някакъв администратор или началник в някой хотел или магазин там ако си по печен и нахакан и да взимаш и по над 1000-дарка вече. На всичко отгоре в туризма доста работодатели осигуряват и къде да живееш. Как ще се стимулира тогава някой въобще да се занимава да учи 5 години след като завърши училище? Нищо чудно че няма инженери.

А тия чужденци-мениджъри ако взимат по 10 000 евра заплата в някой такъв малък град с 2-3 заплати могат да си купят евтин апартамент, да си живеят в него и да си обикалят света после.
Браво бе!!!!

Какво ще кажеш направо да се спре всякакво висше образование. няма нужда от инженери, техници, лекари, учители и т.н. Всеки да се хваща в хотела и магазина. и ще цъфнем и вържем.

Online Ivo

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 12242
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2439 on: 27.02.2018, 16:12:56 »
Ми всеки търси лесното. Щом ще дават както ти казваш 700-800 лева за инженер, отговорна и квалифицирана работа, като може да работи нещо със завършен 10-ти клас за 900 лева и бакшиши да получава и да не носи такава отговорност защо да се мъчи? Да може да не е нормално това, но ето че в доста случаи така се получава.

Друг е въпроса, че ако има редовен и бърз обществен транспорт не е проблем да се пътува до място, където има добре платена работа. Като примера който ти даде с Айтос, ми то до бургас с влак са 20-тина минути, може да ходиш там на работа. Същото важи примерно и за Съединение, което е на 20 минути от Пловдив, Пазарджик също е наблизо до Пловдив и тн.

Трябва да се вземе впредвид че и цените на имотите в Айтос например са по-ниски от тези в София, така че нещата са малко относителни.

Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР