Author Topic: ПОЛИТИКА=?  (Read 170379 times)

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2427
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2640 on: 03.09.2018, 11:22:40 »
Само да не се окаже, че остаряваме и затова така мислиш!
Щото аз подобни неща за музиката мисля още след края на 90-те години. Музиката, която аз харесва е типичната от 90-те - особено от началото. Т.нар. денс музика. Обаче от нея нищо не е останало вече. Също така сериалите, които съм следил са такива от 80-те години: "Женени с деца", "Стъпка по стъпка" и т.н.
По-скоро обаче си мисля, че целевата аудитория е тази от 16-26 години и като излизаш от тази група почваш да имаш същото чувство като твоето.

Offline matto

 • Приятел на ГТ
 • ****
 • Posts: 148
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2641 on: 03.09.2018, 12:00:16 »
88-ми набор съм и 1992-1994 имаше хубава нова музика, но не много. Предимно 80-те даваха тогава по БНТ като клипове и беше още по-хубава (напр. Money For Nothing, Billie Jean и др.) 1995-2008 новата англо музика беше отврат (гаден тий поп и лигав аренби или рап) с малки изключения. Най-вече 2003 и 2004 имаше подобряване в попа. След 2008 вече наистина беше супер ера в популярната музика, EDM ерата, но имаше и инди хитове като на Gotye. Това продължи до пролетта на 2014-та когато пак ми зазвучаха бози по радиото.
2009-2013 летата бяха незабравими с хитовете си.

За US ТВ сериалите и филмите, подобряването дойде след 2005-та докъм 2014 също. 1995-2005 беше  леко тщ бедма ера, може би Само за снимка беше от малкото свестни неща в този период и някои латино новели. Добре, че даваха много повторения на 80-тарски неща като женените. 2006-2013 и новото ми харесваше, дори и Дисни гледах, макар че бях голям за канала. :D

Но наистина качеството в последните години спадна спрямо преди 5-10 г. и почнаха да пробутват политически идеи с филмите си. Винаги са го правили, но сега съвсем. Тя и БГ музиката беше по-добра по времето на Ангел си ти и Опасно близки, но новата е просто боза, а не политиканска боза. :)

През 2006 бях в Лондон и въпреки, че семейството в което бях отседнал беше свястно няма да забравя как ми казаха, че ги е страх 2007 г. като влезем в ЕС, че ще им откраднем работата. Май само испанците и португалците не ни имат за по-нисши. А ние им плащаме за тъпите филми и песни лицензи. Радвам се че турските замениха повечето американски и английски, те поне са евтини, макар повечето да са банални бози показващи само лукс и охолство. Само че латиноамериканските липсват, те са ни по-близки до манталитет и от турците.
« Last Edit: 03.09.2018, 12:08:54 by matto »

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2427
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2642 on: 03.09.2018, 15:50:17 »
А защо случая Скрипал те дразни? Според мен това е много интересен случай и изобщо не е повод за дразнение - поради високотехнологичната тематика.

Offline я л т а

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4402
 • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
  • View Profile
  • http://www.wix.com/tcvetanov/wood-carving#!__portfolio
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2643 on: 04.09.2018, 10:57:30 »
Цитат от книгата "Стопанката на Господ":
============================

...Я ми кажи на български как се вика „партньор“? - Райна се ококори.
- Партньор?! Ами партньорът си е партньор... ох, не мога сега да се сетя... Мъжът ми е мой партньор! - викна тържествуващо. - Ти и баба Рада сте партньори!
- Не ти казвам да ми го обясняваш, а да ми кажеш думата на български, можеш ли? - не я изпускаше Вангел.
- Чакай, ще се сетя... Спътник... Сродна душа... либе... - нещо ѝ трепна извътре.
- Боднаха ли те думите? Хубави са си нашите, нали?
- Хубави са! Питай ме пак!
- Талант как е?
- Дарба!
- Хубаво. А какво е концентриран?
- Концентриран - внимателен не е ли?
- Не е!
- Такъв, който... е събран в едно нещо.
- Съсредоточен му се вика на това. Чуваш ли каква умна дума е? Съ-средо-точен.
- Не бях се замисляла, питай още.
- Имам няколко любими. Креативен какво е?
- Ами такъв, който измисля, умен...
- Творец, Райно! Който твори. А информация на български как ще рече?
- Е, тук ме разби, информацията си е информация... чакай... знание! - обяви тържествуващо.
- Нищо подобно! Телевизията и компютърът те информират, така ли е? Там знание няма. Те само те уведомяват за нещо. Дават ти сведения къде какво се случва и това е! Ако искаш да придобиеш знание, учиш, ходиш на училище, четеш... не се просто уведомяваш. За жалост, на света вече му стига да е уведомен, не - да знае.
- Харесва ми това с думите, искам още!
- Комуникация какво е?
- Да си говорят хората...
- Така, де, баба и внуче, като си говорят, какво правят?
- Общуват... нали?
- Ето я друга мъдра дума. Общение има, приобщаване, общност, нещо общо и заедно се случва, затова е общуване. А хармония как е?
- Баланс!
- На български питам как е!
- Равновесие...
- Можело значи. А характер как е?
- Характер ли? Че това не е ли българска дума?
- Не.
- Не знам... Нали все казваме - добър характер, лош характер, този е с тежък характер, според характера на човека...
- Ето ти добър пример как една чужда дума е толкова як плевел в нашия език, че вече няма изкореняване. А нашата си дума е далеч по-кратка, удобна и звучна.
- И как е характер на български?
- Нрав.
- Всъщност я знам тази дума. Хубава е...
- Повечето хора я знаят. Те и баба знаят, че са имали, ама не я помнят. Традиция как е?
- Традицията си е традиция! Пълно е с книги за български фолклорни традиции.
- От това най ме боли, Райно! Такива книги трябва да са хранилища, убежища да са на народната памет. А в такова заглавие само думата „български“ е наша. Традиция значи „предание“, нещо предавано от уста на уста, прескочило векове. А фолклорът какво е?
- Не знам вече... Криво ми е да те слушам...
- Ще слушаш! Дано разбереш докъде я докарахме, фолклорът е на-родната памет, може да се рече и „народност“. Това са ни народните песни, народните приказки, народните хора, народните обичаи... И баш на тая памет българите изгубиха българското име и му туриха ново - фолклор... Още да питам ли?
- Питай.
- Енергия как е?
- Сила! - усмихна се Райна.
- Браво, Райно, има хляб в тебе! Има надежда!
- Е, да, ама не звучи същото, не е съвсем като енергия.
- Нима?! Чакай да те питам още нещо. Напоследък много говорят за „негативни енергии“, много е модерно. На български как е?
- Шегуваш се!
- Никак! Питам те, как е? Какво правят някои кукери, като обикалят и дрънчат с хлопки и чанове?
- Гонят злите сили... - тихичко рече Райна.
- И къде са тези зли сили?
- Навсякъде. По къщите, по хората, в мислите им.. .в думите им...
- Та как, викаш, било „негативни енергии“ на български?
- Зли сили... не е възможно...
- Такааа. Това е стар народ, Райно. И езикът му е стар. И няма как в един стар език да няма думи с насъщно и изначално значение. Важни са тези думи - те седят в основата на една памет. Там е изворът, от където идат приказките, преданията и обичаите на един народ. От където иде истината за неговата история. Стари думи - от старо злато, с голяма сила в тях. Да ти кажа и за хората, дето твърдят, че не било на български същото. Та те дори не си познават езика! Питай ги такива хора, както аз те питах сега тебе, кое как е на български. Няма да ти рекат, ще ти се ядосат. Но не от друго, а от безсилие, защото не знаят.
Я се опитай да си представиш езика като една песен. Звуците в нея играят по техен си начин и създават тяхна си музика. Знаеш, че не може една песен да бъде преведена дословно на чужд език. Думите могат да имат съвсем еднакъв смисъл, но играта на звуците ще се препъне. Ще се препъне равновесието. Новите думи ще тежат по друг начин, друго ще им е хорото на тях. И ще вземат да я килнат песента. Просто думите на всеки език звучат различно. Защо ли? Защото всеки народ си има негова памет и нрав и различно се е движил напред. Ама да се върнем сега на нашата песен. Опитай се да заместиш в „Хубава си, моя горо!“ десет думи с английски със същото значение. Или поне пет. Или дори само една. Веднага ще прозвучи фалшиво, нали? Нещо ще се изкриви. Ще приспи ли някой детето си с такава песен? Магда ти е рекла, че човекът има корен - онова нещо, което е памет на род и народ. И че в него е силата ни, волята ни за живот. Родният език, на който като деца проговаряме, е неразделна част от този корен. Той е жив! Какво му се случва, ако го мърсим постоянно? Или ако просто го пренебрегваме... Обичта и омразата са две страни на отношението, така ли е? Знаеш как работи тази сила, нали? Ако обичаш един човек, той си е добре около тебе, има си нужда от тебе, търси те. Ако го мразиш - той боледува и гледа да се махне от тебе, далече да е, да не го заразиш с лошотия. Но ако спреш да го забелязваш или го забравиш, може да умре! Защото забравата е липса на всякакво отношение. Тогава човекът остава непотребен. И залинява... Така е и с езика. Има хора, които го обичат, ползват го и се грижат за него. Има други, които не го долюбват, смятат го за беден и грозен. Но има трети, за които е непотребен и стар. И не си служат с него, не го и познават. Те са най-страшните и най-опасните! Защото не го правят от омраза, а от незнание. Който не знае, няма отношение. Когато не познаваш някой достатъчно, как да го обичаш и да се грижиш за него? Той ти е непотребен, нямаш нужда от него в твоя свят... И точно така умира един език..."
"Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща"!
-----------------------------------------------------
"На 18 нашите убеждения са хълмовете, на които се изкачваме и от които гледаме. На 45 те са пещерите в които се крием". /Фр. Ск. Фицджералд/

Offline matto

 • Приятел на ГТ
 • ****
 • Posts: 148
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2644 on: 04.09.2018, 15:53:58 »
Като видя обаче статия за наш политик и ми се иска да не знам кой е и да не мога да чета български. Не знам как хората, които четат новини издържат да виждат все едни и същи лица всеки ден. Поне вече не знам имената на министрите. И без това ги сменят постоянно. :D

Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 13794
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2645 on: 04.09.2018, 17:20:02 »
Не е задължително да бъдат гледани, но тук навлизаме в темата за телевизия.

Offline V.Peichev

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4779
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2646 on: 04.09.2018, 17:29:17 »
Читавите министри бяха в началото на демокрацията - Светослав Лучников, Димитър Луджев (Митко Дамаджаната), Александър Сталийски (Сашо Стъклото) - изтъкнати професионалисти майстори на чашката с отлична алкохолна подготовка, които редовно се търкаляха по жълтите павета и в сградата на МС. Луджев води преговори с Русия за доставка на боеприпаси и беше удостоен с високото звание "Горький пропойца" за постиженията си в алкохолната подговка. :) Михаил Миков има своите постижения в алкохолната подготовка, но е далеч от посочените. :) В НКД "Св. Лучников" има голям брой елитни професионалисти, майстори на чашката с отлична алкохолна подготовка и сериозни успехи, ученици и последователи на великия Лучников. :)

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2427
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2647 on: 04.09.2018, 23:03:15 »
Да Пейчев, ама СДС от онези години до идването на нищожеството Сакскобургготски при цялата си да го наречем нерусофилска природа, успя да се разбира с руснаците много по-достойно от сегашните гербобсепарски политици и да постигне много нормални догори вкл. и за газ.
Незнам колко платиха на високия и белокос енергиен министър дето е с очила и овча фамилия, та доброволно си вдигна цените преди да е изтекъл договора. Помня и предлога за това - да можело да ни доставя газ и занапред Газпром. Сякаш има случай някъде да има обратния вариант.

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


Offline я л т а

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4402
 • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
  • View Profile
  • http://www.wix.com/tcvetanov/wood-carving#!__portfolio
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2648 on: 05.09.2018, 17:34:28 »
Вся власть советов советам ...................:

https://terminal3.bg/100-godini-ot-chervenija-teror/
« Last Edit: 05.09.2018, 19:54:38 by blagun »
"Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща"!
-----------------------------------------------------
"На 18 нашите убеждения са хълмовете, на които се изкачваме и от които гледаме. На 45 те са пещерите в които се крием". /Фр. Ск. Фицджералд/

Offline matto

 • Приятел на ГТ
 • ****
 • Posts: 148
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2649 on: 05.09.2018, 17:37:40 »
Надявам се ерата Нинова да приключи. Тази жена само налива вода в бъчвата на Герб. Не харесвам хич Герб, но как може трагедията с автобуса да се използва за политически цели?

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2427
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2650 on: 06.09.2018, 00:05:42 »
Е, благодарение на Путин в новата Русия успешно съжителстват и белите, и червените успехи в мачкането на свободния и независим човек!!!!
Иначе да са честити официално обвинените офицери от ГРУ за нападението в Солсбъри!
И каква Конституция на РФ - забранява екстрадиция на руски граждани по default !

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2427
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2651 on: 06.09.2018, 00:12:28 »
Надявам се ерата Нинова да приключи. Тази жена само налива вода в бъчвата на Герб. Не харесвам хич Герб, но как може трагедията с автобуса да се използва за политически цели?
Тази жена не я плюй толкова! Това е най-доброто и най-силно и качествено, което БСП е имала, има и ще има в скоро време!
Умна, практична, силна, смела!
Да гнусна е, щото е омазана с комунистически фекалии. Те смърдят и отблъскват, но под тях се крие личност, която еднакво добре би се справила и при Хитлер,Сталин, Хонекер, Чаушеску, Тито,..че и Кадафи, Саддам...

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


Offline я л т а

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4402
 • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
  • View Profile
  • http://www.wix.com/tcvetanov/wood-carving#!__portfolio
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2652 on: 06.09.2018, 00:36:56 »
се крие личност, която еднакво добре би се справила и при Хитлер,Сталин, Хонекер, Чаушеску, Тито,..че и Кадафи, Саддам...

Cherche la femme............Старо колкото света............. Гилотина и трябва на безпътницата !
"Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща"!
-----------------------------------------------------
"На 18 нашите убеждения са хълмовете, на които се изкачваме и от които гледаме. На 45 те са пещерите в които се крием". /Фр. Ск. Фицджералд/

Offline matto

 • Приятел на ГТ
 • ****
 • Posts: 148
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2653 on: 06.09.2018, 05:10:34 »
Аз виждам просто самозабравила се партийна секретарка. И да съм искал да гласувам за БСП (защото Герб са ми анти) с нея на чело няма да го направя. Евентуално Марешки. Мутра е, но дава й нещо за народа - евтини лекарства. На запад така правят - крадат, но остава и нещо за народа като полза.

Апропо, кабинетът Борисов 1 май беше най-успешния на Герб. На мен поне така ми се струва. А на вас?
« Last Edit: 07.09.2018, 19:08:52 by matto »

Offline matto

 • Приятел на ГТ
 • ****
 • Posts: 148
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2654 on: 13.09.2018, 02:30:43 »
Малко ретро простотия:
https://m.dnevnik.bg/photos/2012/11/28/1957217_fotogaleriia_protest_i_turjestvo_na_otkrivaneto_na/comments

Прави са хората от другите градове, че софиянци са разглезени. Дори на кръстовище-приказка намират кусури. Трябва да се научат да приемат живота и да виждат хубавото. ГЕРБ са всякакви, но е факт, че построиха повече от всички правителства на БСП взети заедно. Фактите са си факти.

От друга страна при управление на БСП работа по-лесно се намира. При Орешарски от 100 места ме искаха, а сега е по-трудно и човешките ресурси и мениджърите съвсем злоупотребяват с кандидатите. Не помня такива неща при Орешарски, но дори и при Борисов 1. Какво става с родния бизнес?

Offline Kingpin

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 804
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2655 on: 16.09.2018, 22:17:11 »
Апропо, кабинетът Борисов 1 май беше най-успешния на Герб. На мен поне така ми се струва. А на вас?

Успешен кабинет на ГЕРБ няма! Управляват близо 10 години и вследствие на това държавата ни е под всякаква критика! Няма институции, няма закони, няма сигурност, няма перспектива. Дали ще са те, дали ще са БСП и ДПС, все едно е. Същата долна измет!

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2427
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2656 on: 16.09.2018, 23:48:43 »
Не е все едно дали ще са ГЕРБ или БСП.
Основната разлика е, че при БСП се краде по-малко от еврофондовете, отколкото при ГЕРБ. А причината е, че при БСП ги спират доста бързо и като няма фондове, няма как да ги крадеш!
Друга основна разлика е, че при БСП държавата клони към фалит, а при ГЕРБ - средната класа.

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


Offline Kingpin

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 804
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2657 on: 17.09.2018, 07:55:18 »
Друга основна разлика е, че при БСП държавата клони към фалит, а при ГЕРБ - средната класа.

Така го приказват по телевизията или това е истината? За ГЕРБ имам предвид. Мен ми се струва, че ако останат да управляват още някоя година, като нищо 1997-ма ще дойде пак. Но според мен няма да удържат и догодина ще има предсрочни избори, вероятно заедно с европейските. Но въпросът е ще има ли сериозна алтернатива на това мафиотско управление.

Online IKAR

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2386
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2658 on: 17.09.2018, 08:39:29 »
Ей, не разбрахте, че всичките са един дол дренки, с произход бившата ДС. И единственият начин да има перспектива е да се направи лустрация. Или с други думи всичките ченгета, доносници и т.н. да нямат право да участват в управлението където и да е, да не могат да заемат ръководни длъжности и да нямат право да имат фирми или да са в бордовете на директорите на фирми. Иначе нищо няма да се промени. И въпросът не е само до пари - знаете ли колко хора с повече от добри доходи бягат и ще продължават да бягат от България, след което почват от нулата в чужбина, мизеруват с години, докато стигнат до нивото, до което са стигнали преди това. И го правят, за да не живеят децата им в тоя говняна среда, от която интерес имат само Шиши, Гриши и други влиятелни некадърници.....

Иван Костов, въпреки че и той е такъв, грешката му беше, че не намери сили да им изяде главата на тия от ДС, та му извъртяха номера с царя. Понеже ако беше изкарал втори, че и трети мандат, сега щеше да е поне като в Полша, Чехия, Унгария, Хърватско.........Че и по рано можеше да влезем в ЕС.
« Last Edit: 17.09.2018, 08:42:48 by IKAR »
Less travel by car! (използвайте по - малко лични автомобили за сметка на обществения транспорт, независимо от финансовите Ви възможности - препоръка на Европейската Комисия)

Да се отнеме незабавно лиценза за пътнически превози на БДЖ, тъй като изключително неадекватните разписания и опасният амортизиран подвижен състав водят до особено лошо транспортно обслужване.

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2427
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2659 on: 17.09.2018, 11:21:52 »
Пресилено е да се вярва в лустрацията към днешна дата. Поради простата причина, че парите от БКП отидоха в наследство на младата генерация. За да има ефект трябва да има лустрация до 9-то коляно, НО тя противоречи на основните човешки права! Да не говорим, че там където има пари в сакове, куфарчета, дамски чанти и т.н. има и широк приятелски кръг, който пък съвсем законово не можеш да обхванеш. Нужна е не лустрация, а работещи институции, но това също няма как да стане щото приятелския кръг работи в институциите.
Абе в общи линии смешната 10% корупция при Иван Костов, където министърът еталон на корупция се славеше, че прибира 10% от някакви смешни комисионни на затънали предприятия, а сега се прибират 80% от огромни европейски фондове доведе и до падането на СДС от власт. С мижавите 10% не можеха явно да се подсигурят всички неща, които към момента са подсигурени.
А най-грозното нещо, го свърши тъпото народо-население, на което не му стигна пенсията да му се повиши от 5$ на 50$ и само си профука бъхдещето с жълти бюлетини!
Иначе Кобургготски ни "оправи" за 800 дни и после сами си лягахме с тях за да се оправим като елитни гейши.