Author Topic: ПОЛИТИКА=?  (Read 259298 times)

Offline Марин Петров

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 505
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3120 on: 15.07.2019, 18:41:24 »
И да бяха изчакали реакторът да излезе от ямата пак можеше да се стигне до взрив при последващо нарастване на мощността или при задействане на аварийната защита. :rolleyes: Реактор с такива конструктивни недостатъци е бомба със закъснител и след няколко сравнително малки аварии неизбежно се стига до голяма. :rolleyes: Неслучайно след Чернобил се извършва модернизация на всички работещи РБМК в кратки срокове за отстраняване на конструктивните недостатъци, ако само персоналът беше виновен нямаше да има спешна модернизация, програма за модернизация е била предложена още след първата авария 1975г. :rolleyes:
Колега, надявам се че знаеш че реакторите имат няколко нива на защита. например РБМК имат автоматична защита за поддържане на нивото на водата. но тя е била изключена в нощта на аварията.

като цяло вероятността за подобна авария е много много малка. просто онази нощ са се стекли всички необходими обстоятелства и аварията се е случила. аварията в Чернобил е причинена изцяло от човешкия състав. Не зависи от вида на технологията на реактора. И най-качествената машина (реактор) може да се докара до катастрофална авария ако не се управлява според правилата.

Подобренията в реакторите РБМК не са направени за да се "поправи" конструктивни недостатъци. Те са направени, за да може реакторите да са по-устойчиви на човешки грешки.

И не е имало "няколко малки аварии". Подобна авария с РБМК е имало само една - в АЕЦ Игналина. Тогава за пръв път са открили че върховете на регулиращите пръти могат да увеличат реактивността значително ако се вкарат много наведнъж. Това се е случило 2-3 години преди аварията в Чернобил. Прочете малко книги. А недейте да вярвате на американската пропаганда.

Ако бяха изчакали ямата да изчезне нямаше да го взривят тогава със сигурност щото нямаше да вадят прътите на 100%. А дали някой друг на територията на сегашна Русия, Литва, Украйна и кога би го направил?.... Вероятно!....

Както казахме - РБМК имат няколко нива на защита. За да стане авария от подобен мащаб на Чернобил - трябва да се нарушат десетки правила за безопасност.

Така че това което казваш ти - вероятно е на 0.1%.

Марине,
ти много си бил навътре с властта по онова време и имаш много информация.
В тоя ред на мисли колко е била в пиковите дни радиацията в София и другите градове? Запознат ли си?
В смисъл какво ти е мнението за самата авария в Чернобил и България?
Аз не съм бил никога навътре с властта. нито по онова време. нито днес. Знам много за ядрената енергетика и ядрената физика, защото - първо ми е голямо хоби. и второ имам двама много добри приятели, които са специалисти в тази област. Единия работеше в АЕЦ Козлодуй. Другия беше научен сътрудник в БАН. Той беше част от комисиите които са обикаляли България през пролетта на 86-та за да установят какви са вредите от аварията върху българските територии.

властта тогава не е знаела нищо през първата една седмица. Нищо официално не е идвало от Съюза. Дори по линия на тайните служби. службите са разбрали че има някаква авария по неофициални канали. Ама никакви подробности. затова партията е решила да сформира няколко комисии които да изследват рисковете за нашата държава. тъй като се предполагало че ще има радиационно замърсяване - комисиите са пръснати из страната да правят измервания и да преценяват щетите и вредите. Тази операция е почнала на 30 април и е продължила няколко месеца. комисиите са били охранявани и строго контролирани от милицията и ДС, за да не изпуснат информация и да не създават паника.

В АЕЦ Козлодуй също са въведени мерки. Там са се подготвили че може да има задействане на алармите за повишен радиационен фон от външен източник.

Първото засечено изобщо замърсяване на нашата територия е било някъде в габровско. на 2 май. гайгеров брояч в някаква високопланинска лаборатория. не знам на кой университет беше. Показанието е било сравнително високо - десетина пъти над нормата.

В АЕЦ Козлодуй са отчели повишение на радиационния фон също на 2 май - много рано сутринта. Само 2-3 пъти над нормата и за това не са предприети някакви строги мерки за защита. При АЕЦ-а е имало още едно по-значително повишение на радиационния фон - някъде десетина дена след това. пак 2-3 пъти над нормата.

Като цяло е установено че радиоактивно замърсяване на територията на България не е дошло по-рано от 2 май.

Комисиите са правили изследвания навсякъде из държавата през следващите 2-3 месеца. Включително са взимали проби от почви и води. открили са че на няколко места из страната е имало т.нар. "горещи петна" - ограничени територии сравнително силно замърсяване - 10-20 пъти над нормата. Повечето от тях са били високо в планините. Около 1/3 от територията на държавата е била замърсена с 2-3 пъти над нормата. И останалото е било с леко повишение - или в нормата, или малко над нормата. Имало е и десетки места без никакво повишение на фона. Ако си спомням правилно - най-зле е било положението в районите на Стара Загора - Ямбол и Хасково - Кърджали. Там е било няколко пъти над нормата. За София няколко пъти е открито леко завишаване. Специалистите са преценили че не е опасно.  В повечето големи градове е било същото - не е било опасно за здравето на хората. Имало е места където не измерено никакво отклонение. например - Берковица.

Всички "горещи петна" са били извън големите населени места. Замърсени почви (над нормите) са открити само в тези горещи точки.

Замърсени води (над нормите) не са открити.

Какво е направила държавата:
- мобилизиране на целия запас от хапчета калиев йодит. Първо за армията. после за детски градини, училища, университети и болници. и накрая за някой предприятия - докъдето стигне. на децата им раздаваха калиев йодит поне още 10-15 години след това.
- на детските градини и училищата им е било забранено да извеждат децата навън за игра или спорт. до края на учебната година.
- на болниците също им е забранено да изкарват пациенти на чист въздух.
- увеличена е честотата на мокрото миене в детските заведения и болниците.
- миене на улиците през няколко дни. в най-замърсените зони - доколкото е възможно всеки ден.
- общественото хранене минава само на консервирана храна - особено детските кухни и столовете на училищата и университетите.
- месото и другите хранителни продукти от районите на "горещите петна" са унищожени.

Разбира се имало е и пропуски от страна на държавата/партията. например - не са предупредили хората около "горещите петна" да не ядат плодове и зеленчуци от градините си.

Ама все пак нашето общество има разсъжденията на Трамвай17!
И са прави тези които имат такива разсъждения.

Хората искат да имат работа. тази работа да им носи определени доходи с които да покриват един нормален стандарт на живот. но не просто да имат пари, които да им стигат да съществуват. ами да имат пари и за култура, развлечения, туризъм и т.н. + да има за спестявания.

Хората не ги интересува някакви индекси, рейтинги,  цена на долара и т.н. Те искат да имат нормален живот!!!!!!!

Offline UMSofia

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1361
  • View Profile

Offline Трамвай 17

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 488
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3122 on: 15.07.2019, 19:38:32 »
Да има АЕЦ,това е лоша идея, колкото и баща ми да ме разубеждава,че са екологични!

Offline bdz43r

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3233
  • View Profile
  • http://bgrail.info/photos.php
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3123 on: 15.07.2019, 20:02:12 »
Ама искаш да си зареждаш телефона в контакта нали?
Човечеството има нужда от енергия... Всеки източник на енергия е компромис и има своите противници.
АЕЦ-а може да гръмне и да замърси и произвежда опасни отпадъци, ТЕЦ-а замърсява постоянно и без да гърми, ВЕЦ отклоняват водния поток, ФЕЦ правят сянка на тревата, ВяЕЦ убиват птици и т. н.
От ВЕИ, само ВЕЦ имат значим капацитет, но изискват природни дадености (вода), които не навсякъде са налице. Дори у нас, значението на ВЕЦ е предимно сезонно и за акумулиране на излишната енергия от АЕЦ и ТЕЦ.

Offline Марин Петров

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 505
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3124 on: 15.07.2019, 20:31:10 »
Чернобил - цената на лъжата и нейните свидетели
Сега разбрах откъде на американците им е дошла идеята да правят сериал за Чернобил толкова много години след аварията. Понеже в последните години има някакъв по-осезаем интерес към комунизма (четох някакви проучвания). и американците са решили да направят сериала - пропаганда, за да покажат на света колко лош е бил комунизма. и след това този сериал да провокира такива последващи пропагандни продукти.

Колко много лъжи има в това интервю!!!!! Уважаван професор, пък така да се излага за пари.

Според това интервю децата (и останалите хора) които са били на манифестации са били сериозно облъчени. Това е абсолютна лъжа!
- има много данни от най-различни международни източници за движението на радиоактивните облаци. всички тези данни показват как такъв облак навлиза над територията на България през нощта между 1 и 2 май. така че няма как на 1 май да е имало замърсяване. Камо ли преди това - както се предполага от думите на този човек. защото според неговите думи би трябвало да са били направени измервания. да е установено радиоактивно замърсяване. да е подготвена информация, която да се представи пред партия. и дори да има време те да се молят на висшите държавници да отменят манифестациите. за това трябват поне няколко дни...
- в самия съветски съюз не са много сигурни  какво се случва през първите няколко дни. камоли да предупреждават другарите от други държави, така че тези държави да имат време да подготвят комисии и да изследват околната среда. както ви казах това се случва на 30 април. и реално измерванията започват тогава.

Това за хората и децата на манифестациите на 1 май съм го чувал и преди в подобни "документални" филми - чиста пропаганда. Долни лъжи!!!!!!!!

Хора, питайте. Докато все още има живи свидетели - питайте! Защото след години няма да имате тази възможност и ще останат само такива "документални" лъжи.

Питайте хора, които са имали деца между 3 и 18-годишна възраст през 86-та година. ще има хора на които им е направило впечатление че изведнъж са започнали да дават някакви хапчета на децата им. че не са пускали децата им да играят и спортуват навън при хубаво пролетно време (а не както казва този професор - долни лъжи!!!!!). че се хранили децата им с консервирани храни вместо с пресни, сезонни.

Питайте докато има живи свидетели! как се миеха улиците много по-редовно от обикновено. Питайте! бъдете любопитни! не вярвайте само на това което ви се поднася на готово.

И какви са ти графики с бекерели по тях?????? Единицата Бекерел се използва за съвсем друго. Правилната единици е Сиверт. А едно време се използваше рентген. на тази трафика трябваше да има рентгени.

Има още много лъжи - ама няма да ги коментирам една по една. По-нагоре написах как са се случили нещата. Разказани ми от един от най-близките ми приятели - пряк участник в събитията.

Да има АЕЦ,това е лоша идея, колкото и баща ми да ме разубеждава,че са екологични!
АЕЦ е най-екологичната форма за производство на евтина електроенергия в огромни количества.

Ако се спазват всички правила за безопасност - никога няма да има проблеми!!!!

Offline Трамвай 17

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 488
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3125 on: 15.07.2019, 21:20:53 »
Не бих казал,че е екологична, защото ако гръмне,ще има радиация!

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3166
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3126 on: 15.07.2019, 21:24:59 »
1.2 микросиверта на час как звучи в продължение на 3-4 дни? А 2 микросиверта на час?

Гадини са си комунистите и всички ала-бала ници за невзетите мерки са си чиста и проба прстъпни!
Никакви мерки не са взимали за никакви деца, за никакви бебета, за никакви ученици!
Една седмица всяко бебе, всяко дете, всеки ученик все едно е бил командирован при един ускорител , който е претърпял 2-3 аварии дневно и е изпуснал произведените изотопи около себе си!
Разбира се и бабите и дядовците. За здравите хора не е било нещо непоносимо дето са в разцвета на силите си! Просто са се понапълнили здраво, но за бебетата, за децата и за възрастните!...
И докато на 1-ви май уредите на КИАЕМЦ (Комитет за Използване на Атомната Енергия за Мирни Цели) са отчитали 1.2 микросиверта/час в София, хората са махали на мавзолея щото част от тях наистина ускорено са се предвижвали към положението на мумията вътре....
Що за идиот трябва да си 28.8 микросиверта дневна доза да не ти стопли чугунената комунистическа кратуна! (че на всичко отгоре да вали върху хората дето си ги наизвадил с хиляди)

P.S. Извинете малко съм закръглил резултата - за София удоволствието на 1-ви май е било 30.72 микросиверта. Но най-големите "щастливци" са поели за деня на труда в Кърджали 58.8 микросиверта.
Нужно ли е да казвам за сравнение, че при работа с радиация, оператора се разминава на смяна при нормални обстоятелства с 3-4, максимум 7-8 микросиверта на смяна. Когато достигне 10 микросиверта облъчване е имало някакъв директен досег с радиоактивен материал примерно при авария.
« Last Edit: 15.07.2019, 22:02:33 by ooleg »

Offline Трамвай 17

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 488
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3127 on: 15.07.2019, 21:34:57 »
Какво значи микросиверта?

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3166
  • View Profile

Offline Марин Петров

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 505
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3129 on: 15.07.2019, 22:01:45 »
Никакви мерки не са взимали за никакви деца, за никакви бебета, за никакви ученици!
Аз съм живял по това време и съм видял неща с очите си. Пък ти ако щеш вярвай. До края на века даваха йодни хапчета на моите деца в училище.

Ти не знам кога си роден и какво си видял с очите си. Но както казах - питай! Питай живи свидетели от онова време.

И докато на 1-ви май уредите на КИАЕМЦ (Комитет за Използване на Атомната Енергия за Мирни Цели) са отчитали 1.2 микросиверта/час в София
Кой ти каза тези данни?

Поразрови се за източници от други държави и ще видиш много подробни данни за движението на облака. На 1 май няма как да е имало такава радиация в София. Както казах - питай, чети.  Информирай се от различни източници. Недей да вярваш на медиите. не вярвай и на мене. Сам намери информацията от достоверни източници.

Offline Трамвай 17

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 488
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3130 on: 15.07.2019, 22:10:09 »
Аз съм 2001 година!

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3166
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3131 on: 15.07.2019, 22:10:56 »
Какво видях аз ли? Видях рентенов апарат! Виждах го от януари 1986-та година по 2-3 пъти месечно, та чак до злополучния май месец, когато в края ми махнаха гипса на крака.
На 16 януари 1986-та година си счупих тежко крака в Пампорово на ски. Бях на 9.5 години. Беше бедрената кост на левия крак. Пистата под в. Снежанка беше заледила около 16:00 часа и не успях да завия със ските и да взема завоя на зелената писта и просто се претъркулих на завоя под върха. Повече не успях да стана. Бях с майка ми. По едно време заваля сняг на топченца и взе да заспива лекичко. Мина тогавашния кмет на Симеоновград, който извика спасителната служба и дойдоха да ме извозят с верижна машина. Линейката на болницата в Смолян беше нещо отвратително! Не и се затваряха вратите и така ги блъскаха да ги затворят, че ми се забиваше болката в крака!
В Смолян ми сложиха в травматологията едни 5 кг. тежест, която се държеше на неръждаема тел, която минаваше през пробита с бормашина дупка в петата.И така до февруари. По едно време не искаха да дават болничен на майка ми да стои при детето си и искаха да я пращат на работа в Димитровград. Незнам какви усилия бяха за да и дадат болничен и да спи на два стола 3 седмици при детето си! И после в Димитровград гипс на крака от петата до 3 пръста преди края на крака. Та не ме питай какво съм видял - много ренгенови снимки + Чернобил по едно и също време.

Кой ми даде данните ? КИАЕМЦ сега АЯР.
Измервали са ги през 5 дни, така че грубо трябва да се наместват в дупките без измервания.
« Last Edit: 15.07.2019, 22:14:02 by ooleg »

Offline Трамвай 17

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 488
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3132 on: 15.07.2019, 22:13:36 »
ooleg,кога си роден?

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3166
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3133 on: 15.07.2019, 22:14:24 »
ooleg,кога си роден?

края на август 1976 година

Offline IKAR

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3381
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3134 on: 16.07.2019, 06:29:31 »
 За великото достъпно безплатно здравеопазване и болниците по тошово време не ми се отваря и приказка - тотална мизерия и изостаналост, никаква съвременна апаратура, технологии, техника, отдавна излезли от употреба лекарства - само генерици от сорта на пеницилин.....Той не стига, че ужасно боли, като ти го бият, ами и не вършеше вече почти никаква работа - полека-лека от създаването му бактериите отдавна бяха придобили резистентност. Може би нормални лекарства и оборудване е имало само в оная болница дъ сегашното американско посолство, ама нека дядо ви Марин да го пуснат дори да припари до нея, камо ли да се лекува....Не говоря за гадно отнасящите се сестри, лелки, санитари, доктори.....
« Last Edit: 16.07.2019, 06:50:38 by IKAR »
Less travel by car! (използвайте по - малко лични автомобили за сметка на обществения транспорт, независимо от финансовите Ви възможности - препоръка на Европейската Комисия)

Да се отнеме незабавно лиценза за пътнически превози на БДЖ, тъй като изключително неадекватните разписания и опасният амортизиран подвижен състав водят до особено лошо транспортно обслужване.

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3166
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3135 on: 16.07.2019, 09:44:16 »
Пеницилина понякога го заменяха с гентамицин или го биеха заедно с него. Що седмици съм изкарвал с бронхопневмония в детско отделение и все едно си бодяха.
Любимо им беше да хванат детско краче и да блъскат вътре игли до спукване. Извън болницата 3 пъти на денонощие, в болницата 4.
Гентамицина не болеше така, обаче супер много схващаше мускула на крака след 1 седмица ръгане.
При честата употреба при деца на пеницилин се получава много рядко страничен (д) ефект - местата на убождане в крака се запълват не с мускулна, а със съединителна тъкан. Това води до скъсяване на мускула при растежа.

Изпратено от моят DRA-L21 с помощта на Tapatalk


Offline IKAR

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3381
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3136 on: 16.07.2019, 10:39:13 »
Точно по тоя повод един приятел - лекар, псуваше колегите си. "Да им............така им е най-лесно. Като им дойдат деца с пневмония, глумеронефрит или нещо от сорта и като ги забоцкат.......знаеш ли после какви психически отклонения се отключват? Най-лошото е, че всичко това е напразно, болестта в един момент минава от само себе си, не от пеницилина...."
Гентамицинът не боли, но и той отдавна е крайно остаряла технология....
.
Less travel by car! (използвайте по - малко лични автомобили за сметка на обществения транспорт, независимо от финансовите Ви възможности - препоръка на Европейската Комисия)

Да се отнеме незабавно лиценза за пътнически превози на БДЖ, тъй като изключително неадекватните разписания и опасният амортизиран подвижен състав водят до особено лошо транспортно обслужване.

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3166
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3137 on: 16.07.2019, 10:57:56 »
Дай сега да се върнем в 2019 година.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/07/15/3938624_ot_nap_sa_iztekli_lichni_danni_na_milioni_bulgarski/?fbclid=IwAR0z1RoopeEmkZoF0tbUvQkzfSs770Wt8BErYK74Edt0vmdbOtc_t2Pi540


Quote
От НАП са изтекли лични данни на милиони български граждани и фирми
Линк към масива от близо 11 GB беше разпратен от анонимен мейл до различни медии

Quote
Това не е всичко

Според анонимния мейл това не е целият масив от изтекли данни. В него се казва, че са представени 57 от общо над 110 компрометирани бази данни. Не са посочени причини защо и как са селектирани точно тези, както и какво е съдържанието на другите и дали те ще бъдат публикувани.

"Над 5 млн. български и чуждестранни граждани, както и компании са засегнати", оценяват анонимните хакери, като призовават медиите да търсят свободно сред данните и да си правят собствени разследвания. От мейла става ясно още, че целият теч е около 21 GB данни, като публикуваната част е малко под 11 GB.

"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно", пишат още авторите на мейла, който завършва с цитат на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, както и с призив за освобождаването му.

Offline Трамвай 17

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 488
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3138 on: 16.07.2019, 12:40:49 »
Преди 2 години съм слушал,че България е на 26 място по уязвимост от хакерски атаки!

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3166
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3139 on: 16.07.2019, 12:45:48 »
Не знам на кое място е. Знам само, че каквото направиха миналото лято с търговския регистър. сега го надминаха с НАП.
Институциите не вярват на гражданите си и са си самодостатъчни и от това също стават белите.